• Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet. 

  • Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
  • Anonym (man)
    klyban skrev 2020-07-06 19:35:48 följande:

    Har man haft COVID-19 dagar innan dödsfall, så får man det med i dödsattesten.
    Vi vet inte hur många av dessa som faktiskt dött av COVID-19, bara att haft det i närtid.


     


    Och ja, Sverige är en av få länder som räknar så tufft som vi.
    Man pratar om gigantiska mörkertal i vissa länder.


    Haha, uppfinningsrikedomen för att försöka snacka bort dödstal är onekligen på toppnivåer.

    Jag kan bistå dig med fler exempel klyban.... om en person får sina lungor förvandlade till köttfärs av corona så dör personen av kvävning.... med lite fantasi kan man få det till kvävning istället för corona.

    Om en person dör av blodproppar i kroppen som corona sägs kunna orsaka så kan man hävda att personen dog av blodpropp inte corona.

    var så god, släpp fantasin fritt vetja....
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-07-06 19:36:32 följande:
    Haha, förnekelsefestivalen fortsätter...

    Så du menar att svenskar inte är portade i de flesta länder i världen?

    Så du menar att WHO inte har satt Sverige i listan på länder med okontrollerad smitta?

    Så du menar att Svenskar inte alls nu får återvända från Rhodos för att de inte var välkomna där?

    Nåt mer du missat i din lilla fantasibubbla?
    Nja, jag menar nog snarare att du i din pangdemiska framtoning brister i förståelsen av även mycket enkla begrepp eller meningar och fraser.

    Du förstår uppenbarligen inte frasen "på sikt" och du har heller inte efter alla dessa inlägg i coronatrådarna förstått att det finns de som inte tror att pandemin är över, att panikåtgärder inte är långsiktiga.

    Vore du likt Janouch sexolog så skulle du väl förklara att den där som Magnus Uggla sjöng om, han som kommer på fyra sekunder, är ett föredöme för alla mänSkrattande
  • FuckGoggleAskMe
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-06 19:06:50 följande:
    Eftersom Sverige, och övriga nordiska länder, har erkänt högkvalitativa registerdata och omfattande erfarenhet i hur de används kan man spekulera i att en sådan underrapportering skulle kunna vara större i en del andra länder

    Tycker ju själv att ovanstående citat inte bekräftar att grannländerna rapporterar annorlunda än Sverige. 
    Naturligtvis är inte rapporteringen identisk i världens alla länder, det vore ju underligt, men beträffande de nordiska länder tyder ju artikeln på att författaren anser att de har trovärdig rapportering. Men det vore väldigt konstigt om vissa andra länders sätt att räkna skilde sig med flera tusen från Sveriges sätt.
    Andra länken du postade fungerar inte, får inte fram något.
    Om inte källor på statistik på dödsfall per millioner invånare etc inte duger som källor för dig, eller aktuell, total dödssiffra för Sverige, kanske jag orkar hitta lite andra källor senare. 
    För övrig är din ton väldigt otrevlig, kommer det naturligt för dig, eller gjorde du en extra ansträngning?
    hawthorne skrev 2020-07-06 19:17:02 följande:
    Även här, vad du tycker och tror utefter ett citat och du dessutom applicerar det i ett annat och specifikt sammanhang så blir det bara generalknas i hela resonemanget.
    Har du försökt gräva djupare än att bara tro?

    Grejen är att rapporteringen skiljer sig åt så det går in te att jämföra rakt av på det sätt du försöker.

    Där argumenterar tar slut tar nävarna vid. Kritikerna är svamliga och har argument som tomtar och tandfeer än sakargument. Självklart ska man då få höra att man är just svamlig.
    Det är tydligt att du inte accepterar att höra fakta, om pandemin liksom sättet diskussionen förs på.
    Men vill du ha en hövlig diskussion får du föregå med gott exempel. Så enkelt är det.
    Ska väl revidera mitt inlägg då, ovanstående citat betyder att författaren anser att de nordiska ländernas rapportering är trovärdig och inte sämre än Sveriges. Om du tolkar det annorlunda, så ok, men jag uttryckte att jag tycker inte att detta stöder dina teorier. Försökt gräva djupare än att bara tro? Hahahaha, mitt jobb handlar bara om fakta och vetenskap ... här tros inget, men tycker det är trevligare att påpeka hur jag tolkar något än att rent ut säga att din tolkning är helt fel.

    Det var ju frågan om tillförlitligheter hos rapporterna från grannländerna som diskuterades, så hur menar du att sammanhanget är annorlunda? Dessutom var det en artikel som du länkade till. 

    Nej det finns säkert inkorrekta siffror i alla länders rapporteringar, dvs det räknas lite olika, men att anse att Sveriges siffror är helt korrekta, och att alla länders siffror är mycket för låga, är ju lite ... intressant (kan ju inte säga att jag tror inte på detta, då klagar du väl på det).

    Ok, så du tycker jag är svamlig, tack, då vet jag det. Tycker du att det är mina argument som tar slut så jag tar till nävarna, eller syftar du på dig? Oklart ...
    Jag accepterar att höra fakta om pandemin från olika forskare, vetenskapsmän, experter etc men anser inte att diverse kommentarer från lekmän är fakta.
  • FuckGoggleAskMe
    klyban skrev 2020-07-06 19:35:48 följande:

    Har man haft COVID-19 dagar innan dödsfall, så får man det med i dödsattesten.
    Vi vet inte hur många av dessa som faktiskt dött av COVID-19, bara att haft det i närtid.


     


    Och ja, Sverige är en av få länder som räknar så tufft som vi.
    Man pratar om gigantiska mörkertal i vissa länder.


    Det kan säkert finnas stora mörkertal i vissa länder, men jag vet säkert att åtminstone vissa länder i Europa också räknar på detta sätt.
  • Anonym (man)
    FDFMGA skrev 2020-07-06 19:45:30 följande:
    Nja, jag menar nog snarare att du i din pangdemiska framtoning brister i förståelsen av även mycket enkla begrepp eller meningar och fraser.

    Du förstår uppenbarligen inte frasen "på sikt" och du har heller inte efter alla dessa inlägg i coronatrådarna förstått att det finns de som inte tror att pandemin är över, att panikåtgärder inte är långsiktiga.

    Vore du likt Janouch sexolog så skulle du väl förklara att den där som Magnus Uggla sjöng om, han som kommer på fyra sekunder, är ett föredöme för alla mänSkrattande
    Och du förstår tydligen fortfarande inte vad spekulationer betyder, du vet sådär som att låtsas hoppa in i sin tidsmaskin och förutspå en lysande framtid för svensk corona strategi... men vänta lite... var det inte du som tidigare gnällde om andras tidsmaskiner?

    Om jag vore sexolog så skulle jag nog säga åt en snubbe som kom på 4 sekunder att han nog borde testa någon bättre strategi, men jag antar att du skulle råda honom att fortsätt göra som du gör så ska du se att det kommer bli bättre av sig självt...
  • Dr Nail
    AndreaBD skrev 2020-07-06 19:36:16 följande:

    ? Förstår inte vad du menar. Automatisera?? 

    Och LSS-boende - vilka är det som bor där? Utvecklingsstörda, kanske några med svår autism också. Varför skulle de vara i någon riskgrupp? De kanske är ganska unga och friska för övrigt? 

    Visst, man kan minimera. Men man måste också hela tiden tänka på hur man fördelar resurser bäst, så att man har något kvar ifall situationen plötsligt, oförväntat, skulle bli värre igen. 


    Jag menar att så länge all omvårdnad inte hanteras av maskiner så har de sin personal som är ute i den stora världen när de inte jobbar. Mycket smitta i samhället = hög risk att personalen tar in smittan utifrån. Enkel matematik.

    Funktionsnedsatta bor på LSS boenden. Funktionsnedsättning = riskgrupp, enl. Socialstyrelsen.
  • FuckGoggleAskMe
    FDFMGA skrev 2020-07-06 19:26:18 följande:
    Nja, övertonerna i det pangdemiska budskapet är en smula gnälliga.

    Jag brukar diskutera politik, ofta med de som kallar siig nationalister. Enligt dessa nationalister har Sverige länge varit ett lika lysande som varnande exempel internationellt - bland annat med avseende på invandring, jämställdhet, barnuppfostran, klimatpolitik

    Och så kommer det internationella opionionsundersökningar där Sverige rankas som det mest beundrade landet i världen - och nationalisterna skränar av ilska.

    Sveriges måttfulla och vetenskapligt förankrade förhållningssätt till covid-19 kommer på sikt inte att förstöra Sverigebilden utan tvärtom att förstärka vårt goda internationella rykte.

    Däremot är ju Sverige ett rött skynke för högerextremister och då inte bara våra endemiska varianter utan även globalt.

    Det är ju heller ingen tillfällighet att forumets nationalister är så aktiva i coronatrådarna,

    Det kan vi nog leva medSolig
    Nu hänger jag inte med riktigt. 
    Jag tror inte på den Svenska coronastrategin.
    Jag kallar mig inte nationalist, jag bor inte ens i Sverige och är verkligen ingen högerextemist.
    Jag är inte emot Sverige generellt sett, utan har lite blandat tyckande om många bra saker och många dåliga saker.
    Beträffande invandring, jämställdhet, barnuppfostran och klimatpolitik har jag hört både ros och ris från utlänningar, men mestadels en överväldigande uppskattning, och jag håller med om att det mesta inom dessa områden är bra. Därför tycker jag det är kul när det uppskattas internationellt. Däremot tycker jag tex att svenska skolsystemet inte är bra etc.
    Just nu är det lite pinsamt att vara svensk utomlands, känner då och då att jag måste ursäkta Sveriges Coronastrategi eller i alla fall förklara den. Har inte träffat någon som tycker den är vettig, utan alla förstår att jag inte vågar åka till Sverige i sommar, och inte vill sitta i karantän 14 dagar efter återkomst. Har mycket kontakter genom jobbet med många europeiska länder, och alla är artiga så inte så mycket blir sagt om Sveriges strategi, men ingen har sagt något positivt om den när det kommer på tal. 
    Jag tror verkligen bilden av Sverige kommer att påverkas negativt av detta. Kan ju inte utläsa detta bara av mina kontakter på jobbet, men bilden av Sverige i pressen i diverse länder är ju inte så smickrande nu. 

    I sammanfattning, jag förstår inte vart du vill komma med dina generaliserande teorier. Du snickrar ihop teorier om nationalister (enligt din definition, vad det nu är) och ditt hittepåord pangdemister osv, och jag förstår inte vad du håller på med.
  • FDFMGA
    Anonym (man) skrev 2020-07-06 19:57:29 följande:
    Och du förstår tydligen fortfarande inte vad spekulationer betyder, du vet sådär som att låtsas hoppa in i sin tidsmaskin och förutspå en lysande framtid för svensk corona strategi... men vänta lite... var det inte du som tidigare gnällde om andras tidsmaskiner?

    Om jag vore sexolog så skulle jag nog säga åt en snubbe som kom på 4 sekunder att han nog borde testa någon bättre strategi, men jag antar att du skulle råda honom att fortsätt göra som du gör så ska du se att det kommer bli bättre av sig självt...
    Nja, men  min uppfattning är att de flesta inte alls är så heta på gröten som du.

    Sveriges goda renommé kommer förmodligen att stärkas på sikt, inte bland nationalister och andra nyauktoritära - men det spelar ingen roll, där är det redan på absoluta nollpunkten och ska så vara eftersom Sverige i mångt och mycket är en antites till vad dessa drömmer om - men vanligt folk brukar uppskatta vett och sans.

    Nåväl. Här i Stockholm tonar smittan bort, trots vittnesmål om fullsatta bussar och krogar där Anders Tegnell tar sig en whisky, enligt någon i tråden.

    Jag tror att Stockholm kan komma att bli en tillflyktsort för personer som vill kunna roas ig utan att riskera att bli smittade av covid-19 - nu när vi har så många immuna.

    Bara inte turisterna smittar ner varandra, förstås - men numer verkar ju moderatstyret ha fått sjukvården att fungera hjälpligt iallafall.

    Inget ont som inte för något gott med sig. Det blir nog inga fler ops-upphandlingar och inga fler miljardrullningar till konsulter - utan fokus på sjukvår i ställetSolig
  • hawthorne
    FDFMGA skrev 2020-07-06 19:26:18 följande:
    Nja, övertonerna i det pangdemiska budskapet är en smula gnälliga.

    Jag brukar diskutera politik, ofta med de som kallar siig nationalister. Enligt dessa nationalister har Sverige länge varit ett lika lysande som varnande exempel internationellt - bland annat med avseende på invandring, jämställdhet, barnuppfostran, klimatpolitik

    Och så kommer det internationella opionionsundersökningar där Sverige rankas som det mest beundrade landet i världen - och nationalisterna skränar av ilska.

    Sveriges måttfulla och vetenskapligt förankrade förhållningssätt till covid-19 kommer på sikt inte att förstöra Sverigebilden utan tvärtom att förstärka vårt goda internationella rykte.

    Däremot är ju Sverige ett rött skynke för högerextremister och då inte bara våra endemiska varianter utan även globalt.

    Det är ju heller ingen tillfällighet att forumets nationalister är så aktiva i coronatrådarna,

    Det kan vi nog leva medSolig
  • Pope Joan II
    Dr Nail skrev 2020-07-06 20:04:01 följande:

    Jag menar att så länge all omvårdnad inte hanteras av maskiner så har de sin personal som är ute i den stora världen när de inte jobbar. Mycket smitta i samhället = hög risk att personalen tar in smittan utifrån. Enkel matematik.

    Funktionsnedsatta bor på LSS boenden. Funktionsnedsättning = riskgrupp, enl. Socialstyrelsen.


    Människor med exempelvis downs syndrom har ofta en stor samsjuklighet, de har till exempel väldigt ofta hjärtsjukdomar.

    De har också ökad risk för:

    infektionskänslighet

    obstruktivt sömnapnésyndrom, trång anatomi i mellanansikte, stor tunga och nedsatt muskeltonus

    hudinfektioner med torr och fnasig hud

    autoimmuna tillstånd som typ 1 diabetes, celiaki (cirka 5 %) och alopecia areata

    hypothyreos

    ögon- eller öronbesvär

    hjärtproblem, övervikt och metabolt syndrom

    tidig demens med debut från 35-50 års ålder

    tandlossning och nedsatt salivproduktion.

    Självklart utgör de en riskgrupp även om nu inte en medlem på familjeliv känner till det.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin