• Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet. 

  • Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
  • FDFMGA
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-06 20:21:53 följande:
    Nu hänger jag inte med riktigt. 
    Jag tror inte på den Svenska coronastrategin.
    Jag kallar mig inte nationalist, jag bor inte ens i Sverige och är verkligen ingen högerextemist.
    Jag är inte emot Sverige generellt sett, utan har lite blandat tyckande om många bra saker och många dåliga saker.
    Beträffande invandring, jämställdhet, barnuppfostran och klimatpolitik har jag hört både ros och ris från utlänningar, men mestadels en överväldigande uppskattning, och jag håller med om att det mesta inom dessa områden är bra. Därför tycker jag det är kul när det uppskattas internationellt. Däremot tycker jag tex att svenska skolsystemet inte är bra etc.
    Just nu är det lite pinsamt att vara svensk utomlands, känner då och då att jag måste ursäkta Sveriges Coronastrategi eller i alla fall förklara den. Har inte träffat någon som tycker den är vettig, utan alla förstår att jag inte vågar åka till Sverige i sommar, och inte vill sitta i karantän 14 dagar efter återkomst. Har mycket kontakter genom jobbet med många europeiska länder, och alla är artiga så inte så mycket blir sagt om Sveriges strategi, men ingen har sagt något positivt om den när det kommer på tal. 
    Jag tror verkligen bilden av Sverige kommer att påverkas negativt av detta. Kan ju inte utläsa detta bara av mina kontakter på jobbet, men bilden av Sverige i pressen i diverse länder är ju inte så smickrande nu. 

    I sammanfattning, jag förstår inte vart du vill komma med dina generaliserande teorier. Du snickrar ihop teorier om nationalister (enligt din definition, vad det nu är) och ditt hittepåord pangdemister osv, och jag förstår inte vad du håller på med.
    Nej, jag har nog aldrig påstått att man måste vara nationalist eller högerextremist för att vara negativ till den svenska smittskyddsstrategin men det underlättar. Om du tvivlar på det jag skriver, testa att gå in på några högerextremistiska svenska forum för att se vad man där skriver om den svenska coronastrategin.

    Av det lilla jag läst av dig här på FL har jag fått uppfattningen att du är fullt kapabel att förstå betydelsen av på sikt, alltså innebörden av att jag inte tror att Sverigebilden kommer att försämras på sikt. Alla möjligheter till nyanser försvinner i en diskussion om man inte sätter sig in i hur den man diskuterar med tänker. Javisst, om den svenska strategin skulle visa sig vara ett misslyckande så kommer säkert bilden av Sverige som ett land där man bryr sig om varandra att krackelera. Men nu tror jag inte på den utvecklingen utan jag tror snarare att i den eftertankens kranka blekhet som kommer att komma i pandemins spår kommer Sveriges strategi helt eller delvis att omvärderas.

    Avslutningsvis. nationalisttillmälet är inget jag har snickrat ihop, utan det gjorde ts, visserligen i en relativt rimlig variant "coronanationalister", där corona sedan tappats bort. Jag tycker snarare att det vore anmärkningsvärt om jag inte rättade de som kallar mig nationalist och förklarar att svenska nationalister av födsel och ohejdad vana är negativa till allt som har med Sverige att göra, inklusive smittskyddsstrategin.

    Pangdemist, javisst, det är nedsättande men har åtminstone ingen annan betydelse i verkligheten.

    Det finns olika sätt att förhålla sig till personer med andra åsikter än de egna, den här tråden skapades i syfte att erbjuda en möjlighet för kritiker atv Sveriges strategi att samlas utan att riskera att bli motsagda. Det fungerar inte så i offentligheten - man kan inte skapa ett offentligt rum för likasinnade och förvänta sig att förbli oemotsagd, då är det bättre att skapa ett slutet sällskap där ingen avvikande uppfattning riskerar att störa.

    Har man ambitionen att starta ett skyttegravskrig där risken att de olika åsiktsmotståndarna finner något annat gemesamt än att de inte har något gemensamt så gör man som ts. Det finns ett stort antal trådar på Familjeliv där intentionen har varit att likasinnade ska samlas men det funkar nästan aldrig så. Du nämnde svensk jämställdhet. Vad tror du om trådstarten: Här samlas vi som anser att vi biologiskt är predestinerade till att kvinnan tar hand om familj och mannen om familjens försörjning  - tror du att den tråden skulle fungera som en exklusiv mötesplats för de som anser att vi alla lider av de roller pk-samhället tvingat på oss?
  • klyban
    Anonym (man) skrev 2020-07-06 19:41:19 följande:
    Haha, uppfinningsrikedomen för att försöka snacka bort dödstal är onekligen på toppnivåer.

    Jag kan bistå dig med fler exempel klyban.... om en person får sina lungor förvandlade till köttfärs av corona så dör personen av kvävning.... med lite fantasi kan man få det till kvävning istället för corona.

    Om en person dör av blodproppar i kroppen som corona sägs kunna orsaka så kan man hävda att personen dog av blodpropp inte corona.

    var så god, släpp fantasin fritt vetja....
    Det är ingen som snackar bort nått, utan ger vad som är fakta även om vi inte har alla detaljer.
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • klyban
    Anonym (man) skrev 2020-07-06 19:41:19 följande:
    Haha, uppfinningsrikedomen för att försöka snacka bort dödstal är onekligen på toppnivåer.

    Jag kan bistå dig med fler exempel klyban.... om en person får sina lungor förvandlade till köttfärs av corona så dör personen av kvävning.... med lite fantasi kan man få det till kvävning istället för corona.

    Om en person dör av blodproppar i kroppen som corona sägs kunna orsaka så kan man hävda att personen dog av blodpropp inte corona.

    var så god, släpp fantasin fritt vetja....
    Att du berättar att du inte förstår rapporteringssystemet vad ska det ge oss?
    hur många meter var det? 88-ägd och avklarad!
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-07-06 19:36:16 följande:
    ? Förstår inte vad du menar. Automatisera?? 

    Och LSS-boende - vilka är det som bor där? Utvecklingsstörda, kanske några med svår autism också. Varför skulle de vara i någon riskgrupp? De kanske är ganska unga och friska för övrigt? 

    Visst, man kan minimera. Men man måste också hela tiden tänka på hur man fördelar resurser bäst, så att man har något kvar ifall situationen plötsligt, oförväntat, skulle bli värre igen. 
    Du har ingen koll på LSS. 

    Fysisk ohälsa är vanlig vid samma sjukdomar som man bor på Lss för, tex har vissa med kromosomfel ofta även hjärtfel, osv 

    Sedan finns det lss-boenden för personer med psykisk ohälsa, där har övervägande delen även fysisk ohälsa i form av tex diabetes, troligtvis pga sina mediciner. Även om de är unga ibland så är de inte friska.
  • Anonym (sant)
    Pope Joan II skrev 2020-07-06 20:27:57 följande:
    Människor med exempelvis downs syndrom har ofta en stor samsjuklighet, de har till exempel väldigt ofta hjärtsjukdomar.

    De har också ökad risk för:

    infektionskänslighet

    obstruktivt sömnapnésyndrom, trång anatomi i mellanansikte, stor tunga och nedsatt muskeltonus

    hudinfektioner med torr och fnasig hud

    autoimmuna tillstånd som typ 1 diabetes, celiaki (cirka 5 %) och alopecia areata

    hypothyreos

    ögon- eller öronbesvär

    hjärtproblem, övervikt och metabolt syndrom

    tidig demens med debut från 35-50 års ålder

    tandlossning och nedsatt salivproduktion.

    Självklart utgör de en riskgrupp även om nu inte en medlem på familjeliv känner till det.
    Såg du hann före. Jag kan mest om lss för psykisk ohälsa, men där är ju nästan alla även fysiskt sjuka. 
  • AndreaBD
    Dr Nail skrev 2020-07-06 20:04:01 följande:
    Jag menar att så länge all omvårdnad inte hanteras av maskiner så har de sin personal som är ute i den stora världen när de inte jobbar. Mycket smitta i samhället = hög risk att personalen tar in smittan utifrån. Enkel matematik.

    Funktionsnedsatta bor på LSS boenden. Funktionsnedsättning = riskgrupp, enl. Socialstyrelsen.
    Det är att krångla till det. Om man hade kunnat stoppa smittan allmänt, så hade man självklart satsat på det. Visserligen är äldreomsorgs-personal ute i samhället och kan smittas. Men om man vet att man just bör skydda dem äldre, så kan man ju t.ex. testa dem regelbundet. Och det kan man inte göra med hela befolkningen.

    Och om funktionshindrade är en riskgrupp allmänt, så varierar det ju ändå ganska mycket i praktiken. 
  • AndreaBD
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-07-06 19:48:47 följande:
    hawthorne skrev 2020-07-06 19:17:02 följande:
    Även här, vad du tycker och tror utefter ett citat och du dessutom applicerar det i ett annat och specifikt sammanhang så blir det bara generalknas i hela resonemanget.
    Har du försökt gräva djupare än att bara tro?

    Grejen är att rapporteringen skiljer sig åt så det går in te att jämföra rakt av på det sätt du försöker.

    Där argumenterar tar slut tar nävarna vid. Kritikerna är svamliga och har argument som tomtar och tandfeer än sakargument. Självklart ska man då få höra att man är just svamlig.
    Det är tydligt att du inte accepterar att höra fakta, om pandemin liksom sättet diskussionen förs på.
    Men vill du ha en hövlig diskussion får du föregå med gott exempel. Så enkelt är det.
    Nej det finns säkert inkorrekta siffror i alla länders rapporteringar, dvs det räknas lite olika, men att anse att Sveriges siffror är helt korrekta, och att alla länders siffror är mycket för låga, är ju lite ... intressant (kan ju inte säga att jag tror inte på detta, då klagar du väl på det).
    Nej, det är just fakta att Sverige räknar såna med som inte andra länder räknar med. Det är just inget personligt tyckande.
  • AndreaBD
    Anonym (sant) skrev 2020-07-06 22:46:10 följande:
    Du har ingen koll på LSS. 

    Fysisk ohälsa är vanlig vid samma sjukdomar som man bor på Lss för, tex har vissa med kromosomfel ofta även hjärtfel, osv 

    Sedan finns det lss-boenden för personer med psykisk ohälsa, där har övervägande delen även fysisk ohälsa i form av tex diabetes, troligtvis pga sina mediciner. Även om de är unga ibland så är de inte friska.
    Jo, jag vet att folk med Downs Syndrom ofta har hjärtfel. Däremot tvivlar jag på att man får diabetes av psyk-mediciner. 
  • AndreaBD
    Pope Joan II skrev 2020-07-06 20:27:57 följande:
    Människor med exempelvis downs syndrom har ofta en stor samsjuklighet, de har till exempel väldigt ofta hjärtsjukdomar.

    De har också ökad risk för:

    infektionskänslighet

    obstruktivt sömnapnésyndrom, trång anatomi i mellanansikte, stor tunga och nedsatt muskeltonus

    hudinfektioner med torr och fnasig hud

    autoimmuna tillstånd som typ 1 diabetes, celiaki (cirka 5 %) och alopecia areata

    hypothyreos

    ögon- eller öronbesvär

    hjärtproblem, övervikt och metabolt syndrom

    tidig demens med debut från 35-50 års ålder

    tandlossning och nedsatt salivproduktion.

    Självklart utgör de en riskgrupp även om nu inte en medlem på familjeliv känner till det.
    Jo, det mesta av detta vet jag utan att behöva slå upp det nånstans, men jag anser ändå inte att hudinfektioner, ögon-öronbesvär eller tandlossning utgör speciella risker vid en infektion med Corona. 
  • Anonym (sant)
    AndreaBD skrev 2020-07-06 23:25:51 följande:
    Jo, jag vet att folk med Downs Syndrom ofta har hjärtfel. Däremot tvivlar jag på att man får diabetes av psyk-mediciner. 
    Den orsakar det på flera sätt, dels är det en biverkning i sig, dels orsakar medicinerna oftast förändringar i metabolismen och därmed viktuppgång.

    https://dagensdiabetes.se/index.php/alla-senaste-nyheter/2061-antipsykotiska-lakemedel-och-akuta-diabetes-komplikationer-lakemedelsverket#:~:text=tillfrisknar.&text=Sammanfattningsvis%20%C3%B6kar%20antipsykotiska%20l%C3%A4kemedel%20risken,har%20en%20mycket%20allvarlig%20prognos.

    www.fass.se/LIF/product&userType=0

    https://www.fass.se/LIF/product?nplId=20080312000091&userType=0

    https://janusinfo.se/nyheter/tidningenevidens/nr52016temafetma/5/lakemedelsompaverkarvikten.5.10adba9e1616f8edbc925622.html

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin