Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet.
Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet.
Otroligt ... här så ringer någon när man fått positivt testresultat. Någon ringde min son och mig om detta. Det frågades om vilka han träffat, var han kunde ha fått smittan ifrån, och vilka han träffat efter detta. Sen sköter dom resten. Dvs smittspårning, det är normalt. Bl.a. för att se vilken roll hans skola spelat i detta, han hade blivit smittad av en kompis på skolan. Vi fick inga instruktioner om att göra något själva, rmyndigheterna sköter smittspårningen.
Låter helt otroligt att Sverige överlåter detta till de smittade.
Apropå smittspårningen i våras, så påpekar jag åter igen att jag känner någon som kom till Sverige från Italien i slutet av mars, och han fick noll information på flygplatsen i Sverige. Han självisolerade 14 dagar efter ankomsten, och blev inte sjuk, men det fanns verkligen ingen info eller uppmaning från myndigheterna där. Han kunde ha kommit tillbaka smittad, och ingen ens rekommendation fanns om karantän eller test etc.
Det finns rutiner för hur skolor skall agera, ledare inom sport, sjukvård mm - och det är regionerna som ansvarar för smittspårningen. Även här i Sverige rings den som är bekräftat smittad upp och frågas om var smittan kan ha kommit från och vilka den smittade träffat ...
Regionerna som är ansvariga för smittspårning har lite olika information om hur det går till med smittsprårning
Så här skriver Region Kalmar
www.regionkalmar.se/samarbetsportalen/coronavirusetcovid-19/smittsparning/
"En person med ett positivt provresultat får information om hur den ska smittspåra och meddela sina närkontakter. Det gäller personer man har varit nära från 48 timmar innan första symtom. Samtliga personer som har ett positivt provresultat i egenprovtagningen får nu en elektronisk enkät att fylla i direkt på 1177.se och utifrån svaren i denna kan en fortsatt smittspårning initieras av smittspårningsenheten i prioriterade fall. Smittspårning sker också via hälsocentralerna.
Om en smittad inte kan eller vill kontakta sina närkontakter själv görs detta av smittspårare. Då gäller patientsekretess.
Det är den smittades ansvar att informera sin arbetsgivare om smitta. Arbetsgivaren påbörjar sedan smittspårning enligt instruktioner i vägledningen "När smittan kommer". Vid smittspårning inom vård och omsorg bistår smittspårningsenheten enligt nedan."
Så här skriver region Halland
"Du som får besked att du har covid-19 är också skyldig att följa de instruktioner du får av vården. Instruktionerna handlar om vad du ska göra för att inte smittan ska föras vidare. Här är smittspårning ett viktigt verktyg.
Men hur går det till? Hur vet jag vilka jag kan ha utsatt för smitta? Måste jag ringa själv och berätta?
Stegen nedan visar hur smittspårning praktiskt går till för dem som provtas vid självprovtagningsbussarna i Halland. Det kan skilja sig om man tar provtagning på annat sätt.
De flesta i Halland provtas vid självprovtagningsplatser. Får du minsta symtom på covid-19 ska du logga in och boka tid för provtagning. Det är också via e-tjänsterna som du sedan får ditt provsvar. Om det visar att du har covid-19 får du instruktioner och förhållningsregler i samband med svaret på provet. Där uppmanas du bland annat att omgående informera de som kan ha utsatts för smittorisk. Ditt eget ansvar är en stor del i smittspårningen.
Om du bor tillsammans med någon ska du berätta för dem att du har covid-19. De ska stanna hemma från jobb och skola i 7 dagar, räknat från den dagen du tog provet. Om det är möjligt ska du hålla avstånd till dem du du bor tillsammans med och vara extra noga med att tvätta händerna.
Du är viktigt att du tänker igenom och noterar vilka personer du haft nära kontakt med under den så kallade smittsamma perioden. Med smittsam period räknas dygnet innan du först fick symtom på covid-19. Med nära kontakt räknas 1,5-2 meter i minst 15 minuter. Om ni träffades inomhus ökar risken att du smittat andra.
Du har också ansvar att så snabbt som möjligt börja ta kontakt med de som du kan ha utsatt för smitta. Detta för att de ska vara extra noga både med att vara uppmärksam på symtom och att hålla avstånd till andra, för att bryta smittspridningskedjan.
I informationen du får tillsammans med provsvaret står att du ska boka telefonsamtal med en sjuksköterska som gör smittspårningen. Bokningen görs via e-tjänsterna och du blir uppringd av smittspåraren på utsatt tid.
När det är högt tryck på smittspårningsenheten finns också möjlighet att svara på smittspårarens frågor digitalt. Du väljer vilket alternativ som passar dig bäst.
Smittspårarens uppgift är att tillsammans med dig säkerställa att alla som du haft nära kontakt med under den smittsamma perioden identifieras och kontaktas för att vara extra uppmärksamma på symtom.
Ibland kan det vara svårt att komma ihåg vad man gjort och vilka man träffat – därför får du svara på många frågor. Du får också uppge var du jobbar och var du tror att du själv blev smittad.
När samtalet är klart har ni en lista över de personer som ska få information om att de varit utsatta för smittorisk. Du berättar vilka som du redan kontaktat och övriga bestämmer ni tillsammans vem som kontaktar vem.
Har du svarat på frågorna digitalt kan personer som du redovisat bli kontaktade av smittspåraren.
Det finns tillfällen då det kan vara jobbigt att berätta att man har covid-19 och utsatt någon för smittorisk – vid de tillfällena hjälper smittspåraren till och tar den kontakten. Din identitet blir inte avslöjad om du inte själv vill det.
Den som utsatts för smitta får inte veta av vem, om du själv inte väljer att berätta det. Smittspåraren får inte berätta vem som är orsak till spårningen."
www.regionhalland.se/om-region-halland/smittskydd/information-om-det-nya-coronaviruset/reportage-om-arbetet-med-covid-19-i-region-halland/besok-pa-smittsparningsenheten/
"Besök på Smittspårningsenheten
Smittspårningsenheten är ny och startades upp efter sommaren. Den finns i både Halmstad och Varberg och totalt jobbar nu sju smittspårare på heltid med att ringa alla dem som bekräftats ha covid-19. Och smittspårarna har mycket att göra. Samtalen avlöser varandra – runt 20 samtal hinner en smittspårare med på en dag. Ett normalsamtal tar ungefär 10 minuter.
Det gäller att vara fokuserad på uppgiften, lyssna och ställa följdfrågor för att så kallad ”index” – den som fått positivt provsvar för covid-19 – minns var man varit och vem man träffat. ”Vem träffade du där då? Och hur nära satt ni då? Aha, hon var långt borta. Vad gjorde du sen, efter det..?”
Julia Nyström som är samordnare på Smittspårningsenheten berättar att de flesta de ringer mår relativt väl. De tror att de bara har en förkylning och blir överraskade när provsvaret kommer.
– Smittspårningen visar att de flesta blir smittade i sociala sammanhang. Det kan vara en middag med vänner, man har spelat golf eller padel, setts på after work eller varit på fest.
Smittspårningsenheten har koll på alla provsvar från självprovtagningen som visar på covid-19. De ser också om någon inte bokat tid för smittspårningssamtal, vilket man får information om att göra i samband med provsvaret, och ringer då upp personen. Skulle man inte få kontakt alls skickas information med förhållningsregler med posten. Men det är ovanligt.
Under smittspårarnas dagliga avstämningar går de igenom vilka fall som kommit in och var de finns. Var man tror att man blivit smittad är viktig information för att koppla samman olika smittspårningskedjor och se mönster. Uppgifterna förs in i en gemensam digital anslagstavla och blir viktig information till Smittskydd Halland som Smittspårningsenheten jobbar tätt tillsammans med.
– Allt arbete handlar om att så tidigt som möjligt bryta smittspridningen i varje kedja. Spårningen ger också viktigt information om var smittan sprids. Den kunskapen påverkar vilka åtgärder som kan behöva göras för ytterligare bromsa spridningen av viruset, berättar Julia.
Den som får besked om covid-19 får också instruktioner att följa i samband med provsvaret. I dessa uppmanas man bland annat att omgående informera de som kan ha utsatts för smittorisk."
Vad berättar ett enskilt(svartvitt exempel) för oss?
Att ingen följer det man är tillsagd, är det den tokiga kopplingen du gör med ett enskilt exempel?
Lite löjligt att tro att människor som inte bedöms vara kompententa till att hantera ett munskydd, plötsligt skall ha handlingskraft och kompetens till att göra alla dom saker som står i den långa instruktionen för hur en individ skall hantera sin egna smittspårning. 90 % kommer inte att göra det som står där, eller bara lite grann, begränsat och för sent. 20-30 % kommer nog att strunta i det helt, för att dom inte ens orkar läsa denna textmassa.
Hela iden med smittspårning är ju att det skall gå snabbt och att någon, en organisation, skall ha överblicket över helheten. Hur skall en individ ha överblick över smittspridningen i sitt egna område? Hur skall en individ kunna få kontakt med random personer, som man kan ha smittat på et gym eller annat? Om det bara skall hanteras lite grann halvhjärtat av varje individ som denne känner för det, så håller jag med Tegnell, att det blir meningslöst och inte får någon större effekt..
Det räcker med en 5min promenad i en munskyddsmiljö för inse att folk inte klarar av att använda munskydd smittsäkert.
Och sen har du socialdistansering på detta som munskyddsanvändare är väldigt dåliga på av någon underlig anledning.
Men kan ha med att göra att munskyddsförespråkare har försökt tt få munskydd till en sköld mot COVID-19.
Det finns ingen personal till smittspåra, smittspåra går när man inte som vi i Sverige insåg att viruset redan hade spridit sig brett i samhället.
Rekommendationerna är inte halvhjärtade, men många människor följer åtgärderna halvhjärtat, och sen har de mage och klaga på att de själva inte sköter sig.
Dock finns det hur du ska göra där, och ursäkta sig över andra när du själv inte följer åtgärderna bara berättar man är en del av problemet.
Lite löjligt att tro att människor som inte bedöms vara kompententa till att hantera ett munskydd, plötsligt skall ha handlingskraft och kompetens till att göra alla dom saker som står i den långa instruktionen för hur en individ skall hantera sin egna smittspårning. 90 % kommer inte att göra det som står där, eller bara lite grann, begränsat och för sent. 20-30 % kommer nog att strunta i det helt, för att dom inte ens orkar läsa denna textmassa.
Hela iden med smittspårning är ju att det skall gå snabbt och att någon, en organisation, skall ha överblicket över helheten. Hur skall en individ ha överblick över smittspridningen i sitt egna område? Hur skall en individ kunna få kontakt med random personer, som man kan ha smittat på et gym eller annat? Om det bara skall hanteras lite grann halvhjärtat av varje individ som denne känner för det, så håller jag med Tegnell, att det blir meningslöst och inte får någon större effekt..
Under smittspårarnas dagliga avstämningar går de igenom vilka fall som kommit in och var de finns. Var man tror att man blivit smittad är viktig information för att koppla samman olika smittspårningskedjor och se mönster. Uppgifterna förs in i en gemensam digital anslagstavla och blir viktig information till Smittskydd Halland som Smittspårningsenheten jobbar tätt tillsammans med."
Om en smittad inte kan eller vill kontakta sina närkontakter själv görs detta av smittspårare. Då gäller patientsekretess.
Det är den smittades ansvar att informera sin arbetsgivare om smitta. Arbetsgivaren påbörjar sedan smittspårning enligt instruktioner i vägledningen "När smittan kommer". Vid smittspårning inom vård och omsorg bistår smittspårningsenheten enligt nedan."
Så här skriver region Halland
"Du som får besked att du har covid-19 är också skyldig att följa de instruktioner du får av vården. Instruktionerna handlar om vad du ska göra för att inte smittan ska föras vidare. Här är smittspårning ett viktigt verktyg.
Men hur går det till? Hur vet jag vilka jag kan ha utsatt för smitta? Måste jag ringa själv och berätta?
Stegen nedan visar hur smittspårning praktiskt går till för dem som provtas vid självprovtagningsbussarna i Halland. Det kan skilja sig om man tar provtagning på annat sätt.
De flesta i Halland provtas vid självprovtagningsplatser. Får du minsta symtom på covid-19 ska du logga in och boka tid för provtagning. Det är också via e-tjänsterna som du sedan får ditt provsvar. Om det visar att du har covid-19 får du instruktioner och förhållningsregler i samband med svaret på provet. Där uppmanas du bland annat att omgående informera de som kan ha utsatts för smittorisk. Ditt eget ansvar är en stor del i smittspårningen.
Om du bor tillsammans med någon ska du berätta för dem att du har covid-19. De ska stanna hemma från jobb och skola i 7 dagar, räknat från den dagen du tog provet. Om det är möjligt ska du hålla avstånd till dem du du bor tillsammans med och vara extra noga med att tvätta händerna.
Du är viktigt att du tänker igenom och noterar vilka personer du haft nära kontakt med under den så kallade smittsamma perioden. Med smittsam period räknas dygnet innan du först fick symtom på covid-19. Med nära kontakt räknas 1,5-2 meter i minst 15 minuter. Om ni träffades inomhus ökar risken att du smittat andra.
Du har också ansvar att så snabbt som möjligt börja ta kontakt med de som du kan ha utsatt för smitta. Detta för att de ska vara extra noga både med att vara uppmärksam på symtom och att hålla avstånd till andra, för att bryta smittspridningskedjan.
I informationen du får tillsammans med provsvaret står att du ska boka telefonsamtal med en sjuksköterska som gör smittspårningen. Bokningen görs via e-tjänsterna och du blir uppringd av smittspåraren på utsatt tid.
När det är högt tryck på smittspårningsenheten finns också möjlighet att svara på smittspårarens frågor digitalt. Du väljer vilket alternativ som passar dig bäst.
Smittspårarens uppgift är att tillsammans med dig säkerställa att alla som du haft nära kontakt med under den smittsamma perioden identifieras och kontaktas för att vara extra uppmärksamma på symtom.
Ibland kan det vara svårt att komma ihåg vad man gjort och vilka man träffat ? därför får du svara på många frågor. Du får också uppge var du jobbar och var du tror att du själv blev smittad.
När samtalet är klart har ni en lista över de personer som ska få information om att de varit utsatta för smittorisk. Du berättar vilka som du redan kontaktat och övriga bestämmer ni tillsammans vem som kontaktar vem.
Har du svarat på frågorna digitalt kan personer som du redovisat bli kontaktade av smittspåraren.
Det finns tillfällen då det kan vara jobbigt att berätta att man har covid-19 och utsatt någon för smittorisk ? vid de tillfällena hjälper smittspåraren till och tar den kontakten. Din identitet blir inte avslöjad om du inte själv vill det.
Den som utsatts för smitta får inte veta av vem, om du själv inte väljer att berätta det. Smittspåraren får inte berätta vem som är orsak till spårningen."
www.regionhalland.se/om-region-halland/smitts.../
"Besök på Smittspårningsenheten
Smittspårningsenheten är ny och startades upp efter sommaren. Den finns i både Halmstad och Varberg och totalt jobbar nu sju smittspårare på heltid med att ringa alla dem som bekräftats ha covid-19. Och smittspårarna har mycket att göra. Samtalen avlöser varandra ? runt 20 samtal hinner en smittspårare med på en dag. Ett normalsamtal tar ungefär 10 minuter.
Det gäller att vara fokuserad på uppgiften, lyssna och ställa följdfrågor för att så kallad ?index? ? den som fått positivt provsvar för covid-19 ? minns var man varit och vem man träffat. ?Vem träffade du där då? Och hur nära satt ni då? Aha, hon var långt borta. Vad gjorde du sen, efter det..??
Julia Nyström som är samordnare på Smittspårningsenheten berättar att de flesta de ringer mår relativt väl. De tror att de bara har en förkylning och blir överraskade när provsvaret kommer.
? Smittspårningen visar att de flesta blir smittade i sociala sammanhang. Det kan vara en middag med vänner, man har spelat golf eller padel, setts på after work eller varit på fest.
Smittspårningsenheten har koll på alla provsvar från självprovtagningen som visar på covid-19. De ser också om någon inte bokat tid för smittspårningssamtal, vilket man får information om att göra i samband med provsvaret, och ringer då upp personen. Skulle man inte få kontakt alls skickas information med förhållningsregler med posten. Men det är ovanligt.
Under smittspårarnas dagliga avstämningar går de igenom vilka fall som kommit in och var de finns. Var man tror att man blivit smittad är viktig information för att koppla samman olika smittspårningskedjor och se mönster. Uppgifterna förs in i en gemensam digital anslagstavla och blir viktig information till Smittskydd Halland som Smittspårningsenheten jobbar tätt tillsammans med.
? Allt arbete handlar om att så tidigt som möjligt bryta smittspridningen i varje kedja. Spårningen ger också viktigt information om var smittan sprids. Den kunskapen påverkar vilka åtgärder som kan behöva göras för ytterligare bromsa spridningen av viruset, berättar Julia.
Den som får besked om covid-19 får också instruktioner att följa i samband med provsvaret. I dessa uppmanas man bland annat att omgående informera de som kan ha utsatts för smittorisk."
Precis. Och att man är skyldig att medverka till att spåra smitta har aldrig betytt att man är skyldig att själva ringa eller på annat sätt meddela de kontakter man haft, bara att man måste uppge vilka de är.