Anonym (Rut) skrev 2020-04-20 21:00:19 följande:
Jo, jag förstår tanken. Jag är normalbegåvad och kan både läsa och analysera text. Men jag har också förmågan att förstå det andra perspektivet - att extrema åtgärder som lockdown inte behöver leda till färre döda i slutändan. Risken finns att smittan tar ny fart när man öppnar upp. Och även om den bara sprids sakta så FINNS den och folk kommer smittas och några kommer dö.
Ett vaccin dröjer med största sannolikhet 1,5 år. Även om grannländerna har en långsam spridning hinner många, många smittas på så lång tid. Om teorierna om flockimmunitet stämmer kan Sverige ha fler döda nu än t.ex. Norge och Finland, men kanske färre döda om ett halvår.
Jag är verkligen ingen expert. Jag vet inte vad som är bäst. Det enda vi vet med säkerhet är att INGEN har facit och i alla fall jag utgår från att experter och myndigheter i demokratiska länder alla kämpar mot samma långsiktiga mål - en frisk befolkning som mår bra fysiskt och psykiskt samt en ekonomi som klarar att driva runt denna befolkning. Sedan kan det finnas olika vägar till samma mål. Om någon väg är bättre än de andra är alldeles för tidigt att bestämma nu.
Nej, det behöver inte i alla lägen vara bäst att ha ett lockdown. Men Corona verkar ju vara en sjukdom som smittas av många som saknar symptom. Att inte ta hänsyn till det och fortsätta tro att man kan hålla sjukdomen i schack genom uppmaningar att hålla sig hemma vid milda symptom blir därför problematisk.
Ett vaccin kan komma tidigare än vi tror. Det är många forskare som samtidigt försöker utveckla ett vaccin oberoende av varandra. Jag tror vi har det inom ett år, som längst. Men har vi tur kan vi hitta läkemedel tidigare, som minskar dödstalen. Har vi otur får vi vänta längre och då kan möjligtvis Sveriges förhållningssätt visa sig bli gynnsamt. Men sannolikt kommer länder som Finland och Sydkorea och andra länder som lyckats bra hittills, även lyckas bra fortsättningsvis. Vetskapen om viruset hos allmänheten gör automatiskt att viruset inte har samma förutsättningar att sprida sig som det hade i början när många underskattade viruset och dess farlighet och när somliga länders myndigheter agerade snabbt och resolut och andra länder inte gjorde det.
Även om ingen har facit betyder inte det att det inte finns ett bästa agerande utifrån det kunskapsläge som finns. Sverige har gjort många misstag hittills. Varför chansa på att allt går på räls framöver och se vad som händer? Nej, bättre att ha ett öppet sinne för att kunskapsläget ändras och ändra dåliga beslut som tagits utifrån andra premisser än dagens.
Det verkar ju på sätt och vis som att Sverige inte bryr sig så mycket om sina gamla. Man verkar resonera som att deras liv inte är så viktiga och att man inte behöver vara så noga med smittspridningen. Man tillåter folk ha stora fester, trängas på restauranger och i affärer, man överväger inte lockdown, man tar inte tag i problemen på äldreboenden och i hemtjänsten. Personalen har inte skyddsutrustning utan kan sprida smittan vidare och man tillåter att det kommer 15 olika personer till varje brukare varje dag.
I detta glesbefolkade land har vi goda förutsättningar att rädda många med rätt åtgärder, men det har vi inte lyckats med. Vi borde kämpa med nävar och klor för att hålla smittan på stången, men det överlåter vi till sjukhuspersonalen. Vi saknar krisinsikt.