klyban skrev 2019-09-20 10:58:37 följande:
Dock kvarstår faktumet att kött är överlägset näringsmässigt.
Om man vill kan man prata om annat ha rätt, dock ändrar det inget i sak.
Nu svarade du inte alls på min fråga. Vilken näring är det du syftar på?
Bananböjaren skrev 2019-09-20 11:13:54 följande:
Nötkött innehåller ca 2-3 gånger mer protein än baljväxter medan man behöver 6-7kg foder för ett kg nötkött.
Så länge baljväxterna är odlade konventionellt så är koldioxidutsläppen betydligt högre för kött än för baljväxter.
Men vegosarna brukar ju vägra besprutade grödor utan vill ha ekologiskt. Ekologisk odling levererar 2-3 gånger mindre avkastning och då är hela utsläpps"gapet" täckt.
Sen bör man komma ihåg att under en stor del av året så är kons föda faktiskt gräs. Gräs är växt som människan inte kan äta, gräsets vara eller inte vara påverkar koldioxidutsläppen marginellt samt att stora gräsområden bidrar till diversitet i naturen vilket är bra för pollenspridare och andra nyttoinsekter. Baljväxter = monokultur, ängsmark inte så mycket.
Mer protein per vad? Gram produkt?
Vad betyder två gånger mindre? Menar du hälften så mycket? För om det är fallet så kompenserar det ju inte för skillnaden mellan nötkött och baljväxter. Dessutom lär det vara långt ifrån alla vegetarianer som äter ekologiska baljväxter. Om man tittar på de vanligaste bönförpackningarna i affären så är de flesta inte ekologiska, och om man kollar upp sojabaserade kött- och mjölksubstitut från de vanligaste svenska märkena så är det mesta icke-ekologiskt.
När det gäller biologisk mångfald så är det ju mer en miljöfråga än en klimatfråga (precis som ekomat brukar vara). Och som sagt, naturbeteskött (nöt) bidrar till lika stora utsläpp som annat nötkött.