Anonym (fint) skrev 2018-06-27 08:27:09 följande:
Och de som är ännu mer uppdaterade i sin kunskap vet att det inte är så enkelt att sortera in mat i kategorier som "nyttigt" eller "onyttigt".
Det enda som skulle kunna klassificeras som direkt onyttigt i sammanhanget är väl läsk och godis, men även det har sin plats i kosten för en del människor. Människor på olika platser på jorden äter väldigt olika sorts mat och lever relativt gott på det. Det är just det som är människans styrka som art, att vi är allätare och kan få vår näring från många olika källor. Om jag skulle plocka ut en variabel som innebär en varierad kost så skulle det vara variation. Ju fler olika livsmedel från alla livsmedelsgrupper desto bättre. Kost och kosthållning är inte så svart eller vitt.
Dessutom är mat en viktig kulturbärare, mat och ätande innebär ofta samvaro, traditioner, livsglädje och det kan vara minst lika viktigt som näringsämnena i maten. Svenskar är oerhört fokuserade på just att maten ska vara nyttig, medan man i en del andra länder fokuserar mer på smaken på maten och samvaron i måltiden. Jag kan tycka att båda de aspekterna har sin plats när man talar om hälsosam mat.
Och för både barn och vuxna kan det vara oerhört viktigt att få den där goda glassen på skolavslutningen efter ett mödosamt skolår. Och de flesta tycker att det är viktigt med särskild mat på julen, festlig mat och dryck på nyår och andra högtider. Oavsett om det är nyttigt eller inte.
Och alla barn är inte feta eller äter ohälsosamt. Alltför många, ja, men många klarar balansen mellan en bra kost och så kallad utrymmesmat. Och folk med ytlig mat- och hälsokunskap som härstammar från nån blogg behöver inte komma och slå andra i huvudet för att de har en annan syn på mat och hälsa.
Spännande att du kallar andras kunskap för "ytlig från en blogg". Läser man vad läkare och nutritionister skriver så rekommenderas allsidig kost, utan för mycket godis och skräp.
Tror inte någon här menar att man aldrig kan fira en avslutning med en glass, så du överdriver. Men när det blir firande flera dagar i veckan de flesta veckor, då blir det för mycket. För då får den riktiga maten inte tillräcklig plats. Det är inte den enda glassen på avslutningen som är ett problem. Utan att det först blir glass i skolan, sedan på fritids, sedan på fotbollen och sedan hemma. Kanske samma dag..
Tycker du har en otroligt märklig syn på mat när du ställer mat som kulturbärare mot nyttig mat. Vår "traditionella", kulturbärande mat är ju just nyttig och bra.
Det vi traditionellt ätit vid firanden och sociala sammankomster är ju t.ex. sill och lax, kokt potiatis, rotfrukter, kavring, räkor, hummer, hemlagade köttbullar, viltstekar, nyskördade ärtor. Det man äter i andra länder (som man självklart kan inspireras av!) är ju ofta mycket grönsaker, bra tillagat kött eller fisk, oliver, grönsaksröror mm. Finns väl ingen i tråden som argumenterar emot vällagad mat och lyckliga middagar? Tvärt om. Däremot anser många att en sådan middag inte består av pizza, snabbmat, eller choritzo med pommes och beasås...