Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Har du förtroende för regeringen?

    RebeckaZ70 skrev 2019-04-12 18:05:29 följande:

    Som en direkt följd av den eugeniska rörelsen beslutade den svenska riksdagen 1934 att anta den socialdemokratiska regeringens proposition att införa steriliseringslagsstiftning. I ett uppslagsverk från 1938 beskrivs sterilisering motsägelsefullt, då det sägs att i denna lag "bestämmes att en person, som på grund av själslig rubbning ej kan anses förmögen att avgöra, huruvida han bör steriliseras eller ej, kan steriliseras, bland annat om risk föreligger att han skall överföra arvsanlag till sinnesslöhet el. sinnessjukdom till sin avkomma. /.../ S. kan ej utföras mot någons vilja och är en privatsak mellan vederbörande och hans läkare." Tvångssterilisering utfördes alltså på dem som ansågs intellektuellt omyndiga.


    1941 skärptes lagen, och tvånget accentuerades. Person som på grund av rubbad själsverksamhet inte var i stånd att lämna giltigt samtycke till sterilisering kunde steriliseras utan sådant. I alla övriga fall fordrades samtycke av den som skulle steriliseras. Sterilisering fick, med vissa undantag, inte utföras utan Medicinalstyrelsens tillstånd.[4]

    Nu lägger jag mig i lite grann,
    det var alltså efter en socialdemokratisk regerings proposition som steriliseringslagstiftningen antogs.


    Den som letar information på andra källor än Wikipedia finner att Sverige regerades av minoritetsregering år 1934 och att det var en enig riksdag som röstade för Steriliseringslagen. År 1941 när lagen skärptes regerades Sverige av en samlingsregering bestående av Högerpartiet (M), Bondeförbundet (C), Liberaler och socialdemokrater 

     


    Pratar vi tvångssteriliseringar i modern tid så är det framförallt två partier som utmärker sig; KD som släppte kravet på tvångssteriliseringar av transsexuella år 2013 och SD som fortfarande inte har släppt kravet på tvångssteriliseringar av transsexuella.

    Fakta:

    Lagarna. De s.k. steriliseringslagarna stiftades av Sveriges riksdag 1934 och 1941. Båda tillät i vissa situationer sterilisering utan samtycke. Enligt 1934 års lag kunde sådana ingrepp utföras om den person det gällde ansågs sakna förmåga att förstå steriliseringens innebörd (vad som då kallades rättsinkapacitet). Lagen reglerade endast sådana ingrepp. 1941 års lag byggde i princip på frivillighet. Fortfarande kunde dock s.k. rättsinkapabla steriliseras utan samtycke. Fysiskt våld fick enligt lagarnas förarbeten aldrig användas. Skälen (indikationerna) för att utföra sterilisering var tre: eugeniska (ras/arvshygieniska), sociala och medicinska. År 1976 trädde en ny steriliseringslag i kraft. Sterilisering får sedan dess endast utföras på egen begäran. Tillstånd från någon myndighet krävs inte för den som är 25 år eller äldre.


    Omvärlden. Steriliseringslagar liknande de svenska stiftades på flera håll, först i USA (delstaten Indiana 1907) och under 1930-talet bl.a. i de nordiska länderna och i Tyskland. Sterilisering med liknande motiv har dessutom förekommit i länder utan sådana lagar. Å andra sidan fanns länder som efter debatt avvisade tanken på sterilisering. Det är svårt att avgöra om tvångssterilisering, eller sterilisering överhuvudtaget, var vanligare i Sverige än i t.ex. de nordiska grannländerna. Pågående danska och norska undersökningar, som möjliggör sådana jämförelser, kommer att publiceras inom en snar framtid.


    Politisk enighet. Bakom de svenska lagarna stod riksdagens partier i stort sett eniga, om än med något skilda motiveringar


    https://www.regeringen.se/49b6c6/contentassets/68b217b7f8e746a799536f3ad851c05e/steriliseringsfragan-i-sverige-1935---1975
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    RebeckaZ70 skrev 2019-04-12 18:05:29 följande:

     


    Frågan gällde om S eller något annat parti för den delen har haft skrivningar om steriliseringar i sina partiprogram. Det ska bli intressant att se Digistives källa på den uppgiften.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2019-04-12 19:01:42 följande:
    Min poäng är inte att få S i dålig dager utan det var ett sätt att uttrycka min poäng på - att partier inte kan förändras om de som vill förändra tar avstånd från dem. Det samma kan alltså sägas om KD/alla partier liksom politiska möten likt det aktuella. Politiska plattformar är av vikt.

    Att det stod skrivet i S partiprogram tog jag för givet. Är det felaktigt så se saken som korrigerad, det är av minsta betydelse för min poäng.

    Nu är det upp till KD att bedöma saken men varför skulle en konservativ utrikespolitiker inte närvara vid ett av världens största konvent för konservativ politik och hålla tal om religionsfrihet? Om det är som du säger - ett tillhåll för antisemiter och fascister - så var det både nyttigt och modigt av vederbörande att ställa sig vid talarstolen som 1.) en offentlig Israel-vän och 2.) tala om folkfrihet.

    Vart hade ett sådant tal ha gjort mer nytta, här hemma i Sverige framför egen kör?
    Tog du för givet att KD hade en skrivning i sitt partiprogram om att transsexuella måste tvångssteriliseras? Det var faktiskt  ett krav som KD drev  fram till år 2013.
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2019-04-12 20:12:51 följande:
    För det första var det 2012 och för det andra är jag inte ett dugg imponerad över att S var tio år före med någon enskilda motion i sak och först med Lars Ohly 2007 kan sägas ha tagit ställning som parti - och först året 2010 inleddes statliga utredningar i ärendet.

    Rid du iväg på den höga hästen. Hoppla, Hoppla. Jag hade åsikterna i fråga från första dagen jag överhuvudtaget förstod vad transsexuallitet var...

    Jag menar inte att du ska vara imponerade av svenska riksdagspartiers syn på svensk tvångssteriliseringslagstiftning. Det jag menar är att personer som gillar KD och SD som fram till för några år sedan propagerade för tvångssteriliseringar inte bör peka finger åt övriga riksdagspartier politik för snart hundra år sedan. Den svenska tvångssteriliseringspolitiken är inte en fråga som bara kan lastas ett parti utan är i en historisk kontext en skam för hela svenska folket.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2019-04-12 22:53:04 följande:
    Tar det igen då: "Min poäng är inte att få S i dålig dager utan det var ett sätt att uttrycka min poäng på - att partier inte kan förändras om de som vill förändra tar avstånd från dem.".

    Har inte pekat något finger. Förstår inte heller varför du blandar om korten... det är inte hundra år mellan övriga partiers tvångssteriliseringspolitik och KD:s. I frågan om tvångssterilisering vid könskorrigeringar så skiljer det blott 5-10 år i svängarna bland våra riksdagspartier och i frågan om tvångssteriliseringar längre bak i tiden, berörde det helt andra offer. Huruvida det var dramatiska skillnader i riksdagspartiernas svängningar på den senare punkten vet jag ingenting om... men det var inte riktigt tvångssterilisering med rashygien som motivering som KD svängde i 2012.

    En skam för hela svenska folket säger du, samtidigt som tid och offer blandas runt för bästa möjliga giv åt egen hand respektive sämsta giv åt dina meningsmotståndare. Grattis, du lyckades vara respektlös i flertalet dimensioner...

    En person som kommer med felaktiga och otillständiga påståenden om andra partiers partiprogram kanske inte ska kritisera andra för respektlöshet?


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill

    Det här skedde förvisso för ett par år sedan men är rätt intressant sett till den senaste politiska utvecklingen. Nu sitter jag här och funderar på om jag ska kategorisera Tweeten i kategorin "kärlek börjar alltid med bråk" eller "kaka söker maka". Vad tycker ni?   






    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    nihka skrev 2019-04-13 11:26:13 följande:
    "Kärlek börjar alltid med bråk"  - om man måste välja ett av dem.

    Jag har inte mycket till övers för KD, men för att vara rättvis så bildades inte KD av nazister och personer från vitmaktrörelsen så som är fallet med SD. Däremot fanns där nazister precis som det även gjorde i M, L, C och S.

    Ja mitt inlägg gjordes med glimten i ögat men är det inte rätt intressant att ett parti som varit kritisk emot att brunsmetas själv brunsmetar ett annat parti varefter de bägge brunsmetade partierna börjar närma sig varandra? Idag är Jimmie lyrisk när han pratar om KD och KD har öppnat upp för samarbete med SD. Tänk hur det kan gå..


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2019-04-13 14:27:56 följande:
    Ja. Stackars, stackars partiprogram.

    Det var helt klart ovärdigt av mig att ta upp respekt för steriliseringspolitikens offer samma dag som ~70 år gamla partiprogram var under en så hänsynslös attack. Varenda socialdemokrat i Sverige led säkerligen under de tunga timmarna som det pågick... jag förstår att det är oförlåtligt.

    Remember eftermiddagen 2019-04-12.

    Du attackerade något som aldrig funnits i partiprogrammet och då föll attacken platt men det är jättebra att du minns misstaget och slutar att sprida den här typen av desinformation (som faktiskt är en del av SDs propaganda). 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    RebeckaZ70 skrev 2019-04-13 17:04:18 följande:
    Jo, jag vet. Jag hade själv inte läst formuleringarna tidigare, så jag blev lite lätt illamående. Ungefär som när jag första gången läste vad sverigedemokraten Mengele Fogelklou klämde ur sig.

    Nä, det är såklart lätt att sitta här 80 år senare och förfasa sig, preventivmedel fanns knappt tillgängligt, aborter var både riskfyllda och förbjudna. Socialt skyddsnät obefintligt. Debatterna i dåtidens riksdagskammare var inte särskilt intensiva om ämnet.
    Det fanns i alla fall en och annan som hade synpunkter på tvånget i sterilisreringarna, både hos socialdemokraterna och hos högern.

    De politiska partierna har tack och lov utvecklats en hel del. KDS (idag KD) hade så sent som på 60-talet ett par centralt placerade nazister i partiet men som nihka påpekar så hade nästan alla politiska partier på den tiden någon eller några företrädare med kopplingar till nazism.  

    En helt annan sak, i mitten av 1960-talet så stred Lewi Pethrus (som var med och bildade KDS) för att ogifta lärarinnor som blev gravida skulle skiljas från skolan (eftersom de begått synd). Idag är det svårt att förstå att Sverige så sent som på 60-talet hade politiska partier som drev den typen av politik.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Digestive skrev 2019-04-13 19:18:36 följande:
    Och partierna i fråga hade inte utvecklas överhuvudtaget om politikerna som stod för utvecklingen hade tagit avstånd från dem.

    Varför ska en offentlig Israel-vän inte tala om religionsfrihet inför element av antisemitism och fascism? Att verka för att utveckla politiska plattformar verkar du annars se som en nyttig sak.

    Jag tror att de flesta håller med om att våra politiker ska undvika kontakter med extremister om inte syftet är att framföra kritik och eller föra en dialog för att uppnå en förändring.


    Lars Adaktusson var inbjuden som huvudtalare till en föreställning där extrema ideologier framfördes hän framförde under sitt möte ingen kritik mot organisationen eller dess läror och  gav därmed legitimitet åt tillställningen. Det var självklart mycket olämpligt.


    Bortsett från att det är känt att organisationen hyser människor som hyllat fascister, framfört antisemitism och homofobi så ska man veta att organisationen kräver att aborter ska förbjudas, äktenskap ska bara vara förbehållet man och kvinna, anställda ska ha rätt att vägra utföra arbetsuppgifter med hänvisning till religion o.s.v.


    Jag noterar nu att många kristdemokrater är mycket upprörda över vad Lars Adaktusson har gjort sig skyldig till och pekar på att  "hat inte är en del av den värdegrund KD vilar på".


    https://www.qx.se/samhalle/sverige/178847/oppna-kristdemokrater-om-adaktusson-vi-ar-besvikna-och-upprorda/


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?