Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Har du förtroende för regeringen?

    Flash Gordon skrev 2021-07-21 11:10:04 följande:
    Det är inget kors i taket på den. Han gör det Socialdemokrater gör bäst. Kopierar andras förslag som de ser har ett folkligt stöd.

    Slopad straffrabatt är något de tre blå-gula partierna redan kräver.

    moderaterna.se/skarpt-straffrattslig-lagstift...
    I dag särbehandlas unga vuxna i åldern 18-21 år straffrättsligt genom en straffrabatt. Vi menar att den som är vuxen och begår ett brott ska också behandlas som vuxen av rättsväsendet. Vi vill därför att den generella straffrabatten för gruppen 18-21 år ska tas bort helt.

    sd.se/our-politics/straffrabatt/
    I Sverige idag blir en person myndig vid 18-års ålder och i och med denna ålder ska han eller hon betraktas som fullt ansvarig för sina handlingar. Idag tar svensk lag särskild hänsyn till personer som är över 18 år men under 21 år, med lägre straff som följd. Detta förhållningssätt är orimligt då de som är över 18 år är myndiga och därför bör anses ansvariga för sina handlingar. Därmed bör denna hänsyn upphöra.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/EWd9Go/kd-strang...
    Samtidigt ska straffrabatten avskaffas för unga över 18 år och helt reformeras för unga mellan 15 och 18 år. KD menar att de kriminella gängen utnyttjar dagens system med låga straff och rekryterar barn för att begå mord.

    .

    S ser att detta har folkets stöd. Det finns alltså inget för dem att vinna på att motarbete detta.

    S kopierar.
     damned if you do and damned if you don't 

    Oseriös debatt Flash.
  • Padirac
    TotteE skrev 2021-07-21 13:18:18 följande:
    What Took Them So Long?

    Borde ju kanske Reinfeldtregeringen jobbat för när man tillträdde 2006, men nu gjorde dom inte det? Dock har kriminaliteten av grövre karaktär med väldigt unga inblandade eskalerat över tiden de senaste 10 åren, och bara blivit värre och värre. Men NU juli 2021 går det plötsligt upp ett ljus för Morgan Johansson.

    Dock så vet jag inte om han riktigt förstår problemet med straffrabatt. Men spelar ingen roll, det är bra att det händer nåt iaf.

    Straffrabatten för unga under 21 är en cynisk lagregel som hjälp till att få in svaga unga människor ifrån utsatta områden i tung kriminalitet. Inte bra..
    Utredningen som ligger till grund för sörslagen tillsattes 2017  - lyssna gärna på pressträffen så framgår detta

    www.dn.se/sverige/morgan-johansson-presenterar-nya-atgarder-mot-brott/

    "Efter de många gängrelaterade skjutningarna med unga gärningsmän har det politiska trycket på att slopa ungdomsrabatten varit hårt. Alla partier utom Vänsterpartiet har tryckt på för att slopa rabatten.

    Utredningen av straffrabatten som tillsattes 2017 möttes dock av kritik från remissinstanser som menade att det inte finns stöd för att skärpta straff för ungdomar har effekt.


    Utredning av straffrabatten mötte kritik

    ● En utredning tillsattes 2017 med uppdrag att lämna förslag på att avskaffa straffrabatten för alla som fyllt 18 men inte 21.


    ● Förslaget möttes av hård kritik från tunga remissinstanser.


    ● Utredaren Petra Lundh själv ansåg att det inte finns något empiriskt eller erfarenhetsbaserat stöd för skärpta påföljder för unga som begår brott.


    ● Forskningen visar också att förmågan att bedöma konsekvenser av sina handlingar samt att stå emot påtryckningar från andra inte är fullt utvecklad förrän en bra bit efter myndighetsåldern."


    www.dn.se/sverige/morgan-johansson-presenterar-nya-atgarder-mot-brott/
  • Padirac
    TotteE skrev 2021-07-21 13:45:13 följande:

    Kritiken mot lagförslaget verkar missa en ganska så väsentlig grej.

    Om förmågan att bestämma sina handlingar är så låg hos unga kanske rösträttsåldern inte ska va 18 utan 21?

    Samt så använder de kriminella gången medvetet unga personer till de hemskaste handlingarna. Vilket är fruktansvärt cyniskt och hemskt.

    Kommer det någon effekt? Vet ej.. man vad spela det för roll? Samhällets ytterst ansvar mot sina medborgare är väl att visa de laglydiga att man slår ned på brott och inte accepterar vad som helst? Att det är synd om brottslingen ska såklart också beaktas men det bör vara underordnat.

    En positiv effekt är väl att de sitter inne längre tid. I fängelset gör de ingen större skada.


    Nu går ju regeringen mot en del av remissinstanserna kritik om jag förstår det hela rätt.

    Nyare forskning visar väl på att konsekvenstänkandet inte är väl utvecklat förrän efter 25-27 år.

    Jag tror att få förutom du själv anser det vara synd om brottslingar, men visst får du känna så. Jag tror att det handlar om vad som är effektivt på kort och lång sikt det egentligen handlar om. Och självklart är det direkt effektivt att brottslingar inte är ute på stan på begår nya brott. Det som är verkligt effektivt är att ha orimligt mycket stränga straff för milda förseelser, de grova brotten förhindras inte av straff i sig, men håller brottslingar borta från andra om de döms.

    Vad driver då brottslingar? Länken till artikeln du gav länkar vidare till en intervju som säger den del. Titta på Ebba som anser att hon inte bara har rätt att begå ett brott utan att det inte ens är ett brott...
  • Padirac
    TotteE skrev 2021-07-21 13:47:21 följande:

    Att det inte finns några empiriska erfarenheter av att skärpta straff för unga ska ha någon effekt säger ju sig självt eftersom vi ju ännu inte prova det!? Vilket bakvänt resonemang?


    Du förstår säkert inte att det är internationella studier under långa tider, sedan andra halvan av 1900-talet och fram till nu, som inte kan visa att stränga straff är brottspreventiva.

    Bakvänt är det bara om man inte känner till verkligheten och studier av verkligheten.
  • Padirac
    nattuw skrev 2021-07-22 00:27:55 följande:

    Om man ser till samhällsutvecklingen så verkar det inte finnas några empiriska bevis på att lägre påföljder skulle leda till färre brott. Och då lägre straff inte tycks hjälpa så föredrar nog de flesta att de mest brottsaktiva tas ur cirkulation.


    Det är två olika saker att hålla i huvudet.

    Förebyggande Prevention/avskräckning resp straff för begångna brott och förvaring av redan brottsliga.
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2021-07-31 22:56:21 följande:
    Morgan Johansson (tidigare) om när journalister angrips:

    www.journalisten.se/nyheter/makthavares-tystn...

    Till Journalisten säger justitieminister Morgan Johansson "att den som ger sig på mediers representanter, den ger sig också på de demokratiska grundvalarna" ...

    Morgan Johansson, när han själv angriper journalister

    twitter.com/johanssonmorgan/status/1420421736...
    Menar du eller Ivar Arpi själv att MJ har angript Ivar genom att citera Ivars egna ord?

    Nu har alltså en kränkt vit man blivit upprörd för detta

    www.magasinetparagraf.se/nyheter/kronikor/202585-hur-ofarliga-ar-vara-egna-20-aringar-i-mjukisbyxor/

    "Klockan 23.04 i går kväll den 6 januari, skrev Bulletin-skribenten Ivar Arpi följande rader på Twitter:

    ”Men för guds skull, sluta kalla det ett kuppförsök! Det är uselt ändå och ska givetvis fördömas, men ingen, absolut ingen, kan tro att detta leder till att några arga killar i mjukisbyxor som tar selfies snart tar makten i USA.”"

    MGs tweet:


    "
    Morgan Johansson
    @johanssonmorgan
    ·
    Jul 28
    En känd högerdebattör trodde att det nog bara var ”några arga 20-åringar i mjukisbyxor som tar selfies”. Och twittertrådarna fylldes av anonyma SD-konton som skulle relativisera, försvara och spela ner. Har de lärt sig något nu? Kanske. Men jag skulle inte slå vad om det. ->"
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2021-07-31 22:56:21 följande:
    Morgan Johansson (tidigare) om när journalister angrips:

    www.journalisten.se/nyheter/makthavares-tystn...

    Till Journalisten säger justitieminister Morgan Johansson "att den som ger sig på mediers representanter, den ger sig också på de demokratiska grundvalarna" ...

    Morgan Johansson, när han själv angriper journalister

    twitter.com/johanssonmorgan/status/1420421736...
    Kännar du dig angripen när dina inlägg citeras och återges i sin helhet?

    Ja - det vet endast gud - tror jag att du skrev tidigare om någonting

  • Padirac
    En blå väljare skrev 2021-08-01 00:00:29 följande:
    Tycker du det är rimligt att makthavare ska angripa enskilda jounalister?

    Är det t.ex ok om Åkesson gör narr av Ulf Kristersson börjar göra narr av vänstermänniskorna på SVT?
    Ja, Ivar Arpi är ju helt bortgjord i sammanhanget  - Åkesson et al ägnar väl hela dagarna åt att hetsa mot övriga politiker och människor som står för liberala demokratiska värderingar -. Ult gjorde ju en riktig groda nyligen - nej, jag menar inte alla pengar som skattebetalrna betalade för hans resor till Kina, lägenheten han norpade framför behövande utsatta kvinnor, utförsäljningen av det gemensammas verksamhet långt under marknadspris elelr ens 'apartheid'-boken han skrev...

    På vilket sätt har angreppet skett enligt dig - vad har Arpi fått utstå då hans text återgavs utan att ändras.

    Det är lite magstarkt att påstå att det är en attack mot Icvar Arpi att peka på att proudboys och de som inne i kongresssbyggnaden ville ta livet av valda politiker som inte var för Trump och Trumps kupp inte är unga killar i mjukisbyxor.

    De SD-auktoritära menar som vanligt att det är attacker, censur,diktatur om de inte får sprida sina lögner som inte alls stämmer med verkligheten.

    Har jag attackerat dig nu, menar du?
  • Padirac
    En blå väljare skrev 2021-08-01 22:21:02 följande:
    Tycker du att makthavare ska lägga sig i vad journalister skriver?
    Det finns väl bara ett parti vars företrädare vill kontrollera och styra vad journalister och media skriver.. partiet heter SD och bildades av nazister, fascister, vitmakt och rasyster - de anser att media och journalister tillsammans med 'etablissemanget' är inte deras stlörsta finde utan 'folkets' största fiende - SDs värsta kramare brukar säga att dessa 'folkförrädare' ska spärras in, avrättas eller hängas i  Finspång...
  • Padirac
    En blå väljare skrev 2021-08-02 08:53:20 följande:
    Intressant. Kan du länka till deras partiprogram och påvisa var man kan läsa allt detta? Om du inte klarar det får det nog klassas som hittepå.
    Ja, visst är det hittepå, hittepå från SDs sida.  

    www.svt.se/kultur/linus-bylund-sd-straffa-journalister-som-ar-partiska

    "– Jag vill ju se mer personaliserad repressaliemöjlighet för Granskningsnämnden. Det finns ju människor som är ansvariga för innehållet för respektive program. Det måste finnas ett personligt ansvar, säger Linus Bylund till tidningen Fokus och fortsätter:

    – Jag säger inte att vi ska sparka ut varenda journalist som inte gör som jag säger. Det är självklart. Men det måste finnas där. Överträder man sina befogenheter som anställd i folkets mediekanal och lurar folket, för det är ju en antidemokratisk handling – att sprida fake news, att ta ställning i det som uppfattas som nyheter – då missbrukar man ju ett väldigt tungt förtroende som man fått av folket för folkets pengar och inte för att driva opinion mot folket, säger Linus Bylund till Fokus.


    S: ”Det är inte politiker som ska attackera medier”

    Lawen Redar, Socialdemokraternas kulturpolitiska talesperson, säger till Kulturnyheterna att Sverigedemokraterna 'propagerar' för att få människor att ifrågasätta public service saklighet och opartiskhet. Hon anser att det i förlängningen handlar om att de vill ändra människors tankesätt gällande den fria journalistiken.


    – Att man inte ska lita på fakta, vetenskap eller kvalitativ journalistik. Det i förlängningen blir en fara för demokratin.


    – Medier ska granska politiker, det är inte politiker som ska attackera medier, säger hon.


    Ville kalla public service-chefer till riksdagen

    Förra veckan kunde Kulturnyheterna rapportera att Sverigedemokraterna i ett sammanträde med riksdagens kulturutskott sagt att man vill kalla in cheferna för public service-bolagen. Det här då man ansett att enskilda program brutit i frågan om opartiskhet.


    SVT:s vd Hanna Stjärne kommenterade kritiken:


    ”Det är förstås fritt att kritisera, diskutera och ogilla det SVT gör. Men politiker har ett ansvar för att respektera systemet och hålla armlängds avstånd till oberoende medieföretag som har i uppgift att granska dem. Det är tydligt formulerat i sändningstillståndet.”"

Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?