Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Har du förtroende för regeringen?

    Digestive skrev 2021-03-28 13:50:43 följande:
    Att applicera klassiska deflationsproblem på ett icke klassiskt monetärt system är inte så träffande.

    Tror du exempelvis att en konstant ökande tillväxt är nödvändig i ett monetärt system som bygger på deflation samt inte på skuld(/ränta)? Nej. Varför? För att det inte skulle finnas några nytrycka pengar som riksbanker lånar ut till en ränta(/en skuld som i makroekonomisk praktik inte går att betala av).

    Det makroekonomiska behovet av att få folk att ständigt öka sin överkonsumtion skulle inte finnas och med det inget behov av företag som överproducerar/överflödigt med företag/produktöverflöd.

    Har inte sagt att någonting annat än att det skulle begränsa skador som kan bli konsekvensen av girighet/ambition. Att någon eller några håller på extremt mycket Bitcoin jämfört med övriga skulle det innebära att värdet/köpkraften som Bitcoin har ökade motsvarande extremt. Den ekonomiska orättvisan mätt i köpkraft skulle alltså inte slå lika hårt för övriga även om fördelningen i faktiska Bitcoin vore extremt skev.
    Ett monetärt system baserat på blockchain,  skulle det i sig vara annorlunda än det gamla guldmyntfot-systemet?

    Hur det skulle förhindra en ojämnt fördelad skuldkvot är jag osäker på. Visserligen bygger FIAT-pengar idag i någon mening på att nya pengar skapas genom krediter/skulder.

    Du får gärna förklara mer hur du tänker.
  • Padirac
    K Markatta skrev 2021-03-28 17:12:21 följande:
    Då var det färdigjökat för L!

    tt.omni.se/l-s-partirad-sade-ja-till-sabunis-...
    L släpper enligt förslget som röstat igenom inte fram en regering där SD eller V är med.

    "Partistyrelsens förslag till söndagens partiråd:


    Förutsättningarna för liberal politik är bäst om Sverige får en borgerlig regering.


    Inför 2022 vill L forma ett borgerligt samarbete med i första hand de fyra borgerliga partierna.


    I andra hand med så många borgerliga partier som möjligt.


    För att en borgerlig regering ska kunna tillträda och styra landet kan L i sakfrågor söka samsyn med riksdagens alla partier.


    Inget av Sveriges två ytterkantspartier (SD och V) kan bli en del av Sveriges regering.


    Budgeten ska tas fram med de borgerliga partier som utgör regeringsunderlaget.


    Den typen av budgetsamarbete som L i dag har inom januarisamarbetet är inte aktuellt med varken SD eller V.


    L kommer med integritet behöva forma den ekonomiska politiken efter de majoriteter som finns i riksdagens finansutskott.


    Källa: Partistyrelsens förslag till partirådet"

  • Padirac
    KillBill skrev 2021-03-28 17:35:07 följande:

    Risken är överhängande att L och kanske också KD får säga adjö till riksdagen. För att L och KD ska kvala in kan det komma att krävas stödröster från M och  vill det sig illa för M så får L och KD 3,9 procent var smile1.gif


    Ls position är allt annat än klar och är öppen för alternativa handlingar - det lär inte öka Ls stöd från de egna väljare som inte vill se SD med inflytande.

    Ls position är upplagd för en intern och publik svekdebatt efter nästa val  - om valresultatet i någon mån liknar opinionsläget och de mot alla odds skulle få tillräckligt många röster för att stanna i riksdagen.
  • Padirac
    K Markatta skrev 2021-03-30 12:23:30 följande:
    Antalet konstaterade fall av dödligt våld har ökat med 40% under Stefan Löfvens regeringstid. Det framgår av ny statistik från BRÅ:

    bra.se/om-bra/nytt-fran-bra/arkiv/nyheter/202...
    Antalet fall av dödligt våld är tillbaks på samma antal som runt 1990 - då det bodde ca 8,5 miljoner människor i Sverige. Det är en minskning med 20% sett till befolkningsmängden.

    Våldsbrottens antal varierar över tid vilket BRAs punblikation och analys nedan visar  - detta är inte unikt för Sverige.

    www.bra.se/download/18.31d7fffa1504bbffea086b7a/1449670735846/2015_24_Det+d%C3%B6dliga+v%C3%A5ldet.pdf

    "Det dödliga våldet minskade både på 1990- och 00-talen och i början av 2010-talet De senaste fem åren, 2010–2014, blev i genomsnitt 80 personer per år offer för dödligt våld i Sverige. Detta är en mycket låg nivå i ett globalt perspektiv – 8.3 offer per år och miljon invånare att jämföra med det globala snittet på drygt 50 offer per år och miljon invånare (UNODC 2103) – men en relativt likartad nivå som i närliggande västeuropeiska länder såsom Danmark, Tyskland, Norge och Storbritannien (se Liem m.fl. 2012). Nivån på 8.3 offer per år och miljon invånare innebär också att den tidigare nämnda minskningen av det dödliga våldet sedan 1990-talet fortsatt även under de första åren på 2010-talet (se figur 1). Totalt sett har antalet offer minskat med omkring 8 procent för varje femårsperiod sedan år 1990. I relation till befolkningsutvecklingen i Sverige innebär det en minskning av det dödliga våldet per capita med en tredjedel från början av 1990- talet till början av 2010-talet.2 Minskningen per capita är ungefär lika stor för kvinnor som för män.3 Som tidigare nämnts har forskningen ingen säker förklaring till varför det dödliga våldet minskat i Sverige och i flera andra västländer sedan 1990-talet."

    ". Lehti (2014) har också påpekat att minskningen under 1990- och 2000-talet kanske främst ska ses som en återgång till ”normalnivå” för moderna samhällen, efter anmärkningsvärda ökningar under efterkrigstiden samt 1970- och 1980-talen. Som framgår av figur 1 gäller detta även för Sverige, där det dödliga våldet nådde den högsta nivån på 100 år någon gång i slutet av 1980-talet för att därefter nå en vändpunkt (jfr Von Hofer 2008). Kanske är det därför minst lika angeläget för forskning och brottsförebyggande arbete att hitta förklararingar till efterkrigstidens ökningar och de höga nivåerna under 1970- och 1980-talen som att hitta orsaker till minskningarna därefter."

    Som vanligt är de grovt förenklade påståendena lika fantasifulla som felaktiga
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2021-04-27 09:01:39 följande:
    I Sverige inför regeringen flygskatt, man vill lägga ned Bromma och man bygger "höghastighetsbanor" för hundratals miljarder för att "det är dumt att flyga".

    "Det är dåligt för mijlön"

    I Vietnam satsar Sverige 2 miljarder dollar via lån på att bygga ut flygkapaciteten med flera tiotals miljoner passagerare varje år.

    www.aerotime.aero/26635-sweden-to-invest-2-bi...

    På ett ungefär vill regeringen öka flygtrafiken i Vietnam lika mycket som alla svenska flygresor utgör tillsammans.

    Den politiska matematiken går inte ihop.
    Nä, det är Vietnamn som får möjligheten att låna pengar i utbyte mot att Vietnamn använder en tredjedel av de lånade pengarna till att köpa utrustning mm från Sverige. 

    "The Export Credit Agency of Sweden and Export Credit Corporation, the state-owned company that finances Swedish exporters and foreign customers, proposed to provide $2 billion in the commercial loan with an aim to expand Vietnam’s air traffic management and to cover the construction process of Long Thanh International Airport as well as the building of the third passenger terminal at Tan Son Nhat International Airport (SGN). 

    According to local media, in exchange for proposed funding, Vietnam would have to use one-third of the loan to purchase the needed equipment, products, and technologies from Sweden."

  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2021-04-27 22:48:02 följande:
    Ja, det kan man ju undra. Varför blir det inte större rabalder om detta? En regering som skambelägger svenskt flyg men som samtidigt erbjuder sig att finansiera utbyggnaden av tiotals miljoner flygresor i Vietnam.

    Fast i sak är det inget nytt.

    Regeringen lägger ned svensk kärnkraft i förtid samtidigt som man satsar på kärnkraftsutbyggnad i Estland och ingen minister vill förstås uttala sig om saken. 
    www.svt.se/nyheter/inrikes/vattenfall-bygger-...

    Den nyheten nådde i alla fall till SVT men det blev inget större rabalder kring det hyckleriet heller.

    Vi har en regering som hycklar och ljuger.

    Det kan var så enkelt att alla förstår och accepterar detta faktum och att det därför egentligen inte är någon större nyhet när Sveriges regering är beredda att lägga 17 miljarder kronor på att bygga ut flygtrafiken i Vietnam med tiotals miljoner årliga flygresor. 
    Nä, det är Vietnamn som får möjligheten att låna pengar i utbyte mot att Vietnamn använder en tredjedel av de lånade pengarna till att köpa utrustning mm från Sverige. 

    "The Export Credit Agency of Sweden and Export Credit Corporation, the state-owned company that finances Swedish exporters and foreign customers, proposed to provide $2 billion in the commercial loan with an aim to expand Vietnam?s air traffic management and to cover the construction process of Long Thanh International Airport as well as the building of the third passenger terminal at Tan Son Nhat International Airport (SGN). 

    According to local media, in exchange for proposed funding, Vietnam would have to use one-third of the loan to purchase the needed equipment, products, and technologies from Sweden."

  • Padirac
    Tiopoängare skrev 2021-04-27 23:40:41 följande:
    Vi trycker alltså pengar för att generera koldioxidutsläpp i Vietnam. Samtidigt låtsas miljömupparna göra ALLT för miljön genom skattehöjning på plastpåsar. Ska man skratta eller gråta?

    Men visst, om SAAB får sälja flygledningssystem så är det ju bra för Sverige.
    Vem trycker pengar menar du? Miljömupparna?   

  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2021-04-27 22:48:02 följande:

    Ja, det kan man ju undra. Varför blir det inte större rabalder om detta? En regering som skambelägger svenskt flyg men som samtidigt erbjuder sig att finansiera utbyggnaden av tiotals miljoner flygresor i Vietnam.

    Fast i sak är det inget nytt.

    Regeringen lägger ned svensk kärnkraft i förtid samtidigt som man satsar på kärnkraftsutbyggnad i Estland och ingen minister vill förstås uttala sig om saken. 

    www.svt.se/nyheter/inrikes/vattenfall-bygger-nya-karnkraftverk-i-estland

    Den nyheten nådde i alla fall till SVT men det blev inget större rabalder kring det hyckleriet heller.

    Vi har en regering som hycklar och ljuger.

    Det kan var så enkelt att alla förstår och accepterar detta faktum och att det därför egentligen inte är någon större nyhet när Sveriges regering är beredda att lägga 17 miljarder kronor på att bygga ut flygtrafiken i Vietnam med tiotals miljoner årliga flygresor. 


    Det är visst för svårt att känna till hur EKN fungerar i sammanhanget

    Hur som helst är det inte alls på det sätt du framställer saken, maken till missuppfattning eller okunskap är svår att hitta.
  • Padirac
    Tiopoängare skrev 2021-04-27 23:40:41 följande:

    Vi trycker alltså pengar för att generera koldioxidutsläpp i Vietnam. Samtidigt låtsas miljömupparna göra ALLT för miljön genom skattehöjning på plastpåsar. Ska man skratta eller gråta?

    Men visst, om SAAB får sälja flygledningssystem så är det ju bra för Sverige.


    Och inte heller här fanns förståelse eller kunskap om EKN och deras arbete.

    Trycka pengar
  • Padirac
    Tiopoängare skrev 2021-04-28 01:36:32 följande:
    Ja, miljömupparna ingår i regeringen och Sverige har en statsskuld. Så enda sättet att låna ut pengar till Vietnam är att trycka upp pengar och sen låna ut dessa.

    Den förra regeringen lånade till skattesänkningar. Den här regeringen lånar till att förvärra växthuseffekten.
    Du får ta reda på vad EKN sysslar med och vem som 'trycker' pengar - för så många faktafel på så få rader är svårt att slå
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?