Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    Har du förtroende för regeringen?

    Snart börjar debatten skrev 2021-03-21 17:08:31 följande:

    I S fall är det inte längre fråga om en fantasi. De har skapat ett samhälle där barn blir brutalt rånade och man kan bli misshandlad till döds för en oenighet i en trafiksituation. Skjutningarna eskalleras, så även bombdåden. Behöver jag fortsätta?

    Den som vill ha fler rån och dödsskjutningar ska rösta på S. De goda.


    Så om S skapade detta samhälle kan du redogöra för vilka beslut som togs vid vilket tillfälle för detta?

    Sen kan du kanske också redogöra för var dessa fantasier du säger att S haft har uttrycks och hur de planerats att genomföras .

  • Padirac
    Vidrish skrev 2021-03-21 16:31:18 följande:

    Det är inga fantasier... Har du levt under en sten i nästan 1,5 år? Hjälp


    Vilka fantasier pratar du om? Vad menar du S har gjort som tar livet av människor just de senaste 18 månaderna ?
  • Padirac
    Snart börjar debatten skrev 2021-03-21 18:13:08 följande:

    Vet inte om jag ska kalla det "fantasier" (snarare en realitet) men S tänker genomför en brutal skattesmocka mot medelsklassen i och runt storstäderna. 50000 kr per hushåll kommer det kosta i förstavågen. Sänkta fastighetsvärden och höjda räntor kommer i den andra. En våldtäkt på de som bär upp detta land på sina axlar.

    Ja S har regerat 20 av 27 år sen 1994. Det vore extremt ansvarslöst av dem att inte ta ansvar för det Sverige som blivit konsekvensen av deras dåliga politik. Hur många skjutningar per vecka krävs det för att S ska fatta att något måste göras?


    Är det denna skatt som S måste söka parlamentets stöd för att få införa och de följder som du säger kommer som är att likställa med nazifantasin om Finspångsrättegångarna med avrättningar av politisk oliktänkande?

    Det är en grov relativisering av nazismens brott mot mänskligheten du håller på med..

    Sänkta fastighetsvärden, höjd ränta, mm kan vara en bra lösning på en del makroekonomiska problem, även om det för en personlig ekonomi kan vara en dålig lösning. Politiken måste hantera problem på bägge nivåerna.
  • Padirac
    Snart börjar debatten skrev 2021-03-22 18:44:56 följande:
    Matematik är inte hatisk. Lägg ihop tokhöjd fastighetsskatt med avskaffat jobbskatteavdrag och se vad det kostar barnfamiljen i Stockholmsvilla. Jag har rätt och du har fel.

    Lägg till arvsskatt, förmögenhetsskatt, återinförd värnskatt, borttagen RUT, borttagen ROT + några till försämringar. Det handlar nog om över 10000 kr/månad netto som dessa familjer straffas med.
    Rut och Rot? Du vill alltså ha ett bidrags samhälle ... så länge det inte går till de mest behövande
  • Padirac
    Snart börjar debatten skrev 2021-03-22 19:42:10 följande:
    Jag tycker det är en väldigt dålig idé att dubbelbeskatta arbete. Oavsett vad man tycker om detta så innebär borttagande att mer skattepengar hamnar i statens fickor.

    Så vilka fler tjänster anser du ska bidragsfinansieras för att undvika det du kallar dubbelbeskattning?

    Är det inte så att du bara inte vill betala med skattad pengar?  
  • Padirac
    Snart börjar debatten skrev 2021-03-22 22:02:53 följande:
    Till skillnad från dig kan jag tänka på vad som är bäst för Sverige. Dock kan jag erkänna att det ter sig meningslöst med en regering som gör allt för att Sverige ska vara ett så dåligt land som möjligt att leva i.

    Till saken. Det blir väldigt svårt att sälja tjänster till privatpersoner när den som köper måste betala både sin egen skatt, arb.avgift + tjänsteutförarens d:o. Det blir skatt på skatt. Verkningsgraden blir (1-0,7)(1-0,7) = 9%. D.v.s arbetaren får ett staket målat, men får betala för 11. Gissa varför det är populärt att vara sin egen hantverkare?


    Detta känns som en repris! Har vi inte diskuterat just detta tidigare?

    Jag måste fråga om du verkligen tror att du räknat in alla inblandade?  varför vill du inte räkna bort återföräljarens skatt, återföräljarens anställdas skatt, arb.givaravgifter, transportbolagets d:o, distributörens d:o, ett till transportbolags d:o, det tillverkande bolagets d:o, underlevernatörernas d:o,ytterligare transportbolags d:o, underleverantörernas d:o, underleverantrerans d:o, fler transportbolags d:o, råvarulevrantörers d:o, maskinleverantörer och maskintillverkares och leasingbolags och bankers d:o osv osv.. hela vägen tillbaks till första exploatören och den första innovatören?   

    Vilken roll spelar skatter och vilken funktion har skatter i ett samhälle enligt din uppfattning?  Hur mycket av alla pengar som finns i ett system är återanvända respektiva nya pengar?   Vilka stora skiljeliner i fråga om tillgänglighet av välfärdstjänster skiljer mellan ett land med låga skatteuttag och ett land med höga skatteuttag? 

    Förresten, vet du hur mycket ekonomisk brottslighet och pengatvätt som körs genom rut och rot? Hur mycket av dina och mina pengar som betalas ut pga brottslighet , fusk och att det förekommer det som mest av allt kan liknas med människohandel?
  • Padirac
    Flash Gordon skrev 2021-03-26 13:29:49 följande:
    Se där ja!

    En efterklok Dan Eliasson sitter just nu live i KU och hänger ut ansvariga för deras oförmåga att hantera pandemin.

    "Utan att peka finger mot någon så har jag i olika sammanhang sagt att min uppfattning är att vi systematiskt och strukturellt har underskattat pandemins betydelse och utmaningarna som finns. Vi har också strukturellt och systematiskt överskattat vår egen förmåga - låt oss inte göra det felet när vi går in i vaccinationskampanjen."

    Han påpekar också att MSB gång på gång varnat regeringen för brister i skyddsmaterielen.
    Sa han inte att det var hela den västliga hemisfären som systematiskt och strukturellt underskattat pandemin och överskattat sina egna förmågor.

    När ett 'just-in-time' lager som i normala fall räcker 30 dagar belastas med ett 10 ggr högre uttag så tar material fort slut.  Som jag förstod DE så menade han att en annan typ av uthållighet behöver byggas upp globalt, dvs det är någonting som en enskild regeringen inte själv rår över.
  • Padirac
    Digestive skrev 2021-03-27 16:48:02 följande:
    Det förändrar inte faktum - vi är EU:s mest skuldtyngda befolkning med näst högst skattetryck över oss därtill.

    Såhär kan det se ut när man tittar på hur många som exempelvis äger sin bostad skuldfritt i olika länder:

    I den absoluta botten ligger alltså Sveriges befolkning. Så gott som dubbelt så många äger sin bostad skuldfritt på plats nummer två från botten och i våra grannländer äger i genomsnitt 10 gånger fler sin bostad skuldfritt.

    Varför ska det se så ut såhär när vi även har det längsta arbetslivet av samtliga länder ovan?

    Tittar man sedan på vad vi får tillbaka av det offentliga - då det är i statskassan som skillnaden i finansiell kraft hamnar - så har vi ett litet mått på hur vulgärt mycket nonsens vi tvingas betala för och på vår egen bekostnad som privatpersoner.

    Så det handlar inte enbart om allt nonsens som vi tvingas betala för utan det handlar även om att skillnaden mellan statens finansiella välmående och befolkningens dito är fullständigt ur balans.
    Det var en fin bild du hittat.  Här kommer lite text som hörde till bilden   Texten är skriven i kölvattnet av finanskrisen andra halvan av 00-talet.

    cornucopia.cornubot.se/2012/05/lanta-fjadrar-svenskarna-minst.html

    "Inte bara är svenska privatpersoner som helhet väldigt skuldsatta med privata skulder på 82% av BNP, utan att äga sitt boende skuldfritt är också i botten när det gäller Sverige. Faktum är att svenskarna är sämst i hela EU och EES (Norge, Schweiz) på att äga sitt boende skuldfritt. Och dessutom är svenskar med högre inkomster ännu sämre, då de lever med lånta fjädrar."

    "
    Ser man dessutom till inkomstgrupperna så är det mer ovanligt att hushåll med högre löner äger ett skuldfritt boende, där endast 2.7% äger skuldfritt. Bland de lägre inkomsterna äger 3.7% sitt boende skuldfritt. Det är alltså vanligare att pryda sitt liv med lånta fjädrar om man har bättre inkomster. En möjlig förklaring kan bero på att det är vanligare att som pensionär ha ett skuldfritt boende, och pensionärer har lägre inkomster.
    I länder där bostadsbubblan kraschat äger betydligt fler sin bostad skuldfritt, t ex Irland (38.8%), Spanien (47.5%), Island (13.7%), Danmark (13.9%), Storbritannien (26%). Värt att notera är att detta inte är någon ny utveckling pga fyndköp på en kraschad bostadsmarknad. Dessa länders bostadsbubblor hade alltså betydligt lägre hävstång än den svenska bostadsmarknaden, som är betydligt mer belånad. Den svenska utvecklingen är också i en klart negativ trend, vilket innebär att fler och fler tidigare skuldfria hushåll har skuldsatt sitt boende. Fler har blivit mer skuldsatta trots stigande bostadspriser, vilket tydligt visar på att det inte finns något positivt med stigande bostadspriser.

    Jag brukar påtala att det som räddade svensk ekonomi 2009 och kastade in oss i den sk Pippi Långstrumpekonomin var svenskarnas vilja att ta på sig skulder. Och utvecklingen är tydlig just 2009 - 2010, då vi kraftigt minskade vårt skuldfria ägande av bostäder från 12.9% till 2.8% på ett år. Skuldfria gick man ur huse och tog lån på sina hus under finanskrisen över hela brädet, gammal som ung, låg inkomst som hög inkomst, barnfamilj som barnlösa. Möjligen är det allra tydligast för de högre inkomsterna.
    Det tar några minuter att skriva på ett lån, men det tar betydligt längre tid att betala av det. När räntorna var rekordlåga 2009 tog man lån på sin bostad, även om det ägdes skuldfritt. Antagligen kombinerades det med ROT-avdrag, vilket än mer visar på hur Sveriges ekonomi räddades med privat skuldsättning. Bostäderna användes som bankomater när räntorna var låga och 
    nu drömmer svenskarna om nya räntesänkningar så de kan besöka bankomaten en gång till."


    Vidare kan det vara av intresse att titta på vilka länder som ligger i topp resp botten på den bild du hittat, var är kännetecknande och särskiljande för bostadsmarknad och finansmarknad i länder som Rumäninen, Litauen, Bulgarien m.fl jämfört med länder i andra änden i listan som Sverige, Schweitz, Holland m.fl 



  • Padirac
    Digestive skrev 2021-03-27 20:39:40 följande:
    Man kan hantera ekonomiska kriser på många vis och visst är privatpersoners stimulans ett verktyg i lådan. Den finansiella situationen för privatpersoner har dock sett snarlik ut väldigt länge här i Sverige - det vill säga att en rungande majoritet lever med ett finansiellt nettounderskott - medan hushållens skulder även har växt mer än inkomsterna sedan iallafall 1990-talet.

    Hur är det av intresse? Handlar det om att vi antigen har det som vi har det idag eller så får vi det som dem (exempelvis Rumänien, Litauen, Bulgarien et cetera) så bespara mig.
    Om jag förstått det rätt så menar Wilderäng att fastighetmarknaden och priser på bostäder i Sverige är en bubbla med priser som är ordentligt uppblåsta - det är lätt att hålla med om dettta.

    Fastighetsbubblan i andra delar av Europa sprängdes under finanskrisen och blev i många länder en skuldkris, såväl privat som för företag och det allmänna -  men inte alls i samma omfattning i Sverige som hade en finans- och kreditmarknad som genomgått ett stålbad under -90talet.

    Att de fattigaste länderna i europa inte har en bostads- och finansmarknad som deltar i att blåsa upp bostadspriser är inte konstigt.    

    Hur tänker du att inkomster, skattetryck, skuldsättning och bostadspriser hänger ihop i Sverige jämfört med i Rumänien, Litauen, Bulgarien m.fl länder?   
     
  • Padirac
    Digestive skrev 2021-03-27 22:02:33 följande:
    Absolut.

    Det finns ingen mening med att jämföra Sverige med de fattigaste länderna i Europa överhuvudtaget. Det finns inte enbart det ena eller det andra, inte ens någotdera ur hela spektrumet ovan/ur dessa länders samhällssystem är nödvändigt att bejaka...

    ...då man alltid kan göra någonting nytt/annorlunda/innovativt istället.

    Min fråga kring det här är väldigt enkel och svaret behöver varken finnas i eller bortom Sverige överhuvudtaget:
    Så har var det enligt Widleräng 2010 med skuldfritt ägande i Sverige

    ""Ser man dessutom till inkomstgrupperna så är det mer ovanligt att hushåll med högre löner äger ett skuldfritt boende, där endast 2.7% äger skuldfritt. Bland de lägre inkomsterna äger 3.7% sitt boende skuldfritt. Det är alltså vanligare att pryda sitt liv med lånta fjädrar om man har bättre inkomster. En möjlig förklaring kan bero på att det är vanligare att som pensionär ha ett skuldfritt boende, och pensionärer har lägre inkomster."
    Padirac skrev 2021-03-27 18:53:11 följande:
    Det var en fin bild du hittat.  Här kommer lite text som hörde till bilden smile1.gif   Texten är skriven i kölvattnet av finanskrisen andra halvan av 00-talet.

    cornucopia.cornubot.se/2012/05/lanta-fjadrar-...

    "Inte bara är svenska privatpersoner som helhet väldigt skuldsatta med privata skulder på 82% av BNP, utan att äga sitt boende skuldfritt är också i botten när det gäller Sverige. Faktum är att svenskarna är sämst i hela EU och EES (Norge, Schweiz) på att äga sitt boende skuldfritt. Och dessutom är svenskar med högre inkomster ännu sämre, då de lever med lånta fjädrar."

    "Ser man dessutom till inkomstgrupperna så är det mer ovanligt att hushåll med högre löner äger ett skuldfritt boende, där endast 2.7% äger skuldfritt. Bland de lägre inkomsterna äger 3.7% sitt boende skuldfritt. Det är alltså vanligare att pryda sitt liv med lånta fjädrar om man har bättre inkomster. En möjlig förklaring kan bero på att det är vanligare att som pensionär ha ett skuldfritt boende, och pensionärer har lägre inkomster.
    I länder där bostadsbubblan kraschat äger betydligt fler sin bostad skuldfritt, t ex Irland (38.8%), Spanien (47.5%), Island (13.7%), Danmark (13.9%), Storbritannien (26%). Värt att notera är att detta inte är någon ny utveckling pga fyndköp på en kraschad bostadsmarknad. Dessa länders bostadsbubblor hade alltså betydligt lägre hävstång än den svenska bostadsmarknaden, som är betydligt mer belånad. Den svenska utvecklingen är också i en klart negativ trend, vilket innebär att fler och fler tidigare skuldfria hushåll har skuldsatt sitt boende. Fler har blivit mer skuldsatta trots stigande bostadspriser, vilket tydligt visar på att det inte finns något positivt med stigande bostadspriser.
    Jag brukar påtala att det som räddade svensk ekonomi 2009 och kastade in oss i den sk Pippi Långstrumpekonomin var svenskarnas vilja att ta på sig skulder. Och utvecklingen är tydlig just 2009 - 2010, då vi kraftigt minskade vårt skuldfria ägande av bostäder från 12.9% till 2.8% på ett år. Skuldfria gick man ur huse och tog lån på sina hus under finanskrisen över hela brädet, gammal som ung, låg inkomst som hög inkomst, barnfamilj som barnlösa. Möjligen är det allra tydligast för de högre inkomsterna.
    Det tar några minuter att skriva på ett lån, men det tar betydligt längre tid att betala av det. När räntorna var rekordlåga 2009 tog man lån på sin bostad, även om det ägdes skuldfritt. Antagligen kombinerades det med ROT-avdrag, vilket än mer visar på hur Sveriges ekonomi räddades med privat skuldsättning. Bostäderna användes som bankomater när räntorna var låga och 
    nu drömmer svenskarna om nya räntesänkningar så de kan besöka bankomaten en gång till."
    Vidare kan det vara av intresse att titta på vilka länder som ligger i topp resp botten på den bild du hittat, var är kännetecknande och särskiljande för bostadsmarknad och finansmarknad i länder som Rumäninen, Litauen, Bulgarien m.fl jämfört med länder i andra änden i listan som Sverige, Schweitz, Holland m.fl 
    Du säger att du inte vill jämföra med de fattigaste länderna i Europa, att du vill besparas från att det är det ekonomiska läget, bostads- och finansmarknaden, lönenivåer och kostnadsnivåer i de fattigaste länderna som ger det läge de har .

    Ändå...

    så jämför du just detta...

    vad ville du ha sagt med bilden du delar,  utan referens och en text som förklarar bilden och dess kontext?




    Vad menar du är skälet till den höga skuldsättningen?  och vad menar du skulle kunna vara annorlunda i det system vi lever i som skulle göra skuldsättningen mindre?

    Eller är det enbart ett missnöje med sakers tillstånd - och inte specifika sakers tillsånd - du uttrycker? 
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?