• Anonym (Farmor)

    Svärdottern förstör!

    Min son har nyligen gift sig med sin sambo sedan många år tillbaka. De har ett barn på två år. Jag får väl erkänna att jag under de första åren av deras relation hade svårt att acceptera henne, vilket jag också lät min son få veta. Visst, det var dumt, men jag ville bara hans bästa och man måste ju få säga vad man tycker. Det är ju egentligen inget fel på henne, hon är snäll, skötsam och smart. 

    Problemet: Jag känner att jag inte får träffa och rå om mitt barnbarn och min son så ofta som jag skulle vilja. Vi ses ett par gånger i månaden, men jag skulle helst vilja att det var minst en gång i veckan. Inte en enda gång har jag suttit barnvakt heller, trots att de vet att jag vill. Mormor däremot har jag hört att suttit barnvakt flera gånger. Jag blir ledsen, för när vi träffas allihopa till födelsedagar tex, så märks det att barnbarnet har en närmare relation till hennes sida av släkten än till sonens. Jag tror att svärdottern vill ha det så och manipulerar min son så att det ska bli så. 

    Jag vet inte vad jag gör för fel! Jag brukar försöka åka hem till dem någon kväll då och då på väg hem från jobbet. Verkar inte så uppskattat, men man måste väl få kunna komma och hälsa på även en vardagkväll? Jag tycker att jag ställer upp så mycket för dem. Varje gång de ska göra något med huset t.ex. så frågar jag om jag ska komma och hjälpa dem. Oftast svarar de nej, så man får ju nästan tvinga sig på för att få vara delaktig och hjälpa till! Jag brukar också lämna lite saker hemma hos dem som jag tycker att de saknar i sitt hem, som dukar, blommor och gardiner. Ibland kommer jag även med lite matvaror, eller blöjor eller kanske några hundralappar. Jag vet att de har pengar, båda två tjänar ju hyfsat, men jag vill ju också få bidra lite och känna mig nyttig! 

    Jag vill ju vara delaktig i mitt barnbarns uppväxt, men jag känner mig motarbetad av svärdottern. Kläder som jag köper verkar inte användas, försöker man komma med något råd så nyps det av direkt. Svärdottern vet ju alltid bäst såklart. Att få ha barnbarnet hos mig en helg känns väldigt långt bort. 

    Vad ska jag göra? 

  • Svar på tråden Svärdottern förstör!
  • Ordis
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-04 10:27:56 följande:
    Varför tror alla att  jag inte har något eget liv? Jag har man, hus, hund, jobb och många fritidsintressen som jag engagerar mig i. Skulle jag vilja umgås med son och sonson endast i brist på annat, eller? Många får det att låta som att jag springer hos dem hela tiden, men jag har ju skrivit att det handlar om ett par gånger i månaden. Och inte kommer jag alltid oanmäld heller, jag försöker oftast ringa en stund innan och säga till att jag kommer. Är det verkligen så jobbigt att avsätta ett par timmar ett par gånger i månaden? Jag vill inte ha något av dem, ingen middag, ingenting, bara umgås! De får för min del göra vad de brukar göra på kvällen, ignorera mig om det är så, bara jag kan umgås lite med sonsonen. Samma det här med dukar och gardiner, varför haka upp sig så mycket på det? Jag ger till dem, sen är det upp till dem om de vill använda eller inte. Jag är inte ute efter att inreda deras hem, men fy på mig, jag gillar att komma på besök till dem och se några av "mina" saker i deras hem. Känna att det där har jag fixat åt dem! Jag ger bara saker som jag tror att de har nytta av.
    Det är ju det att det är jobbigt att få något av någon man bryr sig om som man inte tycker om. Vad gör man då? Slänger det så givaren blir ledsen eller använder det i sitt hem och misstrivs?
    Stava rätt är jävligt överskattat, de flesta läser i ordbilder i alla fall och förstår således vad där står.
  • Anonym (svenskhet)

    till ts: det är en del av den svvenska nutida kulturen ayt behandla sina äldre föräldrar med loorespekt om de är ens lite jobbiga på sättet att vara. det är en del av denna nutida svenska kultur att skita i vad föräldrarna tycker när det gäller aklt. men som småningom blir de själva äldre o blir behandlade ännu värre av sina egna barn. ddetta är vad denna nya svenska kultur är! Nuförtiden är det förälldrarna som ska tippa på tå inför barnen o lyda dem i allt o inte säga ett knyst , inte lägga sig i oxch respektera dem. och föräldrarna ska göra sig förtjänta av att få träffa sina barn. Det är sinnessjukt!

    barrnen kastar undan sina fööräldrar så fort de kan.. trots att föräldrarna oftasr gjort ssitt bästa eller åtminstone gett barnen mat,uppfostran o kkäder o sakdr. alla mammor har gått igenom besvärliga graviditeter och förlossningar, de har kämpat o svettats mycket de första åren i barnets liv, gett kärlek och vart ledsen och känt sig som en dålig mor någon gång, haft ångest över vissa ting o alltid tröstat barnet när det behövts... men när barnet är vuxet o klarar sig själv, ja då behandlar barnet sina föräldrafr som skit trots alla år som varit. och när föräldrarna blir gamla o ch behövs tas hand om, jaaa men fy då ska dem in i ålderdomshem för att dde e så jobbigt ... mm meen det ni inte fattar är att livet är en cirkel, aallr går runt. föräldrarna tar hand om er när ni var små och barnen tar hand om sina föräldrar när de blir gamla!!! detta är en äkta familj,civilicerad o kärleksfull familj.

    .

    ts vem ska hälsa på dig när du e gammal i ett ålderdomshem... ni alla kan få samma fråga, vem? hur ofta?? de flesta dör bittra o ledsnaoch ensamna. för att folkhar"eget" liv.

    .

    .

    Nej , alhamdulilah aatt jag är muslim, en svensk som blivit muslim. omfamnat en familje kultur fylld med kärlek o respekt. muslimer blir uppväxta med att man ska respektera de äldre och speciellt sina föräldrar, och Än meer specielltsin MAMMA! ni fattR ej hurviktigt det är att ta hand om deäldre o bevara släkybandet, att respektera sina föräldrar även om man tycker dem e jobbiga. inte vara så egoistiska o självkära o högmodigga som de allra flesta är.

    .

    . Här är bara en vers av alla verser o hadither(sägelser av Profeten Muhammed fvöh) som talar om hur ma ska behandla sina föräldrar.:

    Er Herre har befallt, att ni inte skall dyrka någon annan än Honom. Och [Han har anbefallt er] att visa godhet mot [era] föräldrar. Om en av dem eller båda uppnår hög ålder i din vård, var då inte otålig eller sträng mot dem, tillrättavisa dem inte, och tala alltid hövligt och vänligt till dem. Och sänk ödmjukt [ömhetens] vinge över dem och be: "Herre! När jag var liten vårdade och fostrade de mig [med kärlek]; förbarma Dig [nu] i Din nåd över dem!"

    surah al-Isra: 23-24

  • Anonym (svenskhet)

    vers ur Koranen menade jag då :)

    ps, sry för alla stavfel. skriver på mmin mobil som är väldigt jobbig att skriva på.

  • Anonym ("svärdottern")

    hoppar in här utan att ha läst igen hela tråden då ja kan va den där svärdottern fast inte din då ;)

    Jag och min sambo väntar nu vårt första barn, jag och min svärmor har under hela vår relation visseligen haft en jätte bra relation, dock har hon nu under graviditeten börjat tränga sig på, på sätt som känns opassande och snudd på respektlösa men jag har även funderat i banor att de kan va mitt boande och "revirtänk" som gör att jag upplever detta. MEN jag är övertygad om att hon kommer bli som du när bebis kommer, hon kommer tycka att ddet är hennes barnbarn och givetvis är de det men det är i första hand vårat barn som vi bestämmer över och fostrar på det sätt som vi vill och anser passande. jag tror inte hon kommer kunna anpassa sig efter hur vi vill göra och då kommer jag inte lita på att hon sköter vårt barn efter våra önskemål.

    Förstår din sorg över att inte träffa ditt barnbarn och din son så ofta du vill men kan de va så att du är hökig på dem? hoppas du förstår vad jag menar och inte tar illa upp. för jag känner att det är mitt ansvar nu som sambo och blivande mamma att ta hand om min sambo och vårt kommande barn och kan känna en besvikelse när hon lägger sig i och göra något som hon tycker är mer passande...

    hoppas du förstår och kan få ett perspektiv :)

  • Lindsey Egot the only one

    Anonym (svenskhet)

    Det handlar inte om att svenskar skiter i sina äldre. Har du inte läst trådstarten. Det första ts gör är att säga till sin son att hon inte gillar hans val av flickvän, sedan vill hon styra och ställa i någon annans hem.

    Låter du din svärmor styra och ställa i ditt hem, möblera om, byta gardiner och vara nedlåtande gentemot dig?
    Jag kan slå vad om att det har snackats rejäl skit om den svenska flickan deras son valt men nu när du konverterat så är allt frid och fröjd. Hur ser din relation ut till DIN svenska familj. Överöser du dom med samma värme och respekt som du gör för din muslimska släkt?

  • sextiotalist
    Anonym (svenskhet) skrev 2012-11-26 00:21:54 följande:
    till ts: det är en del av den svvenska nutida kulturen ayt behandla sina äldre föräldrar med loorespekt om de är ens lite jobbiga på sättet att vara. det är en del av denna nutida svenska kultur att skita i vad föräldrarna tycker när det gäller aklt. men som småningom blir de själva äldre o blir behandlade ännu värre av sina egna barn. ddetta är vad denna nya svenska kultur är! Nuförtiden är det förälldrarna som ska tippa på tå inför barnen o lyda dem i allt o inte säga ett knyst , inte lägga sig i oxch respektera dem. och föräldrarna ska göra sig förtjänta av att få träffa sina barn. Det är sinnessjukt!
    barrnen kastar undan sina fööräldrar så fort de kan.. trots att föräldrarna oftasr gjort ssitt bästa eller åtminstone gett barnen mat,uppfostran o kkäder o sakdr. alla mammor har gått igenom besvärliga graviditeter och förlossningar, de har kämpat o svettats mycket de första åren i barnets liv, gett kärlek och vart ledsen och känt sig som en dålig mor någon gång, haft ångest över vissa ting o alltid tröstat barnet när det behövts... men när barnet är vuxet o klarar sig själv, ja då behandlar barnet sina föräldrafr som skit trots alla år som varit. och när föräldrarna blir gamla o ch behövs tas hand om, jaaa men fy då ska dem in i ålderdomshem för att dde e så jobbigt ... mm meen det ni inte fattar är att livet är en cirkel, aallr går runt. föräldrarna tar hand om er när ni var små och barnen tar hand om sina föräldrar när de blir gamla!!! detta är en äkta familj,civilicerad o kärleksfull familj.
    .
    ts vem ska hälsa på dig när du e gammal i ett ålderdomshem... ni alla kan få samma fråga, vem? hur ofta?? de flesta dör bittra o ledsnaoch ensamna. för att folkhar"eget" liv.
    .
    .
    Nej , alhamdulilah aatt jag är muslim, en svensk som blivit muslim. omfamnat en familje kultur fylld med kärlek o respekt. muslimer blir uppväxta med att man ska respektera de äldre och speciellt sina föräldrar, och Än meer specielltsin MAMMA! ni fattR ej hurviktigt det är att ta hand om deäldre o bevara släkybandet, att respektera sina föräldrar även om man tycker dem e jobbiga. inte vara så egoistiska o självkära o högmodigga som de allra flesta är.
    .
    . Här är bara en vers av alla verser o hadither(sägelser av Profeten Muhammed fvöh) som talar om hur ma ska behandla sina föräldrar.:
    Er Herre har befallt, att ni inte skall dyrka någon annan än Honom. Och [Han har anbefallt er] att visa godhet mot [era] föräldrar. Om en av dem eller båda uppnår hög ålder i din vård, var då inte otålig eller sträng mot dem, tillrättavisa dem inte, och tala alltid hövligt och vänligt till dem. Och sänk ödmjukt [ömhetens] vinge över dem och be: "Herre! När jag var liten vårdade och fostrade de mig [med kärlek]; förbarma Dig [nu] i Din nåd över dem!"
    surah al-Isra: 23-24
    Jag struntar fullständigt vad som står i suran eftersom det inte är min kultur. Men vad jag förstått att i många av dessa länder så växer aldrig männen upp och blir självständiga män, utan är alltid beroende av en kvinna bredvid sig.

    Det jag uppskattar med svenska män är att de är självständiga och självgående. Det jag uppskattar med min svärmor är att hon anser det också, och jag lovar, hon kommer får besök på hemmet, för att jag gillar henne. Inte för att man är tacksam.

    När min tonåring blir vuxen så hoppas jag på att han vill träffa oss föräldrar, inte av tacksamhet, utan för att han trivs i vår närvaro.     
  • Anonym (Fd svärdotter)

    TS: Nu har jag inte läst hela tråden så jag vet inte exakt hur du är mot din son +familj. Jag har bara lite råd att ge från egen erfarenhet. Som någon tidigare skrev så kan det vara så att du klampar in i svärdotterns "revir". Det är jättegulligt att du visar omtanke genom att ge dem gardiner, dukar osv. MEN jag är säker på att din son och framförallt hans fru helst vill inreda sitt hem själva. Vill du ändå hjälpa till kan du ju tex erbjuda din hjälp att sy gardiner om svärdottern väljer ut ett tyg? Vad gäller barnbarnet så är det ju oftast så att modern ofta har en närmare relation till sin egen mamma, de har lättare att prata och dottern har förmodligen lättare att säga till sin mamma om hon tycker annorlunda om något. Försök prata med din svärdotter, säg att du gärna är barnvakt mer - bara hon lämnar "instruktioner" om rutiner osv. Visa att du respekterar henne som mamma och att hon känner sitt barn bäst. Kan berätta ett scenario ur mitt eget liv: När sonen var 6 mån skulle farmor och farfar vara barnvakt. Vi lämnade honom och när vi skulle gå ville jag lämna sonens mattider och vad han skulle äta, sova osv. Farmor svarade otrevligt och bestämt: "Nej, hahaha vi har faktiskt haft barn själva! " och idiotförklarade mig. Behöver jag säga att de inte var barnvakt särskilt ofta? Nu var min fd svärmor fö som en femåring när det gäller mina barn, hon behandlade dem som dockor o skulle byta blöjor fast det inte behövdes, byta kläder, plockade upp dem när de sov bara för att bära omkring och trycka dem mot bröstet. Kallade sig "mamma nr 2" osv så hon var nog lite extrem... Sen är det ju så att när man jobbar och har småbarn så är vardagskvällarna väldigt korta och intensiva, oftast finns bara tid för äta- bada- sova. Sen har trötta mamma och pappa egentid, så att besöka på vardagskvällar är nog inte lika lämpligt som förut. Jag är säker på att de inte har några andra på besök då heller. Mitt råd är - backa två steg, visa att du respekterar dem som föräldrar och speciellt din svärdotter (vi kvinnor Kan ha lite svårt med konkurrens) Och ge det lite tid- se vad det ger.

  • Anonym (svenskhet)
    LindaEfraim skrev 2012-11-26 05:49:18 följande:
    Anonym (svenskhet)

    Det handlar inte om att svenskar skiter i sina äldre. Har du inte läst trådstarten. Det första ts gör är att säga till sin son att hon inte gillar hans val av flickvän, sedan vill hon styra och ställa i någon annans hem.

    Låter du din svärmor styra och ställa i ditt hem, möblera om, byta gardiner och vara nedlåtande gentemot dig?

    Jag kan slå vad om att det har snackats rejäl skit om den svenska flickan deras son valt men nu när du konverterat så är allt frid och fröjd. Hur ser din relation ut till DIN svenska familj. Överöser du dom med samma värme och respekt som du gör för din muslimska släkt?



    ja men det jag menar ang ts fall är att hennes son bör låta henne göra det hon vill sålänge det inte är extremfall att hon springer ivväg med barnet eller gör såna skumheter. ser inget fel i att hon säger sina åsikter o ger dem saker osv. jag har fått mycket avmin mormor o mamma sen jag flytta hemifrån och jag blir bara glad o uppskattar det.

    .

    hhehe sen ang dinaBanklagelser mot mig så kan du inte ha mer fel. jag såsom de flesta, blir muslimer lågt innan äktenskap. ja åtminstone vi som är praktiserande muslimer. och min man som jag gifte mig med efter ett o ett halvt år som muslim är också konvertit. och ja jag överöser mina föräldrar med kärlek o respekt. det är svårt att aldrig nånsin sääga något dumt men jag försöker iaf o anser inte att det är min rätt att få behandla mina föräldrar huhur som helst bara för attt dem kanskd skulle va jobbiga.

    och jag vill inte låta dem dö i ålderdomshem
  • Lindsey Egot the only one

    Anonym (svenskhet)
    Men om ts son ska låta ts göra som hon vill betyder det ju att ts son aldrig kommer bli vuxen i ts ögon och han kommer alltid få relationsproblem med sin fru om det är mamma som han inte bor med som kommer i första rummet. Sonens prioritering i livet är ju nu 1: barnet, 2: frun, 3: sina föräldrar och syskon om han har en god relation till dom.
    Tyvärr verkar det som om han inte har det och man ska inte tvingas umgås med folk som gör att man mår dåligt oavsett hur mycket blodsband man har.
    Vem är det han lever och har sex med?
    Sin fru eller sin mamma?
    Är det sin mamma han vill leva med och köra sitt samliv med så ska han bryta upp med sin fru. Vill han leva med sin fru och ha ett samliv med henne så måste ts inse att hennes lille pojke är en man som klarar av att ta beslut ihop med sin fru. Vill han ha inrednings råd så frågar han väl!

  • Anonym
    LindaEfraim skrev 2012-11-26 12:00:05 följande:
    Anonym (svenskhet)
    Men om ts son ska låta ts göra som hon vill betyder det ju att ts son aldrig kommer bli vuxen i ts ögon och han kommer alltid få relationsproblem med sin fru om det är mamma som han inte bor med som kommer i första rummet. Sonens prioritering i livet är ju nu 1: barnet, 2: frun, 3: sina föräldrar och syskon om han har en god relation till dom.
    Tyvärr verkar det som om han inte har det och man ska inte tvingas umgås med folk som gör att man mår dåligt oavsett hur mycket blodsband man har.
    Vem är det han lever och har sex med?
    Sin fru eller sin mamma?
    Är det sin mamma han vill leva med och köra sitt samliv med så ska han bryta upp med sin fru. Vill han leva med sin fru och ha ett samliv med henne så måste ts inse att hennes lille pojke är en man som klarar av att ta beslut ihop med sin fru. Vill han ha inrednings råd så frågar han väl!
    Fast varför ska just mannen behöva sätta en faktiskt prioritering i sitt liv? Och varför är det mannen som får relationsproblem med sin fru och anses som att han inte klippt navelsträngen? När en kvinna umgås nära med sina föräldrar, släpar in lilla mamma på förlossningen, låter mamma inreda hemma, åker med mamma och pappa på semestrar så är det gulligt. Men om en man står nära sina föräldrar så anses han inte ha klippt navelsträngen. Å andra sidan är kvinnor dubbelmoralens mästare. 
Svar på tråden Svärdottern förstör!