• Anonym (Farmor)

    Svärdottern förstör!

    Min son har nyligen gift sig med sin sambo sedan många år tillbaka. De har ett barn på två år. Jag får väl erkänna att jag under de första åren av deras relation hade svårt att acceptera henne, vilket jag också lät min son få veta. Visst, det var dumt, men jag ville bara hans bästa och man måste ju få säga vad man tycker. Det är ju egentligen inget fel på henne, hon är snäll, skötsam och smart. 

    Problemet: Jag känner att jag inte får träffa och rå om mitt barnbarn och min son så ofta som jag skulle vilja. Vi ses ett par gånger i månaden, men jag skulle helst vilja att det var minst en gång i veckan. Inte en enda gång har jag suttit barnvakt heller, trots att de vet att jag vill. Mormor däremot har jag hört att suttit barnvakt flera gånger. Jag blir ledsen, för när vi träffas allihopa till födelsedagar tex, så märks det att barnbarnet har en närmare relation till hennes sida av släkten än till sonens. Jag tror att svärdottern vill ha det så och manipulerar min son så att det ska bli så. 

    Jag vet inte vad jag gör för fel! Jag brukar försöka åka hem till dem någon kväll då och då på väg hem från jobbet. Verkar inte så uppskattat, men man måste väl få kunna komma och hälsa på även en vardagkväll? Jag tycker att jag ställer upp så mycket för dem. Varje gång de ska göra något med huset t.ex. så frågar jag om jag ska komma och hjälpa dem. Oftast svarar de nej, så man får ju nästan tvinga sig på för att få vara delaktig och hjälpa till! Jag brukar också lämna lite saker hemma hos dem som jag tycker att de saknar i sitt hem, som dukar, blommor och gardiner. Ibland kommer jag även med lite matvaror, eller blöjor eller kanske några hundralappar. Jag vet att de har pengar, båda två tjänar ju hyfsat, men jag vill ju också få bidra lite och känna mig nyttig! 

    Jag vill ju vara delaktig i mitt barnbarns uppväxt, men jag känner mig motarbetad av svärdottern. Kläder som jag köper verkar inte användas, försöker man komma med något råd så nyps det av direkt. Svärdottern vet ju alltid bäst såklart. Att få ha barnbarnet hos mig en helg känns väldigt långt bort. 

    Vad ska jag göra? 

  • Svar på tråden Svärdottern förstör!
  • Anonym (Svärdotter)

    Min svärmor är helt fantastisk. Men hon har också kommit med inredningssaker som hon tycker vi ska ha men jag vill inte ha dom, jag vill bestämma själv hur mitt hem ska se ut. Svärföräldrarna kom också och hälsade på efter jobbet tills vi sa stopp. De kom strax innan läggning av barnen vilket gjorde att barnen gick och la sig sent och var trötta morgonen efter . Mitt råd ge en biokväll med middag på restaurang till sonen och svärdottern och där ingår barnvakt :) Sen träng dig inte på utan kom och hälsa på mer sällan, bjud istället hem dom på middag någon gång så slipper dom laga mat.

  • Anonym (Sådeså)
    sextiotalist skrev 2012-11-02 10:29:26 följande:
    Åh vad du är gränslös, nej, du är ingen svärmor som man vill ha, inte ens önska sin värsta fiende, du är faktiskt en mardröm som svärmor (och mamma).

    Skulle du vilja ha din svärmor, som tidigt upplyst din man om att du inte gillar dig, springande på det sättet?      

    Precis!

    Plus att tjejer oftast alltid har närmare kontakt oftast m sina föräldrar och mamma när man får barn än killar...   alla fall alla jag vet och jag.

    En svärmor som lägger sig i allt och om barnen tycker inte jag heller om o säger emot då! Då vill man väl inte ha en sån hängandes hos sig...

    Att tänka på!!    
  • Racer x
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 09:58:24 följande:
    Wall of text

    Jag vet inte vad jag gör för fel!

    Wall of text
     
    Allt...

    Och klipp navelsträngen FFS
  • Anonym (Tjej)
    Anonym skrev 2012-11-03 03:58:38 följande:
    OT men jag funderar på hur ofta det är mannen som har problem med svärmor? Är glad att jag har döttrar så jag slipper få någon sonhustru.



    Både jag och min man har grava problem med min mamma. Hon påminner om TS. Det spelar ingen roll om man har döttrar eller söner, beter man sig grönslöst så blir man ändå rn svärmor from hell
  • sextiotalist
    Anonym (Tjej) skrev 2012-11-03 09:14:40 följande:


    Både jag och min man har grava problem med min mamma. Hon påminner om TS. Det spelar ingen roll om man har döttrar eller söner, beter man sig grönslöst så blir man ändå rn svärmor from hell
    Så sant, så sant. Min mamma är betydligt besvärligare än sambons mamma. Jag föredrar att svärmor hemma framför min mamma.

    Det är inte bara kvinnornas svärmödrar som är ett problem, kvinnornas mammor kan också vara ett lika stort problem. Skillnade är i ett forum som detta, som har en majoritet kvinnor, så skriver kvinnorna om sina problem med sina mammor (jodå, det finns massor) och problem med sina svärmödrar.

     
  • sticksNstones

    TS, hur goda dina ambitioner ar nu sa ar du helt ute och cyklar.

    Nej, nej och nej. Du har INGEN ratt overhuvudtaget att satta nagon "pragel" pa din sons och hans flickvans/fastmos/frus hem. Nada. Han ar vuxen och dessutom sammanboende med nagon som sakerligen vill ha siit hem som SITT. Skulle du vilja ha din svarmor sattandes pragel pa ditt hem..?

    Du har gjort bort dig rejalt i borjan pa forhallandet. Aven om flickvannen inte ar langsant, har du sakerligen satt din pragel dar. Varfor skulle hon, flickvannen, nu vilja ha dig i sitt liv? Nar hon knappast kannt sig accepterad och omtyckt av dig innan? Sant dranerar en pa energi och hon kanske bara ser dig som en energitjuv. Och vill halla kontakten gles. Hon ar vuxen och har ratt till det...

    Du verkar rejalt sjalvcentrerad och det kommer ligga dig till last om du vill utveckla en relation med henne eller barnbarnet. Kryp till korset och be om ursakt. Bygg upp en relation utan att vara patrangande.

    Har haft en svarmor som du innan och jag hade da ingen lust alls att inkludera henne i vart liv efter ett tag.

  • Blåbär0103

    Jag tycker att du tränger dig på i stället för att ställa upp som du uttrycker det.
    Kan heller inte fatta att du inte gillade svärdottern när hon hade allt så att säga.

    Vet inte riktigt vad du kan göra för att kompensera dina misstag som fått dem att ta avstånd från dig.
    Kanske läker tiden alla så (om du har tur).    

  • Martina1984

    Jag förstår dig, men du lär nog backa lite. Blöjor har alltid varit uppskattat bidrag i vår familj. Om barnen behöver nya kläder kanske du kan föreslå en shoppingrunda tillsammans där du kan betala för något plagg. Då får barnen nya kläder från dig, samtidigt som mamman får välja sånt som passar deras smak. Jag har haft väldigt svårt för vissa kläder som jag fick av släkt i början, men eftersom har de "fattat" vår stil.

    Dukar och gardiner skulle jag bli tokig på. Om du ska köpa blommor så föreslår jag orkideer. Min svärmor har gjort klart och tydligt i början av mitt och min mans förhållande att hon inte tyckte om mig. Nu är det bättre och vi kan umgås, men jag tror inte hon tycker om mig. Det är dock väldigt viktigt för mig att barnen och hon ska få en fin relation och hon brukar ha dem en helg i halvåret ungefär. Jag vill inte lämna bort oftare än så.

  • Barbamamah

    Det är inte svärdottern som förstör utan du själv. För det första kan man förstå att svärdottern inte är så pigg på att umgås med dig när hon vet att du inte gillar henne. Det första du borde göra är att be om ursäkt och berätta för henne att du hade fel och att hon är en fin människa och glad över att ha henne som svärdotter. För det andra verkar du inte kunna skilja på dina behov och deras behov och balansera dessa. Ditt behov verkar vara att få umgås med din son och hans familj och känna dig behövd. Vad deras behov är vet vi inte men är förmodligen inte att få en massa oombedda presenter och ovälkomna besök. Backa och sluta pracka på dom sånt som dom varken vill ha eller behöver. Försök istället vara lyhörd för vad dom vill och behöver. Om du vill att dom ska visa hänsyn till dina behov så måste du göra det samma till deras. Om du backar kanske ni kan hitta ett sätt att umgås som är en kompromiss av allas önskemål. Ju mer du tränger dig på desto mer kommer dom att backa misstänker jag. Om du backar så blir du kanske inbjuden i deras liv istället.

  • Viktors älskling

    Oj, det här är nog vanligare än vad man tror. TS, du får helt enkelt lov att lugna ner dig en smula. Du kan inte bara klampa in hos din son och svärdotter när det passar dig. Jag tror att din svärdotter har känt av att du inte riktigt har accepterat henne och varför skulle hon då be dig vara barnvakt? Din son och svärdotter bestämmer själva vem de vill ha som barnvakt.

    Jag skriver absolut inte detta för att vara taskig utan för att ge dig tips och råd, och jag hoppas du vill ta emot de råd som jag och andra har skrivit i denna tråd.  

Svar på tråden Svärdottern förstör!