• Anonym (Farmor)

    Svärdottern förstör!

    Min son har nyligen gift sig med sin sambo sedan många år tillbaka. De har ett barn på två år. Jag får väl erkänna att jag under de första åren av deras relation hade svårt att acceptera henne, vilket jag också lät min son få veta. Visst, det var dumt, men jag ville bara hans bästa och man måste ju få säga vad man tycker. Det är ju egentligen inget fel på henne, hon är snäll, skötsam och smart. 

    Problemet: Jag känner att jag inte får träffa och rå om mitt barnbarn och min son så ofta som jag skulle vilja. Vi ses ett par gånger i månaden, men jag skulle helst vilja att det var minst en gång i veckan. Inte en enda gång har jag suttit barnvakt heller, trots att de vet att jag vill. Mormor däremot har jag hört att suttit barnvakt flera gånger. Jag blir ledsen, för när vi träffas allihopa till födelsedagar tex, så märks det att barnbarnet har en närmare relation till hennes sida av släkten än till sonens. Jag tror att svärdottern vill ha det så och manipulerar min son så att det ska bli så. 

    Jag vet inte vad jag gör för fel! Jag brukar försöka åka hem till dem någon kväll då och då på väg hem från jobbet. Verkar inte så uppskattat, men man måste väl få kunna komma och hälsa på även en vardagkväll? Jag tycker att jag ställer upp så mycket för dem. Varje gång de ska göra något med huset t.ex. så frågar jag om jag ska komma och hjälpa dem. Oftast svarar de nej, så man får ju nästan tvinga sig på för att få vara delaktig och hjälpa till! Jag brukar också lämna lite saker hemma hos dem som jag tycker att de saknar i sitt hem, som dukar, blommor och gardiner. Ibland kommer jag även med lite matvaror, eller blöjor eller kanske några hundralappar. Jag vet att de har pengar, båda två tjänar ju hyfsat, men jag vill ju också få bidra lite och känna mig nyttig! 

    Jag vill ju vara delaktig i mitt barnbarns uppväxt, men jag känner mig motarbetad av svärdottern. Kläder som jag köper verkar inte användas, försöker man komma med något råd så nyps det av direkt. Svärdottern vet ju alltid bäst såklart. Att få ha barnbarnet hos mig en helg känns väldigt långt bort. 

    Vad ska jag göra? 

  • Svar på tråden Svärdottern förstör!
  • Anonym (svärdotter)
    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:36:34 följande:
    Kan ingen förstå mig alls? Ja, jag erkänner, jag har gjort fel, men jag har inte menat illa. Det är bara det att jag har längtat sååå länge efter att få barnbarn. Vilken lycka när jag fick veta att jag äntligen skulle bli farmor! Och jag grät av glädje första gången jag fick hålla detta lilla liv i min famn. Och nu... jag är fortfarande så lycklig över mitt barnbarn, men det känns som att många av mina förhoppningar har grusats...
    Men TS, vad var din förhoppningar? Tyvärr har både jag och flera av mina väninnor känt att våra svärmödrar hamnat i lite av en "lätt psykos" när det fått veta att de ska bli farmödrar. Det är som att farmor tror att det är HON som ska bli mamma igen och målar upp en bild av att det är hon som ska ta hand om barnet, gör långtgående planer, tjatar på att få ha barnet boende hos sig osv osv. Jag kände aldrig att min egen mamma betedde sig på det sättet, eller hade samma förväntingar. Om jag ska försöka jämföra så var min mammas fokus på mig, hur jag mådde under graviditeten osv. Hon älskar sitt barnbarn, men när hon och morfar kommer och hälsar på är det för att hjälpa oss att avlasta, till skillnad från farmor som alltid försöker tjata sig till mer till med "sitt barnbarn", och hela tiden försöker hävda SIN rätt till MITT barn. Det är något i hennes attityd som skapar en sådan enorm motvilja att lämna mitt barn hos henne. 

    Anonym (Farmor) skrev 2012-11-02 11:14:07 följande:
    Hur kan det slå så fel, när jag bara vill deras bästa? Bara vill vara snäll, bara hjälpa till? Jag känner mig frustrerad och maktlös...
    Förlåt TS, men du vill ju faktiskt inte deras bästa. Har de på något sätt låtit påskina att de uppskattar att du kommer och knackar på i tid och otid, har de bett dig köpa hem mat till dem osv? Du önskar dig ett visst sorts umgänge med dem och du måste kanske inse att det just nu är ditt eget bästa du tänker på. 

    Om jag skulle få ge dig några goda ord och råd på vägen så är det detta:

    -Din son älskar dig, du är hans mor och du behöver inte vara rädd för att förlora honom. Han behöver dig, men kanske på andra sätt än du tror.

    -Sluta skyll detta på svärdottern. Att påstå att det är hon som "manipulerar" din son är inte rättvist mot henne. Vad skulle hon vinna på det? Du säger att du inte tyckte om henne i början, men att det nu för tiden är hennes fel att ni inte har en god kontakt. På det du skriver känns det fortfarande inte som att du riktigt har godkänt henne. Om min svärmor kommit med dukar, inredningstips, matkassar osv. så hade jag tagit det som en indirekt förolämpning mot hur jag sköter vårt hushåll. Kanske du kan visa att du faktiskt uppskattar henne? Kanske du kan be henne om hjälp med något? Tips om vilken färg du ska ha på de nya gardinerna, be om receptet på något hon bakat eller något annat inom ett område som hon är bra på? 
  • Anonym (tjenare)

    Tycker min svärmor är lite jobbig som vill ses minst varannan helg. En gång i månaden skulle räcka för min del. Hon är inte ens i närheten av att vara så jobbig som ts verkar vara. Vi har en ok relation, men den var bättre innan jag och sambon fick vår dotter i vintras. Känner att hon försöker ta över min roll som mamma, ska bära runt på, mata, byta blöja på dottern hela tiden. Det känns på nåt sätt som att jag numera blir femte hjulet och inte borde finnas med i bilden på nåt konstigt sätt. De (svärisarna) tar massvis med bilder på sigsjälva, min svägerska, min sambo, diverse släktingar och vänner tillsammans med dottern, men aldrig på mig och dottern. Det får mig att undra lite vad jag har för plats egentligen...

  • Loriyana

    NEJ man "måste" inte alls säga vad man tycker! Jag ogillar min brors fru, men skulle aldrig någonsin säga detta. Jag ser att han är lycklig med henne, och det räcker för mig!

  • Anonym

    Jag tror tjejen vet att du inte gillar henne och därför tycker hon inte om dig. Därför vill hon inte heller ha dig i närheten av sitt barn. Så skaffa lite styrka gå dit och prata med henne, red ut allt. Säg att du gillar henne oesv. Och sluta säga att hons manipulerar din son, snälla.....jag blir trött på dig när du säger så.ö

  • Soolrosen

    Jag tycker väldigt mycket om min svärmor och vårat barn har jätte bra relation med sin farmor och farfar.. Men jag kan erkänna hade min svärmor motarbetat mig i början så hade våran relation inte varit lika god. Faktiskt. Du måste ju sätta dig mer och prata igenom detta och be om ursäkt.. Och en annan sak, du skriver att du är van vid att få din vilja igenom ja det må vara så men det är föräldrarna som bestämmer och din son är faktiskt vuxen, ditt barn ja men vuxen! Och för övrigt så finns det inget värre en när personer kommer med gamla gardiner och dukar... Så det där bör du lägga ner. Du kan ju inte bestämma hur din son ska bo... Som sagt prata med dem och be om ursäkt. Och att du vill börja om och stryka ett streck över det som varit. Lycka till

  • FruOMor

    Herregud lägg ner din egoism! Allt detta handlar om dig och dina känslor och inte ett jota om deras!
    Du är exakt som min svärmor och well jag står inte ut med henne så jag försöker rymma hemifrån med min dotter så fort hon kommer hit för att stanna 5 dagar i rad..
    Min man har ett barn sedan innan och tillsammans med det barnets mamma och så klart pappan så kom dem fram till rutiner som skulle finnas när farmor kom på besök, rutinerna var rätt enkla - Farmor tog över allt, från dammsuga diska laga mat ta hand om barnet även fast barnet bara var 3 dagar när farmor var till del första gången så fixar hon ersättning och åker iväg precis som att hon var barnets mamma, lite som en ensamstående förälder medans mamman och pappan (min nuvarande man) kunde sova hur länge som helst, gå på krogen, roa sig, sätta sig till dukat bord osv och dem tyckte om detta sätt och när min man hon barnets mamma väl separerade och jan träffade mig och vi flyttade ihop så tyckte hon att det var en självklarhet att rutinerna skulle fortgå när hon kom på besök i fem dagar..
    Jag har förklarar för min man och henne att dessa regler och rutiner passade för den "förra" familjen kan man säga så?! Det passade dem att hon hej vilt böt gardiner och åkte iväg med barnet hur som.. Det passade dem att svärmodern möblerade om men jag är ledsen nu lever vi som en familj och vi bor under mitt tak, Elr mitt och min mans tak och här är det våra regler som följs och jag vill inte att hon möblerar, lagar mat,städar,tvättar osv och nej tyvärr hon får inte ens bestämma hur hon vill över mi än bonusson längre heller för här hemma går vi och sover i normal tid och inte kl 1 på natten, här trycker vi inte i oss massa choklad precis innan middagen osv..
    Allt detta hade svärmor svårt att acceptera och var ständigt bitter..
    Det hela blev ju inte bättre av när jag blev gravid, hon hade ju målat upp en bild av hennes liv med barnbarn nr två, Elr ska man säga barn nr tre ( hon har bara ett eget barn, min man)
    Iaf så blev det inte alls på detta vis utan det är mitt barn och inte hennes så jag bestämmer inte hon och så länge hon kräver sin rätt till mitt barn så får hon absolut ingenting!
    Den dagen hon blir ödmjuk och kan förstå och acceptera att min man är gift med mig och inte sitt ex så kanske och så länge hon tycker att Jag förstört hennes familj så är de fet byebye!
    Ta bort skygglapparna TS och inse att du redan misslyckats hos din svärdotter och varför skall hon vara snäll och trevlig och ge dig tillgång till det absolut mest värdefulla och finaste hon har när du inte ens kan tycka om henne för den hon är?!
    Börja be om ursäkt och kräv inget, förvänta dig inget,be inte om något inte ens få ja barnet i knät utan låt din svärdotter få vilja be dig att mata barnet, hålla det i handen över gatan, hämta från förskolan osv! För så länge du anser dig ha den rätten så kommer du få noll, finito, nada!
    Så du väljer själv hur din framtid Sjöö se ut med dem!

  • Anonym (svär)
    Desperado skrev 2012-11-02 15:06:47 följande:
    Spontant, Du talar om för Din son vad Du anser om hans sambo, säger att han kan få bättre osv.... Du förminskar Din son talar om för honom att han inte kan välja sin kvinna själv genom detta (nu är jag i o f s av den åsikten att det är kvinnor som väljer och att vi sedan TROR att vi har något att säga till om men det är en annan sak).

    Jag antar att Du utöver detta ringer hem till dem en hel del också? Att Du stormade in på förlossningen med, inte BB utan förlossningen. Jag skriver här utifrån egen erfarenhet, och Du beter Dig skrämmande likt den kvinna som födde mig.

    Din skriver att Du vill träffa DITT  BARNBARN och DIN SON men svärdottern glömmer Du helt bort.

    Du åker över och "hälsar på" en vardagskväll si sådär och kommer med saker, genom att Du kommer med saker på detta sätt så säger Du åt dem (henne) att Du inte anser att hennes saker duger. Du stormar in visst, men kom igen, ge Din son och hans familj ett eget liv, låt dem få umgås med varandra de skall inte leva på Dina villkor. Jag hade slängt ut Dig om Du varit min mamma. Det är dags att Du fattar att Du riskerar en massa här, att Din son kan komma att ta avstånd från Dig. Läs resten av det jag skriver, jag återkommer till mina erfarenheter längre ned.

    Kommer med "råd", OK det är bra, men min erfarenhet är, mammor kommer inte med råd till sina söners flickvänner/sambos/fruar, de försöker ta befälet. Klart att hon sätter ut taggarna.....

    Ni har en infekterad relation, bara att inse, klart att hon hellre använder sin egen mamma som barnvakt/stöd osv eftersom hon känner sin mamma. Dig känner hon inte, Du vill träffa DITT  BARNBARN och DIN SON men henne glömmer Du helt bort. På samma sätt som Du vill Din sons bästa så vill hon SITT barns bästa och oss emellan, tycker Du på allvar att Du har visat att Du är det bästa som hänt sedan färdigskivat bröd kom ut på marknaden?

    Det Du skall göra är att ta ett STORT STEG tillbaka, både Din egen son och Din svärdotter markerar detta tydligt. Ta ett så pass stort steg tillbaka som Du anser är rimligt, sedan backar Du tillbaka lika långt till.
    Du skall ha ett samtal med Din son, förklara hur Du känner det, men UTAN att skuldbelägga HONOM, Du skall ta på Dig hela skulden för att det blivit litet dåligt (minst sagt) och sedan be om ursäkt och förklara att det var en totalt missriktad kärlek och omtanke.

    Låter detta hårt och elakt? Bra, det är meningen, det är dags att Du vaknar upp. Jag hade sedan min dotter föddes en minst sagt dålig relation med MIN mamma, hon agerade på exakt samma sätt som Du, samma med mina bröder, med deras flickvänner osv.

    Effekten har blivit att vi alla känt oss kontrollerade av henne, jag har i dag inget umgänge med min mamma av just den anledningen. Mina bröder har en sporadisk kontakt med henne som jag fattat det hela. Min pappa som tog mitt parti och var gift med min mamma i 25 år vägrar att prata med henne alls. Själv har jag inte träffat henne mer än tre gånger på tio år.

    Är detta vad Du vill?

    Om inte tagga då ned ORDENTLIGT låt Din son och svärdotter ta det första steget. Se till att Du finns där på DERAS villkor inte när Du känner för att vara farmor och vill träffa DITT  BARNBARN och DIN SON.

    Allvar, skaffa en hobby, börja jogga, ta en knypplingskurs, skaffa en karl, börja läsa en kvällskurs i swahili, gör vad som helst men se till att Du själv fattar att det är dags att klippa navelsträngen, Din son har en egen familj. Låt honom vara vuxen och hll Dig i bakgrunden så kommer han sedan.

    Och det är INTE svärdottern som förstör, det är Du som gör eftersom Du inte fattat att Du måste ta ett STORT STEG tillbaka.

    Och det kommer ta tid, det kan komma att ta ett par år, om Du ens kan rädda detta, men försök om Du verkligen älskar Din sin och Ditt barnbarn, på sikt kanske Du även för Dig att komma i håg Din svärdotter med. Vem vet, Du kanske får en väninna i henne på sikt.


    Kloka du! Grattis till din fru! {#emotions_dlg.flower}
  • Thaleya1
    Anonym (svär) skrev 2012-11-02 18:48:55 följande:
    Kloka du! Grattis till din fru! {#emotions_dlg.flower}
    Håller med
  • Lavish

    Varför skyller du på din svärdotter och inte på din son? Typiskt kvinnor att gå på andra kvinnor när det är en man som är ytterst ansvarig och borde få skulden.

  • Desperado
    Anonym (svär) skrev 2012-11-02 18:48:55 följande:
    Kloka du! Grattis till din fru! {#emotions_dlg.flower}
    Tack för den uppskattningen, tyvärr lärde jag mig sätta ned foten alltför sent, då hade min mamma redan förstört två relationer för mig med sin "välvilja" och "omtanke".

    Var under lång tid totalt livrädd för att engagera mig i en kvinna - detta trots att jag hade klippt kontakten med min mamma - eftersom jag var rädd för att min mamma skulle förstöra ännu en relation trots avsaknaden av umgänge.

    ....och fru saknas....
Svar på tråden Svärdottern förstör!