• Anonym (sanningen)

    De RIKTIGA historierna bakom omhändertagande av barn (LVU), inte mammans version

    Efter att själv har träffat och läst många historier på internet så har jag förstått att det är MÅNGA som verkligen inte förstår varför varför deras barn blir omhändertagna av socialtjänsten. Socialtjänsten är "the bad guy" som "gör allt för att förstöra deras liv". Eftersom dessa mammor inte förstår själva vad som är fel och berättar historier för andra som är helt felvinklade får många en bild av att socialtjänsten är något hemskt, farligt, obehagligt och skadligt osv. Eftersom de inte förstår vad de gör fel gör detta också att de inte förändrar det som är problemet utan fortsätter med "problembeteendet".

    I den här tråden berättar vi de riktiga historierna kring omhändertaganden, sanningen om vad som gick snett och varför, och mammornas historier som är tvärtemot "det riktiga"

    Jag kan berätta om två kvinnor. Den första som jag kallar A är en kvinna som levt i en våldsrelation med en man som är mycket deprimerad och självmordsbenägen. De har haft mycket kontakt med socialtjänsten eftersom de båda går på bidrag och pga våldet (en dysfunktionell relation). En dag, vid ett socmöte, tar mannen barnet i sin famn och hotar med att döda han själv och barnet, polis måste inkallas och de lyckas ta barnet från mannen. Barnet blir omhändertagen och placerad hos en annan familj, socialtjänsten ställer krav om att kvinnan måste sluta ha kontakt med mannen om hon vill få tillbaks sitt barn och fixa sin tillvaro (flytta till egen lägenhet osv.). Det finns en hel del som jag inte orkar/vill skriva ut här men jag förstår verkligen varför hennes barn inte får vara med henne, då även hon är väldigt speciell och konstig mot barnet. Hon träffar mannen i smyg hon inte får ha kontakt med men socialtjänsten har sett detta, hon har anmält familjen som barnet bort hos för att hon en gång såg att mamman i familjen torkade barnets mun när h*n hade ätit fast h*n grät, A ansåg detta som barnmisshandel. A gör ALLT som hon inte borde göra för att få tillbaka barnet och hon förstår verkligen inte vad hon gör för fel. Hon skyller allt på socialtjänsten som är "dumma i huvudet".

    Den andra kvinnan, som jag kallar B, är helt obenägen att ta hand om sitt barn. Barnet kan leka flera timmar själv medan hon sover, har ingen struktur alls i vardagen och kan inte hålla i pengar, efter två veckor (får bidrag) är pengarna slut och de äter inte alls någon näringsrik mat eftersom hon inte har "råd" med det. Hon kan lämna barnet till någon hon känt några dagar och låter personen passa h*n medan hon gör annat. Barnet kan inte prata trots att h*n är nästan 3 år. Säger endast några få ord och pratar med bebisspråk eftersom mamman inte alls stimulerar barnet/pratar med barnet. Kvinnan flyttar ofta runt och barnet har ingen stabil tillvaro. Hon klarar inte av att lämna barnet på dagis (eftersom hon inte orkar gå upp) och h*n träffar aldrig andra barn. Ändå blir hon HELT chockad när barnet blir omhändertaget efter orosanmälan och förstår inte vad som är fel.

    Det är inte konstigt att kvinnorna får andra att tro att det är "hur lätt som helst" att bli av med sitt barn när de kommer med sina historier som är HELT andra än sanningen.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-03-08 15:34
    Uppdatering om kvinna B:
    Mamman kan knappt ge sitt barn ordentlig mat eftersom hon slösar bort alla pengar och de äter väldigt ensidig och näringsfattig kost. Hennes hem ser stökigt/sunkig ut. Hon har ingen ordentlig säng (varken till sig själv eller barnet, de sover i soffan), inget matbord, kläder kan ligga i stora högar över hela lägenheten (mer kläder än golv syns) och det diskas/städas sällan. Det hon har i "möbelväg" är: soffa, soffbord, 1 bokhylla, tv och tv-bänk). Hon lägger hellre pengar på kläder eller skönhetsprodukter till sig själv än att köpa leksaker eller kläder till barnet som endast har 2 BEBIS leksaker hemma. Barnet går omkring i alldeles för små kläder och det syns, byxor som ska vara långa är under knät tex för det är från när barnet var yngre. Hon älskar sitt barn, men hon kan verkligen inte ge barnet vad det behöver i resterande "kategorier". Man märker att mammans och barnets relation är väldigt skadad, barn kan absolut vara sociala små varelser, men barnet blir ofta fäst vid stabila personer som är mer som "riktiga mammor ska vara" och det är det barnet behöver.

    Kvinnan gör INGET för att förbättra sitt barns talförmåga och jag är övertygad om att barnet skulle kunna prata som andra barn i den åldern om mamman bara PRATADE med barnet, vilket hon väldigt sällan gör/är väldigt ointresserad av. Och pratar hon med barnet pratar hon ofta själv bebisspråk. Föreslog att hon skulle börja läsa böcker för barnet, men det orkade hon inte (som med allt annat). Jag har också reagerat på att barnet ser ut att få "panik" över att kolla mamman i ögonen, vilket jag tror kan ha och göra med anknytningen, har läst någonstans om det där och när jag såg barnet tänkte jag direkt på det. Tillägger även att jag INTE jobbar inom socialtjänsten.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2012-03-08 15:52
    Uppdatering om kvinna A:
    Kvinnan bodde på skyddat boende 1 år. Personalen där och socialtjänsten såg henne med sin "ex man" på stan flera gånger. Mamman har, vad jag anser, fått mycket god hjälp för att förändra sin situation... men man når liksom inte in till henne. Hennes "plan" är/var att fortsätta med mannen men att spela att hon har ett fixat liv inför soc och att hon har 0 kontakt med honom för att få tillbaka sitt barn, och sedan tänkte hon ta barnet med mannen utomlands så ingen kan blanda sig i.

  • Svar på tråden De RIKTIGA historierna bakom omhändertagande av barn (LVU), inte mammans version
  • Donum
    Anonym (anonym) skrev 2014-11-12 09:58:02 följande:
    Jag menar att det inte går att backa tillbaka när LVU är taget och föräldrarna överklagar och i överklagan använder argument som att de går med på utredningshem, alla andra frivilliga insatser de vägrat innan och att de nu när det finns LVU plötsligt säger att de kan behöva hjälp.
    Det stämmer inte. Det går utmärkt att "backa tillbaka". Om föräldrarna samtycker till vården så kan man mycket väl släppa LVU:t. Det handlar då om samtycket är tillförlitligt och allvarligt menat. Jag har släppt flera LVU:n mot den bakgrunden. 
  • Donum
    Anonym (Tina) skrev 2014-11-12 08:33:05 följande:
    Nu hoppar jag in här..

    Ibland tar det för lång tid ju. Jag är ett levande bevis på att soc försökte lite väl mycket med insatser innan jag omhändertogs. Det är ju 23 år sedan nu men lagen är väl ungefär densamma.

    För mig krävdes det att jag hittades två gånger nästintill död, sjukhusvård och sen tillbaka till mina föräldrar ändå. Jäkligt underligt..
    Det är inte lätt att uttala sig om sakernas tillstånd i ett enskilt ärende för 23 år sedan, men socialtjänstlagen har både ändrats sedan dess och också implementeringen. 
  • Anonym (anonym)
    Donum skrev 2014-11-12 11:04:43 följande:
    Det stämmer inte. Det går utmärkt att "backa tillbaka". Om föräldrarna samtycker till vården så kan man mycket väl släppa LVU:t. Det handlar då om samtycket är tillförlitligt och allvarligt menat. Jag har släppt flera LVU:n mot den bakgrunden. 
    Klart att det går att ändra på beslut om det verkligen uppfattas som att det går att samarbete, jag tänker mer på alla dessa som påstår att deras barn tagits felaktigt de som nekat frivilliga insatser men som vid överklagan av LVU påstår att soc, ändå inte släpper LVU när säger sig vilja gå med på allt, bo tillsammans med barnen i familjehem osv.
  • blomma41

    Men vad gör ni soc då när ni bara lyssnar på ena sidan av historien och inte lyssnar till den andra? När ni inte verkligen frågar den utsatta för om hon verkligen blev slagen, utan bara säger att det visste vi inte om , Trots polisanmälan mot pappan i detta fallet? Varför lyssnar ni inte på båda och ser till bådas prat? Och utgår efter detta? Hur kan ni gå efter en s påhittade historia om tex ej bytta blöjor tillräckligt när ni inte har varken bildbevis eller blöjbevis hur kan ni DÖMMA en människa som får detta slängt i ansiktet? Detta är era stora problem ni är hemska då ni inte sköter erat jobb proffsigt och dessutom ser till att en oskyldig förälder får en Stämpel resten av livet?? Har du ett ordentligt svar på detta?

  • Anonym (Putte)

    "I den här tråden berättar vi de riktiga historierna kring omhändertaganden, sanningen om vad som gick snett och varför, och mammornas historier som är tvärtemot "det riktiga"

    Man behöver inte läsa mycket mer än din rubrik för att inse hur oseriös du är.
    Har du blivit hjärntvättad i nån sekt eller nåt?
    Vilka "riktiga" historier menar du? Historier är just historier. Synonymer till det är en berättelse eller saga. Tror du på jultomten, vättar och troll med? För du vet väl att förr i tiden var det trollen som tog barnen och det var såna som dig som spred tron om att troll var verkliga vidare.
    Vem är du själv, har du egna barn? Jobbar på soc?

    Visst KAN det vara så att det finns familjer som inte alltid är lämpliga föräldrar, det KAN också vara så att det finns socialsekreterare som inte är lämpliga på sina jobb. Men det betyder ju inte att alla soctanter är inkompetenta som många också tror, eller att alla familjer som blivit utsatta för socialens terror och kidnappningsmetoder är usla föräldrar.
    Vad som gör mig förbannad mer än något är människor som 1) tar parti för endera sidan 100%  2) Tror på precis allt de hör och läser.

    Upplysningsvis finns det MINST två sidor av saken, familjens och socialens. Det är inte samma sak som att en av dem måste vara sann. Ibland är det det, ibland är det inte det och ibland kan en tredje part vara den som faktiskt innehar sanningen. Men mest troligt är nog att de alla bär en del av sanningen. Synd att såna som dig är för trångsynta för att se det!!!

  • blomma41

    Hur kan man uttrycka sej som du Putte,? Jag är bara helt ärlig med min egna historia om soc, en vanlig 3 barnsmamma som har blivit Utsatt för lögner falskhet och jag undrar varför Soc bara går på den enes berättlese men Inte den andres? Det är väl inget du kan svara på Putte, eller är duen sochandläggare? Sluta prata illa om den som lägger in ett inlägg här Putte eller känner du mej? Jag skulle själv aldrig sitta o dumförklara en människa som du gör mot mej.

  • Anonym (anonym)
    Anonym (Rättsrötan grasserar) skrev 2015-04-23 10:29:04 följande:
    Läs Maciej Zarembas artikelserie och förfasas över hur det går till i Sverige idag.

    www.dn.se/kultur-noje/darfor-forsvann-ellens-.../
    Den artikeln visar ju på hur liknande fall kommer att kunna förhindras med den nya lag som tillkommit där alla orosanmälningar att ska utredas och inte som tidigare där 50% av alla anmälningar lämnats helt utan åtgärd.
  • Anonym (Rättsrötan grasserar)
    Anonym (anonym) skrev 2015-04-23 11:09:26 följande:
    Den artikeln visar ju på hur liknande fall kommer att kunna förhindras med den nya lag som tillkommit där alla orosanmälningar att ska utredas och inte som tidigare där 50% av alla anmälningar lämnats helt utan åtgärd.
    Vad hjälper det att "utreda" om de som utreder redan innan de läst en rad eller genomfört en intervju "vet" vad som skett?
  • qawd
    RÅ 1993 ref. 72

    Begränsning av föräldrars umgängesrätt enligt 14 § lagen (199052) med särskilda bestämmelser om vård av unga har ansetts kunna ske också genom en inskränkning i föräldrarnas rätt att kontakta barnet per telefon.


    A-M.P:s söner P. och J-Å. bereddes på ansökan av Stadsdelsnämnden Högsbo i Göteborgs kommun och genom beslut av Länsrätten i Göteborgs och Bohus län den 17 mars 1989 vård enligt 1 § första stycket och andra stycket punkt 1. lagen (1980:621) med särskilda bestämmelser om vård av unga. Härefter begränsade stadsdelsnämnden i beslut den 19 juni 1990 med stöd av 16 § nämnda lag, vilken paragraf motsvaras av 14 § lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, telefonkontakten mellan A-M.P. och J-Å. till att avse två tillfällen per vecka och inte senare än kl. 17.00. Vidare begränsade nämnden i beslut den 3 juli 1990 A-M.P:s rätt till umgänge med sönerna till två och en halv timme per tillfälle var fjortonde dag.


    I besvär yrkade A-M.P. att stadsdelsnämndens båda beslut skulle upphävas.


    Länsrätten i Göteborgs och Bohus län (1990-10-03, ordförande Grönwall) yttrade: P. och J-Å.P. omhändertogs den 8 februari 1989. J-Å. placerades i familjehem den 7 mars 1989 och P. den 18 april 1989. - J-Å. var vid omhändertagandet känslomässigt störd och han var den av barnen som farit mest illa. Av psykolog- och läkarutlåtanden framgår att störningen kan visa sig allvarligare, när han blir större och kommer att mera vistas tillsammans med andra barn. Han är i starkt behov av stöd från vuxna, som kan hjälpa honom att möta omvärlden och sätta gränser för vad som är tillåtet och inte. J-Å. anses behöva barnpsykiatriska behandlingsinsatser under mycket lång tid och de har inga utsikter till framgång, om han inte vistas i familjehemmet. - P. är utvecklingsstörd och har i hemmet hos sin mor i stort sett helt saknat utvecklingsstimulans. Han har överbeskyddats och av modern behandlats som ett spädbarn. Han har därför kommit att stå stilla i utvecklingen, saknat språk, haft svårt att koordinera sina rörelser, inte kunnat äta själv och han har måst bära blöja. Eftersom P. har en njurskada, är han benägen för att få urinvägsinfektioner. - Barnens mor A-M.P. får anses ha en stark vilja att själv ta hand om sina barn men saknar i många hänseenden insikt om vad som erfordras av henne som förälder för att sörja för deras säkerhet och hälsa. Enligt vad som framkommit i målet har inte heller den kraftiga och långvariga insats som gjorts från samhällets sida medfört att hennes förmåga som vårdnadshavare nämnvärt utvecklats. - Sedan J-Å. kom till familjehemmet har han enligt utredningen i målet gjort mycket stora framsteg i sin utveckling. Han har på mindre än ett år lärt sig leka med andra barn utan konflikter. Han har klarat barngrupp i deltidsförskola och han har även kunnat följa med familjen bort. Han har börjat visa att han känner trygghet och hans aggressivitet har så småningen avtagit. - Då det gäller P. rör han sig numera obehindrat, har utvecklat sitt språk väsentligt, kan klä på sig själv och behöver inte längre bära blöja. Det sistnämnda har även haft till följd att hans urinvägsinfektioner betydligt förbättrats. - Mor och barn har alltsedan barnens placering på familjehem haft ett fungerande umgänge var fjortonde dag. De har träffats i något av familjehemmen efter A-M.P:s önskemål. Detta fungerade bra fram till mars månad 1990 A-M.P. har därefter ansett att hon haft rätt att träffa barnen när och så ofta hon själv önskat. Telefonsamtalen har även ökat väsentligt i antal. Dessa ändrade förhållanden tillsammans med begäran om hemtagning av barnen, som sannolikt kommit till barnens kännedom, synes djupt ha stört dem. J-Å. har enligt uppgift fått täta aggressionsutbrott, fått ont i magen och inte kunnat sova. Han har också visat större oro i förskolan. Den positiva utvecklingen har således hejdats och en tillbakagång har skett. - P. regredierar varje gång A-M.P. kommer på besök till den nivå han befann sig på vid omhändertagandet. Då umgänget fungerade utan anmärkning förekom även en tillbakagång men då kom han emellertid allt snabbare tillbaka till sin nuvarande utvecklingsnivå. - Enligt utlåtande av dr G.H., BUP-mottagningen Västra Frölunda, kan mor och barn inte vinna något på ett tätare sammanträffande. Den nu löpande kontakten är ett fungerande maximum. Modern skulle inte bli mera till freds med en utökad kontakt. För barnens del kan man inte tala om något behov av en utökad kontakt med modern - tvärtom är det fråga om vad de kan "tåla" med hänsyn till att hon är så negativ till placering och fosterföräldrarna. - Av 14 § LVU framgår bl. a. att socialnämnden har ett ansvar för att den unges behov av umgänge med föräldrar eller andra som har vårdnaden om honom så långt som möjligt tillgodoses. Om det är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med vård enligt lagen, får socialnämnden enligt punkt 1 besluta hur den unges umgänge med förälder eller andra som har vårdnaden om honom skall utövas. - Socialmyndigheten har således att göra en avvägning av vilket intresse som väger tyngst, umgänget mellan föräldrar och barn eller ändamålet med vården enligt LVU. Enligt förarbetena till LVU gäller såsom huvudprincip att det i händelse av intressekonflikt alltid är barnets behov som skall tillgodoses i första hand. Av utredningen i målet får anses klart framgå att såväl P. som J-Å. har behov av en lång tids vistelse i goda familjehem för att deras skador skall kunna botas. Utredningen har också visat att båda under vistelsen i familjehemmet gjort stora framsteg men att en avstanning och återgång skett sedan konflikten med begäran om hemtagning och ökat umgänge uppkommit. Med hänsyn till anförda omständigheter finner länsrätten att stadsdelsnämndens beslut om inskränkning av umgängesrätten mellan A-M.P. och barnen P. och J-Å. skall bestå. Detta gäller även i fråga om begränsningen av telefonkontakterna med J-Å., då telefonkontakter enligt tillämpad praxis likställs med umgänge enligt 14 § andra stycket 1. LVU.


    Länsrätten ändrar inte de överklagade besluten. - Domen gäller i denna del omedelbart.


    A-M.P. överklagade länsrättens dom och yrkade att varje form av begränsning av rätten till umgänge skulle upphöra.


    Kammarrätten i Göteborg (1991-01-11, Rydin, Carlstoft, referent, Setterberg) delade såvitt här är i fråga länsrättens bedömning och avslog överklagandet.


    I besvär hos Regeringsrätten fullföljde A-M.P. sin talan. Prövningstillstånd meddelades.


    Regeringsrätten (1993-06-28, Wahlgren, Tottie, Bouvin, Werner) yttrade: I 14 § LVU föreskrivs bl. a. att socialnämnden har ett ansvar för att den unges behov av umgänge med föräldrar eller andra som har vårdnaden om honom så långt möjligt tillgodoses. Om det är nödvändigt med hänsyn till ändamålet med vården enligt lagen får socialnämnden besluta hur den unges umgänge med föräldrarna eller andra som har vårdnaden om honom skall utövas. Socialnämnden skall minst en gång var tredje månad överväga om ett sådant beslut fortfarande behövs.


    Socialnämnden har med stöd av denna bestämmelse befogenhet att begränsa eller helt avskära föräldrarnas möjlighet att träffa sitt barn medan det är föremål för vård enligt LVU. I förarbetena till 16 § i lagen (1980:621) med särskilda bestämmelser om vård av unga som var likalydande med de två första styckena av 14 § i 1990 års LVU anförs (se prop. 1979/80:1 del A s. 601 f.) att omständigheterna kan vara sådana att föräldrarna under den tid som vården pågår inte bör träffa den unge. Det kan finnas risk för att föräldrarna obehörigen griper in i vården. Det framhålls dock (a. prop. s. 602) att bestämmelsen bör tillämpas restriktivt. I samband med tillkomsten av tredje stycket i 14 § i 1990 års LVU framhölls att det får ligga i nämndens ansvar att följa vården och se till att ett beslut i fråga om umgängesrestriktioner inte består längre än nödvändigt (se prop. 1989/90:28 s. 72 ff.).


    Även om bestämmelsen i 14 § LVU således bör tillämpas restriktivt finner Regeringsrätten att en begränsning av föräldrarnas umgängesrätt, om en sådan anses påkallad, kan ske även genom en inskränkning i föräldrarnas rätt att kontakta barnet per telefon. Denna bedömning överensstämmer med vad Regeringsrätten uttalade i rättsfallet RÅ 1971 S 283.


    På grund av vad nu anförts och då stadsdelsnämnden enligt vad som framgår av omständigheterna haft fog för sitt beslut att begränsa umgängesrätten på sätt som skett skall överklagandet avslås.


    Regeringsrätten fastställer kammarrättens dom såvitt här är i fråga.


    Föredraget 1993-06-08, föredragande Larsson,


    målnummer 498-1991 och 499-1991

Svar på tråden De RIKTIGA historierna bakom omhändertagande av barn (LVU), inte mammans version