• abuelita

    Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!

    Informationen som går ut till gravida i Göteborg om donation av navelsträngsblod (gemensamt namn för blodet i moderkaka och navelsträng)  är  direkt vilseledande:
    "Kan mitt barn påverkas av att navelsträngsblod sparas?
    Nej, det finns inga risker för ditt barn eller dig att donera blodet. Moderkakan och navelsträngen fyller ingen funktion för ditt barn eller dig efter att du har fött ditt barn utan moderkakan slängs i vanliga fall. Oavsett om Du väljer att donera moderkakan eller inte tas Du och Ditt barn omhand på samma sätt."


    Att navelsträngen och moderkakan inte fyller någon funktion efter födseln är ren lögn eftersom ca hälften av barnets blod fortfarande  finns kvar i moderkakan  och ska pulsera över till barnet under de första ca 3-5 minuterna, ibland t.o.m. över en halvtimme, samtidigt som det försörjer barnet med syre medan  lungorna gör sig  redo att  ta över  andningen.  Vilket chefen för Nationella biobanken för navelsträngsblod på Sahlgrenska  faktiskt känner till. Redan sommaren 07 skickade  jag nämligen länkar  till honom om moderkakans viktiga funktion efter födseln, vilka  jag i min tur fått från några av världens ledande experter på det här området..
    Dessutom innehåller ju  det här blodet som bekant stamceller och annat viktigt skydd mot sjukdomar (det är därför forskarna vill åt det) som alltså barnet borde få behålla själv.


    Om inte annat vore det verkligen på sin plats att chefen för blodbanken efter att nationella riktlinjerna för avnavling presenterades 23:e oktober förra året  (http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=10609 )  hade gjort ett tillägg i texten, ungefär i den här stilen:


    "Svenska riktlinjer, liksom  Världshälsoorganisationen (WHO)  och International Federation of  Obstetrics  and  Gynecology (IFOG)  rekommenderar sen avnavling,  men vid donation av navelsträngsblod krävs avnavling före första andetaget, därför fortsätter vi med det i Göteborg. Men om du inte vill donera ditt barns blod har du naturligtvis rätt att begära sen avnavling, "

    Artikeln om nationella riktlinjerna avslutas så här :
    ” Amerikanska riktlinjer om bankning av navelsträngsblod, »cord blood banking«, har nyligen publicerats [34]. I rapporten rekommenderas att man inte bör ändra avnavlingsrutiner med hänvisning till insamling och bankning av navelsträngsblod.”

    Det är bara att lägga ihop 2+2 för att förstå att samma sak gäller för  Nationella
    biobanken för navelsträngsblod , och att det alltså är därför förlossningspersonalen på Göteborgssjukhusen ”sticker sig i fingrarna” när de ska ta pH-provet med spruta från pulserande navelsträng  och därför istället fortsätter att klampa navelsträngen  direkt när barnet kommit ut, trots att förlossningspersonal på övriga sjukhus utan problem tar det här provet från intakt navelsträng.. 


     
    Varken mvc-  eller förlossningspersonal upplyser om det här, så har du frågor är du hjärtligt välkommen att ställa dem här  och/eller  i  tråden  Sen avnavling – Barnets födslorätt (8:e tråden),  som förstås är öppen för alla intresserade.  
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m47483576.html  


    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-28 18:03
    Har du redan hunnit skriva på papper om donation så har du ändå rätt att ändra dig.

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2009-11-30 00:57
    Mer info finns i inlägg nr 1.
    Och här är två av mina gamla blogginlägg som handlar om socialminister Göran Hägglunds inblandning i det här.

    blogg.aftonbladet.se/15613/2009/03/1143809

    blogg.aftonbladet.se/15613/2009/03/1146495

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-01-16 13:51

    Läs även tråden Viktig info om förlossningen som din bm inte brukar ta upp
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m49525723.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-04-23 11:17
    Ett par inlägg här på FL, värda att fundera över:

    ? Nu ska ni få höra något så ni sätter kaffet i halsen!
    Jag var hos min barnmorska idag och fick redan på något väldigt konstigt. Jag har tidigare tagit upp detta med sen avnavling med henne. Hon har inte jobbat på förlossningen på väldigt länge så hon svarade att det tillämpar de på SÄS Borås där jag ska föda.
    Men efter vissa indikationer på att det inte var så ringde hon till förlossningen på SÄS och frågade. Vet ni vad barnmorskan på SÄS sa!?
    - Vi har tillämpat tidig avnavling under tio års tid och planerar att fortsätta med det om patienten inte särskilt ber om sen avnavling!
    Vidare informerar hon min BM om att så länge hennes gravida inte frågar om sen avnavling så får hon inte informera de blivande mammorna om det positiva med sen avnavling och att de har rätten att be om det på förlossningen!
    SKANDAL! ?

    ?Jag tror att det handlar om att många, som det ju ofta är, är rädda att stöta sig med någon. Detta är uppenbarligen ett mycket känsligt ämne, speciellt här i v:a götaland... När vi pratade om det, så frågade jag om hon kunde se ngn nackdel med sen avnavling (för det borde det finnas om förlossningarna inte vill göra det ) hon sa: "Nej, absolut inte- men vad "de" säger är ju att de har svårt att ta blodprovet, dock har man klarat utmärkt att lära sig detta i resten av landet, så du kanske vill fundera själv?" Jag sa: "Hmmm, tror du att biobanken i gbg kan ha ngt med det att göra? " Då log hon och sa- "lite så jag tänker..."
    Jag förstår att hon inte vill hamna emellan i ngt tjafs, men jag tror att hon faktiskt är en av dem som arbetar för att vända det. ?

    Och här är länken till min tråd Viktig info som MVC och förlossningspersonal brukar hoppa över.
    www.familjeliv.se/Forum-2-13/m51523086.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2010-12-09 21:38
    Den 3:e december 2010 publicerades följande TT-artikel i de flesta svenska dagstidningar. Bl.a GP

    "Klämma om navelsträngen kan vänta
    Barnmorskorna bör inte ha bråttom med att sätta en klämma om navelsträngen när ett friskt fullgånget barn är framfött. Om blodet får fortsätta att pulsera en stund minskar risken att barnet drabbas av järnbrist - utan att för den skull öka risken för gulsot, enligt en studie som presenteras på läkarstämman i Göteborg. I studien ingick 400 barn som lottades till att antingen bli avnavlade efter kortare tid än tio sekunder eller efter mer än tre minuter."
    / TT
    www.gp.se/nyheter/sverige/1.503311-klamma-om-navelstrangen-kan-vanta

    Det är alltså avnavlingsstudien i Halmstad som presenterades på läkarstämman i Göteborg.
    Men redan under Perinataldagarna 22-23 oktober 09 presenterades denna studie .

    F11. OBSTETRISKA EFFEKTER AV TIDIG JÄMFÖRT MED SEN AVNAVLING ? EN
    RANDOMISERAD STUDIE.
    www.blf.net/program/Abstracts_PNmote09.pdf

    abstrakt.sls.se/viewSam.asp
  • Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!
  • abuelita
    Immer skrev 2009-12-01 00:01:36 följande:
    ..men det jag reagerade på i trådstarten och var anledningen till att jag skrev här är att det står att "forskarna vill åt det" (navelsträngsblod) och det är vilseledande. Det är behövande patienter som kan få det. Forskning bedrivs på celler som är endast 4-5 dygn gamla, sedan försvinner viktiga egenskaper.
     Så det var alltså att jag skrev "forskare" som gjorde att du började skriva konstiga saker här?  Vad kallas ni då, ni som sysslar med tranplantation av navelsträngsblod? Hade det inte varit bättre att du förklarat det på en gång, istället för att skriva en massa  kosntigt som vi vanliga männsikor, som inte forskar på råttembryon m.m. , begriper?   
  • Immer
    abuelita skrev 2009-12-01 00:14:45 följande:
     Så det var alltså att jag skrev "forskare" som gjorde att du började skriva konstiga saker här?  Vad kallas ni då, ni som sysslar med tranplantation av navelsträngsblod? Hade det inte varit bättre att du förklarat det på en gång, istället för att skriva en massa  kosntigt som vi vanliga männsikor, som inte forskar på råttembryon m.m. , begriper?   
    Rätt ska vara rätt!
  • abuelita
    Immer skrev 2009-12-01 00:20:56 följande:
    Rätt ska vara rätt!
    Vad kallas ni då? Är det inte bättre att  du berättar det istället för att man ska behöva gissa sig till det?
  • bumsis mamma
    Immer skrev 2009-11-30 23:46:00 följande:
    Vid blodsjukdomar och vissa andra sjukdomar brukar man använda sej av benmärgstransplantation. Man använder antingen benmärg från donator(allogen transplantation) eller sin egen ,renade benmärg (autolog transplantation) , det senare har vissa immunologiska fördelar.Cancerceller är f.ö. stamceller som har tappat styrförmågan.
  • abuelita

    Här kopierar jag det jag just skrev i tråden Sen avnavling - Barnets födslorätt:

    Hmmm, undrar just varför det står  så luddigt om riktlinjer i artikeln i Vi Föräldrar Gravid ?  Kan det vara för att skydda de ansvariga läkarna på de sjukhus som inte följer riktlinjerna - Östra, Mölndal, SÄS och Länssjukhuset i Halmstad? 
    Det låter ju i artikeln som att det plötsligt inte är fråga om riktlinjer längre, utan om ”rekommendationer”  :

    ” Ingela Wiklund satt med i den arbetsgrupp som 2007 utsågs av Svensk  förening för perinatalmedicin i syfte att studera den senaste forskningen på området och komma med rekommendationer för när avnavling bör ske. Rapporten färdigställdes förra året och visade att tidig avnavling var praxis på de flesta förlossningskliniker, men rapportförfattarna ansåg att rutinerna borde ändras och nya riktlinjer utformas.
    -Det finns egentligen inga riktlinjer för någonting i svensk förlossningsvård i dag, säger Ingela Wiklund. Det är därför som det kan variera mellan olika sjukhus när man exempelvis blir igångsatt om man går över tiden och det är också därför  det varierar hur man gör  när det gäller avnavling”

    Men på Barnmorskeförbundets hemsida  24 oktober 08 står det RIKTLINJER:

    ”NYA RIKTLINJER FÖR AVNAVLING
     Läkartidningen förhandspublicerar i dag nya riktlinjer omfattande rutiner för avnavling av nyfödda barn. Frågan har diskuterats i flera decennier och de rutiner som tillämpas varierar kraftigt mellan olika kliniker. Vid ett symposium anordnat av Svensk förening för perinatalmedicin hösten 2007 gjordes en kritisk genomlysning av evidensläget. Efter mötet fick en arbetsgrupp med representanter för barnmorskor, obstetriker och barnläkare uppdraget att utarbeta förslag till nationella riktlinjer. Rapportens innehåll har granskats av Barnmorskeförbundet, Svensk förening för obstetrik och gynekologi och neonatalsektionen av Svenska barnläkarföreningen och finns nu att läsa. ”
    http://www.barnmorskeforbundet.se/sv/nyheter/nyariktlinjeravnavling.html


    Och så här skrev Rapport  18 oktober 08:

    ”NYA RIKTLINJER FÖR NAVELSTRÄNGAR
    Genom att man väntar några minuter med att klippa av navelsträngen kan nyfödda barn få tillgång till extra blod och viktiga stamceller. I nästa vecka presenteras nya riktlinjer.
    Den vanliga svenska rutinen är att klippa av navelsträngen direkt, för att undvika att barnet får för mycket blod, vilket kan leda till gulsot.
    Med nu pekar en grupp läkare och barnmorskor på fördelarna med det extra blodet. Förutom att barnet får bättre järnvärden får det tillgång till viktiga stamceller, som kan förebygga sjukdomar senare i livet.
    De första minutrarna efter förlossning fortsätter blodet
    att pulsera över till barnet. Det rör sig om ca en deciliter blod, vilket motsvarar 1-5 till 2 liter för en vuxen.”
    http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=22620&a=1282845&lid=puff_1282858&lpos=lasmer


    Och riktlinjer, inte rekommendationer, var det även man pratade om  på  Rapports inslag från BB Stockholm 18/10-08, då Ingela Wiklund intervjuades . 

    Tyvärr finns inte det inslaget kvar på Svt Play.  Inslagen sparas tydligen bara ett år. 

  • Immer
    abuelita skrev 2009-12-01 00:41:58 följande:
    Vad kallas ni då? Är det inte bättre att  du berättar det istället för att man ska behöva gissa sig till det?
    Påläst, kanske..?
  • abuelita
    Immer skrev 2009-12-01 15:48:51 följande:
    Påläst, kanske..?
    Tack för att du hjälper till att puffa fram tråden så att så många som möjligt får läsa det här, och därmed chans att avsäga sig både tidig avnavling och donation
  • anirahtak
    abuelita skrev 2009-12-01 15:55:03 följande:
    Tack för att du hjälper till att puffa fram tråden så att så många som möjligt får läsa det här, och därmed chans att avsäga sig både tidig avnavling och donation
    Hehe ;)
  • Immer
    abuelita skrev 2009-12-01 15:55:03 följande:
    Tack för att du hjälper till att puffa fram tråden så att så många som möjligt får läsa det här, och därmed chans att avsäga sig både tidig avnavling och donation
    Ja, jag hjälper gärna till med lite av varje!
Svar på tråden Bor du i Göteborgsområdet och funderar på att donera ditt barns navelsträngsblod ? Läs det här först!!!