• Anonym (Namn eller mamma?)

    Bör hon kalla mig mamma?

    Hej! Har en underbar liten bonustjej på två år som bor varannan vecka hos sin pappa och mig. Den andra veckan spenderas hos mormor, av det enkla skälet att mamman är inte intresserad av att ha henne men vill ändå inte att pappan och jag ska ha heltid(och då förlorar hon såklart underhållet och barnbidrag, något som säkert är ytterligare en av anledningarna) Mamman har totalt haft henne ungefär 12 dagar sedan augusti.

    Jag och sambon delar ungefär lika på vardagsbestyren(han sköter hämtning/lämning på dagis) och jag är i princip hennes mamma i allt utom blodet. Jag älskar flickan så otroligt mycket, saknar henne då hon är borta och älskar att umgås med henne oavsett hennes påhitt och humör :D
    Så nu till saken, för ungefär 4 veckor sedan(våra veckor dårå, 8 veckor totalt) började hon kalla mig för mamma! Vi har aldrig använt det ordet här hemma, utan vi har alltid använt mitt namn. Fram till nu har jag försökt rätta henne, men sambon, våra familjer och våra vänner tycker att jag ska låta henne kalla mig mamma för att jag är i princip den enda mammafiguren hon känner till. Jag har absolut ingenting emot det, men jag är så himla orolig för hur hennes egocentriska biomor ska reagera... Jag vill inte att hon ska bråka på sambon, men jag vill inte heller göra bonus ledsen eller på något sätt göra så att vår relation blir sämre :(

    Snälla ni, hur hade ni hanterat situationen? :(

    /ledsen bonusmamma

  • Svar på tråden Bör hon kalla mig mamma?
  • Anonym (Emma)
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-24 00:01:12 följande:
    Mamman har haft barnet hos sig 12 dagar sedan i augusti. Utöver det träffas dom knappt vad vi vet, för om de träffades mer vore det ju konstigt att lillan reagerar som hon gör de få gånger vi träffat mamman på tex stan. Hon ryggar undan och börjar nästan gråta, vilket jag tycker är heltokigt då lillan inte reagerat på det viset gentemot någon annan. Och i och med att mamman aldrig har flickan så blir det helt enkelt så att vi pratar inte om henne heller, men vi pratar ofta om vad lillan gjort hos mormor eftersom att det är där hon spenderar andra veckorna. :)
    Jag förstår om det kan tyckas konstigt, men vi tänker inte pusha på någon relation till mamman när mamman så uppenbart inte vill ha något riktigt föräldraskap. Och varför skulle vi prata om mamman när det är hos mormor hon befinner sig?
    Små barn reagerar så när de känner sig svikna. En del kan tycka det är motigt att gå till föräldern när de skolats inför fort på dagis, eller om ena föräldern reser bort länge. Hennes beteende tyder på att hon har en känslomässig koppling till mamman men känner sig sviken, det är ju inte så konstigt, samtidigt finns ett känslomässigt band som tyvärr är obesvarat från mammans sida.Sorgligt är det iaf och jag förstår att du är arg, mitt ena barns pappa har också lämnat honom, ses kanske 4 gånger om året en kort stund, han har ny familj och nya barn han bryr sig om.
  • Anonym (Nja)
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-23 15:58:40 följande:

    Vi har ingen bra relation till mormorn heller, sambon och hans ex gick inte skilda vägar som vänner och jag tror att det är en av anledningarna till att hon vägrar låta honom ha heltid och att hon får ha när hon "känner för det". Lillan står även skriven hos sin biomamma men det tycker vi är himla märkligt. Utöver det är mormor sjuk i cancer och fd knarkare och fängelsekund men ändå anser både soc och bio att det är ok. Fattar ingenting...

    En av anledningarna är att hon vill festa, något hon gör varje helg och inte alltför sällan på veckodagar(alkoholistvarning?), byter pojkvänner varje vecka och kan därför inte ha lillan, halvt flyttar varje gång det är en ny pojkvän osvosv. Och att ha lillan då hon själv är sjuk är omöjligt, hon verkar alltid ligga för döden när det kommer på tal om en förkylning. Jag och sambon har influensan nu och nästan 40 graders feber, men inte klagar vi på att vi har lillan för det? Åh suck!

    Hur som helst, så jag ska bara låta henne kalla mig mamma och se om det är en fas? För hon vet att någon är mamman till henne, men hon verkar aldrig känna igen sin mamma när vi träffar henne på stan och liknande. Så kanske hon precis som ni säger bara känner efter hur det känns och testar?

    Och även om hon fortsätter med det har jag redan klargjort för sambon att jag kommer förklara för henne att jag inte är riktiga mamma sen när hon är gammal nog att förstå :)

    /ts


    Så att någon har cancer, är fd narkoman och har suttit i fängelse gör att man är oförmögen att ta hand om ett barn?

    Du kan inte tänka dig att man kan vara är väldigt bra person ändå och kunna ta hand om ett barn trots att man har en bakrund som fd narkoman och att man suttit i fängelse...?!

    Förövrigt så tycker jag inte ni ska medverka till att hon kallar dig för mamma. Gör hon det så gör hon det. Dessutom är inte mamma nödvändigtvis den som fött barnet.
  • Anonym (Namn eller mamma?)
    Brumma skrev 2016-02-23 19:49:25 följande:

    Jag tycker ni skall göra vad som känns bäst för er.

    Att hon kallar dig för mamma kommer INTE att göra att hon växer upp utan att veta vem som är mamman rent biologiskt och vem som inte är det.

    Sedan kan detta mkt väl vara ngt övergående och då är det bra också :)

    MEN - om man kollar på resten du skrivit..

    Mamman skall inte ha ngt underhåll. Eller är det underhållsstöd vid växelvis boende du menar? Det betalar isåfall försäkringskassan ut och det är inget ni berörs av. Oavsett är hon inte berättigad det om barnet faktiskt inte bor hos henne.

    Varför har hon det?

    Sedan, gällande var barnet är skrivet. Lagen säger att man skall vara folkbokför där man har sin huvudsakliga vila. Med andra ord hos ER.

    Både mamman och pappan begår ett brott om ni låter barnet vara falskt folkbokfört där hon faktiskt inte lever.

    Jag tycker verkligen att ni skall stämma för boendet.

    Ha det huvudsakliga boendet hos er och vh tex hos mamman. Ngn dag i veckan hos mormor. För även om ni inte gillar henne är hon tydligt en stor del i flickans liv.


    Inte underhållsstöd. Hon har sökt heltids-underhåll och soc säger att det spelar tydligen ingen roll vad min sambo gör, hon får visst pengarna ändå enligt dom? :o

    Mamman vägrar att skriva över. Hon menar att det är bara tillfälligt att hon inte har sin dotter och att det är självklart att flickan ska stå skriven hos sin mamma... Det har varit "tillfälligt" i mer än ett års tid nu. Brottsligt? Oh herregud stämmer verkligen det? Det hade jag ingen aning om! Får ta upp det med sambon imorgon när vi kliver upp... :(

    Aldrig att vi skulle ta ifrån lillan rätten att träffa mormor! Speciellt inte nu när hon är där så ofta. Men vv är ju inte direkt optimalt när mormor är så sjuk och går på cellgiftsbehandling...
  • Anonym (Smeknamn)

    Hitta på ett smeknamn en variant på mamma - typ momma eller nåt. Så blir du något fint och speciellt för barnet utan att konkurrera om begreppet mamma?

  • nevermind

    Du är ju det närmaste hon kan komma en mamma så ja, varför inte?

    Varför har ni inte boendet??? Ett så litet barn ska väl inte bo varannan vecka??

  • Anonym (?)
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-24 00:18:41 följande:
    Inte underhållsstöd. Hon har sökt heltids-underhåll och soc säger att det spelar tydligen ingen roll vad min sambo gör, hon får visst pengarna ändå enligt dom? :o Mamman vägrar att skriva över. Hon menar att det är bara tillfälligt att hon inte har sin dotter och att det är självklart att flickan ska stå skriven hos sin mamma... Det har varit "tillfälligt" i mer än ett års tid nu. Brottsligt? Oh herregud stämmer verkligen det? Det hade jag ingen aning om! Får ta upp det med sambon imorgon när vi kliver upp... :( Aldrig att vi skulle ta ifrån lillan rätten att träffa mormor! Speciellt inte nu när hon är där så ofta. Men vv är ju inte direkt optimalt när mormor är så sjuk och går på cellgiftsbehandling...
    Vad har soc med underhållsstödet att göra? Ni ska inte betala en krona till henne och sedan kan hon isf gå genom FK och begära, men de kommer ju aldrig att godkänna det.

    Vad gäller var flickan är skriven så kan man själv skicka in en blankett till Skatteverket även om inte båda vårdnadshavare skriver på och sedan gör de en utredning om var flickan verkligen bor och skriver henne på rätt adress. Klart mamman vill ha henne skriven hos sig, hon får väl antagligen bostadsbidrag skulle jag kunna tro utifrån det du beskriver.

    Men varför svarar du inte på de inlägg om att stämma på boendet? Har detta redan prövats eller är det bara att ni inte vill?
  • Brumma
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-24 00:01:12 följande:

    Mamman har haft barnet hos sig 12 dagar sedan i augusti. Utöver det träffas dom knappt vad vi vet, för om de träffades mer vore det ju konstigt att lillan reagerar som hon gör de få gånger vi träffat mamman på tex stan. Hon ryggar undan och börjar nästan gråta, vilket jag tycker är heltokigt då lillan inte reagerat på det viset gentemot någon annan. Och i och med att mamman aldrig har flickan så blir det helt enkelt så att vi pratar inte om henne heller, men vi pratar ofta om vad lillan gjort hos mormor eftersom att det är där hon spenderar andra veckorna. :)

    Jag förstår om det kan tyckas konstigt, men vi tänker inte pusha på någon relation till mamman när mamman så uppenbart inte vill ha något riktigt föräldraskap. Och varför skulle vi prata om mamman när det är hos mormor hon befinner sig?


    Ja jag löste det sedan att det var ännu mindre än jag uppfattat från början. Men jag tycker nog ag det är än större anledning att ibland prata om mamman hemma. Speciellt om hon reagerar så..

    Gör iordning ett fotoalbum i litet hanterbart format tex. Sätt i bilder på alla i hennes familj. Mamma, pappa, du, mormor, farmor och andra riktigt nära personer. Titta i det gemensamt. Prata lite om varje person och när ni kommer till mamman så prata om henne som mamma.

    Att "lura" henne och låtsas att du ÄR hennes mamma på ngt sätt för att sedan planera att berätta att nej, vi har låtit dig tro något som inte är sant - tänk dig in i dem känslan.. Hon kommer känna sig väldigt sviken.

    Att hon KALLAR dig mamma och ser dig "som en mamma" är en sak, men ni MÅSTE faktiskt se till att hon VET vem mamman är.

    Anledningen till att ni skall prata om mamman är ganska enkel - barnet har rätt att växa upp och veta vem mamma är och få en relation till henne. Om de inte träffas är det upp till de vuxna i hennes liv att hjälpa henne. Inte pusha fram möten men stötta henne och prata...
  • Brumma
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-24 00:18:41 följande:

    Inte underhållsstöd. Hon har sökt heltids-underhåll och soc säger att det spelar tydligen ingen roll vad min sambo gör, hon får visst pengarna ändå enligt dom? :o

    Mamman vägrar att skriva över. Hon menar att det är bara tillfälligt att hon inte har sin dotter och att det är självklart att flickan ska stå skriven hos sin mamma... Det har varit "tillfälligt" i mer än ett års tid nu. Brottsligt? Oh herregud stämmer verkligen det? Det hade jag ingen aning om! Får ta upp det med sambon imorgon när vi kliver upp... :(

    Aldrig att vi skulle ta ifrån lillan rätten att träffa mormor! Speciellt inte nu när hon är där så ofta. Men vv är ju inte direkt optimalt när mormor är så sjuk och går på cellgiftsbehandling...


    Vad soc sysslar med vet jag inget om men då gäller det alltså inte underhåll i vanlig bemärkelse. Inget som din sambo betalar ngt på?

    Pappan bör göra en anmälan om adressändring snarast. Om mamman vägrar skriva under kommer det startas en utredning om var barnet har sin huvudsakliga vila. Det kan hända att förskolepersonal och liknande får intyga att det är ni som hämtar o lämnar oftast.

    Är barnet skrivet hos mamman får hon alla kallelser till tandläkaren tex (första besöken är när barnet är två på många ställen). ALL information och alla kallelser kommer automatiskt gå till mamman. Hon kommer att tillhöra skolan närmast mamman, inte er. När hon är fem tex är det dags att välja förskoleklass. Denna info får vårdnadshavaren som barnet är folkbokfört hos. Om man INTE anmäler innan en viss tid kan kommunen inte garantera plats på förskoleklass. Väldigt väldigt mycket kan bli fel om sådan information går till en förälder som inte bryr sig..

    Sedan har du försäkringar.. Om ngt händer är det bra om barnet ingår i hemförsäkingen där hon faktiskt bor.

    Därtill uppbär mamman förmodligen bostadsbidrag. Vilket landar på en HELT annan summa om man har barn folkbokfört på adressen. Alltså begår mamman isåfall ett brott där och kan bli återbetalningsskyldig.

    Men den allvarligaste konsekvensen är ju naturligtvis att barnet hamnar i skola/förskoleklass hos mamman och ibte där hon faktiskt bor. Och all information som kan missas.

    Bra att ni tänker att barnet har rätt till sin mormor. Även det står faktiskt i lagen. Att barn har rätt till umgänge med närstående som inte är föräldrar :) Men nej, hon bör ju anslut inte ha sitt boende där.

    Man rekommenderar oftast inte vv för barn under tre år. Och då är det hos föräldrarna.
  • Anonym (pp)

    Om mamman inte är kapabel att ta hand om flickan så bör pappan ta över helt. Växelvis boende med byten så sällan som veckovis rekommenderas inte för så små barn. Kanske vore det motiverat ändå om det innebar en fortsatt god kontakt med båda föräldrarna. Men nu gör det ju inte det eftersom mamman skiter i barnet. I det här läget är det därför direkt olämpligt att ha växelvis boende. Och särskilt när det handlar om en cancersjuk mormor. Vem bryr sig om vad mamman tycker. Umgänge är ju ändå i första hand till för barnets skull och inte för mammans. Pappan bör ta sitt föräldraansvar och stämma mamman på boendet och eventuellt även vårdnaden.

    Gällande vad barnet kallar dig. Låt henne kalla dig för vad hon vill. Det är ju bara taskigt och avvisande att rätta henne hela tiden om hon vill kalla dig för mamma. Men däremot tycker jag att ni ska prata om mamman regelbundet så att mamman hela tiden finns inom henne att insikten om att hon även har en biologisk mamma växer inom henne. Mycket bättre än att det dag kommer som en chock för henne. Förmedla en positiv eller neutral bild av henne. Viktigt för hennes identitetsutveckling eftersom hon är en del av mamman och tvärtom. Spara det negativa. Tids nog upptäcker hon själv hur mamma är. Och då gäller det för er att bekräfta hennes eventuella besvikelse och ilska utan att snacka skit om mamman.

  • Anonym (pp)
    Anonym (Namn eller mamma?) skrev 2016-02-24 00:18:41 följande:

    Inte underhållsstöd. Hon har sökt heltids-underhåll och soc säger att det spelar tydligen ingen roll vad min sambo gör, hon får visst pengarna ändå enligt dom? :o

    Mamman vägrar att skriva över. Hon menar att det är bara tillfälligt att hon inte har sin dotter och att det är självklart att flickan ska stå skriven hos sin mamma... Det har varit "tillfälligt" i mer än ett års tid nu. Brottsligt? Oh herregud stämmer verkligen det? Det hade jag ingen aning om! Får ta upp det med sambon imorgon när vi kliver upp... :(

    Aldrig att vi skulle ta ifrån lillan rätten att träffa mormor! Speciellt inte nu när hon är där så ofta. Men vv är ju inte direkt optimalt när mormor är så sjuk och går på cellgiftsbehandling...


    Var flickan är folkbokförd kan ni påverka relativt enkelt på egen hand. Enligt lagen ska alla vara folkbokförda där de de facto bor (tillbringar sin dygnsvila). För barn innebär det att de ska vara folkbokförda hos den föräldern (vårdnadshavaren) de bor mest hos. I ert fall innebär det pappan (mormor räknas inte eftersom hon inte är vårdnadshavare). I de fall någon av föräldrarna fuskar och vägrar gå med på en adressändring räcker det för den andra föräldern att skicka in papper om det. Skatteverket startar då en utredning om var barnet bor. Och så småningom får barnet korrekt folkbokföringsadress.

    Sedan bör ni givetvis inte ta mormor ifrån flickan. Det vore rätt ut sagt grymt. Men det är olämpligt att flickan bor växelvis hos mormor. Det är dock lite svårare att påverka än folkbokföringen. Pappan har två alternativ. Det första alternativet är att han helt enkelt inte skickar barnet till mormor. Han är vårdnadshavare och har rätt att fatta beslut å flickans vägnar. Och bör också fatta beslut så att flickan inte far illa. Det andra och bättre alternativet är att han stämmer mamman på boendet och eventuellt även vårdnaden (lite beroende på hur olämplig mamman är). En domstol skulle aldrig döma till växelvis boende hos mormor och särskilt inte när det handlar om en 2-åring.
Svar på tråden Bör hon kalla mig mamma?