• Anonym (Bekymrad)

    Självskadebeteende

    Hejsan
    Min 15 åriga dotter skär sig. Detta kom som en chock för mig, och ännu mer för hennes pappa som har noll intresse för psykisk ohälsa. Det var för några månader jag fick veta detta av skolans kurator, men kuratorn bedömde att risken att det skulle hända igen var liten. Det hade då bara hänt en gång enligt dottern. Men fick idag ytterligare ett samtal från kuratorn om att dottern fortfarande skär sig. Blev både ledsen och förvånad då dottern verkat må bättre, bli mer social, umgås lite mer med vänner.
    Denna gången har dottern gått med på att ha regelbundna samtal med kuratorn vilket är ett steg i rätt riktning. Hon är nämligen extremt anti mot att träffa någon och prata. Och hon vägrar prata med mig om det, och enligt kuratorn är det inte helt ovanligt att man inte vill prata med sin mamma om sånt. Jag tror inte jag hade gjort det i den åldern. Men man känner sig ju som en dålig förälder.
    Jag har i alla fall kontakt med kuratorn på så vis att om dottern slutar gå på samtalen så kontaktar hon mig. Och jag kommer efter några veckor få liiite info om hur det går (tystnadsplikten). Men för närvarande ska jag ligga lågt och inte ta upp ämnet med dottern.
    Sen så kan man ju se det så att enda anledningen som jag fick reda på detta är ju att hon går till skolans kurator, hade hon gått till UMO eller första linjen tex så sträcker ju sig deras tystnadsplikt längre.

    Det jag vill med inlägget är väl bara att se om nån förälder känner igen sig i att tonåringen vägrar prata med er föräldrar när de mår dåligt? Om nån gått igenom nåt sånt här och vill dela med sig. 

  • Svar på tråden Självskadebeteende
  • Anonym (Lisa)
    Anonym (Borderlina) skrev 2024-02-09 21:45:52 följande:
    Det är en stor nackdel med psykiatrin som jag ser det. Känslan jag fått är att man måste vara helt rabiat galen för att få hjälp, en gradskillnad mindre galen och hjälpen som erbjuds blir ingen eller väldigt liten. Man behöver vara "LPT-mässig" (vet inte om det är ett officiellt uttryck) 

    Jo men detta har ju även resulterat i att människor blir mer och mer radikala just för att få vård eller för att vården ska uppfatta att man behöver hjälp.

    Om man går helt privat Och betalar själv så finns inte dessa kriterier och man kan träffa behandlare som jobbar med specifika behandlingsmetoder, man slipper strida för sin rätt att påbörja behandling och blir inte söndermedicinerad. Jag förstår nod vad lpt mässig betyder? typ att man är i så pass kasst skick så man behöver tvångsvård? 


    Oklart om jag uppskattar vården inom slutenvården heller. Träffat så många cyniska vårdare genom åren eller personer med grava empatistörningar vilket det även finns dokumenterat i forskningen, om felaktiga bemötanden. 

  • Anonym (Borderlina)
    Anonym (Lisa) skrev 2024-02-09 21:53:01 följande:

    Jo men detta har ju även resulterat i att människor blir mer och mer radikala just för att få vård eller för att vården ska uppfatta att man behöver hjälp.

    Om man går helt privat Och betalar själv så finns inte dessa kriterier och man kan träffa behandlare som jobbar med specifika behandlingsmetoder, man slipper strida för sin rätt att påbörja behandling och blir inte söndermedicinerad. Jag förstår nod vad lpt mässig betyder? typ att man är i så pass kasst skick så man behöver tvångsvård? 


    Oklart om jag uppskattar vården inom slutenvården heller. Träffat så många cyniska vårdare genom åren eller personer med grava empatistörningar vilket det även finns dokumenterat i forskningen, om felaktiga bemötanden. 


    Ja LPT=tvångsvård. När jag haft det (bara hänt en gång) så kände jag att jag fick väldigt bra hjälp. Ja, inte direkt då jag inte ville ha vård men jag var ju psykotisk. jag blev inställd på rätt medicin, övervakad, och trots att jag betedde mig som en riktig bitch (är trist att komma ihåg saker man sagt och gjort under drogutlöst psykos) mot personalen. Tom. när jag vägrade injektion så löste de detta väldigt smidigt. 
  • Sunflora
    Anonym (Lisa) skrev 2024-02-09 21:01:30 följande:

    Har du själv varit i vårdsvängen och provat alla läkemedel?? 


    Och mallen handlar om att det måste ta emot de mest vårdkrävande personerna. Blir en patient för frisk slutar den att få vård där, fast patienten inte är klar vilket kan leda till ett fortsatt sjukligt beteende skulle jag säga då. 

    Hur insatt är du i vården egentligen? Jag har både teoretisk och egen erfarenhet. Skulle aldrig rekommendera någon bup, vilken målgrupp de tar emot är för mig högst oklar 


    Vad har det för betydelse för ts dotter vilka läkemedel jag har testat? På vilket sätt blir dottern hjälpt av det? 


    Att gå privat är förstås bättre än BUP men alla har inte råd med det och det är de två alternativen man har.

  • Anonym (Hmm)

    Har alla som skurit sig i denna tråden klarat sig bra och är medelklass samt tjänar bra idag Eller ?

    Bara för att det löste sig för er så betyder det itne att det löser sig för alla.


    Alla skär sig inte enbart för uppmärksamhet,.


    Många skär sig för att de mår dåligt. O oftast när man inte vill visa det så är det mer underliggande än endast uppmärksamhet. 


    Skar mig med som liten. När pérsonen jag inte ville skulle se det såg det blev man ju rädd. Och sa ja till allt som den faktiskt krävde.


    Men visst, många skär som som yngre. Och det går bra för de flesta. Men det baseras ju på en slg på en oförståddhet, eller trauman, eller stark stress.


    Som tjej så är det mera allvarligt om det är på ställen som inte syns i "sexig utstyrsel" likt topp. Då dom skär sig högre upp på armarna eller på benen. (vet detta p ga min första flickvän) som kille så skär man sig t om ner till skelettet på händerna, Men vill inte gärna visa händerna.


    Jag tror ts ska lugna ner sig, inte sätta press på sin dotter utan låta skolan göra vad dom kan o kan dom inte hjälpa till den grad att de faktiskt säger det så är det dags att ta riktig hjälp. Något verkar störa ts dotter på riktigt. Då denna vet om detta och det ändå fortsätter. 

  • Anonym (Lisa)
    Sunflora skrev 2024-02-09 23:21:03 följande:

    Vad har det för betydelse för ts dotter vilka läkemedel jag har testat? På vilket sätt blir dottern hjälpt av det? 


    Att gå privat är förstås bättre än BUP men alla har inte råd med det och det är de två alternativen man har.


    Det handlar mer om att vissa patienter blir söndermedicinerade med allt möjligt och får nya läkemedel pga biverkningar på ett läkemedel, då får man nya biverkningar och får andra mediciner mot det. Jag säger inte att läkemedel är dåligt men det ska skrivas ut kontrollerat och utifrån en väldigt bra grund. Vissa kan ju övermedicineras med Benzo istället för att få adekvat vård och istället får ett missbruk av tabletter istället. Vården är inte alltid bra och jag skulle inte säga att det är särskilt dyrt att gå privat om man är allvarligt sjuk. Om man har ett rejält sjukt barn så man inte kan jobba och två föräldrar måste vara tillgängliga dygnet runt för att inte barnet ska ta livet av sig eller svälta sig till döds, då är 5 tusen i månaden ingenting under en kortare period än att ha typ 6 år av rent helvete. 


    Bup kan funka om man passar in exakt utifrån en icke komplex problematik. Typ ha inte missbruk, trauma och ätstörning samtidigt för då blir det rörigt? 

  • Anonym (ångest)

    Jag tror att det är bra om du som mamma också har någon att prata med...
    Om du känner oro för din dotter, känner skuldkänslor etcetera....
    Så att du själv kan hantera dina känslor bättre och vara en trygg vuxen... För att våga prata om känsliga saker så  behöver din dotter känna en trygghet hos dig...  att du inte är dömande, inte reagerar för starkt känslomässigt på det som hon berättar....
    Tänker att en promenad eller någon aktivitet tillsammans på tu man hand kan vara bra..... försök lyssna på vad som förmedlas som inte sägs och var uppmärksam på tonfall, kroppsspråk, mimik etc... visa att du lyssnar aktivt....
    Visa att du verkligen vill lyssna... låt tystnaden få finnas där också....prata inte så mkt själv. Ställ öppna frågor.
    Att kunna sätta ord på tankar och känslor är inte enkelt... 
    Tänk att du kanske kan säga till henne att du vill lyssna på henne om hon ger dig förtroendet och sen om hon berättar något, tacka för förtroendet. Kanske inte behöver berätta precis lika mkt som hos kuratorn dock...
    Kanske kan du anförtro dottern hur du hade det när du var ung....eller om du haft ngt som du brottats med som gett dig ångest....
    Sen kan jag tycka att pappan i familjen borde se till att få mer kunskap om psykisk ohälsa.... det kanske är rädsla som gör att han inte vill veta mer....
    Att han inte själv skulle veta vad han skulle ta sig till om han drabbades av ångest...och då förtränger han att såna problem finns... Jag tycker det är viktigt att han ska ta sin dotters mående på allvar... att inte bli tagen på allvar kan ge upphov till skamkänslor och att vilja dölja sitt mående. Det gör ju att såklart att man mår ännu sämre....
    Det finns ju mkt böcker och info på nätet att ta del av som han kan förkovra sig i....

  • Sunflora
    Anonym (Lisa) skrev 2024-02-10 00:27:06 följande:

    Det handlar mer om att vissa patienter blir söndermedicinerade med allt möjligt och får nya läkemedel pga biverkningar på ett läkemedel, då får man nya biverkningar och får andra mediciner mot det. Jag säger inte att läkemedel är dåligt men det ska skrivas ut kontrollerat och utifrån en väldigt bra grund. Vissa kan ju övermedicineras med Benzo istället för att få adekvat vård och istället får ett missbruk av tabletter istället. Vården är inte alltid bra och jag skulle inte säga att det är särskilt dyrt att gå privat om man är allvarligt sjuk. Om man har ett rejält sjukt barn så man inte kan jobba och två föräldrar måste vara tillgängliga dygnet runt för att inte barnet ska ta livet av sig eller svälta sig till döds, då är 5 tusen i månaden ingenting under en kortare period än att ha typ 6 år av rent helvete. 


    Bup kan funka om man passar in exakt utifrån en icke komplex problematik. Typ ha inte missbruk, trauma och ätstörning samtidigt för då blir det rörigt? 


    Det är skitsvårt att få benso utskrivet. Vill man se så svart på tillvaron som du gör kan man lika gärna lägga sig ner och dö direkt inget kommer ändå fungera och alla är ute efter att skada än. 


    Skönt att du har så bra ekonomi att du kan undvara 5000 i månaden (det är inte säkert att det räcker) alla kan inte det. 

  • Anonym (Vanligt)
    Sunflora skrev 2024-02-09 16:29:31 följande:

    Om du vågade stå för dina åsikter hade du inte varit anonym, du är inte ts det är inte ditt barn vi pratar om. 

    Rådande lagstiftning och praxis är att föräldrarna ska vara involverad i omyndiga barns vård så länge inte särskilt skäl föreligger.


    Om ts dotter istället hade hjärtproblem hade du då sagt att det inte är hjälpsamt att säga att de borde uppsöka en kardiolog för att det krävs en remiss? Ska vi strunta i att söka vård som kräver remiss eller hur tänker du? Eller är det bara psykisk ohälsa som inte är på riktigt så det kan vem som helst behandla? 


    Jag står för mina åsikter, att det är ett dumt råd att hänvisa någon till en specialistmottagning, utifrån väldigt lite information om situationen. Och ditt exempel kring kardiolog för hjärtbesvär är faktiskt precis lika tydligt.

    Vissa saker behöver man absolut söka vård för och det är för att upptäcka sådant som kurator och barn haft en dialog om kontakt m. föräldrar. Hade TS barn haft symptom på hjärtinfarkt är det naturligt 112, som ska kontaktas, på samma sätt som att man vanligen inte söker varken akut, eller till vården överhuvudtaget för en förkylning.

    Personligen tycker jag att det är kontraproduktivt att BUP som specialistmottagning ses som "vägen in" och förväntas ta andra instansers ansvar. Att se kuratorn, eller mindre specialiserade mottagningar som "vem som helst", tyder på att du har dålig koll. 

    Jag kanske har missat var i tråden du beskrivit sina erfarenheter, men i min region så kommer du inte ens fram till BUP som privatperson innan du lyssnat på deras telefonmeddelanden om vilka andra vägar som finns in. Dessutom STÅR det tydligt bredvid kontakt-uppgifterna vart man i första hand ska höra av sig vid nyupptäckt psykisk ohälsa hos barn.
  • Anonym (Vanligt)
    Sunflora skrev 2024-02-10 02:54:35 följande:

     


    Nu har jag dubbelkollat hurvida du tillfört något som helst vettigt i tråden utifrån DINA egna erfarenheter av barn som självskadat och konstaterar att du inte en enda gång berättat om detta.

    Snarare sprider du falsk information om hur du tror det fungerar och glider från ämnet så det står härliga till. 

    En kurator jobbar ju inte ens unde hälso-och och sjukvård på en skola, så att hänvisa till insyn i vård blir löjligt. Likaså diskuterar du snarare än att faktiskt beskriva en väg framåt.

    Jag blir faktiskt lite upprörd över att du fortsatt hänvisar till bup och tycker att de borde ha resurser till människor som skulle sökt annan vård.  TS borde väl snarare söka på 1177 om vilken hjälp som finns i hennes region om hon bedömer att det sociala stöd som dottern nu tar emot behöver kompletteras med vård...
  • Anonym (Lisa)
    Sunflora skrev 2024-02-10 02:54:35 följande:

    Det är skitsvårt att få benso utskrivet. Vill man se så svart på tillvaron som du gör kan man lika gärna lägga sig ner och dö direkt inget kommer ändå fungera och alla är ute efter att skada än. 


    Skönt att du har så bra ekonomi att du kan undvara 5000 i månaden (det är inte säkert att det räcker) alla kan inte det. 


    Det är inga som helst svårigheter att få benso och annat skit utskrivet. Det ska vara svårt att få Benzo utskrivet, men vissa psykiatriker är extremt glada i piller. Vissa läkare testar allt på en. Gå in som patient några år och träffa olika läkare. Det är inte kul. 
  • Sunflora
    Anonym (Vanligt) skrev 2024-02-10 09:15:51 följande:
    Jag står för mina åsikter, att det är ett dumt råd att hänvisa någon till en specialistmottagning, utifrån väldigt lite information om situationen. Och ditt exempel kring kardiolog för hjärtbesvär är faktiskt precis lika tydligt.

    Vissa saker behöver man absolut söka vård för och det är för att upptäcka sådant som kurator och barn haft en dialog om kontakt m. föräldrar. Hade TS barn haft symptom på hjärtinfarkt är det naturligt 112, som ska kontaktas, på samma sätt som att man vanligen inte söker varken akut, eller till vården överhuvudtaget för en förkylning.

    Personligen tycker jag att det är kontraproduktivt att BUP som specialistmottagning ses som "vägen in" och förväntas ta andra instansers ansvar. Att se kuratorn, eller mindre specialiserade mottagningar som "vem som helst", tyder på att du har dålig koll. 

    Jag kanske har missat var i tråden du beskrivit sina erfarenheter, men i min region så kommer du inte ens fram till BUP som privatperson innan du lyssnat på deras telefonmeddelanden om vilka andra vägar som finns in. Dessutom STÅR det tydligt bredvid kontakt-uppgifterna vart man i första hand ska höra av sig vid nyupptäckt psykisk ohälsa hos barn.
    Visst, jag är dubbel anonym men vågar stå för vad jag tycker =D

    Du vet att det finns andra hjärtproblem än hjärtinfarkt eller hur? Hjärtproblem innebär inte automatiskt att man behöver söka vård akut. 

    Nu är ts barn inte lite allmänt deprimerad hon skär sig fast hon pratar med kuratorn. Telefonsvararen ger tips för att vissa hör av sig för småsaker. Men visst man kan skita i hur hon mår och hoppas att det löser sig av sig självt och riskera att det blir tusen gånger värre istället. 
Svar på tråden Självskadebeteende