• Gabbe75

    De olika partiernas bevekelsegrunder för invandring

    Som de flesta känner till tycker de flesta partier i Sveriges riksdag att vi ska ha en hög invandring, även om de flesta föredrar att kalla det för generös asylpolitik. Man vill "värna asylrätten" påstås det. 

    Det enda partiet som på allvar velat utmana det här är Sverigedemokraterna.

    Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna har alla förespråkat den politik som bedrivits senaste åren. Kan tänka mig att Vänsterpartiet och Miljöpartiet velat ha än högre invandring, men det kan vi lämna därhän.

    En sak som är intressant i sammanhanget är varför de olika partierna tycker att Sverige varje år ska ta emot så mycket invandrare som möjligt. Vilka är bevekelsegrunderna? Här tror jag vi finner en ganska tydlig ideologisk skiljelinje mellan exempelvis Moderaterna+Centern+Liberalerna å ena sidan och Socialdemokraterna+Vänsterpartiet på den andra sidan.

    Det är ju ingen större hemlighet att den stora flyktinginvandringen till Sverige har en stor samhällsekonomisk negativ inverkan. Sysselsättningsgraden hos utrikesfödda är på tok för låg och den är det hela livet och drabbar även andra generationen. Därför behöver de kunna förlita sig på välfärdssystemen.

    Rättrogna liberaler är kända för att inte gilla socialförsäkringssystemen. De tycker det är höjden av socialism och marxism. Det hejdar kreativiteten och försoffar människor. Det gör människor lata resonerar de. Fredrik Reinfeldt skrev ju bland annat boken om det "sovande folket". I boken har han redogjort för sina tankar om att krossa välfärdssystemet och socialförsäkringen genom att överbelasta det.

    Här är en kort intervju av den tidigare M-ledaren Bo Lundgren där han bekräftar precis detta.


    ">



    Lundgren säger också att det skulle få negativa statsfinansiella konsekvenser med hög invandring om man inte samtidigt avvecklar välfärdssystemet och sänker minimilönerna.

    Det hela följer också en logik eftersom det är tankar som allt oftare förs fram av såväl Centerpartiet som Liberalerna. De föredrar emellertid att kalla det för sänkta "ingångslöner" och de vill gärna se uppluckringar i arbetsrätten. Vad gäller Moderaterna däremot har det väl skett viss kursändring inom det partiet sedan Reinfeldt klev åt sidan, även om säkert denna "hata välfärdssystemet"-falangen lever och frodas på sina håll. Alla fattar förstås att man inte kan sänka golvet på arbetsmarknaden utan att det får konsekvenser för hela marknaden. Det hela är en skala. Arbetsmarknaden inkl löner är ett kluster som hänger ihop. Tar du bort en nivå längst ned, halkar hela marknaden ned ett eller flera snäpp. Det här är något som Socialdemokraterna och LO har fattat och säger tvärt nej. Det tycker jag är bra.

    Jag tror nämligen att det är förbaskat bra att vi har ett välfärdssystem värt namnet. Det ska inte vara föräldrarnas inkomst som avgör om barnen får en skola värd namnet. Det ska inte vara inkomsten som avgör om vi får sjukvård. Blir man arbetslös eller sjuk ska man kunna klara både tak över huvudet och mat. Speciellt givet det höga skattetryck som vi har. Har man arbetat i 40 år ska man kunna leva på sin pension även om man bara arbetat som undersköterska eller vårdbiträde. Börjar man tumma på de här principerna är vi illa ute. Är det något som skapar kriminalitet och otrygghet så är det fattigdom och misär. Droger och våld drabbar främst de fattiga.

    Då kan man å andra sidan fundera på varför i hela friden Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill överbelasta välfärdssystemet? Alla borde förstå att vi inte kan ställa portarna till det svenska välfärdssystemet på vid gavel för stora delar av världens befolkning. Varför är det så attraktivt att fly från ett land på andra sidan jordklotet och fly just till Sverige tror ni? Förutom möjligheterna till politisk asyl stavas det förstås vårt svenska välfärdssystem. Tror man något annat måste man vara synnerligen naiv.
    Jag personligen tror att bevekelsegrunden från vänsterhåll till en hög invandring är någon form av missriktad solidaritet. Vissa svänger sig med begrepp som världsmedborgare och tror på allvar att det skulle gå att sudda ut nationsgränser m.m. Man bortser då helt från kulturella, religiösa och utbildningsmässiga olikheter. Likaså att vi talar olika språk. Man kan utan omsvep tala om en stor portion naivitet. Hörde en intervju på TV igår med en företrädare för Danmarks "venstre" och där gick tongångarna mer som jag beskrivit här ovan. Det finns en medvetenhet.

    De dimensioner jag tar upp ovan tycker jag ofta saknas i flyktingdebatten som mest tycks gå ut på att svartmåla SD. Det är tragiskt på ett sätt. Sedan finns det säkert mycket annat som är tragiskt med SD, men det platser i annan tråd.

    Jag är förvånad över att svenska väljare inte genomskådat den här dimensionen i flyktingdebatten och måste säga att jag förfasas över hur etablerade politiker har hanterat den här frågan sedan årtionden tillbaka i Sverige. Har förstått att man i många västländer numera tar upp Sverige som ett avskräckande exempel. Både vad som händer vid en stark åsiktskorridor och den räddhågsenhet det finns att diskutera de här frågorna.

    Hur känner ni andra inför det jag tagit upp? Har ni funderat i de här banorna? Är ni bekanta med historiken? Det känns som att väldigt många här i Sverige inte är upplysta inom vad som försiggår inom de olika partierna och hur agendan ser ut.

  • Svar på tråden De olika partiernas bevekelsegrunder för invandring
  • Gabbe75

    Det märks som att fler och fler börjar inse att Sverige inte kan fortsätta på det här viset. Ytterst står faktiskt hela det svenska välfärdssystemet på spel. Likaså den svenska modellen med lönebildning och fackföreningar.

    Moderaterna har gjort en omsvängning och igår hörde jag tom Stefan Löfvén uttala sig på ett sätt som bara Jimmie Åkesson hade kunnat göra för 1-2 år sedan. Återstår dock att se vad det har för trovärdighet i praktiken och här intar väl SD en särställning vad gäller riksdagspartierna vad gäller trovärdighet i flyktingfrågan.

    Nu senast beviljade ju regeringen med diverse stödpartier exempelvis tusentals personer utan flyktingskäl politisk asyl i Sverige. Inte okej!
    Frågan är därför om väljare som flytt SD litar på övriga partier i flyktingfrågan. Jag är inte så säker på det.

    Centerpartiet och Annie Lööf kommer nog bli problematiska att ha i en regering om man vill strama upp svensk flyktingpolitik.

  • Anonym (Så är det inte)
    Gabbe75 skrev 2018-05-05 10:53:06 följande:

    Det märks som att fler och fler börjar inse att Sverige inte kan fortsätta på det här viset. Ytterst står faktiskt hela det svenska välfärdssystemet på spel. Likaså den svenska modellen med lönebildning och fackföreningar.

    Moderaterna har gjort en omsvängning och igår hörde jag tom Stefan Löfvén uttala sig på ett sätt som bara Jimmie Åkesson hade kunnat göra för 1-2 år sedan. Återstår dock att se vad det har för trovärdighet i praktiken och här intar väl SD en särställning vad gäller riksdagspartierna vad gäller trovärdighet i flyktingfrågan.

    Nu senast beviljade ju regeringen med diverse stödpartier exempelvis tusentals personer utan flyktingskäl politisk asyl i Sverige. Inte okej!

    Frågan är därför om väljare som flytt SD litar på övriga partier i flyktingfrågan. Jag är inte så säker på det.

    Centerpartiet och Annie Lööf kommer nog bli problematiska att ha i en regering om man vill strama upp svensk flyktingpolitik.


    Det finns väldigt många människor därute som vill fortsätta på den inslagna vägen med en mer restriktiv asylpolitik men som aldrig skulle rösta på SD.

    Dels handlar det om saker som inte har någon direkt koppling till invandringspolitik. SD har en väldigt konservativ politik som påminner om Kristdemokraternas för några årtionden sedan när det gäller så kallade underlivsfrågor och jämställdhet mellan män och kvinnor. Sådant går inte särskilt bra hem i ett sekulärt land som Sverige. Det finns ju skäl till att Kristdemokraterna löper stor risk att åka ur riksdagen i höst.

    Dels handlar det om att många klassiska folkhemssossar inte gillar de fackföreningsfientliga inslagen i Sverigedemokraternas politik. SD röstade nej till avdragsrätt för fackavgift, nej till en nollvision om dödsolyckor i arbetslivet och ställde sig på arbetsgivarnas sida när det röstades om turordningsregler i LAS.

    Dels handlar det om att det finns en tolerans för ren rasism inom SD som inte finns i något annat parti. Att en politiker på partiets landsdagar ställer sig i talarstolen och hävdar att muslimer som lämnat religionen nästan är fullvärdiga människor utan att någon enda protesterar skulle helt enkelt inte hända i något annat parti. Sverige är som sagt ett sekulärt land men de allra flesta svenskar, helt oavsett vad man tycker om invandring och asylpolitik skulle aldrig komma på tanken att deras ateistiska eller agnostiska vän eller arbetskamrat som flydde från Iran som barn skulle vara ens någon promille mindre människa än dem själva.

    Dels är det många som har väldigt svårt för det utberedda Rysslandsvurmandet inom SD samt den ännu mer utberedda beundran för Ungern och Polen som går långt upp i partiledningen.

    Att det finns en hel del dårar och knäppgökar inom partiet varav vissa fått hållas mycket länge innan de blivit uteslutna eller fråntagna vissa positioner inom partiet bidrar också till att Sverigedemokraterna för många helt enkelt inte är ett alternativ.

    Ekeroth är nog det absolut främsta exemplet , tanken på att han skulle ha blivit justitieminister i en Sverigedemokratisk regering är helt enkelt ganska avskräckande för de flesta.

    Nu finns det ju faktiskt flera andra alternativ för den som vill ha en relativt restriktiv invandringspolitik men som av ett eller flera av ovanstående skäl inte kan tänka sig att rösta på SD. Det fanns det inte sommaren 2015.
  • Gabbe75
    Anonym (Så är det inte) skrev 2018-05-05 11:44:18 följande:
    Det finns väldigt många människor därute som vill fortsätta på den inslagna vägen med en mer restriktiv asylpolitik men som aldrig skulle rösta på SD.

    Dels handlar det om saker som inte har någon direkt koppling till invandringspolitik. SD har en väldigt konservativ politik som påminner om Kristdemokraternas för några årtionden sedan när det gäller så kallade underlivsfrågor och jämställdhet mellan män och kvinnor. Sådant går inte särskilt bra hem i ett sekulärt land som Sverige. Det finns ju skäl till att Kristdemokraterna löper stor risk att åka ur riksdagen i höst.

    Dels handlar det om att många klassiska folkhemssossar inte gillar de fackföreningsfientliga inslagen i Sverigedemokraternas politik. SD röstade nej till avdragsrätt för fackavgift, nej till en nollvision om dödsolyckor i arbetslivet och ställde sig på arbetsgivarnas sida när det röstades om turordningsregler i LAS.

    Dels handlar det om att det finns en tolerans för ren rasism inom SD som inte finns i något annat parti. Att en politiker på partiets landsdagar ställer sig i talarstolen och hävdar att muslimer som lämnat religionen nästan är fullvärdiga människor utan att någon enda protesterar skulle helt enkelt inte hända i något annat parti. Sverige är som sagt ett sekulärt land men de allra flesta svenskar, helt oavsett vad man tycker om invandring och asylpolitik skulle aldrig komma på tanken att deras ateistiska eller agnostiska vän eller arbetskamrat som flydde från Iran som barn skulle vara ens någon promille mindre människa än dem själva.

    Dels är det många som har väldigt svårt för det utberedda Rysslandsvurmandet inom SD samt den ännu mer utberedda beundran för Ungern och Polen som går långt upp i partiledningen.

    Att det finns en hel del dårar och knäppgökar inom partiet varav vissa fått hållas mycket länge innan de blivit uteslutna eller fråntagna vissa positioner inom partiet bidrar också till att Sverigedemokraterna för många helt enkelt inte är ett alternativ.

    Ekeroth är nog det absolut främsta exemplet , tanken på att han skulle ha blivit justitieminister i en Sverigedemokratisk regering är helt enkelt ganska avskräckande för de flesta.

    Nu finns det ju faktiskt flera andra alternativ för den som vill ha en relativt restriktiv invandringspolitik men som av ett eller flera av ovanstående skäl inte kan tänka sig att rösta på SD. Det fanns det inte sommaren 2015.
    Jag håller inte med om det du säger. Sedan undrar jag om sossarna och moderaterna trots den senaste tidens svängning i retorik och uttalanden vinner trovärdighet hos de som vill ha mer restriktiv flyktingpolitik. Det är ju faktiskt moderaterna och sossarna som skapat de problem vi nu upplever runt helt flyktingfrågan. Så jag vet inte riktigt vad du menar med alternativ. Tror få vill rösta på NMR, men AFS kan ju förstås ta en del röster, främst från dem som tycker att SD:s politik blivit alltför urvattnad. Tveksamt dock om de kommer in i riksdagen i höst, då får de nog spurta på ordentligt.

    MED kan kanske anses utgöra ett alternativ, men de har uppenbara problem att nå ut.

    Vad gäller KD tror jag faktiskt 2018 är det år då de får lämna riksdagen. MP kommer hänga på fallrepet och jag bedömer det som 50/50 om de åker ur riksdagen. Övriga partier tror jag håller sig kvar i riksdagen.
  • Padirac
    Anonym (Så är det inte) skrev 2018-05-05 11:44:18 följande:
    Det finns väldigt många människor därute som vill fortsätta på den inslagna vägen med en mer restriktiv asylpolitik men som aldrig skulle rösta på SD.

    Dels handlar det om saker som inte har någon direkt koppling till invandringspolitik. SD har en väldigt konservativ politik som påminner om Kristdemokraternas för några årtionden sedan när det gäller så kallade underlivsfrågor och jämställdhet mellan män och kvinnor. Sådant går inte särskilt bra hem i ett sekulärt land som Sverige. Det finns ju skäl till att Kristdemokraterna löper stor risk att åka ur riksdagen i höst.

    Dels handlar det om att många klassiska folkhemssossar inte gillar de fackföreningsfientliga inslagen i Sverigedemokraternas politik. SD röstade nej till avdragsrätt för fackavgift, nej till en nollvision om dödsolyckor i arbetslivet och ställde sig på arbetsgivarnas sida när det röstades om turordningsregler i LAS.

    Dels handlar det om att det finns en tolerans för ren rasism inom SD som inte finns i något annat parti. Att en politiker på partiets landsdagar ställer sig i talarstolen och hävdar att muslimer som lämnat religionen nästan är fullvärdiga människor utan att någon enda protesterar skulle helt enkelt inte hända i något annat parti. Sverige är som sagt ett sekulärt land men de allra flesta svenskar, helt oavsett vad man tycker om invandring och asylpolitik skulle aldrig komma på tanken att deras ateistiska eller agnostiska vän eller arbetskamrat som flydde från Iran som barn skulle vara ens någon promille mindre människa än dem själva.

    Dels är det många som har väldigt svårt för det utberedda Rysslandsvurmandet inom SD samt den ännu mer utberedda beundran för Ungern och Polen som går långt upp i partiledningen.

    Att det finns en hel del dårar och knäppgökar inom partiet varav vissa fått hållas mycket länge innan de blivit uteslutna eller fråntagna vissa positioner inom partiet bidrar också till att Sverigedemokraterna för många helt enkelt inte är ett alternativ.
    Ekeroth är nog det absolut främsta exemplet , tanken på att han skulle ha blivit justitieminister i en Sverigedemokratisk regering är helt enkelt ganska avskräckande för de flesta.

    Nu finns det ju faktiskt flera andra alternativ för den som vill ha en relativt restriktiv invandringspolitik men som av ett eller flera av ovanstående skäl inte kan tänka sig att rösta på SD. Det fanns det inte sommaren 2015.
    Jag tycker du gör en bra analys av de problem SD drar med sig - vem vill egentligen ha ett parti med inflytande som står för det som ligger bakom SDs politiska förslag.
  • Anonym (Så är det inte)
    Gabbe75 skrev 2018-05-05 12:02:34 följande:

    Jag håller inte med om det du säger. Sedan undrar jag om sossarna och moderaterna trots den senaste tidens svängning i retorik och uttalanden vinner trovärdighet hos de som vill ha mer restriktiv flyktingpolitik. Det är ju faktiskt moderaterna och sossarna som skapat de problem vi nu upplever runt helt flyktingfrågan. Så jag vet inte riktigt vad du menar med alternativ. Tror få vill rösta på NMR, men AFS kan ju förstås ta en del röster, främst från dem som tycker att SD:s politik blivit alltför urvattnad. Tveksamt dock om de kommer in i riksdagen i höst, då får de nog spurta på ordentligt.

    MED kan kanske anses utgöra ett alternativ, men de har uppenbara problem att nå ut.

    Vad gäller KD tror jag faktiskt 2018 är det år då de får lämna riksdagen. MP kommer hänga på fallrepet och jag bedömer det som 50/50 om de åker ur riksdagen. Övriga partier tror jag håller sig kvar i riksdagen.


    Eftersom det var just under en Socialdemokratisk regering som Migrationsöverenskommelsen ingicks och de tillfälliga uppehållstillstånden infördes så tror jag till skillnad från dig att många som vill ha en fortsatt restriktiv asylpolitik ser dem som ett högst reellt alternativ.

    Också Moderaterna som ju aktivt stödde förändringarna och nu tydligt står bakom den nya asylpolitiken tror jag kan framstå som ett reellt alternativ för väldigt många.

    För en del kan Liberalerna säkert också vara ett alternativ. De var tex emot den amnesti för en stor del av de unga männen med afghanskt medborgarskap som nyligen gick igenom .

    Alla de ovanstående tre partierna kombinerar dessutom en fortsatt restriktiv asylpolitik med nolltolerans för rasism, vilket är viktigt för många som tar kraftigt avstånd från rasism men absolut inte vill tillbaka till den invandringspolitik som rådde sommaren och hösten 2015.

    AFS tror jag bara framstår som ett reellt alternativ för de som står rejält till höger rent ekonomiskt. Platt skatt som de ju vill ha är ju en ide moderaterna övergivit för länge sedan. Deras förslag om att personer som får försörjningsstöd ska "arbeta" inom offentlig sektor för att vara berättigade till bidraget skrämmer nog många gamla folkhemssossar och socialliberaler av flera skäl. För i synnerhet LO-anställda inom offentlig sektor utgör det naturligtvis ett hot att de kan bli utbytta mot gratisarbetare. Och för de som personligen drabbats av krisen i vården och äldreomsorgen antingen i egenskap av anställda eller vård/omsorgstagare framstår det nog mer som ett hot än ett löfte att människor som i många fall varken har något som helst intresse för för eller någon som helst kompetens för jobbet ska springa omkring i korridorerna.

    Medborgerlig Samling kan säkert locka en del som i grunden sympatiserar med Sverigedemokraterna men som tröttnat på dem av olika skäl. Men jag tror inte de har någon som helst chans att komma in i Riksdagen och de framstår absolut inte som ett folkligt parti utan snarare som en liten kändisklubb.
  • Gabbe75
    Padirac skrev 2018-05-05 12:25:49 följande:
    Jag tycker du gör en bra analys av de problem SD drar med sig - vem vill egentligen ha ett parti med inflytande som står för det som ligger bakom SDs politiska förslag.
    Moderaterna? Jag tror seriöst att både M och S får svårt att locka tillbaks väljare från SD även om de lägger om sin politik. De har mycket att bevisa om de utesluter SD från regeringen även denna mandatperiod. Det krävs att de lägger om kursen totalt och då ryker väl deras stödpartier, såsom MP, L för att inte tala om C. De kommer skrika som stuckna grisar. En regering bestående av M+S skulle rubba den politiska kartan totalt, men svekdebatten som skulle komma efteråt skulle vara av ett sällan skådat slag, från vänster till höger. Det kommer bli intressant att se vad som händer efter valet.
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-05-05 13:34:36 följande:
    Moderaterna? Jag tror seriöst att både M och S får svårt att locka tillbaks väljare från SD även om de lägger om sin politik. De har mycket att bevisa om de utesluter SD från regeringen även denna mandatperiod. Det krävs att de lägger om kursen totalt och då ryker väl deras stödpartier, såsom MP, L för att inte tala om C. De kommer skrika som stuckna grisar. En regering bestående av M+S skulle rubba den politiska kartan totalt, men svekdebatten som skulle komma efteråt skulle vara av ett sällan skådat slag, från vänster till höger. Det kommer bli intressant att se vad som händer efter valet.
    Nää, Moderaterna har tydligt sagt att de inte delar SDs bakomliggande värderingar.

     
  • Gabbe75
    Padirac skrev 2018-05-05 14:08:01 följande:
    Nää, Moderaterna har tydligt sagt att de inte delar SDs bakomliggande värderingar.

     
    Det säger de väl å andra sidan om de flesta andra partier som inte ingår i alliansen..., återstår att se vad det är värt efter valet. Skrattande
  • Padirac
    Gabbe75 skrev 2018-05-05 14:33:34 följande:
    Det säger de väl å andra sidan om de flesta andra partier som inte ingår i alliansen..., återstår att se vad det är värt efter valet. Skrattande
    Ja, då kan vi tala om svekdebatter
  • Anonym (von Oben)

    Flera partier har stora problem med trovärddigheten. Att ena dagen besulta att 9000 Afgahnska män utan asylskäl ska få stanna, för att nästa dag strama åt flyktingpolitiken. Det inger inget förtroende alls. Oavsett var man själv står i frågan.

    Vi har Allianspartier som valt att inte försöka påverka vänsterns ekonomiska politik. Det inger knappast väljarnas förtroende när man kastar bort deras röst på detta vis.


  • nattuw
    Anonym (Så är det inte) skrev 2018-05-05 10:06:08 följande:
    Goddag Yxskaft.

    Det är just det faktum att så många inte riktigt ser att "närområdet" är egna självbestämmande länder som precis som Sverige kanske inte vill ta emot ett obegränsat antal asylsökande som jag har försökt föra fram här i tråden. Det är de svenskar som tycker att hela problemet ska lösas i närområdet som inte inser att de inte kan bestämma hur andra länder ett par hundra mil bort ska agera.

    Och jo, blir ett EU-land anfallet och ockuperat finns det lagstadgade rättigheter och skyldigheter som andrà EU-länder är skyldiga att rätta sig efter oavsett om de vill eller inte. Självklart kommer ingen att bry sig om vad just jag personligen tycker och kräver men vad EU tycker och kräver däremot är man i en sådan situation tvingad att ta hänsyn till oavsett om man har lust med det eller inte. Passar inte det får man göra som GB och lämna EU.
    Goddag yxskaft var det...

    Det du inte förstår är att när det gäller närområdet så spelar det ingen roll vad de vill. Om de inte använder våld och tvångsmedel kommer de att få handskas med problemet oavsett vad de själva vill. För länder längre bort finns det alternativ. De kan hjälpa till i närområdet där problemet är störst, de kan välja populisthjälp (se vad duktig vi är som tar emot de stackars flyktingarna) eller de kan strunta i hela saken.

    När det gäller att bestämma över hur andra länder skall göra så¨är det populisthjälparna som sticker ut. När de börjat inse att det det finns problem förknippad med att ta emot flyktingar så är deras första tanke inte "vad kan vi lära oss av det här och vad kan vi göra bättre" utan "hur skall vi kunna tvinga andra att göra samma sak".
  • Anonym (.)
    Gabbe75 skrev 2018-02-16 20:45:46 följande:

    Som de flesta känner till tycker de flesta partier i Sveriges riksdag att vi ska ha en hög invandring, även om de flesta föredrar att kalla det för generös asylpolitik. Man vill "värna asylrätten" påstås det. 

    Det enda partiet som på allvar velat utmana det här är Sverigedemokraterna.

    Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Folkpartiet, Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna har alla förespråkat den politik som bedrivits senaste åren. Kan tänka mig att Vänsterpartiet och Miljöpartiet velat ha än högre invandring, men det kan vi lämna därhän.

    En sak som är intressant i sammanhanget är varför de olika partierna tycker att Sverige varje år ska ta emot så mycket invandrare som möjligt. Vilka är bevekelsegrunderna? Här tror jag vi finner en ganska tydlig ideologisk skiljelinje mellan exempelvis Moderaterna+Centern+Liberalerna å ena sidan och Socialdemokraterna+Vänsterpartiet på den andra sidan.

    Det är ju ingen större hemlighet att den stora flyktinginvandringen till Sverige har en stor samhällsekonomisk negativ inverkan. Sysselsättningsgraden hos utrikesfödda är på tok för låg och den är det hela livet och drabbar även andra generationen. Därför behöver de kunna förlita sig på välfärdssystemen.

    Rättrogna liberaler är kända för att inte gilla socialförsäkringssystemen. De tycker det är höjden av socialism och marxism. Det hejdar kreativiteten och försoffar människor. Det gör människor lata resonerar de. Fredrik Reinfeldt skrev ju bland annat boken om det "sovande folket". I boken har han redogjort för sina tankar om att krossa välfärdssystemet och socialförsäkringen genom att överbelasta det.

    Här är en kort intervju av den tidigare M-ledaren Bo Lundgren där han bekräftar precis detta.





    Lundgren säger också att det skulle få negativa statsfinansiella konsekvenser med hög invandring om man inte samtidigt avvecklar välfärdssystemet och sänker minimilönerna.

    Det hela följer också en logik eftersom det är tankar som allt oftare förs fram av såväl Centerpartiet som Liberalerna. De föredrar emellertid att kalla det för sänkta "ingångslöner" och de vill gärna se uppluckringar i arbetsrätten. Vad gäller Moderaterna däremot har det väl skett viss kursändring inom det partiet sedan Reinfeldt klev åt sidan, även om säkert denna "hata välfärdssystemet"-falangen lever och frodas på sina håll. Alla fattar förstås att man inte kan sänka golvet på arbetsmarknaden utan att det får konsekvenser för hela marknaden. Det hela är en skala. Arbetsmarknaden inkl löner är ett kluster som hänger ihop. Tar du bort en nivå längst ned, halkar hela marknaden ned ett eller flera snäpp. Det här är något som Socialdemokraterna och LO har fattat och säger tvärt nej. Det tycker jag är bra.

    Jag tror nämligen att det är förbaskat bra att vi har ett välfärdssystem värt namnet. Det ska inte vara föräldrarnas inkomst som avgör om barnen får en skola värd namnet. Det ska inte vara inkomsten som avgör om vi får sjukvård. Blir man arbetslös eller sjuk ska man kunna klara både tak över huvudet och mat. Speciellt givet det höga skattetryck som vi har. Har man arbetat i 40 år ska man kunna leva på sin pension även om man bara arbetat som undersköterska eller vårdbiträde. Börjar man tumma på de här principerna är vi illa ute. Är det något som skapar kriminalitet och otrygghet så är det fattigdom och misär. Droger och våld drabbar främst de fattiga.

    Då kan man å andra sidan fundera på varför i hela friden Vänsterpartiet och Socialdemokraterna vill överbelasta välfärdssystemet? Alla borde förstå att vi inte kan ställa portarna till det svenska välfärdssystemet på vid gavel för stora delar av världens befolkning. Varför är det så attraktivt att fly från ett land på andra sidan jordklotet och fly just till Sverige tror ni? Förutom möjligheterna till politisk asyl stavas det förstås vårt svenska välfärdssystem. Tror man något annat måste man vara synnerligen naiv.

    Jag personligen tror att bevekelsegrunden från vänsterhåll till en hög invandring är någon form av missriktad solidaritet. Vissa svänger sig med begrepp som världsmedborgare och tror på allvar att det skulle gå att sudda ut nationsgränser m.m. Man bortser då helt från kulturella, religiösa och utbildningsmässiga olikheter. Likaså att vi talar olika språk. Man kan utan omsvep tala om en stor portion naivitet. Hörde en intervju på TV igår med en företrädare för Danmarks "venstre" och där gick tongångarna mer som jag beskrivit här ovan. Det finns en medvetenhet.

    De dimensioner jag tar upp ovan tycker jag ofta saknas i flyktingdebatten som mest tycks gå ut på att svartmåla SD. Det är tragiskt på ett sätt. Sedan finns det säkert mycket annat som är tragiskt med SD, men det platser i annan tråd.

    Jag är förvånad över att svenska väljare inte genomskådat den här dimensionen i flyktingdebatten och måste säga att jag förfasas över hur etablerade politiker har hanterat den här frågan sedan årtionden tillbaka i Sverige. Har förstått att man i många västländer numera tar upp Sverige som ett avskräckande exempel. Både vad som händer vid en stark åsiktskorridor och den räddhågsenhet det finns att diskutera de här frågorna.

    Hur känner ni andra inför det jag tagit upp? Har ni funderat i de här banorna? Är ni bekanta med historiken? Det känns som att väldigt många här i Sverige inte är upplysta inom vad som försiggår inom de olika partierna och hur agendan ser ut.


Svar på tråden De olika partiernas bevekelsegrunder för invandring