Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    Tom Araya skrev 2022-04-01 04:32:18 följande:
    Nej, att känna hot eller att vara rent paranoid ligger inte i linje med hur Putin vill framställa sig själv, det ryska folket och Ryssland som nation. Tvärt om så vill Putin/Ryssland framstå som starka och orädda. Att om någon vågar sig på dem, så ska de svara hårt och skoningslöst.
    En av de saker som ständigt återkommer när man läser vad journalister och militär personal som verkat i Ryssland skriver är just misstänksamheten/rädslan för väst. Att rädslan för väst inte är någon Putin vill lyfta fram innebär inte att det inte färgar hans beslut.
  • nattuw
    AndreaBD skrev 2022-04-01 09:39:40 följande:
    Jag har förresten på senare tid sett allt fler belägg på att alla orsaker till Tjetjenien-kriget var konstruerade av Putin. Att han själv låtit placera bomber i bostadshus för att skylla på tjetjener. 
    Det var anklagelser som fördes fram redan när det var aktuellt så det är inga nya uppgifter.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2022-04-01 09:40:52 följande:
    Jag trodde också på deras demokratisering där åren efter muren. Jag kom ihåg att jag gav det fem år, max tio, innan de var demokrater som i väst. Allt skulle lösa sig automatiskt eftersom västs frihet var det alla längtade efter. 
    Själv trodde jag inte att Ryssland skulle förvandlas till en demokrati. Ryssland hade helt enkelt ingenting som gick bygga en demokrati på. Ett folk som alltid varit förtryckt kommer inte att resa på sig. Och jag delade inte heller folks hänförelse över Jeltsin.

    Däremot hade jag fel om Östeuropa. Jag var trodde inte att de skulle resa sig på det sätt de gjort. Men till mitt försvar så får jag väl säga att EU kom inflygande som en svart svan och förändrade spelplanen för de forna öststaterna.
  • nattuw
    AndreaBD skrev 2022-04-01 13:01:34 följande:
    Jo, alla som kan skaffa information och som kommit ut i världen går inte på propagandan så lätt.
    De flesta nöjer sig med det narrativ som förmedlas av ett lands dominerande media. Oavsett om de lever i Ryssland, Sverige eller USA.

    Övriga bemöts med invektiv som "klimatförnekare" "rasist" "antivaxer" "putinanhängare" "Trumpister" o.s.v.
  • nattuw
    AndreaBD skrev 2022-04-03 17:14:00 följande:
    Dels händer det med enskilda personer (Hitler var i början också i ett socialist-parti och en av de tyska Baader-Meinhof-terroristerna blev nynazist), men också med länder. Ungern och Polen t.ex. och i Östtyskland har man också haft stora problem med nynazister.
    Jag såg ett klipp med en amerikansk professor som ansåg att nazism var socialism som anpassat till de speciella förhållanden som gällde i Tyskland. Enligt professorn så var även fascismen bara en lokal anpassning av socialism.
  • nattuw
    AndreaBD skrev 2022-04-03 17:18:00 följande:
    Det är ändå en himla skillnad om man KAN ta reda på helheten, dvs. samla in information från olika håll, eller om man inte kan det. Har man möjligheten så är det ju ens eget val om man inte gör det. 
    nej det är ingen större skillnad eftersom både processen och slutresultatet är samma.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2022-04-05 08:06:50 följande:
    Detta.

    Tron på att människan i grunden alltid vill ha något slags väst-liberalt samhälle vilket automatiskt skulle ordna en "demokratisering" av Ryssland var felaktig.

    Det saknades, och saknas fortfarande, en demokratisk tradition. Den fixar du inte top down (har det visat sig). 

    Det måste komma underifrån från det ryska folket. Det tar generationer.
    Och är det något vi inte vill har så är det den "arabiska vårens" kaos i en kärnvapennation.
  • nattuw
    BillNye skrev 2022-04-17 12:39:11 följande:

    Nu när det gått ungefär två månader sedan kriget bröt ut, tror ni att kriget kommer till Sverige?


    Kriget har redan indirekt kommit hit. Även om det är bättre att betala dubbla priset för tomater än att få sitt hus bombat så är högre matpriser en effekt av kriget.
  • nattuw
    AndreaBD skrev 2022-04-21 08:51:04 följande:
    Cyberattacker pågår hela tiden. Ryssarna försöker slå ut grundläggande saker som vår elförsörjning.
    Källa?

    I dagsläget vore det kontraproduktivt för Ryssland att ägna sig åt hackerattacker som syftar till att slå ut vår elförsörjning. Det enda en sådan attack skulle leda till (förutom ett elavbrott) är att vi blir uppmärksammade på säkerhetshål som i ett senare läge (storkonflikt eller skarpt läge) skulle kunna utnyttjats på ett bättre sätt.
  • nattuw
    Kermit1561 skrev 2022-04-24 11:51:37 följande:
    Det är meningslöst att avsätta Putin och fortsätta som förut.
    Det är inte meningslöst för den som eventuellt kan överta makten.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa