Inlägg från: nattuw |Visa alla inlägg
  • nattuw

    Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa

    En youtuber "AwakenWithJP" kommenterar sanktionerna mot Ryssland. Känsliga personer varnas. Inslaget kan innehålla ironi.


  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2022-03-24 18:08:58 följande:
    Ja, det betyder mycket den träningen men nu, det senaste kvartalet innan invasionen så hade man kunnat öka leveranserna om man bara hade trott på det Putin sade rakt ut.
    Kan det vara så att många trodde att hoten om sanktioner skulle räcka och att en allt för stor upprustning av Ukraina skulle gör att Putin kände sig tvingad att handla innan Ukraina blev militärt starkare?

    Om orsaken för invasionen åtminstone delvis berodde på att Putin inte ville ha en militärt stark och västkontrollerad stat vid sin gräns så är den tanken inte så långsökt.

    Trotts allt så brukar hot om sanktioner vara relativt framgångsrika för att undvika upptrappningar. Jag gissar på att det gör det enklare att förhandla utan att "tappa ansiktet". Medan pågående konflikter brukar leva egna liv där sanktioner sälla ger någon större effekt.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2022-03-25 00:24:42 följande:
    Väst har läst Putin så himla fel eftersom man varit fast i sin egen bild av hur situationen är och hur världen ser ut.
    Väst har ju aldrig varit intresserad av att först kulturer som inte haft samma filosofiska arv som vi har. Så det kan tänkas att du har rätt.

    Fast i fallet Putin kan det ju även vara så att det inte handlar om väst-öst utan om att Putin är en statistiks avvikelse. Vilket gör det närmast omöjligt att agera proaktivt. För det borde finnas tillräckligt många kvar i de västerländska underrättelsetjänsterna som jobbar med kremlologi för göra kvalificerade gissningar om vad en viss åtgärd borde ha för effekt.

    Sen kan det vara så att underrättelsetjänsterna visserligen gjort sitt jobb och gjort det bra men att våra politiker var upptagna med annat och därför inte hade tid att ta hand om realpolitiska frågor. Eller så fanns det ett mer cyniskt politisk motiv där ett lagom starkt Ukraina skulle vara "bättre" eftersom det skulle kunna hålla konflikten levande under en längre tid och därmed utarma Ryssland.

    David Flam har gjort en intervju med komikern Konstantin Kisin som har ett ben i Sovjet och ett ben i Storbritannien. Jag tyckte att intervjun var intressant eftersom den nyanserar bilden lite. Intervjun heter "Konstantin Kisin Vs. Russia"


  • nattuw
    Anomym som vanligt skrev 2022-03-25 10:10:24 följande:

    Tänkte på hur maktlösa FN är. Så mycket organisation och alla möten men när det bränner till kan de inte göra något.


    Ingen blir hjälte för att ha avvärjt en potentiell kris innan det blivit en kris. Så även om jag personligen anser att FN skulle må bra av en ordentlig genomlysning så är det inte omöjligt att det varit värre utan FN.
  • nattuw
    Flash Gordon skrev 2022-03-25 18:06:42 följande:
    Det har sedan murens fall funnits en näst intill naiv förhoppning bland våra politiker om att Ryssland ska bli ett demokratiskt "västland". För inte kan väl de vilja något annat?!

    "Saklig, påläst och kunnig" och "ett möte i god ton" sa Sveriges statsminister om Putin så sent som 2019.
    Det finns bedömare som pekat på att väst hade ett fönster strax efter Sovjets sammanbrott där vi skulle kunnat fördjupat samarbetet och skapat mer avspända relationer och i förlängningen fått ett mer demokratiskt Ryssland. Men att andra och mer cyniska politiska motiv gjorde att det inte blev så. Istället kom Ryssland att återigen bli det mörka hotet från öst. Så frågan är om sprickan mellan Väst och Öst bara beror på Putin eller om det vore på sin plats med lite självrannsakan.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-03-26 00:09:35 följande:
    Putins tankevärld handlar om den förlust av makt som Ryssland upplevt sedan SUs fall och att allt som försvagat Ryssland beror på USA och USAs allierade, Putins tankevärld består av ära, förorätter, respekt och konspirationsteorier - i denna labyrint av fantasier har nu Putin gått vilse och agerat irrationellt i den menuing att han motverkar sina egna mål.
     
    Så nu har du plötsligt förvandlats till en expert på Putins tankevärld.
  • nattuw
    nihka skrev 2022-03-27 12:36:29 följande:
    Den tankevärlden har det naturligtvis skrivits spaltmeter om av olika experter.

    Om du inte orkar läsa in dig kan du med fördel ta del av Padirac  sammanfattningar.
    Det är inte experterna jag tvivlat på. Det är er tolkningsförmåga jag tvivlar på.
  • nattuw
    Padirac skrev 2022-03-27 12:53:27 följande:
    På vilka grunder tvivlar du på 'vår' tolkningsförmåga
    Jag har läst era inlägg.
  • nattuw
    AndreaBD skrev 2022-03-27 16:29:04 följande:
    Och när det gäller de andras tankesätt - Putin har under alla dessa år uppenbarligen inte förstått hur västländer med demokratiskt system fungerar. Han tror ju fortfarande att folk i Ukraina kräver frihet för att USA skulle ha styrt det hela - inte för att de själva vill det. Om någon på TV säger något politiskt åt det ena eller andra hållet så har nog Putin också i bakhuvudet att det skulle spegla det som godkänts av landets regering. 

    Och det verkar som om han misstänker andra avsikter, egoistiska avsikter, med ALLT som västvärlden gör. 
    Nåja han är ju trotts allt en gammal KGB-överste.
  • nattuw
    AndreaBD skrev 2022-03-29 14:38:58 följande:
    Du verkar inte ha läst så noga vad jag skrev. Om de redan är där eller riskerar att komma dit är inte poängen. Utan jag hävdar att om man känner sig hotat av en försvarsallians som inte hotar en, så är det ens eget problem.
    Det finns en ömsesidig misstro mellan väst och Ryssland som har djupa historiska rötter. Så att Ryssland känner sig hotad av att NATO flyttar fram sina positioner är inte konstigare än att vi börjar prata försvarsanslag när Ryssland flyttar fram sina positioner.

    Det som är av intresse för oss är att Rysslands paranoia inte är ett Ryskt problem utan ett problem för de små stater som ligger granne med Ryssland. En liten stat som ligger i skuggan av en stor stat som kanske eller kanske inte har stormaktsambitioner måste förhålla sig till den större staten oavsett vad man anser om den saken. Ty det är nu en gång för alla så att den som har ett tillräckligt stort våldskapital kan skapa sina egna regler.
Svar på tråden Ryssland har anfallit Ukraina - krig i Europa