• Anonym (Oklar)

    Förskolestigma

    Jag är av åsikten att det inte är bra att sätta mina barn i förskola för tidigt. Helst inte innan de är minst 3 år och förmögna att förstå koncept som att mamma och pappa är snart tillbaka.

    Även forskningen är relativt entydig kring att det är inte är optimalt att skilja barnen från deras föräldrar när de knappt är ett år.

    Som boende i Stockholm är det standard i bekantskapskretsen att barnen ska in på förskola vid 11-12 månader och helst vara där 8-17. Dessutom klagas det ofta på att det är så svårt att hinna hämta lämna dessa tider.

    Standardfrågan jag nu får kring mina barn av vänner är "har ni valt föeskola" "när ska ni börja jobba igen" etc. Mitt.svar är ofta att vi får se. Men vi kommer undvika förskola tills barnen är minst tre år.

    Reaktionen jag får är rynkande på näsan och ett ansiktsuttryck som att jag är helt jävla galen. Och en massa följdfrågor. När jag då säger att jag, och forskningen, inte supportrar förskola innan 3 år så tar de detta personligt.

    Varför tar alla detta personligt? Och varför är det viktigt för dem att JAG trycker in min 11 månaders på förskola 8 timmar per dag? JAG dömer aldrig dem för deras val. Varför måste de dömma mig för mina?

    Den enda slutsatsen jag kan dra är att de innerst inne vet att jag har rätt och att de försöker rättfärdiga sitt felaktiga beteende.

  • Svar på tråden Förskolestigma
  • Anonym (Mamma till två)
    mari123 skrev 2020-11-28 10:39:03 följande:

    KAN vara så men jag tänker att barn som har kärleksfulla föräldrar klarar förskolan utan problem. Barnet är tryggt och kan ta del av alla aktiviteter som erbjuds..... och utvecklas. Barn som kommer från "dåliga" hem har det tuffare förstås. HELA LIVET..........men kanske kan förskolan bli en fristad!?


    Ja, för barn som växer upp i dysfunktionella hem skulle jag också tro att förskolan ger dessa barn ett stöd. Det finns ju också internationell forskning som visar att förskolan har en utjämnande effekt.
  • mari123
    Anonym (Mamma till två) skrev 2020-11-28 10:40:56 följande:
    Det hörde jag häromdagen på SVDs ledarpod, där man diskuterade just det vetenskapliga stödet för förskolan. Man får inte pengar för kritisk forskning av förskolan.
    ...Behövs sådan forskning? Jag tänker att trygga välmående barn mår prima i förskolan och sorgliga vanvårdade ungar har en fristad där. Varför skapa ett problem som inte finns?
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-28 10:47:05 följande:

    Nej, du har fel. För att du inte förstår att vi talar på andra sätt än genom handlingar och ord. Och din egen brist på den sortens förståelse gör att du hamnar i de här socialt jobbiga situationerna.

    Och bara det att du tror att det är en motsägelse mellan att prioritera självförverkligande och att ta hand om sina barn...  Jag för min del vill lära mitt barn att det är helt ok att hon som vuxen brinner för något, har egna intressen. Att det är helt ok att älska någon eller några utan att känna att man måste tillbringa all sin tid med denne, dessa. Hon kanske t ex vill elitidrotta, och ha barn? Det måste ju gå. Eller är hon en dålig mamma om hon i så fall t ex har tävling och behöver vara ifred några timmar för att ladda och fokusera? Eller, gud förbjude, om hon åker på någon veckas träningsläger, och barnet är med pappan.

    Men det här är, såklart, en lost cause. Du kommer att fortsätta med ditt raljerande och dina felvridningar av citat och inte på något sätt öppna upp för att du kan ha brister i din förståelse och ditt sätt att resonera. 

    Och som så många andra säger - byt umgängeskrets. Ni verkar oerhört ytliga. Bättre att barnen ser att det finns människor som prioriterar annat än yta och pengar. Kanske du borde hänga mer med dina "mindre bemedlade vänner"?


    Du som innehar en sådan stor förståelse får gärna förklara för mig vad som innefattas i "Hur vi talar" om det inte är inom handlingar och ord (och alla typer av kroppsspråk räknas givetvis in i handlingar)

    Jag har aldrig sagt.att det är omöjligt att uppnå självförverkligande utan att vara ifrån sina barn så oklart vad du argumenterar mot. Däremot kan VISSA ha den konflikten i livet, men det är givetvis inte givet.
  • Anonym (Fjö)

    I vissa familjer är det bättre att barn är på förskolan.

    Som mina egna t ex. Jag älskar dem men vill inte vara med dem dygnet runt och jag måste jobba för att må bra. Däremot är jag helt fantastisk när vi är hemma, men jag hade antagligen varit vidrig som hemmaförälder. Det är min sanning.

    De är dessutom världens finaste, lugnaste, snällaste och generösa. Detta har förskolan också lärt dem.

  • Anonym (Oklar)
    Anonym (U) skrev 2020-11-28 11:01:21 följande:

    Det likställs inte av någon I tråden. Tvärtom.

    Däremot verkar du själv blind för att du faktiskt kan förmedla dina åsikter på annat sätt än med ord, exempelvis genom ansiktsuttryck och gester. Reagerar din omgivning på det sätt du hävdar att de gör är en det en klar indikation på att du förmedlar en dömande och överlägsen attityd.


    I exakt vilket inlägg har jag förminskat kroppsspråkets vikt och funktion. Att rynka på ögonbrynen, hånle eller liknande är en handling som vilken annan som helst. Däremot är det frustrerande att många I tråden, helt obefogat, tillskriver mig att vara ovetande om detta. Med ert sätt att resonera existerar inga negativa reaktioner på någon form av åsikt som går emot konsensus. Det handlar bara om HUR det levereras.
  • Dethärärmittnamn

    Psykisk ohälsa bland unga beror på curlande föräldrar som sopar bort alla bekymmer som ungdomen stöter på och gör dem helt hjälplösa inför de mest normala svårigheter som tonåringar möter.

    Dagens unga klarar inte ens att få F på ett prov innan de bryter ihop och ska gråta ut hos kurator och tro att livet är slut.

  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Fjö) skrev 2020-11-28 11:12:01 följande:

    I vissa familjer är det bättre att barn är på förskolan.

    Som mina egna t ex. Jag älskar dem men vill inte vara med dem dygnet runt och jag måste jobba för att må bra. Däremot är jag helt fantastisk när vi är hemma, men jag hade antagligen varit vidrig som hemmaförälder. Det är min sanning.

    De är dessutom världens finaste, lugnaste, snällaste och generösa. Detta har förskolan också lärt dem.


    Om du känner att du måste jobba för att må bra är det förmodligen bättre för dina barn att du gör det. Det är knappast bättre för dem att vara hemma med en olycklig förälder. Ingen borde döma dig för det och ungen borde döma någon som har sina barn hemma till skolåldern om de så vill!!
  • Anonym (Fjö)
    Anonym (Oklar) skrev 2020-11-28 11:15:27 följande:

    Om du känner att du måste jobba för att må bra är det förmodligen bättre för dina barn att du gör det. Det är knappast bättre för dem att vara hemma med en olycklig förälder. Ingen borde döma dig för det och ungen borde döma någon som har sina barn hemma till skolåldern om de så vill!!


    Precis. Så är min tanke.

    Varför bry sig om vad andra tycker? Har aldrig gjort, kommer aldrig göra.

    De äldre är i högstadiet nu och lärarna vräker komplimanger över dem.

    Jag tackar vår fantastiska förskola för att de lade grunden till bildning.

    Kärlek, kramar och omtanke fick de av harmoniska föräldrar på hemmaplan.

    Måste också tillägga att vi valde en bra förskola.
  • Anonym (Oklar)
    Anonym (Vill jobba) skrev 2020-11-28 10:35:26 följande:

    Återigen tolkar du helt och hållet efter dina personliga preferenser (vilket jag såklart anade redan i trådstarten att du har som vana att göra).

    Men angående att förskolan "befriar kvinnor från att bara vara hemma med sina barn år ut och år in". På samhällsnivå - definitivt. Hela vår enorma samhällsutveckling bygger just på att kvinnor KAN MER än att bara ta hand om hem och barn. Att de kan uträtta saker i arbetslivet, och att både kvinnorna själva och samhället i stort gynnas av detta.

    Att du kan få det till att jag "nedvärderar kvinnor som är hemma med sina barn"...det är bara en medveten feltolkning. Jag skulle t ex på samma sätt kunna säga att "samhället gynnas av att fler människor studerar teknik och matematik på en högre nivå, det skulle också kunna befria fler från monotona, ickestimulerande arbeten". Betyder det per automatik att jag nedvärderar de som har jobb som inte kräver hög naturvetenskaplig utbildning? Självklart inte...

    På riktigt TS - skärp dig. Och angående förskola har du faktiskt fel. Det finns ingen som helst evidens för att barn som inte går i förskola mår bättre och utvecklas bättre än barn som går i förskola. Och inte gällande tvärtom heller.

    Var mer ödmjuk, och respektera människors olika livsval, så går det bättre.


    Vem har påstått att det enda kvinnor.kan är att.vara hemma med barn?

    Det handlar om hur du uttrycker dig (vilket du gärna framhäver vikten av) att använda uttrycket befria, istället för tex ge möjlighet, ger intrycket att man ska skona någon från något.

    Och JO när du väljer att använda uttrycket befria visar det hur du ser på monotona jobb. Du hade kunnat skriva det mer neutrala "ges möjligheter till". Du hade knappast använt uttrycket "befria" om Zlatan gavs alternativ till att spela fotboll och tjäna miljarder.

    När du dessutom drar igång ett långt inlägg om att "kvinnor kan mer" förstår jag inte vad du vänder dig mot. Ingen har antytt i tråden att kvinnor bara kan vara hemma med barn. Du visar din ideologiska ståndpunkt väldigt tydligt iom detta inlägg, vare sig du vill eller inte.
Svar på tråden Förskolestigma