• Pope Joan II

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Det här är en tråd för människor som är kritiska till Sveriges strategi och som önskar att diskutera ur det perspektivet. 

  • Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin
  • klyban
    Tow2Mater skrev 2020-11-14 20:31:40 följande:
    "Om man upprepar samma fel, så är det en fråga" - dagens minnesvärda quote :) Jag funderar ännu på den...

    Ja, det innebär att det är en bra fråga varför man upprepar samma fel när man redan har fakta som säger annat.
    Det mest intressanta är att du inte efterfrågade vad jag menade när du inte hade förmågan att förstå vad texten betydde.


    Som du vet, Sverige har inte flockimmunitet som strategi, om vi hade så vore det den mest misslyckade strategin man någonsin implementerat på jorden.
    Och ändå tror intellektet att vi har en flock immunitets strategi, svaret nope det har vi inte.


    Och är man osäker på vad som är vad, så kan man alltid lyssna på någon av de hundratalet PK som man upprepat strategin.


     


    Kanske du klarar av att upprepa vad FHM sagt om strategin?
    För se om du ens vet själv, för vi vet det inte är flockimmunitet.
    Så vad är den den har ju upprepats ett par ggr nu, så ser vi om du vet nått om ämnet.

  • Padirac
    Anonym (Fasanen) skrev 2020-11-15 13:06:34 följande:
    Det är ju bara det att dem pratat så mycket om flockimmunitet i media och intervjuer, och även andra som Tom Britton. De har heller aldrig sagt rakt ut att det är en dålig strategi. Tegnell har snarare varit uppmuntrande när t ex GB pratade om att köra på det. "Vi tänker lika" eller vad han nu sa. Och det är ingen slump att Sverige förknippats med herdimmunity i utländska medier, och att många tror att Sverige kör på det. Det är inte taget ur luften bara. 

    Men alltså, det är väl som de sagt, att de vill hålla en låg smitta och skydda de äldre, och där en låg smitta med tiden kanske leder till flockimmunitet. De har antaligen tänkt mycket på hur de ska kunna hålla igång samhället samtidigt och lägga in resurser och åtgärder när det verkligen behövs. Men med det här viruset måste man ju agera tidigt och inte vänta in att saker ska hända.
    Ja, det är uppenbart att media och en del av deras läsare förknippar flockimmunitet med att det är någonting som Sverige kör på - även o det inte är taget ur luften eller ens om den uppfattningen skulle vinna popular vote i världen så betyder det inte att det är vad FHM förespråkar för strategi eller vad Sverige kör på. Det är två skillda saker och det har vi väl diskuterat tidigare om jag förstått det rätt.

    Ja uppfattar också att det är utvecklingen av smittspridning och allvarligt insjuknande som styr vilka åtgärder som sätts in - det är dels en funktion av lagarna so Sverige har och en funktion av att ingen egentligen vet så mycket om viruset ännu, så går mina tankar.
  • Anonym (Proctor)
    Anonym (Ella.) skrev 2020-11-15 12:39:05 följande:
    Nu måste jag säga något här. Anders Tegnell är inte den som bestämmer och har yttersta ansvaret. Hans chef heter Johan Carlsson. Allt ansvar kan väl inte läggas på bara en person. En får lära sig att göra skillnad på sak och person.
    Ja, det finns såklart många lager i beslutskedjan för att säkerställa att ingen har ansvar för någonting. Ändå är alla högavlönade. De har ju ett sånt stort ansvar.
  • Anonym (Ella.)
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-15 13:27:42 följande:

    Ja, det finns såklart många lager i beslutskedjan för att säkerställa att ingen har ansvar för någonting. Ändå är alla högavlönade. De har ju ett sånt stort ansvar.


    Nu pratade jag inte om deras löner. Jag pratade om att en måste göra skillnad på sak och person.
  • Anonym (Proctor)
    klyban skrev 2020-11-15 13:15:08 följande:

    Sverige har inte en flockimmunitets strategi, undra hur man kan få det så galet fel och när man trots allt upprepar av strategin är så ofta.
    Styrs du av en agenda, eller vad är det som får dig att skriva samma fel om och om och om igen????

    Och ja, i andra änden kommer alla länder ha en flockimmunitet, men vad det har med dagens strategin kan man undra då den inte ens är flockimmunitet.


    Har du ens läst vad jag skrev? Strategin är såklart inte flockimmunitet. Det är mer målet som är flockimmunitet.
  • Tow2Mater
    Padirac skrev 2020-11-15 12:32:29 följande:
    Ja, det finns gott om människor och rörelser som inte ens ser bevisat effektiva vaccin med få och milda biverkningar som önskvärda.

    Möjligen kan de tidigare stängningarna leda till färre superspridarevent ellerom man så vill supar-spridarevent. Det blir kanske också lättare för kommunernas hälsoinspektörer och etablissemangen att se till att social distans hålls..

    DN berättar om var smitta spridita mest i USA, en av kvällstidinigarna berättar om en finsk företeelse som passar in väl i det DNs reportage berättar

    www.dn.se/vetenskap/har-ar-risken-att-smittas-av-det-nya-coronaviruset-storst/

    "Forskarna vet inte varför somliga personer är så mycket mer smittsamma än andra. Trots det finns det goda förutsättningar att förebygga att superspridningstillfällen kan uppkomma.

    ? Superspridningshändelser är beroende av att flera olika faktorer samverkar. En är de smittade individernas biologi. Men utöver det sker de flesta superspridningshändelser när många människor är samlade under lång tid på en liten yta. Man kan säga att själva miljön i sig är en superspridare, säger Serina Chang på institutionen för datavetenskap vid Stanforduniversitetet.


    Hon och hennes medarbetare har byggt en datormodell för hur smittan spreds på olika platser, som restauranger, hotell, gym, kyrkor och mataffärer, i stora städer i USA under våren.


    ? Tio procent av platserna stod för över 80 procent av smittillfällena i dessa storstadsområden mellan mars och maj enligt våra resultat. Det är ganska anmärkningsvärt. Smittan sprids alltså inte jämnt i samhället, säger Serina Chang.


    Restauranger med bordsservering hade allra störst smittspridning av miljöerna i forskarnas modell, enligt resultaten som publicerades i veckan i tidskriften Nature.


    ? Restauranger är ungefär fyra gånger så farliga som nästa kategori, som är gym. Därefter kommer kaféer och hotell, säger studiens ledare Jure Leskovec, docent i datavetenskap vid Stanford.


    Forskarna utgick från data från mobiltelefoner som visar hur människor rör sig mellan sina bostadsområden och olika offentliga miljöer.


    ? Vi använder mobildata för att simulera spridningen av covid-19. Vi fångar upp rörelsemönstret för nästan hundra miljoner människor i USA:s tio största storstadsområden, säger Jure Leskovec.


    Den nya modellen kan hjälpa beslutsfattare att hantera pandemin, hoppas forskarna.


    ? Åtta månader in i pandemin debatteras det fortfarande om när vi ska öppna samhället igen, vilka platser som ska öppnas och hur vi ska öppna dem. Vi tror verkligen att det behövs starkare empiriskt underlag för att välja rätt strategi, säger Jure Leskovec.


    ? Enligt våra resultat bör vi inte behandla alla olika miljöer likadant, eller öppna dem på samma sätt, eftersom risken för smittspridning varierar så mycket, säger Serina Chang."


    www.aftonbladet.se/nyheter/a/JJE1vR/har-trangs-kryssningsresenarer-kring-finska-bandet-klamydia

    "Social distansering verkar inte vara någonting för kryssningsfartygen.

    I veckan spelade finska bandet Klamydia ombord på Tallink Silja inför en smockad publik.


    ? I Finland är det inte förbjudet, säger kommunikationschefen Marika Nöjd."


    De sa ocksa "Across the 10 cities, snack bars and cafes were visited more often by people in high-income neighborhoods, but risk of disease transmission was higher in these businesses located in lower-income neighborhoods"

    Men inte ett ord om skolor, jag tycker de borde granska spridningen inom skolor med ett nytankande nu och inte bara vifta bort det, tror de paverkar spridningen mer an man hittills kunnat visa.
  • Anonym (Proctor)
    klyban skrev 2020-11-15 13:09:46 följande:

    Sverige har inte flockimmunitet och har aldrig haft den strategin.
    Och ja, eftersom coronan inte försvinner, så kommer flockimmunitet ha uppstått längre fram om kanske 1-2år.
    Det strategi vi haft har varit 100% dock, men vi får se denna gång då ökningen varit markant och det kan bli en del IVA-fall.


    Var inte orolig. Det kan ju inte bli fler IVA-fall än det finns IVA-platser, så statistiken kommer se bra ut.
  • Anonym (Proctor)
    Anonym (Ella.) skrev 2020-11-15 13:33:52 följande:
    Nu pratade jag inte om deras löner. Jag pratade om att en måste göra skillnad på sak och person.
    Ja det får du gärna göra
  • klyban
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-15 13:35:39 följande:
    Har du ens läst vad jag skrev? Strategin är såklart inte flockimmunitet. Det är mer målet som är flockimmunitet.

    Det målet har alla länder, då coronan aldrig kommer försvinna, och detta målet är inte ens självvalt.
    Dock så upprepar man om och om igen flockimmunitet som den Svenska strategin, men skoj du nu slutat.
    Eller?
    För har lärt mig denna upprepar man om och om igen i tron man säger nått, sen börjar man länka till personer som saknar betydelse.


    Vi sett detta sedan försommaren och upprepa samma fel, upprepa samma fel om och om och om igen.


     


    Och ja, flockimmunitet är vad vi alla kommer stå med efter coronan akuta fas är över.

  • Padirac
    Anonym (Proctor) skrev 2020-11-15 13:35:39 följande:
    Har du ens läst vad jag skrev? Strategin är såklart inte flockimmunitet. Det är mer målet som är flockimmunitet.
    Vems mål? 'Den mänskliga biologins mål' kan väl anses vara flockimmunitet  om biologin nu uttrycks ha mål och inte bara funktioner som leder till olika evolutionära resultat

    FHM säger ju att coronaviruset kan vara här för en väldigt lång tid och att vi behöver hitta ett sätt att leva med det under lång tid. 

    FHM har inte som mål att flockimmunitet ska uppnås utan att minska sjukdomars och ohälsas negativa effekter på folkhälsan.  
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin