• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-05-08 00:32:05 följande:
    Artikeln jag citerade talade om ny kunskap, jag sade gammal kunskap. Det finska dokumentet jag refererade till var från år 2020. Nu har vi 2021.

    Från och med när var det inte längre brist på skyddsutrustning i Sverige? September 2020? Januari 2021? Maj 2021? Från och med när kan man inte längre skylla på bristen på skyddsutrustning för att personal lämnas oskyddad?
    Här är ett dokument från april 2020 som tar upp personlig skyddsutrusning inklusive andningsskydd

    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/april/skydd-mot-smitta-inom-vard-och-omsorg/

    "Personlig skyddsutrustning är den utrustning arbetstagare har på sig för sin egen säkerhet. Det finns olika typer av skyddsutrustning. Vid skydd mot smitta kan det exempelvis handla om skyddsglasögon, visir, skyddsrock, munskydd och andningsskydd. Skyddsåtgärder, som den personliga skyddsutrustningen, ska utgå från den bedömda risken i aktuell vård- och omsorgssituation.

    Källa: Socialstyrelsen – Skillnaden mellan arbetskläder, skyddskläder och personlig skyddsutrustning [Länk borttagen 2020-10-06]


    Denna text har samtidigt publicerats på respektive webbplats av Arbetsmiljöverket, Folkhälsomyndigheten, Inspektionen för vård och omsorg (IVO) samt Socialstyrelsen."

    Artikeln du refererar till handlar alltså om att arbetsmiljöverket utfärdat nya riktlinjen för de som arbetar i hemtjänsten.

    Kunskapläget om aerosolspridning enligt fler organisationer början av juni 2020

    www.socialstyrelsen.se/globalassets/sharepoint-dokument/dokument-webb/ovrigt/aerosolgenererande-arbetsmoment-inom-halso-sjuk-och-tandvard-covid19.pdf

    Kunskapläget om ventilation hösten 2020

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/om-sjukdomen-och-smittspridning/smittspridning/ventilation/

    "Allmänt om ventilation och risk för spridning av covid-19 via ventilation


    Med den kunskap vi har idag räknas SARS-CoV-2 som orsakar covid-19 inte till de så kallade luftburna infektionerna. Även om det finns en risk att covid-19 under särskilda omständigheter kan spridas via luft, är nära kontakter mellan personer genom droppsmitta den huvudsakliga smittvägen. Smittan kan ta sig in i kroppen både via inandning eller genom att man rör med orena händer i ögon eller på slemhinnor i näsa och mun. De viktigaste åtgärderna för att minska smittspridningen är därför att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och undvika trängsel, tvätta händerna ofta, hosta och nysa i armvecket, samt att undvika att röra vid ansiktet.


    Det finns i nuläget inget som tyder på att människors smittas av covid-19 genom att virus sprids i ventilationssystem. Däremot vet man att vistelse i små utrymmen med bristfällig ventilation kan utgöra risk för smittspridning.


    Det är som alltid viktigt att ventilationssystem fungerar som de ska och att luftväxlingen är dimensionerad för det antal människor som vistas i lokalerna, för att upprätthålla en god luftkvalitet och inomhusmiljö.


    Om rutiner för skötsel och underhåll

    Enligt miljöbalken ska fastighetsägaren/verksamhetsutövaren bedriva egenkontroll av luftkvaliteten inomhus och ventilationens funktion. Detta innebär bland annat rutiner för skötsel av ventilationssystemet, såsom filterbyten och kanalrensningar och andra kontroller som säkerställer att ventilationen fungerar, finns på plats. Det är viktigt att detta görs regelbundet, men man behöver inte ha tätare intervaller för exempelvis filterbyten och kanalrensningar med anledning av covid-19.


    Om vädring av t ex klassrum

    Vädring av klassrum mellan lektionerna, för att få ett snabbt luftombyte kan vara ett komplement till den ordinarie ventilationen. Vilken effekt vädring har ur smittskyddssynpunkt, och specifikt på spridningen av covid-19 är mer oklart. Att stanna hemma när man är sjuk, hålla avstånd och undvika trängsel, tvätta händerna ofta, hosta och nysa i armvecket, samt att undvika att röra vid ansiktet är viktigast. Men generellt är det bra med god ventilation och frisk luft."

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-07 20:33:26 följande:
    www.svt.se/nyheter/nya-riktlinjer-hemtjanstpe...

    Bakgrunden till det här beslutet är att det har kommit alltfler studier som tyder på att man faktiskt kan smitta även på avstånd längre än två meter, säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö vid Arbetsmiljöverket.

    Vanlig ventilation bristfällig
    Haux hänvisar framför allt till studier som funnit att det krävs effektiva ventilationssystem för att få ner koncentrationen av små viruspartiklar, så kallade aerolosler.

    Det var ungefär det här Anders Vahlne hade önskat höra från Folkhälsomyndigheten.

    Viruset bryr sig inte om vad man använder för benämning om dess sätt att förflytta sig från en människa till en annan. Att fokusera på den diskussionen tar bort fokus från det väsentliga, nämligen hur man på bästa sätt kan minimera risken för smittspridning.
    Arbetsmiljöverket, som sorterar under Arbetsmarknadsdepartementet, är i Sverige ansvarig förvaltningsmyndighet för arbetsmiljö- och arbetstidsfrågor, med undantag för frågor som rör fartygsarbete.
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-07 20:33:26 följande:
    www.svt.se/nyheter/nya-riktlinjer-hemtjanstpe...

    Bakgrunden till det här beslutet är att det har kommit alltfler studier som tyder på att man faktiskt kan smitta även på avstånd längre än två meter, säger Fredrik Haux, sakkunnig handläggare inom inomhusmiljö vid Arbetsmiljöverket.

    Vanlig ventilation bristfällig
    Haux hänvisar framför allt till studier som funnit att det krävs effektiva ventilationssystem för att få ner koncentrationen av små viruspartiklar, så kallade aerolosler.

    Det var ungefär det här Anders Vahlne hade önskat höra från Folkhälsomyndigheten.

    Viruset bryr sig inte om vad man använder för benämning om dess sätt att förflytta sig från en människa till en annan. Att fokusera på den diskussionen tar bort fokus från det väsentliga, nämligen hur man på bästa sätt kan minimera risken för smittspridning.
    Så funkar det - del femtielva

    www.publikt.se/nyhet/arbetsmiljoverket-ska-ta-fram-stod-om-covid-19-22978

    "Regeringen har gett Arbetsmiljöverket i uppdrag att gå igenom myndighetens egna föreskrifter och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd för att förhindra smitta av covid-19. Syftet är att ta fram en vägledning som ska vara ett stöd för arbetsgivare i det systematiska arbetsmiljöarbetet och i arbetet med att minska smittspridningen av covid-19 på arbetsplatser.

    Vägledningen ska informera om vanliga risker för smitta av covid-19 och hur de kan förbyggas och åtgärdas. Den ska också innehålla råd om hur arbetstagare kan skyddas mot covid-19 när smittan inte kan undanröjas, till exempel genom att använda personlig skyddsutrustning och ha särskilda förhållningsregler.


    Vägledningen ska även ge anvisningar om arbetsmiljön vid arbete hemifrån och ge exempel på hur det går att skapa en god arbetsmiljö i hemmet. Den ska också beröra särskilda behov hos vissa grupper, till exempel gravida och minderåriga, eller arbetstagare som tillhör en riskgrupp.


    Vägledningen ska enligt uppdraget tas fram skyndsamt så att den kan presenteras 1 februari 2021. Den ska därefter finnas tillgänglig på Arbetsmiljöverkets hemsida. Arbetsmiljöverket ska också sprida information om vägledningen. Regeringen vill ha en skriftlig redovisning av myndigheten om hur uppdraget utförts senast 26 februari."

  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-05-08 08:15:25 följande:
    Jag tycker egentligen inte att det värsta är att de gissar utan att de gissar utifrån att just deras gissningar alltid skulle vara bättre än andras erfarenheter, kunskaper och data. 

    Jag kommer väl ihåg när Tegnell fick en fråga angående en studie som gjorts rörande ventilation och som han omedelbart avfärdade med ett roat leende. Han följde upp genom att säga något lätt raljant om att "visst, vädra är väl alltid bra för den generella hälsan" men att det skulle vara viktigt eller ha någon effekt gällande covid-19 kunde han uppenbarligen inte tänka sig. 

    Nonchalant, drygt, nedlåtande och inte minst oerhört märkligt i en situation som den vi nu levt med så länge.
    Det är klart att det dert käns illa om de gissar - men har du belägg för påståendet att FoHM gissar?  Jag har hittills inte sett några som helt belägg för detta påstående- Tvärt om har t.ex Finlands Mika Salminen i en länk i tråden sagt att de gissar i Finland till skillnad från Sverige som mal allt genom vetenskapliga krav.

    Det första påståendet i ditt inlägg här verkar vara dåligt underbyggt och falskt.  Varför du sprider dessa lögner vet jag inte.

    Jag kommer ihåg att jag transkriberade dialogen om ventilation från en youtubevideo av pressträffen i fråga.  Jag tror att det är att dra väldigt stora växlar på denna dialog om den skulle utgöra belägg för var AT kan tänka sig - nåja, det är kanske en fråga om förmåga till theory of mind  

    Kritiken och föreställningarna runt denna verkar bygga på just det att AT anses vara nonchalant, dryg, nedlåtande.. kommer ihåg hur just kritiken mot enskilda personer var det som tråden fokuserade på snarare än någonting annat.
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-08 09:46:44 följande:
    Jag kommer också ihåg det här. Reportern hänvisade till att Tyskland hade gått ut med en allmän rekommendation om vädring.
    Ventilation och vädring är spännande och komplext - i 'moderna' system är det så att vädring kan sätta ventilationen ur spel i andra delar av lokalerna. Det finns också långt ställda krav på hur olika lokaler skall ha ventilation anpassad för den verksamhet som bedrivs i lokalerna.  Jag läste vid tiden för debatten om ädring en artikel där korrespondenten i Tyskland påstod att värding var 'en folksport' i Tyskland ( om jag kommer ihåg ordvalet rätt) och att det ev hande att göra med att en stor delav byggnader/lokaler saknade adekvat ventilation. Men hur det är med detta har jag inga källor på.  påståendet är väl lika väl underbyggt som mycket av kritiken mot AT och FoHM.
    Pope Joan II skrev 2021-05-08 10:06:45 följande:
    Ja, precis. Det var ett väldigt hånfullt och dåligt bemötande från folkhälsomyndigheten sida på ett fullt berättigad och viktig fråga. 

    Exakt. Men myndighetens självgodheten har ju visat sig känna få gränser. 

    Det är ett återkommande falskt påstående att FoHM inte tar del av andra experters och länders kunskap och erfarenheter.  Det finns inga belägg för detta påstående - utan det verkar vara det som kan kallas 'killgissningar' baserat på helt andra saker än verkligheten.



  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-08 10:52:15 följande:
    Här kan man ställa samma fråga som konstitutionsutskottet gjorde: Varför dröjde det ända till december 2020 innan man insåg behovet av detta?

    Hoppas att det skrivs in i vägledningen att ingen arbetsgivare har rätt att förbjuda de anställda att använda munskydd.
    Jag tror det fastslogs att arbetsgivare inte kan förbjuda anställda att använda munskydd. 

    Vet du vilket svar KU fick på frågan du säger att KU ställde? 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-08 12:27:35 följande:
    Hurudan data grundade man sin vetenskapliga bedömning om lokala utbrott i stället för bred smittspridning under hösten på? Det blev ju inte så. Var det fel på själva datan, eller hade man gjort felaktiga antaganden?

    www.expressen.se/nyheter/fhms-fel-nastan-alla.../

    Var det kanske det här som gick fel? Man trodde att 10 gånger flera hade varit smittade än vad siffrorna sade? Varför trodde man det?

    www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press.../

    7,3% av proverna i Stockholm uppvisade antikroppar.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/stockholm...

    Immuniteten mot covid-19 kan vara så hög som 40 procent i Stockholm. Det visar nya beräkningar från Folkhälsomyndigheten, FHM.

    Hur fick man 7,3% att bli 40%? Man måste ju ha gjort felaktiga antaganden här.

    www.svd.se/ny-studie-nio-av-tio-far-antikropp...

    Det här publicerades i september. Borde FHM genast ha insett att alla antaganden om utbredd immunitet i befolkningen ska skrotas omedelbart?

    Här har vi nu det vetenskapliga förfaringssättet i Sverige i ett nötskal. Spelar det någon roll för beslutsfattandet om vetenskapen är bra eller dåligt gjord?
    I det material du tidigare lnkade till och delvis citerade uppgav AT att det var det för tiden rådande smittspridningsmönstret som man såg ute i tex Europa som man såg som troligt skulle hända här också.

    Det verkat som att du inte fick datan från det material du länkade till rätt  - och därför dragit fel slutsatser.

    Resonemnaget du för är dåligt gjort- Om du vill kan jag utveckla det mer, men jag har redan påpekat fler gånger att det inte funkar att anklaga någon för saker som är kända först vid ett senare tillfälle.   I Pandemins startskede var det mycket som var okänt om spridningsmekanismer och det var många som trodde att sars-cov2-viruset spreds mer linjärt än den klusterspridning viruset verkar ha.  Att viruset vid vissa tillfällen sprids mycket, vid andra tillfällen sprids lite, av vissa människor spids mycket, av vissa andra människor sprids lite var saker som vid tidpunkten inte var väl kända, men är kända nu.

    Varför tror och påstår du att FoHM inte reviderar sin uppfattning om sjukdommen och spridningen vartefter ny data och ny vetenskap kommer fram? Du har själv länkat till material där det framgår att du har fel i ditt påstående om detta.

    Menar du att FoHM ska gå ut och dementera alla intervjuer som gjorts i press och övrig media då nya rön kommer fram?  FoHm presenetrar löpande ny infromation om kunskapsläget  på sin hemsida, de har inget ansvar för artikelar i expressen som enskilda personer använder för att påstå än det ena än det andra kontrafaktiska..

    Om du tror att vetenskap fungerar så att allt kan förutsägas och att alla modeller stämmer för all framtid så har du en naiv uppfattning om hur vetenskap fungerar. Jag tror att det är få personer som tror att allt om viruset och pandemin var allmönt tillgänglig kunskap för myndigheter, men jag tror att det finns en del personer som använder detta till att kritisera myndigheter.  Jag kan tänka mig att det beror på fler olika saker - berätta gärna vilka skäl du har. 
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-08 13:51:06 följande:
    Menar du att FoHM ska gå ut och dementera alla intervjuer som gjorts i press och övrig media då nya rön kommer fram?

    Det skulle vara en bra idé. Folk förhåller sig ju till pandemin i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, så det skulle verkligen vara på sin plats att FHM går ut mycket tydligt då ny kunskap har kommit fram som leder till att man behöver tänka om.

    I Finland svängde man tvärt om angående munskydd till exempel, och de används nu också i skolor.

    svenska.yle.fi/artikel/2020/11/09/munskydden-...

    Och för att återgå till det jag började den här debattrundan med: Vetenskapsforum covid-19 skulle gärna se att FHM tydligare hade lyft riskerna med aerosolsmitta och nyttan med munskydd och god ventilation sådana situationer.

    english.elpais.com/society/2020-10-28/a-room-...
    FoHM ger intrevjuer och håller pressträffar där de presenterar nya rekommendationer och presenterar nya kunskapslägen.    FoHM har vid fler tillfällen poängterat att det de säger är de rekommendatioenr so mgäller ny giver kunskapsläget och rådande situation.  

    En del verkar ha svårt med att läget förändras och att ny kunskap kommer fram och med det nya rekommendationer - turligt nog är det ett fåtal balnd befolkningen som inte klarar av att förhålla sig till att kunskapen var låg i början och blir bättre och att rekommendationer anpassas till läget..

    Munskydd ska eligt den svenska strategin för _minskad_ smittspridning användas i situationer där avstånd inte kan hållas. Munskydd ersätter inte avstånd. Barn har tidigare inte varit drivade för smittspridningen, men det skedde en förändring under tidig vinter - tidigare var det framförallt kollegor som smittade varandra i gemensamma utrymmen, lika var det tydligen på sjukhus och vårdinrättningar.

    Ja, jag förstår att vetenskapforum covid19 inte är med på pressträffarna för att ställa frågor utan mer att få debattera och påvisa att FoHM gör fel, varför det valt den strategin - som Bulletins illa pålästa 'journalist' misslyckats kapitalt med  - vet jag inte.  Jag önskar att de debatterade utanför pressträffarna då de ofta gör antaganaden och påstådenden om FoHMs uppfattningar som är i bästa fall ett missförstånd .. de borde inte vara med och ta upp värdefull tid från media som ställer relevanta frågor ..

     
  • Padirac
    AndreaBD skrev 2021-05-08 13:12:14 följande:
    Whatever!  Jag är inte här för att tävla i franska.
    Påpekanden om stavning är en åkerkommande strategi för att ge sig på personer istället för att diskutera och debattera ämnet - det har varit sedan trådstart.  Det är ingenting att bry sig om.
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-05-08 14:33:03 följande:
    Tråden där hon som nämndet hon klämdet också fick väldigt korta ombud att snyfta back-up.
    Jaha .. lite hackande på kortvuxna

    Det gälelr  att hålla (debatt)stilen med återkommande personliga påhåpp som saknar relevans {#emotions_dlg.flower}
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-05-08 14:47:47 följande:
    Relevanta frågor hör man väldigt lite av. Vad tänker du om xxx är en vanligt förekommande. De frågor jag skulle vilja få svar på ställs aldrig.
    Kan du inte rada upp dina frågor - passa också på att redogöra för de premisser dessa frågor bygger på. 

    Jag tror p åfullt allvar att de frågor du inte ser komma upp beror på att de inte bygger på den förförståelse och de premisser du har.

    Har du förresten slutat slå din barn?
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin