• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-04-24 11:52:38 följande:
    En väldigt tydlig agenda som FHM har gäller skolorna. De ska hållas öppna så långt det är möjligt. Men i stället för att öppet och ärligt gå ut med all fakta som finns och vara tydlig med vilka risker som finns, så har man valt att vinkla informationen så att skolan ska framstå som en smittsäker miljö.

    FHMs egen rapport där man jämförde smittspridningen bland barn i Sverige och Finland under våren 2020 kom fram till att det inte var någon skillnad. Ändå hade bare ett (1 ) barn intensivvårdats i Finland och 14 i Sverige. Och incidensen bland barn var till och med högre i Finland än i Sverige. Man behöver inte vara epidemiolog för att förstå att något har lämnats osagt. Misstag, okunskap eller desinformation?

    www.expressen.se/debatt/fhms-rapport-haller-i.../

    Någon annan av FHMs rapporter får kritik här, bl.a. för att flera studier har utelämnats.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/studie-hogstadiela...

    Forskarna hävdar dock att myndighetens sätt att analysera tonar ner riskerna för just högstadielärare, eftersom de klumpat ihop alla grundskolelärare under samma kategori.

    www.lararen.se/nyheter/coronaviruset/wiman-sl...

    Den här skribenten gör följande sammanfattning av läget:

    Under lång tid matades vi med informationen att Covid-19 överhuvudtaget inte kunde komma in i svenska skolor. Vi fick veta att barn inte sprider smitta, att skolor inte på något sätt är överrepresenterade i statistiken och att vi i lugn och ro kunde fortsätta vår verksamhet. Vissa av oss funderade kanske över att vi trots detta uppmuntrades att hålla avstånd i matsalskön och sprita handtag. Det blev ju liksom lite motsägelsefullt men vi lärare är ett lojalt släkte vi bet ihop och gjorde som vi blev tillsagda.

    Under många månader uppmuntrades också barn till sjuka anhöriga att komma till skolan. De sprider ju inte smitta, berättade Tegnell. Samtidigt fick skolorna affischer från Folkhälsomyndigheten där barnen uppmanades att hålla avstånd och tvätta händerna. Vi välutbildade lärare kunde inte låta bli att klia oss i huvudet. Är inte detta högst inkonsekvent, tänkte nog många av oss. Om barn ändå inte smittar - varför ska de överhuvudtaget bry sig?

    www.svt.se/nyheter/inrikes/fhm-vet-inte-varfo...

    Det är samtidigt svårt att se om det skett en smittoökning på landets skolor överlag. Detta eftersom Folkhälsomyndigheten inte har någon systematisk insamling av antalet utbrott.

    Man skulle ju tycka att det är speciellt viktigt att hålla koll på skolorna, eftersom det är så viktigt att hålla dem öppna.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/0K8vlA/masslarm-...

    Det förvånar mig inte alls eftersom vi vet att arbetsgivarna inte alls har vidtagit de åtgärder som krävs för att säkra en smittsäker miljö, säger Johanna Jaara Åstrand.

    Och varför har de inte gjort det? Kan orsaken vara den samma som kom fram här ovan? Att man trodde att smittan ändå inte sprids i skolan? Och så har vi dem som har blivit så förvirrade av FHMs utsagor, att de till och med förbjuder skyddsåtgärder.

    www.svt.se/nyheter/lokalt/halland/halmstad-fo...

    www.expressen.se/tv/nyheter/coronaviruset/lin.../

    Vad är information, och vad är desinformation den här historien?
    Desinformationen finns i att någon åter igen anser att FoHM skulle ha agerat förra året på förhållanden och vetenskap som inte fanns då men finns idag

    Du skriver om våren 2020 och länkar sedan till någonting som ske 'nu'
    "UPPDATERAD 10 MARS 2021PUBLICERAD 10 MARS 2021

    Folkhälsomyndigheten vet inte varför så många utbrott sker på skolor i Sverige just nu, säger Britta Björkholm, avdelningschef på FHM, till SVT Nyheter.


    Man är medveten om regionernas rapporter, men ser ingen trend nationellt.


    – Jag vet att skolorna och regionerna arbetar intensivt med att utreda de här utbrotten, säger hon."


    Det  finns gott om material i FoHMs sida som visar smittan bland olika åldersgrupper och tidpunkter. Förra våren var smittspridningenp åskolar huvudsakligen bland personal i personalutrymmen, precis som på alla andra arbetsplatser, sjukvården inkluderad. 

    Den agrumentation som presenteras som bygger på kontrafaktiska premisser är ohederlig och sprider desinformation, dessutom verkar det föreligga en föreställning som liknar en konspirationsteori
  • Padirac
    klyban skrev 2021-04-24 14:09:46 följande:

    En sak till som är intressant, det är att det har blivit en monolog hos flera.


    Där man skriver nått som är fel och /eller grava missuppfattningar, så låtsas man om att man har rätt och sen upprepar de samma fel om och om igen.
    ABC är en sådan som nu det senaste och övertydligt berättat att h*n har inget intresse för att förstå nått, utan bara komma med desinformation.


     


    Och det är inte en sak heller, och även när det förklarats så kommer samma desinformation igen.
    Undrar vad detta beror på.


    Det är lätt att tro att det är förförståelse om sakers tillstånd som inte stämmer med faktiska förhållanden  -  i olika grupper finns en omfattande misstro mot myndigheter och ansvariga, det tillsammans med konfirmationsbias kan göra det svårt att överge positioner som stämmer illa med verkligheten. 

    Sen ska man kanske inte heller glömma att broderskapet mellan Sverige och Finland till viss mån också omfattar ett ogillande av Sverige - som mina kollegor i Finland sa ' det viktiga är inte att Finland vinner,  utan att Sverige förlorar' 

    Sannfinländarna har väl haft ett ganska stort stöd - säkert inte utan anledning,

    Jag läste en intressant forskningsrapport om vad som särskiljde SDs sympatisörers syn på samhället i i jämförelse med andra partisympatisörers syn p åsamhället -  självklart är grundsynen på verkligheten svår att ändra om inte ens den faktiska verkligheten kan tas in. 

    Men det är svårt att förklara oförmågan att skilja på nu och då annat än med att det är desinformation eller konspirationsteori.  

    www.iffs.se/publikationer/iffs-rapporter/sverigedemokraterna/

      
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-04-26 21:45:32 följande:
    Vet inte om det kom fram något nytt direkt mellan Steffe och KU, att det inte fanns eller finns någon strategi märks ju tydligt, de improviserar och famlar i mörkret.

    Stefan Löfven inledde utfrågningen i riksdagen med ett anförande om regeringens hantering av pandemin. Han tog då bland annat upp att det inte fanns någon strategi som klubbats i form av ett regeringsbeslut.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Qm4bbV/stefan-lo...
    Jag tror att du förvränger det som sades, kanske famlar du i mörkret  - så vitt jag hört så sades det att det inte fanns något formellt beslut men att det fanns en tydlig strategi

    www.dn.se/sverige/lofven-i-ku-beslut-om-strategi-saknar-betydelse/

    "På måndagseftermiddagen var det statsminister Stefan Löfvens tur att frågas ut av riksdagens konstitutionsutskott (KU). På dagordningen stod regeringens hantering av coronakrisen, bland annat besluten om smittspårning och besöksförbud på äldreboenden.

    Men den frågan som tog mest utrymme var om regeringen fattat något formellt beslut om en strategi för att hantera effekterna av pandemin. Stefan Löfven bekräftade att något sådant beslut inte fattats men att regeringen ändå haft en tydlig strategi att utgå från."

    "– Vi har en strategi med de viktigaste målsättningarna. Sen måste vi förändra åtgärderna beroende på vilken fas vi är inne i. Vi får hantera vartefter vad vi behöver göra här och nu. Strategin finns där, den är kommunicerad på hemsidan och det skulle inte ha gjort någon skillnad om vi tagit den formellt på ett regeringssammanträde, sade Stefan Löfven."

    Famlat i mörkret har alla i hela värden gjort - i olika försök och omfattning att med de sedan medeltiden kända åtgärderna för att hantera pandemisk smitta.

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-04-26 21:45:32 följande:
    Vet inte om det kom fram något nytt direkt mellan Steffe och KU, att det inte fanns eller finns någon strategi märks ju tydligt, de improviserar och famlar i mörkret.

    Stefan Löfven inledde utfrågningen i riksdagen med ett anförande om regeringens hantering av pandemin. Han tog då bland annat upp att det inte fanns någon strategi som klubbats i form av ett regeringsbeslut.

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/Qm4bbV/stefan-lo...
    Fakta: Överdödligheten i Europa 2020

    Skillnaden i antal dödsfall under 2020 jämfört med ett genomsnitt för åren 2016–2019 i respektive land.


    Liechtenstein: 20,8 %


    Spanien: 18,9 %


    Polen: 18,7 %


    Slovenien: 18,5 %


    Italien: 17,4 %


    Belgien: 16,7 %


    Tjeckien: 16,6 %


    Bulgarien: 15,1 %


    Storbritannien: 15,1 %


    Schweiz: 13,0 %


    Malta: 12,6 %


    Litauen: 12,3 %


    Nederländerna: 11,6 %


    Rumänien: 11,1 %


    Österrike: 11,1 %


    Portugal: 11,0 %


    Slovakien: 10,5 %


    Luxemburg: 10,4 %


    Frankrike: 10,4 %


    Cypern: 9,2 %


    Kroatien: 9,1 %


    Ungern: 8,1 %


    Sverige: 7,6 %


    Grekland: 7,5 %


    Tyskland: 5,3 %


    Estland: 3,1 %


    Finland: 2,7 %


    Island: 1,6 %


    Danmark: 1,6 %


    Lettland: 0,4 %


    Norge: -0,4 %


    Källa: Fredrik Charpentier Ljungqvist, utifrån data från Eurostat, University of Oxford och SCB.



  • Padirac

    Det är viktigt att komma ihåg att FoHM är den myndighet som är ansvarig för smittskyddsstrategier och folkhälsostrategier, detta enligt lagen i Sverige.

    Regeringen är ansvarig för landets strategi att hantera andra konsekvenser av pandemin, och har med detta till exempel gett kostnadstäckningar för olika organisationer, tagit fram nya lagar och mycket annat. Regeringens strategi ligger alltså på en mer övergripande nivå i fråga om politik och finanser - för bland annat det FoHM ansvarar för.

    Att blanda ihop de olika ansvaren visar på en oförståelse av svensk förvaltningsmodell.

  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-27 21:50:06 följande:
    Den svenska strategin liknades vid tvålen i badkaret. I så fall kan man säga att den finska strategin är halkskyddet på badkarets botten. Den finns beskriven i följande dokument, på svenska:

    julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/...

    Sidan 41 är en bilaga där de olika faserna av smittspridningen definieras via diverse kriterier, och åtgärderna som då ska vidtas beskrivs.

    Finns det en liknande offentligt tillgänglig handlingsplan i Sverige? Eller en hemligstämplad? Eller har det bara varit här och nu som gällt?
    Jag tror du behöver kolla vilken roll och vilket ansvar SL har. Regeringen är inte SOS eller FoHM, SOS och FoHM är inte regeringen.   Regeringen har ett ansvar för en övergripande strategi för att hantera legala frågor, finanser, regleringsbrev, myndighetsuppdrags mm.. 

    Dokumentet du presenterar är publicerat 18 januari 2021 och författat/utarbetat under hösten 2020 av SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET i Finland. Motsvarande myndighet i Sverige är Socialstyrelsen som har FoHM under sig.

    Den strategi som FoHM ansvarar för har liksom strategin SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSMINISTERIET i Finland som mål att hantera smitta och smittspridning.

    Det som står att läsa i de material du länkar till motsvarar det arbete med riktlinjer, handlingsplaner, åtgärder, begränsningar och legalitet som motsvarande svenska myndigheter presenterat löpande under varje pressträff sedan pandemin startade.  Du hittar säkerligen allt detta på FoHMs och socialstyrelsens respektive hemsida.

    För att fritt citera Mika Salminen, det är inte så stor skillnad på de verktyg som vinns och de åtgärder som sätts in i de olika länderna.   

    Det verkar som jag förstår der finnas gott om förutfattade meningar som är dåligt underbyggda förutom dessa ideliga kontrafaktiska tidsloopar som förekommer i argumentationen.
     
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-27 22:36:28 följande:
    Reportrar har upprepade gånger frågat om hur illa det ska bli innan nya åtgärder sätts in, och vilka de åtgärderna i så fall är. Jag har aldrig hört ett konkret svar på den frågan, eller en uppmaning att gå in och läsa något specifikt dokument på någon hemsida.

    Rätt åtgärd vid rätt tid. Det här har jag undrat över. Vad avgör vad som är rätt tid i Sverige?

    Den länkade sidan 41 är det som gäller i Finland. Vad gäller i Sverige? Finns det en motsvarande plan? Vet DU var du kan läsa om den planen, ifall den finns?

    Min förutfattade mening är att den inte finns. Du kan bevisa att jag har fel genom att länka till den.
    De saker som står på s.41 i det finska materialet är samma saker som myndigheter pratat och pratar om på pressträffarna. 

    Du kan säkert hitta det om du vill på myndigheternas olika sidor.
  • Padirac

    Drar mig till minnes en del kritiker i tråden som trodde att allt i mobiler med mail ochappar och jag vet inte vad var säkert och inte kunde riskera enskilda personers integritet..  i verkligheten är det inte lika enkelt :-/

    www.zdnet.com/article/contact-tracing-apps-android-phones-were-leaking-sensitive-data-find-researchers/

    "Hundreds of third-party apps in Android devices were given access to sensitive data logged by contact-tracing apps built on Google and Apple's API, according to security researchers. 


    AppCensus, a US-based start-up that specializes in analyzing the privacy practices of Android apps, was granted almost $200,000 by the Department of Homeland Security earlier this year to test and validate the reliability of contact-tracing apps. "

    "Not all apps can read system logs; but in Android, Google allows some hardware manufacturers, network operators and commercial partners to pre-install "privileged" apps. Part of the privilege is access to system logs. 


    In any stock Xiaomi Redmi Note 9, for example, 54 apps are allowed to read system logs, while this is the case of 89 apps in a Samsung Galaxy A11. "They are now receiving users' medical and other sensitive information as a result of Google implementation," said AppCensus co-founder and forensics lead Joel Reardon in a blog post."

    Samma funktioner som prisades för sin säkerhet visar sig nu vara implementearde på ett sårbart sätt...

    "A large number of users have now downloaded contact-tracing apps that were created thanks to Apple and Google's ENS. In the UK, the NHS COVID-19 app was downloaded over 21 million times, for instance, while Germany's CoronaWarn app is used by over 25 million residents.  


    AppCensus's findings now show that the privacy promise made by the two tech giants has some shortcomings. Reardon and his team found that both RPIs that are broadcast and those that are heard can be found in Android phones' system logs – and for the RPIs that were heard, the device also logs the current Bluetooth MAC address of the sending device. 


    "Of course, the information has to be logged somewhere in order to do the contact-tracing, but that should be internally in the ENS," Gaetan Leurent, researcher at the French National Institute for Research in Digital Science and Technology (INRIA), who did not participate in the research, tells ZDNet. "It is unsettling that this information was stored in the system log. There is no good reason to put it there." 


    Although the RPIs and the Bluetooth MAC addresses are random and anonymized, AppCensus identified several ways that the data could be used and computed to carry out privacy attacks.  "

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-04-30 20:20:56 följande:

    Jag har en Corona app på min mobil. Om någon skulle komma åt datan där skulle de få reda på om jag varit nära en Corona smittad mer än 15 min, och om de anstränger sig skulle de eventuellt få tag på mitt mobilnummer och därigenom eventuellt mitt namn. Då skulle de eventuellt också kunna snoka reda på var jag bor och var jag arbetar. Skrämmande ... INTE. Det finns ingen känslig data kopplad till min app. 


    Det är säkert så att du inte har någonting värt att skydda. Det är säkert så att det inte är så för alla.

    blog.appcensus.io/2021/04/27/why-google-should-stop-logging-contact-tracing-data/

    Det är alltså ett antal förinstallerade appar som samlar in en del information.som kan användas tillsammans med andra insamlade data för att kartlägga personer. Det är alltså inte primärt fråga om vad du har i en app.. men vafan... Vem bryr sig
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-04-30 21:29:27 följande:
    Du missförstod hans budskap. Han ville få fram att det inte räcker med att hålla avstånd, eftersom viruset kan smitta över längre avstånd än 2 meter i dåligt ventilerade utrymmen.
    Viruset kan smitta på betydligt längre avstånd - det har gjorts studier på platser där människro smittats.  Utifrån dessa studier har  rekommendationer givits som vi bör hålla oss till. Håll avstånd, Trängs inte med människor, begränsa antalet människor i förhållande till lokalens utrymme mm mm..

    Studier har visat att tiden en person vistas i ett öppet eller slutet rum påverkar risken att bli smittad, en studie från en retaurang visade att personer som satt nedströms från ett luftkonditioneringsaggretagat smittats av gäster som luftkonditioneringsaggretgatet blåste luft förbi.  Luftfuktighet och temperatur och tillgång till frisk luft är andra parametrar.

    Om det var så att journalistens budskap vara att covid19 kan smitta i dåligt ventilerade rum så är det verkligen ingenting nytt.. detta har diskuterats tidigare och jag har för mig att jag transkriberade en del av en pressträff med just dessa frågor.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin