• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Pope Joan II skrev 2021-04-06 14:29:49 följande:
    Sjukvårdens belastning påverkar vårdens möjligheter att rädda liv, säger Thomas Lindén.

    www.dn.se/sverige/ny-studie-sa-steg-dodlighet.../

    Ja, då skulle det väl passa bra att göra mer för att trycka tilbaka smittspridningen. 

    www.dn.se/varlden/studie-postcovid-kan-leda-t.../

    Något för Kjöller att ta sig en titt på. 
    www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

    För ett år sedan var det närmare 550 inlagda personer på IVA, nu är det drygt 300 

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/verksamheter/bromsa-smittan--det-har-kan-din-verksamhet-gora/

    "Det är allas ansvar att hindra spridningen av sjukdomen covid-19.

    Åtgärder för att förhindra smittspridning kan t.ex. vara att verksamheten


    sätter upp information till medlemmar, personal, kunder med mera,, markerar avstånd på golvet, möblerar om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel, erbjuder digitala alternativ, erbjuder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuder handdesinfektion minimerar antalet personer vid samma tidpunkt, särskilt i trånga lokaler, och anpassar öppettiderna.

    Råden kommer från Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd HSLF-FS 2020:12. Råden gäller i dagsläget fram till 30 juni 2021."

    www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/utbrott/aktuella-utbrott/covid-19/skydda-dig-och-andra/rekommendationer-for-att-minska-spridningen-av-covid-19/


    "Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19
    Personligt ansvar

    Du är skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och hur du kan undvika att smitta andra. Du ska visa hänsyn till dina medmänniskor, vilket är särskilt viktigt i förhållande till personer i riskgrupper.


    Grundläggande försiktighetsåtgärder

    För att undvika spridning av covid-19 bör du:


    stanna hemma vid symtom på covid-19, tvätta händerna ofta och noggrant eller använda handdesinfektion, och hålla dig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren. Begränsa nya nära kontakter

    Du bör begränsa nya nära kontakter genom att endast umgås med de personer som du normalt träffar, exempelvis de du bor tillsammans med eller några få vänner och närstående utanför hushållet.


    Om du träffar andra personer än de i din mindre krets bör ni:


    undvika att vara nära varandra, framförallt i mindre utrymmen under en längre tid, och med fördel umgås utomhus. Hålla avstånd till andra och undvika miljöer med trängsel

    Du bör hålla avstånd till andra människor. Det är särskilt viktigt vid längre kontakter och när du är inomhus.


    Du bör undvika platser som exempelvis butiker, köpcentrum och kollektivtrafik, om det är trängsel där. Du bör om möjligt handla ensam och inte vistas i t.ex. butiker under längre tid än nödvändigt.


    Arbeta hemifrån så ofta det är möjligt

    När det är möjligt ska du komma överens med din arbetsgivare om att arbeta hemifrån. Du bör också om möjligt anpassa dina arbetstider så att du kan undvika trängsel i kollektivtrafiken och på arbetsplatsen.


    När du är på arbetsplatsen bör du hålla avstånd till andra vid exempelvis möten, i fikarum och omklädningsrum.


    Resa på ett sätt som minimerar risken för smitta

    Du bör resa på ett sätt som minimerar risken för smitta. Det kan innebära att du i första hand använder andra färdsätt än kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel där platsbiljett inte erbjuds, som till exempel att gå, att cykla eller åka bil.


    Vid längre resor kan det innebära att du:


    undviker att träffa nya kontakter under resan och på resmålet kan säkerställa att du kan isolera dig på ditt resmål eller ta dig hem på ett ur smittskyddssynpunkt säkert sätt om du utvecklar symtom på covid-19. Munskydd i kollektivtrafiken för personer födda 2004 och tidigare

    Du bör helgfria vardagar kl. 7–9 och kl. 16–18 använda munskydd när du reser med sådan kollektivtrafik där platsbiljett inte erbjuds.


    Bedriva idrotts- och fritidsaktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta

    Idrotts- och fritidsaktiviteter är viktiga för folkhälsan. Du bör dock bedriva sådana aktiviteter på ett sätt som minimerar risken för smitta. För att personer födda 2001 eller tidigare ska kunna träna idrott eller ägna sig åt andra fritidsaktiviteter på ett sådant sätt bör de:


    hålla avstånd till varandra inte dela utrustning med varandra när det är möjligt genomföra aktiviteten utomhus undvika gemensamma omklädningsrum resa till och från aktiviteten individuellt utföra aktiviteten i mindre grupper.

    Dessa råd gäller inte personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott eller barn och unga födda 2002 och senare.


    Alla verksamheters ansvar

    Alla verksamheter i Sverige ska säkerställa att de vidtar lämpliga åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19. Det är särskilt viktigt att ta hänsyn till personer i riskgrupper.


    Alla verksamheter

    Åtgärder för att undvika smittspridning av covid-19 kan till exempel vara att verksamheten:


    sätter upp information till medlemmar, personal, kunder med mera markerar avstånd på golvet möblerar om eller på annat sätt skapar utrymme för att undvika trängsel erbjuder digitala alternativ erbjuder möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuder handdesinfektion bestämmer ett maximalt antal personer som får vistas samtidigt i lokalen anpassar öppettiderna. Arbetsplatser

    Alla arbetsplatser bör vidta åtgärder för att anställda ska kunna följa dessa föreskrifter och allmänna råd. Sådana åtgärder kan till exempel vara att:


    uppmana personal att arbeta hemifrån när så är möjligt och erbjuda förutsättningar för det använder digitala alternativ eller skjuter upp tjänsteresor, konferenser och liknande arrangemang ge anställda möjlighet att hålla avstånd till varandra, till exempel vid möten, i fikarum och i omklädningsrum ge anställda möjlighet att regelbundet tvätta sina händer med tvål och vatten eller använda handdesinfektion. Utbildningar för vuxna

    Kommunal vuxenutbildning, lärosäten och andra som erbjuder utbildningar för vuxna bör, förutom vad som gäller för arbetsplatser, erbjuda distansundervisning när det är möjligt och när verksamhetsansvarig bedömer att det är lämpligt utifrån elevernas behov.


    Detta råd gäller inte för andra utbildningsformer än kommunal vuxenutbildning som omfattas av skollagen (2010:800).


    Kollektivtrafik och allmänna färdmedel

    För att undvika spridning av covid-19 inom kollektivtrafiken och allmänna färdmedel bör verksamheterna:


    se till att trafiken kan köras i den omfattning som behövs för att minska risken för trängsel begränsa antalet passagerare per fordon informera sina passagerare om hur de kan minska risken för smittspridning. Föreningar m.m.

    För att undvika spridning av covid-19 bör föreningar och andra associationsformer:


    om det är möjligt skjuta upp årsmöten och föreningsstämmor eller genomföra dem digitalt undvika andra möten eller genomföra dem digitalt. Föreningar för idrott, kultur och fritid

    För att undvika spridning av covid-19 bör föreningar som bedriver idrott, kultur och fritidsaktiviteter:


    när det är möjligt hålla träningar och andra aktiviteter utomhus minimera antalet personer som närvarar samtidigt eller på annat sätt undvika trängsel avstå från att ordna eller delta i läger, matcher, cuper och andra tävlingar, med undantag av sådan idrott som är yrkesmässig.

    Smittskyddsläkare kan föreslå att Folkhälsomyndigheten föreskriver om lokala allmänna råd för att tillfälligt motverka lokal eller regional spridning av covid-19.


    Dessa föreskrifter träder i kraft den 14 december 2020 och gäller till och med den 30 juni 2021.


    Här kan du läsa hela den formella versionen av Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19: Föreskrifter om ändring i Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd (HSLF-FS 2020:12) om allas ansvar att förhindra smitta av covid-19 m.m."


  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-04-06 14:29:49 följande:
    Sjukvårdens belastning påverkar vårdens möjligheter att rädda liv, säger Thomas Lindén.

    www.dn.se/sverige/ny-studie-sa-steg-dodlighet.../

    Ja, då skulle det väl passa bra att göra mer för att trycka tilbaka smittspridningen. 

    www.dn.se/varlden/studie-postcovid-kan-leda-t.../

    Något för Kjöller att ta sig en titt på. 
    www.icuregswe.org/data--resultat/covid-19-i-svensk-intensivvard/

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-04-06 21:08:49 följande:
    Jaha, det verkar alltså som att flera påpekade riskerna på ett tidigt stadium, och föreslog åtgärder, men FHM slog ifrån sig och trodde inte att även de lättaste rekommendationer skulle hjälpa, de åtgärder de förespråkar numera. Så vansinnigt att inte FHM brydde sig mer om att skydda människor.

    www.expressen.se/nyheter/sverige-var-sist-med.../
    Varför tror att du att FoHM inte brydde sig om att skydda människor? 

    Menar du att FoHM var likgiltiga inför att människor smittades?

    Är det inte vansinning att påstå att myndigheten som ansvarar för folkhälsan inte brydde sig om det som var och är deras uppdrag  - vilket är fastslaget i svensk lag?
  • Padirac

    Samtidigt i Sverige

    www.expressen.se/nyheter/lakarna-darfor-dor-allt-farre-pa-iva-nu-/

    "Men det finns ljusglimtar. Väldigt få dör på intensivvårdsavdelningar i dag, enligt Styrud och han får medhåll från Karin Frisell, överläkare vid Mälarsjukhuset i Eskilstuna.

    ? Det är något vi absolut märker av. Det är en stadig nedgång, säger hon.

    Enligt Folkhälsomyndighetens statistik sjunker antalet nya dödsfall i covid-19. Sen den 23 mars har antalet dödsfall under en och samma dag legat runt 10 personer ? jämfört med omkring 80 om dagen under början av 2021. Det finns dock eftersläpningar i Folkhälsomyndighetens system."

    "Trots att dödsfallen minskar är arbetsbelastningen fortfarande väldigt tuff för iva-personalen på Mälarsjukhuset ? och Karin Frisell fruktar att den ska öka.

    ? Vecka 13 förra året hade vi nästan lika många iva-patienter som vi hade vecka 13 i år. I början av pandemin kunde man skicka patienter till andra sjukhus som inte hade patienter med covid, men det går inte nu, säger hon."

    Som tidigare inlägg beskriver så är det alltså 200 färre inlagda på IVA nu än för ett år sedan.

  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-04-06 22:44:00 följande:

    Precis. Och jag tror inte att organisationen i Sverige hjälper, regeringen ger inte regionerna fasta linjer för genomförandet av vaccinationerna, det verkar som om det finns utrymme för tolkningar vilket är helt vansinnigt i dessa tider. 

    Argumenten i denna tråd om att Sverige haft en tidig, stor smittspridning och därför hamnat i en särsituation, borde ses i ljuset av att Sverige hade tidigt information om faran och valde att inte vidta några åtgärder. Alls. 


    Som det tidigare sagts i tråden så har myndigheter och regioner ett omfattande självstyre som regeringen enligt lag inte får detaljstyra.

    Det du kallar vansinnigheter har en historia som sträcker sig många hundra år bakåt i tiden och är en central del av svensk förvaltning.

    Kännedom om den stora initiala spridningen av smittan kom efter att alpresenärernas smitta tryckts tillbaks med smittspårning och isolering. Påståendet att Sverige inte valde att vidta några åtgärder är i bästa fall okunnigt, i värsta fall är det en medveten lögn eller ett försök att sprida desinformation.
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-04-07 14:36:06 följande:
    Förfärligt olycklig utveckling. 

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/region.../
    "Förra veckan hade Region Uppsala 1 458 bekräftade fall av covid-19, enligt regionens egen statistik. Det är mer än dubbelt så många som sista veckan i februari, då 709 fall konstaterades.

    Den senaste veckan har antalet inlagda covidpatienter legat runt 100, vilket också är färre än i december och början av januari då siffran läge låg på runt 150.

    ...


    Däremot är antalet intensivvårdade fler nu än någon gång under andravågen. På onsdagen fick 22 patienter intensivvård i länet, enligt regionens siffror. Det kan jämföras med andravågen, då antalet som högst var 21.


    ”Jättejobbigt”

    Samtidigt vårdas tre intensivvårdspatienter från länet på sjukhus i andra regioner, skriver Upsala Nya Tidning.

    ...

    Enligt honom är situationen nu jämförbar med hur den var när det var som värst under förstavågen i april 2020. Den 26 april intensivvårdades 26 covidpatienter i Region Uppsala."

    Artikeln i Expressen blandar och ger med lite olika data från olika tidpunkter - det går väl att konstatera att just nu är det illa, men inte (riktigt) lika illa som för ett år sedan.  Men i stort är var och en av de tre vågorna hittills ungefär lika belastande på sjukvården..

  • Padirac
    FDFMGA skrev 2021-04-07 14:31:58 följande:
    Och Region Stockholm fortsätter sin heroiska kamp för att se till att de äldre ska slippa bli vaccinerade.

    www.dn.se/sthlm/tusentals-lediga-vaccinations.../
    Jag undrar hur resurskrävande det är att att tillgängliggöra så mycket personal för vaccinering... förhoppningsvis hanterar de i alla fall vaccindoserna bättre än personal och de vaccintagare som inte kan boka och få vaccinering Gråter
  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2021-04-07 19:03:14 följande:

    Ja, dom många i denna tråd som behandlar sin kognitiva dissonans med flummiga myter om en hög initial smitta som kom in under radarn på FHM och drabbade Sverige särskild hårt gör bäst att inte läsa denna artikel. Dom ansvariga visste att smittan hade nått allmän samhällsspridning innan melodifestivalen blev genomförd.

    Det som drabbade Sverige var först och främst en närmast kriminell nonchalans från ansvariga myndigheter samt ett önsketänkande omkring en teoretisk flockimmunitet som skulle ge Sverige gratis fördelar på sikt utan att det kostade något.


    Tänk så tokigt det kan bli när man inte orkar luta sitt resonemang mot de fakta som presenterats.

    Om du vill kan jag leta reda på de inlägg jag skrivit om de olika strains av viruset som förekommit i Sverige vid olika tidpunkter och hur graden av mutationer jämfört med den smitta som kom från alperna visar att det fanns en större allmänt spridd smitta redan innan alpresenärernas kom hem. Allt material finns på fohms sida och det var detta material som bulletins 'journalist' inte hade förstått eller tagit del av då han ställde en del för sig själv mindre smickrande frågor.

    Att smittan finns på olika platser i samhället är inte samma sak som att smittan är allmänt spridd, det är en del som inte kan förstå skillnaden trots att AT faktiskt besvarat just detta missförstånd. Carsten lyckas med sitt material tyvärr inte göra så mycket mer än att grumla den pöl han plaskar i då han i sina texter öppnar för medvetna missförstånd, om det nu inte är oförmåga från hans sida.
  • Padirac
    Anonym (felix) skrev 2021-04-08 06:53:48 följande:
    Fakta är att alla länder hade samma fakta och samma brist på fakta att agera efter i början av mars 2020, men att FHM valde en markant annan väg än dom flesta andra jämförbara länder. Detta vägval var inte så lyckat och man önskar därför efterföljande dölja det, med dimridåer och bortförklaringar.

    AT gör der därför till en fråga om semantik, att allmän samhällsspridning inte är det samma som allmän spridning av smitta i samhället, men hans danska motsvarighet har inga problem med att konstatera att det var just en sådan spridning som hade konstaterats i Sverige primo mars, men som i det längsta blev förnekat av FHM mot bättre vetande. 

    Frågan om utvecklingen av olika strains av viruset på olika tidspunkter är rätt så ointressant ur annat än ett akademiskt synpunkt. En pandemi kallas en pandemi för att den är allmänt förekommande över hela jordklotet och man kan därför inte agera som om att hotet bara skulle komma från ett bestämt område och att man hade järnkoll på dom som reste in från detta område utan att riktigt göra något. För att sedan, inom några dagar, helt ge upp när det visat sig att man inte hade så mycket koll.
    Nä.. det är tyvärr du som gör det till en fråga om semantik och kommer med bortförklaringar och dimridåer - var är de fakta du hänvisar till?  Vilka vägval menar du och på vilket sätt skiljer sig de vägvalen åt och på vilket sätt har de vägvalen gett andra resultat?   

    För de som arbetar med smittskydd är det helt säkert en avsevärd skillnad i att det finns en smitta i samhället och en allmänt utbredd smitta. 

    Vad menar du är förnekat och mot bättre vetande?  Åter igen inga fakta (som du hsäger att du hänvisar till) utan tyckande.

    Dessa olika strains och graden av mutationer är helt säkert av akademiskt intresse - men dessa visar också att de initiala åtgärder med rekommendationer och smittspårning faktisk gav effekt för att begränsa smittan som kom med dessa inresande från kända drabbade områden. Så att dessa strains bara skulle vara av akademiskt intresse är inte mer än BS. I övrigt så saknades och saknas lagligt stöd för lockdowns av den Svenska samhället, dessa lockdowns har dessutopm visat sig vara verkningslösa i det långa loppet för att begränsa smittspridningen i denna pandemi.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin