Anonym (lidl) skrev 2016-10-04 09:59:24 följande:
De är stor skillnad på priserna på svensk och utlänskt kött. Varför tror du det finns så mycket kött från andra länder? Det är billigare framställt.
Andra länder proppar alla djuren med antiotika för att undvika infektioner för dom står mer eller mindre i en santitär skit. Billigare att föda upp djur i trånga utrymmen utan chans för utevistelse och mindre personal. Detta kött äter inte jag.
Fåglar doppas i klor efter avlivning för att dödda salmonella. Man uppskatta att hälften av fåglar har detta i EU och mycket högre siffror i USA och Asien. Detta vill jag inte heller äta.
Varför hålla på att behandla med massa kemikalier och mediciner för djuren är dåliga istället för en bra djurhållning med friska djur från början?
Att unvika billigt kött där jag ser att priset inte kan gå ihop med svenskt produktion är inte löjligt. Det är att ifrågasätta varför? Undrar du aldrig vad det är för fel när något är lite för billigt?
Som någon annan redan har försökt förklara så är svenskt kött dyrare inte främst på grund av att producenten får mer - utan på grund av att påslaget i affärerna är större.
En svensk köttbonde får alltså inte särskilt mycket mer för sitt kött än vad en utländsk bonde, som låter sina djur leva under mycket sämre förhållanden, får. Nu har visserligen detta till viss del ändrats när det gäller nötkött, eftersom det blivit viss brist på just svenskt nötkött. Det gör att den svenska bonden just nu kan få hyfsat betalt just för nöt.
Men annars är det som jag skrev tidigare: skillnaden är liten. För ett antal år sedan vet jag till exempel att det skilde en krona per kilo kött när man jämförde svenskt och danskt griskött. Den svenska grisbonden fick alltså bara en krona mer per kilo än vad den danska fick. Exakt hur det ser ut där i dag vet jag dock inte, jag hoppas att det skiljer betydligt mer.
Men ja. Att Lidl säljer svenskt kött billigare än många av sina konkurrenter beror knappast på att de betalar bonden sämre. Snarare har de ett mindre eget påslag. För prisskillnaden beror som sagt främst på handelns påslag, ingenting annat.
/Dotter och syster till köttproducenter