Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Crash Man skrev 2019-07-24 19:15:59 följande:

    Nu är det förvisso inte heller någon som påstått att det är en krigszon med vapen och skottlossning. Jag tror att vi alla från vänster till höger kan vara överens om att det är ett hyperboliskt uttal.

    Dock så väcks frågan: varför är det så att Sverige som är ett av världens rikaste länder, med ett av världens högsta skatter inte klarar av att minska platsbristen inom vården. Faktum är att Sverige har minst vårdplatser i hela EU, vilket kan tyckas vara märkligt då vi betalar in en massa skatter som ska gå till vår gemensamma välfärd. Men dessa pengar syns inte i sjukvården, inte heller i skolan. 

    Så vart går egentligen pengarna till?


    Det finns en förkärlek att citera enskilda meningar utanför Kontext, vilket jag ville uppmärksamma.

    Men ja, strukturrationaliseringen inom det moderna samhället ställer till problem. Det sas tidigare att skälet till att akutsjukvården hade så mycket besökare och högt tryck var att primärvården inte hade tillgängligheten som vårdtagarna ville ha och behövde.

    Det är också stora pensionsavgångar iom att den stora generation som 40-talisterna/efterkrigsgenerationen som behöver fyllas upp.

    Det är en del av förklaringen, dessa tre saker. Det finns säkert fler.
  • Padirac
    K Markatta skrev 2019-07-24 19:25:16 följande:

    Den enda som nämnt vapen och skottlossning i samband med artikeln är du.

    Jag förstår i och för sig hur du tänker med tanke på fackrepresentantens (S) ordval.


    Ja, jag har förtydligat vad som menades med de av dig fetade orden, vilka du inte valde att förtydliga. Av vilket skäl du valde detta återstår att upptäcka
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-25 14:54:11 följande:

    När omfattningen av det dödliga våldet gör sig påmind...

    >>Just nu är det brist på blod i Göteborg och sjukvården vädjar till gamla och nya givare om att komma in och lämna blod.

    Under tisdagen behövde sjukvården akut 0- och B- blod och snart kommer fler blodgivare få SMS med vädjan om att lämna blod i Göteborg.

    Den senaste tidens allvarliga knivskärningar i Göteborg ligger delvis bakom blodbristen, säger enhetschefen för Sahlgrenska sjukhusets blodverksamhet GeBlod Stefan Jakobsson:

    - Det innebär enorma belastningar för oss på blodcentralen.<<

    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=7268246


    Antalet blodgivare har minskat under många år. En artikel från sommaren 2018 belyser problematiken med att bloddonationer och speciellt under sommaren.

    www.svt.se/nyheter/inrikes/akut-blodbrist-pa-flera-hall-i-landet

    'Sommaren är den period på årets då risken för blodbrist ökar markant. Detta eftersom många blodgivare är bortresta och inte ger blod i samma utsträckning som annars. I år ser risken för blodbrist värre ut än tidigare år.'

    'På sju år har antalet aktiva blodgivare minskat med 16 procent, enligt statistiken från blodverksamheten. Från 247 481 personer år 2010 till 213 376 personer 2017.

    Och fortsätter läget som det är nu antas det blir ännu färre givare under 2018, vilket innebär risk för fler inställda operationer i sommar.'
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-25 15:20:32 följande:
    Om enhetschefen för Sahlgrenska påstår att blodbristen delvis beror på knivdåd så är det nog troligt att det förhåller sig så...

    ...eller har du information som dementerar hans utsaga?
    Ja, det saknas normalt sett blod under sommaren, bloddonationerna minskar dessutom över åren enligt de uppgifter jag länkade till.

    Det är den andra 'delvis' som blodbristen beror på. Bara för att ge en mer allsidig information.
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-25 16:13:08 följande:
    Och jag undrade när Sverige sist hade en situation där faktorn knivdåd påverkar tillgången till blod påtagligt/anmärkningsvärt mycket.

    Är det en fråga som du har svar på?
    Kan ju ha varit på 90-talet. men då fanns det kanske fler blodgivare.

    https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7267770

    "Det dödliga knivvåldet är uppe på samma nivåer som på 90-talet efter att ha dalat ett tag. Men oftast handlar det om våld inomhus, i samband med exempelvis bråk och fylla, säger kriminolog Mikael Rying till P1-morgon."

    "– Det är bekanta män som blir osams om olika saker, som sällan är särskilt allvarliga, som fortfarande dominerar det dödliga knivvåldet. Utomhus, mellan obekanta är väldigt ovanligt. Det är sex till sju fall per år, säger Mikael Rying."

    "Överläkare Louis Riddez på traumaavdelningen, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna, tycker sig se en ökning av antalet patienter som kommer in med också icke-dödliga knivskador:


    – Det är en knivskada varannan dag på vår enhet, det var kanske en gång i veckan tidigare. Det är män i 30-årsåldern som inte gärna pratar om vad som hänt, det finns en speciell stämning som gör att man förstår att de varit i fel miljöer och ägnar sig åt sådant som de inte vill prata om, säger Louis Riddez till P1-morgon."


     

  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-25 16:13:08 följande:
    Och jag undrade när Sverige sist hade en situation där faktorn knivdåd påverkar tillgången till blod påtagligt/anmärkningsvärt mycket.

    Är det en fråga som du har svar på?
    Kom också ihåg att blod är en färskvara som inte kan lagras i mer än veckor, inte i massa månader.
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-25 17:08:25 följande:
    Åh, du hade till viss del svar på frågan. Intressant. Tack.

    Hur illa anser du att det är att vi stagnera i den här utvecklingen?
    Det är illa att det saknas blodgivare, på företaget där jag arbetar dyker ibland blodbussen upp på ett av kontoren och tappar kollegor på blod. 

    En stor mängd våldsbrott har sina tydliga orsaker och de behöver bekämpas, men det är en social ingenjörskonst som ännu inte existerar. Tyvärr.
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-25 17:36:42 följande:
    Ok.

    Det finns uppenbarligen faktorer som har fått utvecklingen att stagnera från positiv till negativ. Dessa faktorer är väl vad man borde utreda och kolla närmare på. Min gissning här är en bredare och djupare segregering i redan segregerade områden - ett utanförskap som lämnar kriminalitet som ett allt mer attraktiv alternativ.
    Utanförskapet är enligt socionomer ett socioekonomiskt resultat av samhällets omformning och utveckling.

    Det fanns en tid innan det fria skolvalet då alla i närområdet blandades och segregeringen var mindre. Det som var den amerikanska drömmen var i betydligt större utsträckning en verklighet i de skandinaviska länderna än i USA - där var det till störst del en dröm.

    Men samhället har omformats och politiska ideal har ibland gått före önskade resultat. Medvetet eller inte.

    Den största mängden våldsbrott har tydliga orsaker, jag har redovisat dessa tidigare i tråden. https://www.bra.se/download/18.4c494ddd15e9438f8ad80c7d/1511859124780/lararhandledning_brottsutvecklingen.pdf
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-26 14:00:25 följande:

    www.tv4play.se/program/nyheterna/12334922&utm_source=facebook.com&utm_campaign=nyheterna&utm_content=utsatta_kvinnor&linkId=71102387

    >>Antalet kvinnor som hör av sig till Kvinnofridslinjen ser ut öka även i år. Förra sommaren fick linjen in fler samtal än någonsin ? nu ökar man bemanningen för att hjälpa kvinnor som utsatts för våld.<<

    Vad konstigt. Det är ju som om alla kostsamma sociala ingenjörsprojekt och dito forskning, som utförs genom och finansieras av våra skattemedel, de senaste 30 åren...

    ...inte fungerar och är fel ute.


    Läste du materialet från BRÅ som jag länkade till?

    En stor del av förklaringen står där.
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-26 16:30:19 följande:

    >>Liksom en ökad alkoholkonsumtion ger ökat våld, ger alltså fler och lättillgängliga kapital- varor ett ökat antal stölder. Brottsnivåerna i samhället tycks alltså styras av tillfällena till brott - snarare än av vilka dess medborgare är. Diskutera med eleverna vad de själva tror driver människor att stjäla - tillfällen, fattigdom, spänning?<<

    Vad vill du ha sagt med den mer specifikt eller är det tänkt att vi ska hålla tummarna för en framtid med mindre drogkonsumtion liksom mindre portabla värdesaker?

    Aja, 27 kvinnor slogs ihjäl av sina närstående för att de sprang runt med flashiga mobiler. Jag förstår.


    Nu har du använt en passage om stöd för att dumförklara skäl till våld.

    Du får göra ett till försök. Var lite seriös den här gången.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna