Inlägg från: Padirac |Visa alla inlägg
  • Padirac

    En käftsmäll till undergångsprofeterna

    Digestive skrev 2019-07-26 19:38:12 följande:
    Jag var seriös - alkoholkonsumtionen har inte ökat under aktuell period (2011-2018) överhuvudtaget, utan snarare dalat något om än blygt.

    Annars är det nog bättre om du lyfter fram det du vill presentera ur den där sammanfattningen om samhällsvåld ur ett 200-årigt perspektiv - samt förklarar hur det är relevant för perioden 2011-2018.
    Du använde fortfarande en passage om stöld för att dumförklara våld - och de tär seriöst? Ett försök att vara ironisk eller sarkastisk kanske?  Hur som helt är ironi och sarkasmer inte nära att berätta vad man menar eller tycker - annat än att någonting anses vara korkat. Ett känsloargument alltså.

    Försök en gång till och var ännu mer seriös den här gången.
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-27 08:43:23 följande:
    Ja, det är givetvis mer relevant. Perioden avser dödsfall som utgång av våldet och i fråga om våld i övrigt mot kvinnor så hänvisade TV4 Kvinnofridslinjen:

    >>Antalet kvinnor som hör av sig till Kvinnofridslinjen ser ut öka även i år. Förra sommaren fick linjen in fler samtal än någonsin - nu ökar man bemanningen för att hjälpa kvinnor som utsatts för våld.<<

    Jag tänker mer på kvinnors egen rapportering i NTU men det är såklart bara att lugnt sova vidare och ta det så lättsamt det bara går. Att trycket ökar på på kvinnofridslinjer, att kvinnors rapporter om sexuellt våld ökar liksom anmälningarna om det samma - är enbart positiva indikationer om att kvinnor sakta men säkert blir mer medvetna och modigare. Och om NÅGOT så intygar alltsammans att aktuella brott sjunker... inte sant?
    Som vanligt gäller det att inte ta enskilda händelser som belägg för undergångsprofetior och inte heller att tillskriva andra åsikter de inte gett uttryck för.

    Så här säger BRÅ om anmäld misshandel i nära relation - Blå linje Mot kvinnor, Lila linje Mot män -  Notera att det infördes nya kategorier för statistiken mellan mätningarna 2015 och 2016, vilket förklarar de stora skillnaderna



    Så hät säger BRÅ om misshandel - Blå linje Mot män, Lila linje Mot kvinnor

  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-27 20:54:31 följande:
    Hur anser du att det versalamarkerade ordet >>och<< ska läsas i följande mening?

    >>Och emellertid tar alltså våra politiker beslut helt i blindo kring dessa frågor OCH har refererat till NTU i flera år (vart enda riksdagsparti görs sig skyldiga till detta).<<

    Hur menar du att politikerna inte skulle ta beslut som berör våld mot kvinnor i blindo - när inte en levande själ kan avgöra huruvida trenden är positiv eller negativt liksom huruvida tidigare åtgärder/insatser gett resultat eller inte?
    NTUs siffror ska inte användas hur som helst

    https://www.svd.se/bra-forsvarar-kritiserad-trygghetsenkat

    "Syftet med trygghetsundersökningen, som genomförts sedan 2006, är att följa utvecklingen hur medborgarna upplever brottslighet och otrygghet i samhället. Men Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet, är kritisk till att den ofta används i den politiska debatten för att slå fast hur brottsligheten ser ut i landet.

    Om man använder den i syfte att tala om brottstatistik och kriminalitetens utbredning då används den på ett sätt som den inte är avsedd för. Jag är rädd att detta görs för att det är siffror som är tillgängliga och att man inte har reflekterat tillräckligt över vad de här siffrorna står för, säger hon."

  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-28 14:02:42 följande:
    NTU utgör en brottsindikator liksom anmälningsfrekvensen med mera, men man ska givetvis förstå bristerna vardera har. Jag har nämnt flertalet brottsindikatorer...

    Summan är likväl att inte en enda själ vet någonting om något angående trender och vilken effekt tidigare åtgärder/insatser har gett. Men låt oss låtsas som att det inte är ett problem som ens är hälften så värt att bemöta än, ja... vad du nu bemöter av det särskilt utvalda här.
    Jodå, det finns gott om indikationer på vad som driver brottslighet, olika sorters brottslighet till och med och i stort vilka trender som går upp och vilka som går ned.

    Men alla är inte överens om det är symptom eller orsaker som skall eller ens kan hanteras.
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-28 14:16:57 följande:
    Och ja, bortfallet ökade till (ett till synes skyhöga) 60-77% men det ska ses ur ett perspektiv där även antalet enkäter ökade 10 gånger rent kvantitativt och när det är lättare att vifta bort webb-enkäter än telefonintervjuer.

    Tidigare hade man dock under 20 000 svarande, totalt, och med nuvarande NTU hade man senast över 70 000 svarande. Det är ett underlag som är mer än tre gånger så stort än tidigare... men paradoxalt nog ska det ses som ett sämre underlag än tidigare, enligt dig då.
    Enligt den artikel du citerade efter att jag citerat den säger  Demker följande:

    "Syftet med trygghetsundersökningen, som genomförts sedan 2006, är att följa utvecklingen hur medborgarna upplever brottslighet och otrygghet i samhället. Men Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet, är kritisk till att den ofta används i den politiska debatten för att slå fast hur brottsligheten ser ut i landet.

    Om man använder den i syfte att tala om brottstatistik och kriminalitetens utbredning då används den på ett sätt som den inte är avsedd för. Jag är rädd att detta görs för att det är siffror som är tillgängliga och att man inte har reflekterat tillräckligt över vad de här siffrorna står för, säger hon."

  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-28 15:09:39 följande:
    Du finner det här viktigt att rikta till mig? Det här är några utdrag ur en skrivelse som Stefan Löfven, vår statsminister då som nu, och Morgan Johansson, i egenskap av justitieminister, har författat (en skrivelse är alltså dokumenttypen där regeringen redogör för sin politik som ska sättas i praktik):

    Men vilka är dessa herrar när man kan meddela mig om problematiken som följer med att dra orimliga slutsatser ur NTU-resultat?

    Kaffet hade väl flugit ur munnen på er om jag hade använt NTU på överstående vis...

    riksdagen.se/sv/dokument-lagar/dokument/skriv....
    Det spelar ju ingen roll vem som använder NTU, om NTU används för att påvisa saker den inte har några riktiga svar på så kan det helt enkelt bli fel.

    "Men Marie Demker, statsvetare vid Göteborgs universitet, är kritisk till att den ofta används i den politiska debatten för att slå fast hur brottsligheten ser ut i landet.

    Om man använder den i syfte att tala om brottstatistik och kriminalitetens utbredning då används den på ett sätt som den inte är avsedd för. Jag är rädd att detta görs för att det är siffror som är tillgängliga och att man inte har reflekterat tillräckligt över vad de här siffrorna står för, säger hon."

  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-28 15:14:50 följande:
    Då har du med andra ord svaret på följande frågan och kan hänvisa det till adekvata källor:

    - Ökar eller minskar mäns våld mot kvinnor?

    Det ska minst sagt bli skönt att få klarsak i det här nu. Tack på förhand.
    Ökar från vad?  Från igår? Från 200 år sedan?

    Beroende på vilka premisser du bakar in i frågan så har den säkerligen olika svar.

    En del svar är kanske rätt för en begränsad period, medans samma svar kan vara helt fel för en annan period.

    Rimligt att fråga är också på vilka premisser olika perioder väljs ut, vilken relevans har perioden för frågeställningen.

     
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-28 15:44:09 följande:
    Ja?

    Jag har hänvisat till Kvinnofridslinjen, Stockholmsenkäten, anmälningsfrekvensen, sjukvårdsdata och antalet kvinnliga dödsfall i flera bemärkelser - för att försöka ge en bild över trenden och komma fram till någon slags slutsats.

    Det är ett flerfaldigt finare underlag än det som regerande politiker har använt sig av och dragit slutsatser ur - när de redogör för (alltså motiverar) sin politik i ett av rikets absolut tyngsta dokument.

    Och du väljer att slå volter kring mig i det här avseendet?

    Tänk om favoritpartiet och favoritfärgen inte vore så ohyggligt viktiga ting för folk att de helt ogenerat skulle kunna kritisera landets regenter - lika hårt som Kreti och Pleti kritiserar varandra på anonyma internetforum...
    Läs då BRÅs material i frågan och se vad de säger om trenden. De är säkerligen mer insatta i frågorna än de flesta på FL och en trovärdig källa.

    'Grov kvinnorfridskränkning ... 1998-2017' är väl bra att börja med.  De redovisar också på vilket sätt de använder NTU - vilket är intressant i sig.

    Volterna får du räkna med - det är en hel del sarkasmer och 'underförstådda' påståenden som hanteras med detta som du ser som volter. Ingen av dig och mig är oskyldig - det har vi konstaterat förut och det gäller fortfarande.
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-28 16:25:44 följande:

    De säger ingenting definitivt om trenden.

    Det man kan komma fram till av deras uppdrag att granska ökningen av rapporterade sexualbrott i NTU och ianmälningsfrekvensen av diton är bland annat att internet kan ha betydelse och att sådant som #Metoo, #Tafsainte med mera ger en tillfällig trend, men troligen inget som påverkar en långtgående sådan.

    www.bra.se/download/18.62c6cfa2166eca5d70e1919f/1560341269153/2019_5_Indikatorer_%20pa_sexualbrottsutvecklingen_2005_2017.pdf

    Visst kan jag räkna med volter precis som jag kan räkna med negativ rörelseenergi när det samma gäller ett favoritparti. Varför ha fokus på våra politiker när vi (folket) kan ha fokus på varandra, Padriac?


    Du får favorisera KD om du vill, andra favoriserar andra partier. Åter andra vill motverka vissa partier.

    Fokus varierar med påstånden som görs. Ofta om andras påstått underförstådda motiv, mening och åsikter. Det är bra att sånt dras ut i ljuset.

    Så efter några sidors debatterande kommer det alltså till det att det inte går att dra några säkra slutsatser om trenderna på lång sikt?
  • Padirac
    Digestive skrev 2019-07-28 20:12:59 följande:
    Folket kommer långt före KD liksom vilket parti jag än skulle rösta på...

    Nja, fokuset flyttas uppenbarligen efter intresse. Jag slutade fokusera på specifikt NTU för ett bra tag sedan, det var blott en brottsindikator av flera som togs upp. I min värld är det dock betydligt mer intressant när vi - mer eller mindre unisont - kan konstatera att inte en enda levande själ har någon aning om hur trenden ser ut eller om våra åtgärder ger resultat... samtidigt som åtgärder och strategier (finansierat av skattemedel, såklart) avlöser varandra.

    Att ingen vet någonting om något angående de faktiska trenderna började jag lyfta fram som ömmande punkt i inlägg #3599. Jag undrar dock varför man, som om det skulle vara praxis, ska utgå från att trenden inte är negativ - istället för att ta det säkra före det osäkra. När uppenbarligen ingen vet, inklusive våra beslutsfattare, så finns det väl ändå ett slags ansvar att upprätthålla för samhällsmedborgarnas skull?

    Något säger mig att man gärna gör avkall på sådant ansvar för att inte ge opinionen och den så kallade skrikhögern vatten på sin kvarn. Om så är fallet så är jag inte vän med prioriteringarna...

    ...då saker kunde ha gjorts så mycket bättre redan från början.

    Varför är du själv så mycket ivrigare med att markera min hantering av NTU - jag som så gärna sållas till den så kallade skrikhögern här - än att markera när våra beslutsfattare hanterar det samma betydligt värre?

    Det är alltså vår statsminister respektive justitieminister som sitter och skriver hur diverse brottstrender >>framgår<< i hänvisade NTU-rapporter, och i ett av våra tyngsta politiska dokument - i redogörelser där regeringen motiverar politiken som de sätter i praktik.

    Du och jag håller högre standard här och nu. Är inte det mer än lagom skrämmande?
    Folket, vad är det? Något som diverse antietablissemangs-konspiratörer säger sig företräda och samtidigt påstår etablerade partier pissar på?  Eller alla de som lever sina liv, hämtar sina barn, går till sina arbeten, försöker  hitta tid till barn, kärleken och vänner, som lägger sina röster på de partier som de tycker bäst företräder det som passar deras uppfattningar och livssituation? 

    Alldeles för många i SD-svansen som pratar om Folket som de påstår sig företräda i form av uppfattningar mm, där de säger sig vara förledda, förtryckta och frihetsberövade av den demokratiska parlamentarism vi har i Sverige, som är livskraftig och till största delen uppriktig i ambitioner att skapa bättre liv för alla som bor i det land regeringen och riksdag representerar.

     Folket, vad menar du?

    Det finns goda uppfattningar om bakomliggande orsaker - men det betyder inte att det är lätt att åtgärda. Ja, varför ska man inte utmåla utvecklingen i undergångstermer och svartmåla politikernas ambitioner att förbättra samhällets utveckling?  Det verkar i min värld inte vara en konstruktiv väg - det är svansens och de andras väg, de som vill skapa splittring, minska förtroende genom att anklaga utan att ha på fötterna, de som vill att alternativa fakta ska vara fakta. Felet är att utgå från det ena eller andra, men med skrikhögern och SDsvansen ylandes som hyenor, väntandes på minsta tecken på svaghet som kan attackeras, eller propaganda som bruna filmen, så har plötsligt en stor del av förutsättningarna för okomplicerade öppna frågeställningar försvårats. Deras agerande är det som splittrar, som skapar klyftor, misstänksamhet. Det finns ett skäl till att man säger att det räcker med en dålig frukt för att hela säcken ska förstöras. 

    Nu är det du som skriver här i tråden, inte våra folkvalda politiker, så varför vill jag påpeka att BRÅ har uppgifter som berättar mer än egensnickrade slutsatser baserade på utvalda skeenden och händelser?

    Jag tror nog att regering och ministrar har rådgivare bättre insatta än vi är, annars får du erbjuda dina tjänster. Men föreslår inte att de ska utgå från att allt är sämre än någon kan visa. Det passar bara svansen och skrikhögern och deras råd vill nog inte regeringen ha - oavsett vilken icke-SD regering vi har eller kommer att ha.
Svar på tråden En käftsmäll till undergångsprofeterna