Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    klyban skrev 2022-03-25 16:18:18 följande:
    Det räcker med läsa vad rata skriver för den.

    Vi har flera berättat vad som saknas och du levererar aldrig detta och vi inser också att det aldrig kommer en tillfredsställde förklaring.
    Att be någon att läsa och förhoppningsvis komma fram till samma slutsats är inte ett argument. Du har alltså ingenting som stödjer ditt påstående?

    Påminn mig om det som saknas. Ni var nämligen tre stycken som skickade inlägg från alla håll och kanter samtidigt - jag kan inte hålla ordning på allt och under vilka omständigheter som helst, även om du fegt nog tycker att jag borde kunna det.

    Försök att inte blanda in andra. Lämna fågelflocken och prova egna vingar. Det är säkert jätteläskigt men det kommer att gå bra.
  • Digestive

    - Titta på grabben, han kan inte ens hålla ordning på alla våra slag trots att vi bara är tre som slår honom samtidigt. Helt klart underkänt.

    Moralen hos vissa här. Det är så ohyggligt fegt.

  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-26 11:49:45 följande:
    Jag tror att du i detta fall missförstått hur det fungerar i Sverige.

    (Nu kallade väl Björn Rosengren Norge för den sista sovjetstaten, men jag tror inte att han avsåg norsk lönebildning i det fallet, kanske någonting att återkomma till ...)

    I Sverige är det inte politiker som bestämmer vilken lön eller genomsnittslön befolkningen har.  I Sverige är det arbetsmarknadens parter som genom kollektivavtal kommer överens om löner och lönesättning.

    En del länder har politiskt beslutade minimilönerhttps://www.europarl.europa.eu/news/sv/press-room/20211107IPR16808/nya-regler-for-rattvisa-minimiloner-i-eu

    "Rätten till en adekvat minimilön nämns i princip 6 i den europeiska pelaren för sociala rättigheter, som Europaparlamentet, rådet på alla EU-länders vägnar och EU-kommissionen gemensamt enades om i november 2017. Europaparlamentet har vid upprepade tillfällen begärt lagstiftningsåtgärder i denna fråga. I oktober förra året lade kommissionen fram ett förslag till direktiv för att förbättra nivån på minimilönerna i EU.

    I EU har 21 av 27 länder en lagstadgad minimilön, medan lönenivåerna i de övriga sex länderna (Österrike, Cypern, Danmark, Finland, Italien och Sverige) fastställs genom kollektivförhandlingar. Minimilönerna i euro per månad varierar kraftigt inom EU, från 332 euro i Bulgarien till 2 202 euro i Luxemburg (uppgifter från Eurostat för 2021)."


    Så du missförstod relevanta parter som irrelevanta parter.

    Det var ändå imponerande gjort.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-26 12:23:53 följande:
    Tack - det var vänligt sagt {#emotions_dlg.flower}

    Kanske kan arbetmarknadens parter komma överens om en lönebildning som tar hänsyn till bränsleprisernas ökning och inflation i allmänhet...  detta är nog ingen ovanlighet.
    I fallet inflation så är det väl tänkt att fungera så men bränsleprisernas fall är det nog mindre besvärligt och mer hållbart att reglera priserna. Priserna kan politikerna reglera genom exempelvis skattelättnader, det behövs inga krångliga överenskommelser mellan olika parter och i en situation som kan ändras snabbt åt alla möjliga håll.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-26 12:47:48 följande:
    Det var väl så att en del skatter inte kan hanteras direkt av parlamenetet eller regeringen iom EUmedlemsskapet

    www.svd.se/a/bGb9vk/eu-topp-sankt-bransleskatt-kraver-enighet

    och frågan verkar ju redan vara avgjord som KillBill noterat
    KillBill skrev 2022-03-26 10:36:51 följande:
    Ja Damberg är tvungen att följa  majoritetens direktiv  (M, SD, KD, L och V) men brunhögerns och vänsterpartiets förslag verkar ha stött på patrull.. 



     
    Jobbigt läge. Vi har alltså ett av världens - second only to Hong Kong? - högsta priser på diesel och kan inte lösa problemet på ett rimligt/effektivt vis i kristider.

    Hur hamnade vi här? Vad kan priset bli förutom dyrt vid pumpen?
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-26 13:40:37 följande:
    Jag uppfattade att du själv i ett inlägg helt nyligen refererade till bränslepriser  och köpkraft - sett till det är bränslepriserna avsevärt lägre än tidigre, men det synsättet gäller kanske bara i jämförelse med Norge och inte för Sverige, det verkar vara en sorts asymmetrisk argumentation som läggs fram där målstolparna ständigt flyttas.

    Ett sätt att argumentera är ju att titta på enskilda uppgifter och inte sätta dem i sammanhang där de får verklig betydelse. - att oppositionen försöker bli relevanta med dessa knep är väl inte ovanligt, men det är inte mycket mer än det som en del kallar populism.

    Trots priset vid pump är kostnaden för bränsle sett till köpkraft avsevärt lägre än tidigare.
    Padirac skrev 2022-03-06 15:35:44 följande:
    Verkar saknas ett sammanhang och en djupare förståelse för världshändelser 

    www.globalpetrolprices.com/articles/85/

    "The chart shows the cost of filling a 40-liter tank of gasoline as percent of monthly income. For example, 10 percent in some countries means that it takes 10 percent of the average monthly income per person to fill a tank of gas. The chart uses our latest data of gasoline prices around the world. You can use press Ctrl+F on your keyboard to search for a specific country. Another look at the data is to consider the actual percent of income spent on gasoline in various countries.
    Qatar   0,6%
    Kuwait  0,7%
    Luxembourg 0,7%
    USA 0,8%
    Switzerland 1,1%
    Ireland 1,1%
    United Arab Emirates 1,1%
    Australia 1,2%
    Saudi Arabia 1,5%
    Puerto Rico 1,5%
    Canada 1,6%
    Singapore 1,6%
    Norway 1,7%
    Austria 1,7%
    Denmark 1,7%
    Japan 1,8%
    Iceland 1,8%
    Sweden 1,9%
    Germany 2,1%
    Netherlands 2,1%
    Belgium 2,1%
    Finland 2,2%
    New Zealand  ...
    South Korea
    Malaysia
    Russia
    Oman
    United Kingdom
    Israel
    France
    Malta
    Hong Kong
    Cyprus
    Slovenia


    Ok, så om jag förstår dig rätt så är vi alltså i ett avsevärt bättre läge nu än tidigare?

    Då är det sannerligen dumt att de som producerar vår inhemska mat klagar på dieselpriserna och på sina håll väljer att lägga ner sin verksamhet - när den tydligen är mer lönsam än tidigare.

    Är det så att du enbart tittar på köpkraften för dem som upprätthåller lön och inte tittar på dem som bedriver en egen verksamhet som är beroende av energibränslen?
    klyban skrev 2022-03-26 13:42:23 följande:

    I populismen så flyttas alltid målstolparna hela tiden, då de inte förstår att saker ändrar sig i sin svåra populism.

    Och vi såg ju sist hur sura de var över den köpkraften mot bensin och hur upprörda de var över detta, och låtsades istället om att det inte var fakta.


    Så ni kan verkligen inte låta bli att gruppera upp flera mot en och börja bekräfta varandra över huvudet på en ensamma debattörer?

    Skaffa ryggrad. Fight fair.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-03-26 14:15:51 följande:

    Ändå står vi här med drivmedel som har liten belastningsdel av inkomsten.
    Och att komma med förslag som aldrig går genomföra, styrker denna svåra populism.


    Och att sen har vi putin som fixat till allt sen att det spårade ur, men det ska man låtsas om inte existerar med konstiga meme´s har vi fått lära oss.


    På vems inkomst? För stockholmaren som jobbar på Nordea eller för spannmålsbonden och hemtjänsten ute på landsbygden? Man får generalisera hyggligt hårt om man vill få vår situation till avsevärt bättre.

    Så det var vad du lärde dig av min bildkommentar? Det var ju olyckligt men nu är det inte så att jag ansvarar över din tolkning. Men, men, att pracka på andra sitt eget personliga ansvar - det går såklart hand i hand med feghet.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-26 14:42:40 följande:
    Sett ur många perspektiv så är vi i ett avsevärt bättre läge nu än tidigare, i andra perspektiv så står vi nu inför ett avsevärt sämre läge än tidigare, Att titta på enskilda siffror för enskilda grupper är missviande för hela bilden och bilden kan innehålla både poitiva och negativa komponeneter för samma eller olika grupper - det är inte konstigt att det är så.

    Om det är sant  - som du påstår  - att inhemsk matproduktion är mer lönsam än tidigare kan det vara dumt att lägga ner verksamheten pga lönsamhetsproblem - nu tror jag inte producenterna är så dumma att de lägegr ner den produktion som är mer lönsam än tidigare baserat på en positiv lönsamhetenutveckling. Men säger du att du har uppgifetr om detta så får jag tro att du har uppgifetr om just detta även om du i nte presenterat dessa uppgifter.

    För en mer nyanserad förståelse av landets utveckling bortom 'bränselpriset vid pump' så kommer några länkar här
    jordbruksverket.se/om-jordbruksverket/jordbruksverkets-officiella-statistik/jordbruksverkets-statistikrapporter/statistik/2021-08-27-livsmedelskonsumtion-1960-2006

    "Konsumentpriserna för livsmedel, följde i stort den allmänna prisutvecklingen mellan åren 1960 och 1990. Därefter sjönk priserna på livsmedel fram till år 1997 för att därefter åter stiga till en nivå som år 2006 var något lägre än år 1990. Gruppen Livsmedel har alltså blivit billigare jämfört med andra varor. Inom gruppen Livsmedel har t.ex. kött- och charkprodukter och glass blivit billigare i förhållande till t.ex. konfektyrer, mejeriprodukter och potatis. Vår disponibla inkomst har samtidigt ökat."

    jordbruksverket.se/download/18.117a2a7617b75ec6d3fbf634/1630067254775/20092_amk_ihopb.pdf

     

    www.lrf.se/globalassets/dokument/foretagande/omvarldsbevakning/matkronan__2019.pdf

    "Bondens andel av svenska produkter Läget är ett helt annat om matkronan beräknas för de livsmedel som har svensk råvara. Då får bonden mycket större andel av pengarna, 30 procent. Industrin och handeln får också ungefär 30 procent vardera och staten tar de sista 11 procenten i moms. Läget har varit stabilt ända sedan momsen sänktes 1996."

    Vilka politiska beslut som fattats för att upprätthålla en inhemsk poduktion av livsmedel av beredskapsskäl och som en del av totalsförsvarsförmåga har förändrats i takt med att världspolitiken förändrats - att tro att bränslepriset är den enskillda faktorn som avgör om inhemsk produktion av livsmedel är möjlig eller inte är som jag förstår det en grov förenkling av hur världens och Sveriges försörjning fungerar
    Du skrev att bränslepriserna sett till köpkraft är avsevärt bättre än tidigare och när jag förhåller mig till det påståendet så är alltså påståendet alldeles för förenklat.

    När jag sedan försöker nyansera bilden med frågor om olika grupper så menar du att man inte ser hela bilden.

    Aja, jag kan väl bara rycka på axlarna.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-03-26 14:54:11 följande:

    Du har källan, så läs upp dig och ställ frågan till dig själv.
    Men en medelinkomst låter troligt och detta utan ens läst.


    Ja, alltså mindre relevant för frågorna och varför jag ställer dem.
  • Digestive
    Rataxes skrev 2022-03-25 11:24:59 följande:
    Kräkswww.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/haparanda-urmjolkat-pa-bonder-bara-tre-kvar-ett-slag-mot-ansiktet

    "Ska jordbruket överleva i Sverige måste vi ha samma konkurrensvillkor som övriga Europa. Och ska vi kunna konkurrera med mat och livsmedel måste vi ju få samma förutsättningar som de andra tycker jag, säger han.

    Det får ni inte i dag?


    ? Nej, det har farit i väg. Norge och Finland tittar på övriga Europa för att klara det inhemska. Det beror kanske på att de har haft krig ganska nyligen i förhållande till oss. De vet vad det innebär att vara utan mat."

    Det här kallar vissa fåntrattar för populism, och kletar ständigt SD och Putin  på budbäraren trots att denne i alla år frånsagt sig allt samröre med detta parti och aldrig sagt ett positivt ord om den ryska diktatorn.


    Yes, varför jag hellre diskuterar saken med dig.

    Hur hamnade vi här? Vad kan priset bli förutom dyrt vid pumpen?


Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?