Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    klyban skrev 2022-03-21 15:58:17 följande:

    Det är svårt när man har såna som låtsades om att ryssland aldrig kunde vara ett hot för nått.


    Och utan putins krig, så hade få lyssnat även idag, och Nordstream 2 hade blivit klar istället och ökat beroendet än mer.


     


    Sen finns det massor att se över och jag tror man får tänka om helt när det kommer till serverhallar och hel del till energislukande saker som bland annat bitcoin.


    Ja, det finns säkerligen en hel del läxor att lära av det här, det verkar vi vara överens om.

    Personligen är jag inte särskilt orolig för Bitcoin eller för PoW-protokoll i allmänhet då problemet angrips från flera håll håll:

    1. Av kryptobrytarna själva som optimerar sin profit genom köpa en annars oförbrukad el och som givetvis tjänar som bäst genom att också skaffa sig egna energikällor (så som solpaneler och annat som i längden är billigt i drift, vilket även råkar vara grön energi).

    2. Genom allt effektivare datorkomponenter optimerade för brytning av kryptovalutor. Marknaden har ganska sent insett den stora efterfrågan på sådana här komponenter och traditionella grafikkort och processorer är inte optimerade för kryptobrytning (därmed onödigt energikrävande). Det utvecklas redan processorer som är hundratals gånger effektivare på att just bryta kryptovalutor = hundratals gånger lägre elförbrukning.

    3. Kryptoentusiaster rör sig allt mer och mer bort från blockkedjor med PoW-protokoll då det både är en föråldrad teknik och för att det helt enkelt finns miljömedvetna individer även bland dessa.

    Som med all ny teknik så är den ofta otymplig och inte alls optimerad till en början. Hur som haver så har Bitcoin ett marknadsvärde på närmare 1,5 biljoner dollar idag och närmare 3 biljoner dollar vid sin senaste topp - det motsvarar alltså på ett ungefär 1/4 av den globala marknaden för guld eller den totala handeln inom hela EU på ett år.

    Så du kan själv leva dig in i misären som skulle uppstå om människor helt plötsligt stod utan ett sådant kapital. Och som vanligt hade det inte drabbat någon rik utan de som i praktiken använder kryptovalutor i sin vardag (inte enbart spekulerar i dem) är befolkningen länder som Nigeria, Venezuela med flera som lever under korruption och undermålig bankservice.

    Tycka vad man vill om Bitcoin men på dessa 15 åren så har vi sett den största kapitalförflyttningen i mänsklighetens historia och för en gångs skull var den lilla människan först på bollen och inte banker, eliten eller Wall Street.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-03-21 17:33:16 följande:
    Men vad tillför det diskussionen att visa ett diagram som baseras på gaspriser innan Putin strypte gasleveransen till Europa?  Jag önskar också att du svara på frågan om varför du försöker förminska Rysslands och Vladimir Putins stora påverkan på de höga svenska Energipriserna?
    För att visa att vi hade utmärkande högt energibränslepris redan innan.

    Det är fortfarande kriget i Ukraina som berördes av bildkommentaren - inte Ryssland eller Putin i allmänhet. Dina fråga har ingenting med något att göra för min del.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-03-21 18:21:23 följande:

    Och det är av mer anledningar än ett krig och invasion i Ukraina, bara att invasionen gjorde det mer tydligt.


     


    Och det går inte ignorera den abnorma energi som tex bitcoin tar, sen serverhallar är en annan som berättar det inte funkar utan en energi tillgång som vi inte har idag.


    Ja, det var något av min poäng i och med tidigare bildkommentar.

    Jag kommer inte ihåg med vilket land det brukar jämföras med men den totala elförbrukningen brukar jämföras med ett genomsnittligt land i Europa. Har ingen aning om det faktiskt stämmer eller inte men det är då en elförbrukning utspridd över hela planeten.

    Just Sverige har inte gjort sig känt för att bryta Bitcoin men vi har gett teknikjättar tillåtelse att ha större serverhallar här.

    Tittar jag runt på nätet så påstås det att Amazons, Googles och Facebooks serverhallar i Sverige drar motsvarande en kärnreaktors elproduktion och efter full utbyggnad av dessa serverhallar motsvarar elförbrukningen tre kärnreaktorers produktion. Har ingen aning om det stämmer men mycket el förbrukar såklart dessa serverhallar och det skulle inte förvåna om de betalar priser som Kreti och Pleti bara kan drömma om.

    Vi får säkert massa mervärde tillbaka och när dessa teknikjättar även säljer vår data till företag som om det vore ullen på får. Vi får säkert jättemycket tillbaka.

    Tittar du på blockkedjor bortom Bitcoin och som innehåller smarta kontrakt så upptäcker du att Web 3.0 just handlar om att äga sin data och själv välja om man vill sälja den - det är revolten mot denna ordning.

    Jag har exempelvis ingen reklam alls när jag rör mig på Familjeliv och väljer jag att titta på reklam här så bryter jag automatisk en kryptovaluta som heter Basic Attention Token (BAT) = jag skulle alltså själv tjäna pengar om jag exponerade mig och min data på den här webbplatsen.

    Vem som helst kan göra det här idag och genom att använda en webbläsare som exempelvis Brave - istället för att vara Chromes/Googles, Safaris/Apples, Edges/Microsofts ullproducerande tamfår.

    Var din egen bank. Äg din egen data. Det är slagorden för en betydande del av vår yngre och minst sagt förbannade generation idag.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-03-21 18:34:20 följande:
    Ett meme lika begåvat som Fox-reportens påstående att gass-priset inte kan bero på fler saker vid olika tidpunkter, 
    Du tror inte att bildkommentaren just insinuerar att det beror på fler saker och vid olika tidpunkter - än Rysslands anfallskrig mot Ukraina i februari månad detta år skulle vara orsaken?

    Låt mig posta den igen:
  • Digestive
    klyban skrev 2022-03-21 18:50:42 följande:

    Kompartmentalisering är mycket viktigt för de som använder populism att prata om energibristen.
    Så de vill inte veta av att titta i backspegeln, och det berättar allt vi behöver veta och att de har inte intresset att se hela frågan.


    Det är just en titt i backspegeln som jag har förordat. Du vet, att ha läxor att lära sig utav och så vidare, som du hittar lite varstans i mina inlägg.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-03-21 20:05:56 följande:
    Men det stämmer ju inte.Sveriges energipris för uppvärmning var rekordlågt innan Putin ströp gasleveranserna till Europa.
    Du menar att grafen jag postade inte stämmer och att vi inte hade exempelvis världsklasspriser på diesel redan i oktober förra året?

    När menar du att Putin ströp gasleveransen till Europa egentligen?
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-03-21 22:52:34 följande:
    Nu försöker du dribbla bort korten. Vi diskuterar inte dieselpriset utan kostnader för uppvärmning. Effekterna av att Putin ströp gasleveranserna syntes tidigt hösten 2021.

    Riktigt höga dieselpriser fick inte Sverige förrän lagen om reduktionsplikt trädde i kraft vid årskiftet, en lag som bl.a. KD och M var med att rösta fram i Sveriges riksdag.
    Jag diskuterar energibränslen och det är därför jag använder ordet. Och har jag förstått saken rätt så är det priserna/marknadsläget för energibränslen (exempelvis naturgas) som i sin tur har påverkat elpriserna i landet.

    Under oktober månad förra året så var dieselpriset i Sverige näst högst i världen strax efter Hongkong.

    Oavsett vilket eller vad så finns det ingenting att anmärka på i min bildkommentar - även du själv menar att priserna hade trappats upp innan kriget bröt ut - liksom ingenting som befogar dina anklagelser. Du har enbart lagt ord i mun.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-03-22 06:38:48 följande:
    Det finns mer problem i potten än putin, dock gjrode putin det mer tydligt med hans invasionskrig mot Ukraina.
    Digestive skrev 2022-03-21 19:50:25 följande:
    Det är just en titt i backspegeln som jag har förordat. Du vet, att ha läxor att lära sig utav och så vidare, som du hittar lite varstans i mina inlägg.

    En läxa är servicehallar.


    Men en annan stor är var person i vårt land, som slöar energi som galningar, och sen tror det är regeringens fel att priset stiger.
    Det finns ingen självinsikt i en hel del som klagar.


    Dock sätter putin en spik i kistan med ett invasionskrig mot Ukraina och utan någon anledning på detta.


    Ja, det gör det säkerligen.

    Vårt leverne kommer högst troligt att förbruka mer och mer el i takt med tiden. Inte minst för att vi har mål som att fasa ut fossilbränslen (det vill säga elektrifiera) men även för att mer och mer av vår vardag har digital anknytning/är beroende av teknik som kräver el.

    Mänskligheten har löst utvecklingsproblem tidigare genom innovationer och det samma blir nog fallet även denna runda, gissar jag på. Ska vi dock lösa problemen genom att bromsa utvecklingen och expansionen av den så är det betydligt mer än privatpersoners leverne som behöver ställas om. Frågan är hur många som vill leva och sträva för en sådan vision men inte är det är dagens vinnare, dagens elit eller helt enkelt de som har makt och resurser idag.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-03-22 12:48:06 följande:
    Jag diskuterar den osmakliga bilden som du publicerat här i tråden där du låter påskina att de höga uppvärmningskostnaderna inte skulle vara kopplade till Putin och Ryssland.  Varför publicerade du bilden? Förstod du inte att budskapet är falskt och är skapat för att inte koppla ökade energipriser till Ryssland/förbättra Rysslands-bilden?
     
    Inte alls, det är hur du själv och på ett förlängt vis tolkar bilden.

    Bildkommentaren nämner Putins attack på Ukraina och vad du hittar på och får för dig bortom det sammanhanget står inte jag till svars för.

    Du får återkomma när du har insett att dina förlängda tolkningar inte är objektiva och inte nödvändigtvis har med andra att göra.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?