Inlägg från: Digestive |Visa alla inlägg
  • Digestive

    Har du förtroende för regeringen?

    nihka skrev 2022-02-18 14:05:40 följande:
    För att världen inte stod i farstun till ett tredje världskrig 2018?

    Det här är väl så nära Cubakrisen vi har kommit på 70 år.
    Varför det är mer komplext och sammanhanget allt viktigare.

    Inte heller är det så att Bidens USA är ett oskyldigt lamm i den här soppan. Och upptrappningen till dagens situation var utan tvivel pågående även 2018.

    Hyckleriet i hur man bemöter Löfven respektive Åkesson i sak är fullständigt uppenbart.

    Det spelar ingen roll hur mycket hejarklacken jublar vid ett självmål, det är likt förbannat enbart ett självmål. Vill regeringen vinna över supportrar så får spelarna tänka efter innan skott och hejarklacken jubla vid rätt tillfälle.
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-02-18 19:39:04 följande:
    Så det är inte specifikt den sittande regeringen som många saknar förtroende för?  De som tror att de exempel du räknar upp beror på annat än strukturella förändringar i samhället som inte beror på enskilda regeringars enskilda beslut i olika frågor kommer naturligtvis alltid att ha bristande förtroende  - en stor del av de kroniskt misstroende sympatiserar med SD som utnytjar dessa som röstboskap 
    Padirac skrev 2022-02-17 21:59:16 följande:
    Jag tror att det är svårt för den med några som helst deduktiva förmågor att dra slutsaten att alla kritiker mot det bruna partiet SD är socialdemokrater - men för SDs kader på FL är visst alla kritiker sossar  - som sagt, det finns ju folk till allt smile2.gif

    Åkesson verkar ha någon sorts vurm för en del sossar, det är säkerligen för att han svale sin egenn bruna film och tror att sossarna är nazister.  Det verkar inte så otroligt med tanke på att han i övrigt inte verkar vara så orienterad i historia eller samhällsfrågor i stort.

    Oavsett vilken regering som sitter så är det riksdagen och myndigheterna och lagarna som sätter en stor del av ramarna vilket SDs tangentbordsriddare verkar sakna förståelse för - jag tror att just det är ett av skälen till att de saknar förtroende för regeringen. 
    Ett aktuellt exempel på bristen på förståelse från e bruna och blåbruna är frågan om vapenexport till Ukraina som inte är en regerings- eller ministerfråga utan en sak myndigheter och lagar rår över.  Men att de bruna och nu de blåbruna vill att ministrar och regeingen skall ställa sig över lagarna är inte förvånande då SDs representanter brukar vilja göra det i olika frågor.
    Hur kom vapenexport in i bilden?

    Weimers vill i stället att Sverige och väst skickar militärt stöd till Ukraina. Detta har partiet röstat för genom EU:s så kallade fredsfacilitet.

    https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/66vnO8/europaparlamentet-alla-utom-sd-rostade-for-ukraina-stod
  • Digestive
    Padirac skrev 2022-02-18 22:01:49 följande:
    www.nsk.se/nyheter/m-vill-exportera-luftvarn-till-ukraina-883f6dc6/

    "EU-nämnden har övertalat regeringen att driva på extra för ytterligare stödpaket från EU till Ukrainas försvar.
    Moderaterna vill dessutom att Sverige på egen hand ska exportera till exempel luftvärn och radar till Ukraina.
    Partiet kräver att regeringen tar beslut som gör det möjligt.

    ...

    Som Kristersson ser det finns det inga legala hinder för att exportera vapen till landet. Det är helt enkelt i linje med svenska säkerhetspolitiska intressen och svensk försvarsindustri har en unik förmåga att hjälpa till, framhåller han. Det kan handla om att låna ut, hyra ut eller exportera rakt av.


    ? Vi vill att regeringen fattar ett nytt beslut och konstaterar att Sverige vill bidra med defensiva vapen så att de (läs Ukraina) kan försvara sig själva. Ska man vara mer precis kan det vara luftvärn, radar och utrustning för cybersäkerhet, säger Kristersson.

    ...


    Men utrikesminister Ann Linde (S) vill inte gå den vägen. Hon säger till TT att det visserligen inte finns något förbud mot vapenexport till Ukraina.


    ? Men det finns ett mycket strikt regelverk som reglerar svensk vapenexport, vilket är bekant för Moderaterna. Vi tillämpar inte ett system där man på förhand godkänner eller inte godkänner olika mottagarländer, säger Linde och tillägger att det är vägen via Inspektionen för strategiska produkter (ISP) man måste gå.


    ? Det skulle vara ministerstyre om jag skulle föreslå ISP vad de skulle fatta för beslut."

    www.expressen.se/nyheter/hedi-frieds-besvikelse-pa-kristersson-sa-naiva-/


    Aha, tack. Trodde du kommenterade någonting här i tråden.

    Verkar vara ett spel för galleriet.
  • Digestive
    https://www.svd.se/senaste-nytt-om-konflikten-i-ukraina

    Statsminister Magdalena Andersson (S) meddelar under pressträffen att Sverige nu frångår praxis och skickar krigsmateriel för att stötta Ukraina.

    Man kommer att skicka 135 000 fältransoner, 5000 hjälmar, 5000 kroppsskydd och 5000 pansarskott samt 500 miljoner kronor i finansiellt stöd. Det totala stödet går upp till 1,4 miljarder kronor.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-03-10 18:17:13 följande:
    Vad tyst den svenska högern blev när Finlands försvarsminister kommer till samma slutsats som Sveriges statsminister, 

    sverigesradio.se/artikel/finlands-forsvarsminister-inte-lage-att-ansluta-till-nato-just-nu
    Det var statsministerns motivering som var anmärkningsvärd och vad som skapade reaktioner. Motiveringen som Finlands försvarminsiter lägger fram är någonting helt annat än att säkerheten för oss i Norden skulle påverkas negativt.
  • Digestive
    KillBill skrev 2022-03-11 07:21:36 följande:
    Nej du har fel. Argumenten från både Sverige och Finland och Nato är att det sett till det säkerhetspolitiska läget inte är lämpligt med en Natoansökan. Både Sverige, Finland och Nato agerar just nu för att inte trappa upp konflikten. 

    Sveriges Statsminister Magdalena Andersson: "Om Sverige skulle välja att skicka in en Natoansökan i det här läget så skulle det ytterligare destabilisera den här delen av Europa, alltså öka spänningarna i Europa"


    Finlands försvarsminister Antti Kaikkonen: "Nu är Natos främsta bekymmer att se hur läget i Ukraina kunde lugnas ner. Så just nu är inte rätt tidpunkt att ansöka om Natomedlemskap"


    Lyssna också gärna på när Finlands tidigare statsminister Alexander Stubb (Konservativ) konstaterar att en finsk Natoansökan just nu är helt fel eftersom en sådan riskerar att eskalera konflikten genom att Ryssland skulle få ytterligare argument för sitt krig. 

     https://play.acast.com/s/d556eb54-6160-4c85-95f4-47d9f5216c49/0c0e1a38-d209-4290-ac14-dfc466d5cb85
    Jag kanske tolkade den här delen av Europa förhastat.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-03-11 09:27:53 följande:

    [...]


    Digestive skrev 2022-03-10 22:23:05 följande:
    Det var statsministerns motivering som var anmärkningsvärd och vad som skapade reaktioner. Motiveringen som Finlands försvarminsiter lägger fram är någonting helt annat än att säkerheten för oss i Norden skulle påverkas negativt.

    Det är ju det Magdalena säger och det betyder, och även för andra länder i Norden också, därav språket och inte avgränsat till bara Sverige och Finland.
    Och att det skapar ett akut problem i att forcera nått sånt här snabbt, sen i andra änden om inte Putin försvinner, så kommer vi troligtvis gå med i NATO senare och i ett lugnare läge.


    Så det var inte bara jag som tolkade det så.

    Jag hoppas att Sveriges och Finlands kommunikation i det offentliga håller en så hög nivå som möjligt framöver, vi står i ett relativt ensamt läge i vårt närområde, vilket har både för- och nackdelar - att råka underminera varandra kan ge oss båda en sämre position.
  • Digestive
    klyban skrev 2022-03-11 11:09:14 följande:

    Finner det lite udda att man lyckades med den tolkningen.
    Om man vill veta vad en politiker säger, så måste man se vad de skriver/säger och tolka så lite som möjligt, i alla fall de sakliga politikerna.
    Och språket är inte alltid för allmänheten och kan kräva en hel del ansträngning ibland att verkligen förstå allt.
    Men här tyckte jag det var rätt enkelt faktiskt, så är rätt förvånad att någon ens gjorde en sådan tolkning.

    De sagt att man utökar sitt samarbete och mer frekvent, så vi får hoppas det blir ett bra samarbete tills senare och när NATO kommer upp på bordet på riktigt.
    Vad är underminering, allt man säger är inte i det offentliga, och sen tog Finland samma beslut.


    Tidigare markerade du i min text och menade att det var det som statsministern hade sagt/menade - du höll med i min tolkning. Och nu finner du tolkning udda och förvånande. Jag hänger inte med.

    Finländska representanter kände sig underminerade efter den svenska statsministerns utspel om NATO-medlemskap. Vad du och jag tycker är underminerande eller inte är ovidkommande när facit redan finns.

    Aja, som sagt så önskar jag högsta möjliga kommunikation mellan Sverige och Finland i fortsättningen. Vi kan tvingas in i en så kallad Gate Keeper-roll mellan Ryssland och NATO varför vi bör kommunicera vassare - sinsemellan och i det offentliga - än att vi tar varandra på sängen, målar in varandra i hörn och dylikt.

    För min del känns så känns relationerna med Finland primära att utveckla. Tillfälliga handelsavtal med råvaror, el och så vidare borde diskuteras liksom övrig geopolitisk och militär strategi.

    Sveriges och Finlands relationer är redan goda men det gäller att ligga många steg före om vi skulle bli prövade.
  • Digestive
    FDFMGA skrev 2022-03-11 23:53:04 följande:
    Hmm, jag tor bestämt att du fokuserar på person när du inte förstår att betydelsen är densamma.

    Sen kan man jiu iofs tycka att motiveringen från såväl Magdalena Andersson som försvarsministern i Finland tassar på tårna för Putin.

    Visst, de har säkert gjort en korrekt analys av Ryssland reaktion på svensk och/eller finländsk ansökan om Nato-medlemskap - men man kan nog tycka att de borde skita i Rysslands reaktion.
    Du svarar på ett föråldrat inlägg. Som jag skrev till KillBill så kan jag ha tolkat den här delen av Europa fel/förhastat.

    Mitt fokus finner du i tidigare inlägg till klyban precis ovan.

    Ja, vad Putin tycker och tänker bör man enbart analysera medan vi primärt bör förbereda oss på de roller vi kan tvingas spela i situationen, hur vår egen linje/mål ser ut och hur vi med bästa möjliga förmåga håller oss på den. Finland och Sverige är i en gemensamt särskild situation här i Norden, med NATO-länder som grannar både mot Atlanten och kontinenten samt med Ryssland direkt till öst.

    Vad vi gör åt/med detta återstår att se.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?