sverker11 skrev 2014-11-13 14:07:25 följande:
Jag ser inget större problem med varken kostnaden eller intelligensens flytt från just Sverige. Som land har vi råd till en viss överutbildning och att personer med mer specialiserad utbildning jobbar några år utomlands ser jag bara som positivt. Många flyttar trots allt tillbaka efter några år och har då förhoppningsvis med sig nya erfarenheter som leder till ökad kreativitet.
Däremot har det klagats en del på att utländska studenter har svårt att få stanna efter färdig utbildning och även om de numera måste betala för att få studera i Sverige så bör de naturligtvis få en möjlighet att efter slutförd utbildning få jobba i Sverige.
Problemet i Sverige är möjligen att det finns för få platser/sökande på vissa samhällsnyttiga utbildningar. Det riskerar då att uppstå en kompetensbrist redan innan någon har flyttat utomlands. När det gäller läkare är det många som känner sig tvungna att studera utomlands eftersom det inte finns tillräckligt med svenska utbildningsplatser. För lärare är problemet att det finns för få och för dåliga sökanden. Vi borde kort sagt utbilda fler läkare och mindre journalister samt göra läraryrket tillräckligt intressant för att bottenskrapet inte skall kunna ta sig in på lärarutbildningarna.
Håller med. Tyvärr så går det trender i vilken inriktning som unga väljer som framtidsyrke. Ett tag skulle alla jobba med media. Och ofta hör man larmsignaler från en viss yrkeskår där det finns alldeles för lite tillväxt av nyutbildade.
Det borde vara en självklarhet att man inte har rätt till svensk välfärd om man inte bor i Sverige. Även om de administreras av staten så handlar det trotts allt om försäkringar och då ser jag inga problem i att ställa krav på att man bor och betalar skatt här för att försäkringen skall gälla.
Frågan är hur detta då skall bedömas. En person som har jobbat hårt hela sitt liv, betalat skatt och kanske inte har behövt utnyttja t.ex sjukvården något under sitt yrkesaktiva liv. När den sen pensionerar sig så upptäcker han att det kostar lika mycket att bo i södra Europa som i Sverige fast med den stora skillnaden att klimatet är mycket bättre för en gammal kropp. Skall denna pensionär då inte få rätt till ett årligt (eller oftare) sjukbesök i Sverige?
Och om vi vänder på det, kan det inte bli konstigt om pensionären får sin pension utbetalad i Spanien med Svenska skattemedel, skall då Spanien stå för hans sjukvård? Eller skall han bekosta den själv? Och om det är landet där han "bor" som gäller så öppnar det för tolkningar om ansvaret för alla typer av "EU-migranter" där det idag är ganska hårt reglerat inom EU.