Inlägg från: de Robespierre |Visa alla inlägg
  • de Robespierre

    Varför hatar folk SD?

    Centurione skrev 2014-11-12 14:13:18 följande:
    Nåja - Sverige betalar MYCKET till FN i förhållande till vår folkmängd, så indirekt är det vi som betalar hans lön i alla fall! smile1.gif  

    Det är OK om det handlar om ett internationellt UTBYTE, under en begränsad tid. Om forskaren sedan kommer hem hit med sina nya kunskaper, så att de kommer oss och vår industri till godo, och i förlängningen mer pengar strömmar in i våra socialförsäkringssystem. Men inte om forskaren först skaffar sig en fin och hög utbildning här på skattebetalarnas bekostnad - och sedan drar vidare för att slippa betala skatter på vår nivå...
    Hur ser du på högutbildade svenskar som får sin skolgång betald av svenska skattemedel men sedan lämnar Sverige för (ofta bättre betalda) jobb i andra länder? Exempel på detta är läkare och tandläkare som t.ex flyttar till England där lönen ofta är två-tre ggr högre än i Sverige.  
  • de Robespierre
    sverker11 skrev 2014-11-12 16:10:01 följande:
    Den vill jag kommentera fast det inte är riktat till mig. Problemet med att svenska läkare åker utomlands (även om jag inte hört att just det skulle vara något större problem) är att det skapas en läkarbrist i Sverige som gör att vi suger upp läkare som utbildats utomlands. När vi då tar in läkare som utbildats i ett annat land uppstår det en ny läkarbrist som då fylls upp genom att de i sin tur plockar in läkare från länder med ännu lägre levnadsstandard och längst ner hamnar då de fattigaste länderna som blir sittande med svartepetter.
    Check. Men om vi lämnar den praktiska sidan och ser på den ekonomiska sidan? Dvs vi bekostar intelligens som lämnar landet.
  • de Robespierre
    Centurione skrev 2014-11-12 21:00:33 följande:
    Det skrev jag ju, att jag tycker att det är olämpligt och svekfullt. Och i synnerhet om det pågår i många år, och om personen - som många gör - dessutom behåller sitt svenska medborgarskap, så att de kan komma hit på semestern och utnyttja våra subventionerade förmåner av olika slag.
    2011 bodde över en halv miljon svenska medborgare utomlands. Mörkertalet kan också vara stort då inte alla anmäler att de har flyttat utomlands. Antalet boende utomlands är högre än antalet innevånare i Göteborg. Hur skall vi göra med dessa personer?  Skall man förlora rätten till svensk välfärd om man bosätter sig utomlands? Skall man skriva på en förbindelse på att man inte kommer att söka jobb utanför Sverige innan man får plats i högskola och universitet (statsfinansierat)?


    (Bildkälla: Föreningen Svenskar i världen)
  • de Robespierre
    sverker11 skrev 2014-11-13 14:07:25 följande:
    Jag ser inget större problem med varken kostnaden eller intelligensens flytt från just Sverige. Som land har vi råd till en viss överutbildning och att personer med mer specialiserad utbildning jobbar några år utomlands ser jag bara som positivt. Många flyttar trots allt tillbaka efter  några år och har då förhoppningsvis med sig nya erfarenheter som leder till ökad kreativitet.

    Däremot har det klagats en del på att utländska studenter har svårt att få stanna efter färdig utbildning och även om de numera måste betala för att få studera i Sverige så bör de naturligtvis få en möjlighet att efter slutförd utbildning få jobba i Sverige.

    Problemet i Sverige är möjligen att det finns för få platser/sökande på vissa samhällsnyttiga utbildningar. Det riskerar då att uppstå en kompetensbrist redan innan någon har flyttat utomlands. När det gäller läkare är det många som känner sig tvungna att studera utomlands eftersom det inte finns tillräckligt med svenska utbildningsplatser. För lärare är problemet att det finns för få och för dåliga sökanden. Vi borde kort sagt utbilda fler läkare och mindre journalister samt göra läraryrket tillräckligt intressant för att bottenskrapet inte skall kunna ta sig in på lärarutbildningarna.

    Håller med. Tyvärr så går det trender i vilken inriktning som unga väljer som framtidsyrke. Ett tag skulle alla jobba med media. Och ofta hör man larmsignaler från en viss yrkeskår där det finns alldeles för lite tillväxt av nyutbildade.


    Det borde vara en självklarhet att man inte har rätt till svensk välfärd om man inte bor i Sverige. Även om de administreras av staten så handlar det trotts allt om försäkringar och då ser jag inga problem i att ställa krav på att man bor och betalar skatt här för att försäkringen skall gälla.

    Frågan är hur detta då skall bedömas. En person som har jobbat hårt hela sitt liv, betalat skatt och kanske inte har behövt utnyttja t.ex sjukvården något under sitt yrkesaktiva liv. När den sen pensionerar sig så upptäcker han att det kostar lika mycket att bo i södra Europa som i Sverige fast med den stora skillnaden att klimatet är mycket bättre för en gammal kropp. Skall denna pensionär då inte få rätt till ett årligt (eller oftare) sjukbesök i Sverige?

    Och om vi vänder på det, kan det inte bli konstigt om pensionären får sin pension utbetalad i Spanien med Svenska skattemedel, skall då Spanien stå för hans sjukvård? Eller skall han bekosta den själv? Och om det är landet där han "bor" som gäller så öppnar det för tolkningar om ansvaret för alla typer av "EU-migranter" där det idag är ganska hårt reglerat inom EU. 



  • de Robespierre
    Centurione skrev 2014-11-13 17:41:30 följande:
    Jag tror inte att ett sådant kontrakt - att man inte får flytta utomlands - skulle vara juridiskt hållbart. Utan det är PENGAR man får sätta emot. Om CSN-lånet samt kostnaden för utbildningen omedelbart förfaller till betalning när en person lämnar landet, så skulle det avskräcka.

    Överhuvudtaget borde kostnaden för utbildningen i sig framgå mer tydligt, så att studenterna vet om vad de kostar och vilken förmån det är att få notan betald av staten. Det skulle göra dem mer tacksamma, och även få dem att ta sina studier på mer allvar. I England är det t.ex. så, att även om hemkommunen betalar för en utbildningsplats, så får studenten först en nota på hela kostnaden, och därefter får han ansöka hos sin kommun om att de ska betala beloppet till universitetet. Här i Sverige tänker inte ens de studerande på vad dom kostar samhället - de tar det bara för givet. De kan till och med ha en attityd av trotsiga skolelever som lärarna måste fösa på...
    Att ha betalt av alla sina skulder innan man får lämna landet för arbete i ett annat land betyder att de som är mer ekonomiskt besatta (rika föräldrar) får en större möjlighet att röra på sig än majoriteten av alla studeranden. Eller så blir det med bostadsmarknaden - föräldrarna går in och finansierar när barnen inte har råd med den egna insatsen. Alternativt att en ny nisch öppnas inom lånemarknaden (som i USA). 

    Hur mycket det kostar att utbilda en elev samt att nå eleverna med denna information är snarare en kommunikativ och social fråga anser jag. Idag tar vi väldigt mycket för givet och har fått det så bra att vi har glömt att lön kommer från möda. Vår standard är högre än någonsin och ändå är vi inte nöjda eller kan tänka oss att det kanske kan bli lite bistrare tider under en period. Det pga av ekonomi som påverkas av ett globalt samspel som vi inte kan styra över helt. Men vår eviga strävan efter total kontroll, där vi ofta tror att vi kan ha det, gör att vi glömmer att livet och samhället har oförutsedda saker som vi aldrig kan styra över till 100%. Så vi kan skylla på invandring, för lättvindiga bidrag, kravlösa skolor, på konflikter i andra länder, på utförsäljning av svenska företag eller andra faktorer, De är inte de enda faktorerna i denna komplexa ekvation som är den globala ekonomin som styr och påverkas oss varken vi vill eller inte.
  • de Robespierre
    sverker11 skrev 2014-11-14 10:56:00 följande:
    Det finns redan idag regler som täcker utlandsflytt. Se t.ex. www.eu-upplysningen.se/Du-i-EU/Flytta-och-bo-.../
    Kort sagt går det ut på att om man har tillräcklig anknytning till Sverige och betalar skatt här ingår man i det svenska försäkringssystemet. Om man väljer att skriva sig i ett annat land är man inte längre en sak för det svenska försäkringssystemet. Med tillägg för lite specialregler beroende på land (EU- eller inte EUland o.s.v.).

    Vad gäller pension så är det pengar som avsatts från lön för senare utbetalning. Det finns då inget konstigare med att få sin pension utbetald i något annat land än att få tillgång till sina egna pengar från ett sparkonto i en bank som ligger i ett annat land. Undantaget vissa som bara har garantipension där det finns speciella regler  ( secure.pensionsmyndigheten.se/GarantipensionI... ).

    Det finns redan idag regelverk som täcker det du undrar över och informationen är lättillgänglig på de olika myndigheternas hemsidor. Främst torde det vara Skatteverket, Pensionsmyndigheten och Försäkringskassans sidor som är av intresse för den som tänker sig att tillbringa sin pensionärstid utomlands.
    Tack för infon. Jag är dock medveten om det då jag själv har bott utomlands och några få gånger har fått rätt till att använda värdlandets sjukvårdssystem. Min frågeställning var snarare riktad till retoriken i att om man har flyttat till ett annat land så skall man inte har rätt till sjukvård i Sverige.
  • de Robespierre
    nihka skrev 2014-11-14 11:20:56 följande:
    Jepp. SD har ju talat om var de tycker flyktingarna ska ta vägen utan att ens ha tillfrågat de länder de anser ska ta emot dem om vad de tycker.
    Ibland känns det lite som "Tough shit att ni bor granne med dom men det kan jag inte göra nått åt. Men okey, ta den här slanten då och stör mig inte mer..."
  • de Robespierre
    nihka skrev 2014-11-14 12:31:17 följande:
    Beröringsskräcken du talar om kommer sig av att SD skriker som en stucken gris varje gång SD får kritik för det SD säger och gör. SD verkar inte anse att man får kritisera det SD säger och gör utan lägger ut texten om hur "förföljda" SD är varje gång någon orkar gå emot dem.
    Och när det gäller media så önskar man att fler hade lite insikt om hur och varför en tidning skriver om en sak. Oavsett om det är Ebola, hattrick, någon utslagen ur Idol eller om Emmaskolan skall få ett nytt kök.
    www.mediekompass.se/arkiv/mediekunskap/pa-tidningen/nyhetsvaerdering

  • de Robespierre
    FiaMedFunkk skrev 2014-11-16 19:20:57 följande:
    SD har gjort skillnad. Annars skulle vi idag vara på Nigerias nivå.
    Varför gå till snudd på fåniga ytterligheter och jämföra med Nigeria när det finns mer reella länder t.ex i Europa.
  • de Robespierre
    Philipsson skrev 2014-11-17 11:03:26 följande:
    Ni förespråkare av mångkultur, varför ser ni det som nåt önskvärt, att det bildas enklaver av diverse folkslag i Sverige?

    Själv tycker jag bara det är olyckligt med dessa enklaver, som tids nog alltid hamnar i konflikt med varandra och med folket i den stat de geografiskt är placerade i.
    Vi har inte varit helt förskonade från svenska enklaver. Titta på det gamla fenomenet med familjer i småbyar där man såg snett på de som kom från fel by.  
Svar på tråden Varför hatar folk SD?