Inlägg från: Dorian Ertymexx |Visa alla inlägg
  • Dorian Ertymexx

    Varför skulle muslimer ha dålig kvinnosyn?

    Lautaro skrev 2011-07-11 10:41:04 följande:
    Borde man åtminstone fördöma Kristendomen lika mycket som islam isåfall ?
    är det inte lite partisk att fördöma en religion som har samma tankemönster som kristendomen och andra religioner ?

    My point exactly. Som sagt, jag hyser ingen kärlek för islam, men det blir fasligt ensidigt att förfäras över hur "hemsk" islam är, samtidigt som man slår sig för bröstet över att "vi" minsann är bättre. Det är vi inte, vare sig kristna, eller, tyvärr, ofta heller sekulära.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Toboas skrev 2011-07-11 10:47:27 följande:
    1) Nja, de oförklarade skillnaden (som kan men inte nödvändigtvis beror på kön) brukar ligga på mellan 1-5% när man tittar på vad personen faktiskt gör.
    sv.wikipedia.org/wiki/L%C3%B6neskillnader_mel...

    2) På vilket sätt kan det kopplas till att män kan 4 gånger bättre? En man som tar ut föräldraledigheten får mer bidrag (jämfört med att inte ta ut någon föräldraledighet) baserat på sitt agerande, inte sitt kön.

    Hur menar du på tvåan?
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    oOHalalOo skrev 2011-07-11 10:59:31 följande:
    Har bara en liten kommentar jag vill ha in. Toboas skriver bra i inlägget, men däremot det här med jämlikhet. Det finns inte bara svensk modell att utgå från, den är inte ultimat och den enda rätt för alla. Det finns andra sätt att se på jämlikhet som ser annorlunda ut än den svenska modellen.

    Poängen är att det är där vi känner oss hemma i jämlikheten som gör att vi trivs med våra liv och vår tillvaro. Att man ständigt måste synas enligt någon annans tolkning av jämlikhet är snarare frustrerande och inte livsgivande tycker jag.

    Det sista håller jag med om. Jag tycker inte alls det är vidare jämställt här. Jag får gå barbröstad, medan en kvinna inte får det. Kvinnor uppmanas att ha smink, banta, gå i högklackat, ha på sig opraktiska kläder osv. Och visst finns friheten att välja bort det, men det har stora konsekvenser att inte passa in i mallen även i Sverige.

    Tycker den här brittiska "reklamen" säger allt faktiskt...


    ">


      
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    I Blackrose I skrev 2011-07-11 11:06:38 följande:
    Om man bara jämför dom 3 syskonreligionerna så visst det är same..........

    Tja, finns ingen anledning att utesluta de österländska religionerna för all del. Samma skit där också.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    I Blackrose I skrev 2011-07-11 11:09:28 följande:
    Dorian, ge dig.

    Jag bryr mig inte ett skit om vad folk gjorde på den tiden. Det du m.fl. har svårt att förstå är att vi pratar om Mohammad. Den utvalde. Den rättfärdige. Den som borde veta bättre. Den som är guds gåva till mänskligheten.
    Menar du då att han skulle begå samma fel som alla andra knäppskallar på den tiden? Så bara för att barnäktenskap var mode på den tiden så skulle då alltså guds utvalde, den rättfärdiga göra samma sak? Borde han inte förstå att en man över 50år inte ska ha sexuellrelation med en 9åring?! Kom igen. Tänk lite.

    Men du, han borde veta bättre OM HAN LEVT IDAG. Eller om man tror att han var en profet. Vilket jag inte tror på för fem öre. Och fortfarande - israeliterna uppmanades av GUD, inte en profet, att mörda hela folk och "ta deras yngsta, orörda döttrar som hustrur". Samma gud som kristna anser vara deras egen. En profets eventuella missgärningar bleknar liksom rätt rejällt i jämförelse med det. Speciellt, återigen, som att det var sed på den tiden.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    asta66 skrev 2011-07-11 11:17:51 följande:
    Ingen. För ingen bygger på en vettig grund. För att vi alla borde vara fria människor fria att tänka och tycka vad vi vill.

    Precis!
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    I Blackrose I skrev 2011-07-11 11:20:26 följande:
    Finns några vettiga religioner där människan är fri att tänka och fatta beslut.

    Som?
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    SkåneP skrev 2011-07-11 11:34:03 följande:
    Jag har dock inte diskuterat med någon kristen som försvarat de där ojämlikheterna utan bara att man försöker bortförklara dem.

    Jag ser ingen större skillnad på att försvara och bortförklara. Båda metoderna är sätt att rättfärdiga eller blunda för negativa saker som utövare kan pyssla med, och få stöd för genom tolkningar av de heliga texterna. Jag ser ingen som helst fördel med att komma med undanflykter framför att försvara beteenden.
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    SkåneP skrev 2011-07-11 11:42:07 följande:
    Ser du inte? Vet inte om det är lönt, men låt mig försöka förklara skillnaden.

    Bortförklara:  Det där gäller inte längre. Hustrumisshandel är alltid fel
    Försvara: Det är OK om man bara har goda skäl, som tex att se till att Allahs väg följs.

     

    Bortförklara: Hustrumisshandel är alltid fel. Men vi ser genom fingrarna med det, och döljer det om det sker i vår församling.

    Du glömde den detaljen. 
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
  • Dorian Ertymexx
    Mentat skrev 2011-07-11 11:48:26 följande:
    Jo, visst finns det feministiska rörelser och det kan ju verkligen behövas i länder där kvinnor diskrimineras så grovt som i t.ex. Saudiarabien eller Iran men vad jag funderar på är om det syns några tecken på att de påverkar de muslimska lärde? Såvitt jag har läst om så försöker de oftast verka inom islams ramar och vill se tolkningar av Koranen och haditherna som ger kvinnor en bättre ställning men det är klart att det är en svår sits om grundtexten, Koranen, inte kan ändras och man lever i ett land vars lagstiftning måste stämmas av mot Koranen i alla delar.

    Den sitsen har vi ju inte i länder som pläglats av kristendomen. Även om lagstiftningen kan utgå från t.ex. tio Guds bud eller så så har det mig veterligt aldrig varit tal om att en stats lagstiftning i alla avseenden skall stämma överens med Bibeln. Inte ens inkvisitionen uppfyllde det och den har vi lämnat bakom oss för länge sedan. På så sätt har man ett lättare utgångsläge för jämställdhet i västvarlden.

    Alltså, det är väl inte så konstigt att de agerar inom islams ramar, inte konstigare än att kristna feminister verkar inom kristendomens ramar. De är ju fortfarande troende, och utgår från sina respektive heliga texter för att verka för jämställdhet (utöver en ofta mer sekulär och tolerant tolkning än fundisarna i SA, Iran respektive USA och Vatikanen lystrar till).

    Problemet är att styret i både SA och Iran är närmast diktatoriska, och det gör det svårt att verka för jämställdhet. I SA har dessutom regimen västs tysta, och ibland öppna stöd, så förändring är svårt att få igenom. Iran har ju inte alltid varit så fundamentalistiskt heller, det var ett långt utvecklat och mer jämställt land innan väst lade sig i den interna politiken, och ville ha "stabila" regeringar. Samma sak i många av de arabiska staterna faktiskt.

    Det här är en text jag tycker beskriver det hela ganska bra. Det är inte en "källa", alltså inget bevis, bara någon som beskriver saker på ett bra sätt, som jag ser det.

    http://www.sourze.se/Europa_b%c3%a4r_skulden_f%c3%b6r_islamsk_fundamentalism_10758548.asp
         
    Politiskt korrekt. Vuxenspråk för du är dum.
Svar på tråden Varför skulle muslimer ha dålig kvinnosyn?