Läs den här artikeln om vad Riksbankschefen sade igår när han frågades ut i riksdagens finansutskott.
https://www.avanza.se/aza/press/press_article.jsp?article=219208
”Om Sverige skulle hamna i ett läge där skuldsättningen åter börja öka kraftigt måste man, enligt Stefan Ingves, återuppta diskussionen om skuldsättningstaket, öppna för amorteringskrav och bankerna måste rätta sig efter Basel III-kraven, "och mer än så". ”
”Riksbankens bedömning är också att frågan om bankernas riskvikter på tillgångarna måste lyftas upp.”
”Stefan Ingves konstaterade att dessa former av ökad reglering kommer att leda till att det blir dyrare att låna, men det "visar att verktygen biter". ”
Vad innebär då detta i praktiken?
Som jag påpekat i ett tidigare inlägg: Under hela hösten har bostadspriserna fallit och antalet affärer varit litet. Ändå har hushållens skuldsättning fortsatt öka med över 5% i årstakt - snabbare än både BNP och löner. För att skuldsättningen ens skall stabiliseras på nuvarande nivå måste bostadsmarknaden alltså pysa fortare... Det räcker med att priserna slutar falla och antalet affärer blir mer normalt för att skuldsättningstakten skall dra iväg igen.
Om nu detta skulle inträffa, trots att ökade riskvikter håller uppe räntorna, så kan man alltså räkna med att situationen rättas till med tuffare låneregleringar. Sverige har helt enkelt inte råd med den ökade totala skuldsättning som skulle bli följden av ökande eller ens stillastående priser. Dessa kommer att fortsätta falla.