• Anne B M

    Gastric Bypass (GBP)

    Här pratas allt mellan himmel och operation Skrattande.

    Vi har gemensamt att vi gjort, ska, eller vill göra en "Gastric Bypass", en s.k. viktoperation. Här kan du ställa frågor om du är intresserad, vi svarar så gott vi kan.

    1. Hur går man tillväga för att få en operation?
    • Man bokar ett läkarbesök på sin VC, där ber man om att en remiss ska skickas till tillhörande sjukhus kirurgmottagning. Man kan också skicka en egenremiss. Man blir kallad till sjukhuset, där man får träffa ett läkarteam. Alternativt ringer och bokar tid på ett privat sjukhus, det går fortare men man får då bekosta det själv, ca 130 000 kronor.

    2. Hur lång är väntetiden?
    • Kontakta det sjukhus du ska/vill opereras på för information.

    3. Vilka krav ställs på mig som vill göra en viktoperation?
    • BMI måste ligga runt 35-40
    • Allvarligt menande bantningsförsök skall ha gjorts med sakkunnig, personlig rådgivning. Operation får aldrig vara en förstahandsmetod.
    • Fetman måste ha varat ett antal år.
    • Man ska vara motiverad och förstå vad en operation innebär.

    4. Kan jag aldrig äta gott igen?
    Jo, de kan man absolut. Skillnaden är att man måste lyssna på kroppen lite mer än förr.

    5. Graviditet
    GBP utgör inget hinder för graviditet men kroppen klarar inte av detta energimässigt första året efter operationen. De som önskar skaffa barn bör vänta ca ett år efter operationen tills vikten stabiliserats. Vid en graviditet bör man kontrollera sina värden lite extra, då näringsbrist kan förekomma.

    Vill du vara med i andra forum om GBP så "googla" så finner du en "uppsjö" av andra forum relaterade till GBP.

    Facebook finns en del grupper om GBP också, jag har bland annat startat en sluten grupp där, där endast invigda kan läsa och skriva, för det finns många människor som inte är öppna med att dom ska, eller har, gjort en operation. Nu är det så fånigt att man måste vara vän med mig på Facebook för att komma med i gruppen (inte mitt val, utan Facebooks eget system), så skicka en vänförfrågan till mig så lägger jag till dig i gruppen. Anne Bokvist Moijé heter jag där .



    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-17 11:16
    Bilder:
    www.familjeliv.se/Forum-11-258/m56388345.html

    Mat:
    www.familjeliv.se/Forum-22-72/m49968878.html

    TRÅDSTARTARENS TILLÄGGSKOMMENTAR 2011-02-23 09:29
    Nu ska det fungera att ansöka om medlemskap i gruppen på FB, utan att först bli vän med mig.

    www.facebook.com/&ap=1
  • Svar på tråden Gastric Bypass (GBP)
  • Anni Me
    Em95 skrev 2014-02-26 23:52:11 följande:



    Vad menas med privat?

    Betala själv?

    Jag har pratat med dem på VC som ska skicka mig vidare. Kan jag få vänta ca 2månader då?
    Ja jag betalar den själv.
  • Anni Me

    Nu har jag träffat kirurgen och dietisten. Känner mej mycket lugnare nu så det känns skönt. Det va lite roligt för dietisten hade själv gjort en gbp operation för 5 år sedan, så hon visste verkligen vad hon pratade om.

    Väldigt trevlig och snygg kirurg oxå ;) kan ju inte gå fel då. På söndag börjar ja med pulver, blir inte riktigt 2 veckor, men kände att jag vill ha sista helgen nu innan.

  • provalarm
    Em95 skrev 2014-02-26 14:05:14 följande:
    Hur länge har alla fått vänta på operationen?
    1vecka? 3månader? 5år??

    Jag gick via remiss från VC till skönvikt och jag stod i kö till skönvikt i 1,5 år ( de gör rätt rejäla utredningar) i april 2013 så gick remissen från skönvikt  till kirurgen i Falun som i juli berättade att jag inte skulle komma fram efter vårdgarantins 90 dagar, möjligen i december 2013 skulle jag få komma dit för 1:a bedömning så jag vände mig till väntetidskanskliet och klagade som  Hänvisade mig till Sophiahemmet som petade in mig i augusti och 4 veckor senare var det Op... Sååååå in alles  har jag väntat i 2 år ca..

    AnnaHbg: Jag äter mer godis nu än vad jag någonsin gjort på de senaste 15 åren.

    Lyckas ni med mat-schemat? små måltider flera gånger om dagen? Konsistens-problem?
  • Anna Hbg

    Provalarm: Mörk choklad gå bra i små mängder men mår faktiskt lite illa av annat godis just nu :). Jag är asdålig på att äta tillräckligt :/ Har problem med fil, torr mat och väldigt kompakta saker. Vissa färska grönsaker funkar sådär också. Är galet sugen på sushi! Är det någon av er opade som ätit det och hur gick de i så fall. Tänker mest på det söta klibbiga riset och sjögräset.

  • provalarm

    Anna Hbg: Jag åt sushi för första gången nu i januari. Jag var högst misstänksam men hungrig, jag åt i små bitar och jag fick  ordentligt och hålla igen på "wasabin" så man inte måste bälga i sig vatten.  Jag tror det är som med de flesta rätter ... man får låta bli att glufsa i sig ( jag är glupskt lagd tyvärr)

    Samma här .. urkass på mat-tider Jag äter nog bara mindre frukost och lunch på jobbet och nåt lätt-ätet när jag kommit hem men sen så river jag i skafferiet och letar upp godiset. ( jag har nog vant mig vid sockret nu) Jag kan äta bönor och färska grönsaker men inte bitar av kött såvida de inte är pulvriserade.. det handlar om att tugga, tugga och tugga.

    En big No-No är mjölk och creme fraiche.. samma med feta såser.. det får mig att må så illa. Torra och knastriga grejer som grovt hårdbröd och liknande har gått bra sedan jag klarade av att äta men vitt mjukt bröd får bagarn behålla.. det blir bara en äcklig klump som gör ont i magen. Prova dig fram, tugga väl och låt det ta sin tid även om det känns lite tröstlöst ibland.
    Även tarmarna var helt i oordning då jag skulle "på pottan" från september till mitten av februari.. först nu är närmar det sig... hmm... normal konsistens och man kan skita ordentligt .. på ren svenska

  • FruNisseTuta
    Jag behöver hjälp av er experter ;)

    Jag opererades för 3 veckor sedan och allt går enligt plan Jag har tappat 10 kilo på 3 veckor. 
    Däremot har jag fått smärtor i vänster bröst, typ stickningar när jag andas. Det är otroligt obehagligt och jag börjar bli lite nervös att något är fel?

    Är det här normalt?

    Tacksam för svar;)
  • Anna Hbg

    Provalarm: Kanske ska sticka iväg och köpa lite sushi snart då :) Ligger hemma sjuk nu och harhaft hög feber i 3 dagar vilket medfört att jag knappt ätit alls de senaste dagarna. Ännu sämre än vanligt mao :/ Har inte ätit typ oxfile och sådan typ av kött än men kotlett, kassler, kyckling osv funkar fint. Har du provat laktosfria produkter? Min mage pallar inte med vanlig mjölk och creme fraiche men laktosfritt går bra vilket är jätteskönt! Gör sås på minifraiche eller milda minimat nu istället för feta såser. Hmmmm, ja den där magen ja. Sköter sig inte riktigt lika bra som innan :/

  • Anna Hbg

    FruNisseTuta: Jag hade ringt till de sjukhus/den avdelning där du opades och hört med dem vad de säger. Jag hade ont de första veckorna i axlar och övre bröst pga av gasen de sprutat in under op men kände inte av det efter 3 veckor, vad jag kommer ihåg. Om du inte kan vänta tills imorgon kan du alltid ringa sjukvårdsupplysningen på 1177 och rådfråga dem. Lycka till och uppdatera gärna hur drt gick/går :)

  • Anni Me

    2 dagar på flyt gjorda och minus 1.9 kilo hittills :) bara resten kvar... :)

  • Anni Me

    Såå glad, idag stog vågen på 2 siffrigt :) det är med pulver är inte så illa ändå :)

Svar på tråden Gastric Bypass (GBP)