Miralicia skrev 2011-01-11 11:21:02 följande:
Jag lagar i princip samma till alla, jag är för bekväm av mig för att göra något annat. i vårt fall är det ju dottern som behöver mjölk, ägg, soja-fritt + utan ett gäng annat också och jag alla sädesslag så skulle jag laga allt separat skulle jag behöva göra tre olika varianter till varje måltid och det gör jag helt enkelt inte. Nån gång ibland händer det väl att jag gör special till dottern, men då ser jag till att anpassa det vi övriga äter till mig (men då är skillnaden oftast att det är + ost, smör, ägg)
Eller huvudrätten är samma och sen kan det variera med tillbehören, tex två kastruller med pasta, eller olika tillbehör som creme fraicheaktig dressing, ost, tomater etc serveras i en skål bredvid så får var och en som tål ta för sig själv på sin egen tallrik.
Gör tex en skål med blandad sallad som alla tål allt i och sen an det bli en skål med pasta och en med (majs)couscous/quinoa, en med ost och en med tomater i så får var och en blanda på egan tallriken istället för att göra hela salladen med allt i samma skål (eller så gör jag majscouscoussalald till alla).
Ja, lasagne och pannkakor gör jag väl vanligtvis olika av, men inte så värst mycket mer saker vad jag kan komma på så här på rak arm. Annars är det väl kanske att jag passar på att gör maträtter med tex ost i om dottern inte ska äta hemma.
Vad gäller kryddor så behöver man inte vara rädd för att använda det även till barnens mat (även om man kanske kan vara lite sparsam med de allra starkaste och stora mängderna av starka kryddor), det är i princip bara salt man bör vara lite återhållsam med (men det skadar inte att man är som vuxen också) - den speciella barnmaten på burk är rätt extremt smaklös. Här har dottern ätit i princip samma mat som övriga familjen sen hon började äta vanlig mat.
Vansinnigt dyrt vet jag väl inte direkt att det blir? Tror att det skulle bli betydligt dyrare att laga separat, dels med att köpa olika råvaror och sen extra el som går åt för den extra matlagningen. Det bli billigare att enbart köpa kokosmjölk än att köpa både grädde och kokosmjöl om det dessutom inte går åt allting utan att man får hälla ut och slänga delar av förpackningarna för att det hinner bli dåligt innan man gjort av med det etc.
I varje fall för oss skulle det snarare bli vansinnigt dyrt att köpa och laga separat snarare än att laga samma och bara variera småsaker, och det skulle vi verkligen inte ha vare sig tid för eller råd att göra pga väldigt begränsad ekonomi (har levt 6 pers i princip på en lön alt ett studiemedel + lite högre bostadsbidrag vid studier än vid heltidsjobb, men totalsumman ungefär samma och sen 1/4 VB + 2 barnbidrag i sådär 3 år nu).
Men det jag gör är att bunkra "dyrare" matvaror när de är billiga och väljer lite billigare alternativ ibland (billigare är inte alltid sämre innehållsmässigt - ibland handlar det mest om utesende men om man ändå ska dela i mindre bitar spelar det inte så stor roll) - erbjudanden med billig kycklingfilé så köper jag på mig ett rejält lager så att man har tills nästa gång det kommer erbjudande på det, billig köttfärs i storpack bunkras också när det är billigt och delas i småförpackningar och fryses in, lax köper jag oftast som ojämna laxbitar i frysdisken på Willys (400 g för ca 30:- istället för att betala mer än det dubbla för laxfilé - ibland är det helt felfria filébitar i och ibland mer småbitar men det spelar knappast nån roll om man ska mixa till färs - ofta väntar jag med att bestämma hur jag ska laga till det tills jag ser hur bitarna i förpackningen ser ut), köper frysta Pangaisusfiléer istället för torsk, sej eller annan dyrare fisk och att det får bli fryst fisk istället för färsk. Även utnyttja och köpa färskt kött, chark etc när det är nedsatt 30-50% pga kort datum - antingen att man lagar till det direkt eller så klarar det att man stoppar in det i frysen några dagar för att förlänga hållbarheten även om bäst före/siste förbrukningsdag är 1-2 dagar senare (klarar ju ingen långtidsförvaring i frysen när det fryses så sent i hållbarheten - men jag har inte upplevt några problem av att frysa dagen innan sista förbrukning och sen lagat till inom 1-2 veckor). Så kött, fågel och fisk är det extremt sällan jag köper till "ordinarie pris", utan det bunkras vid extrapris så att det räcker till nästa gång det dyker upp extrapris på den typen av produkter. Och kött, chark och lite påläggsmat händer det även att sambon köper via jobbet (tex 3 800g-falukorvsringar för 20
lite emellanåt beroende på utbud i jobbutiken och hur vår ekonomi ser ut just den månaden.
Jag gör väldigt sällan en matlisteplanering för veckan och sen går och handlar utifrån den, utan jag handlar snarast först och planerar sen utifrån vad för kött/fisk/fågel som finns i frysen så att det vid handling mer blir att komplettera med frukt, grönsaker, färskvaror etc utifrån vad man ska ha till de planerade rätterna utöver själva huvudingrediensen.
Tack för ditt utförliga svar
Verkar som om jag är helt ute och cyklar när jag tror det ska bli så dyrt, men jag har inte ens tänkt i banorna att elen kostar, eller allt vatten och diskmedel etc
Tur det finns så underbara människor i denna tråd som får en att tänka efter
Och tänk att jag ännu en gång totalt förträngt att man kan använda kokos i matlagningen! Kan iofs bero på att jag inte alls är förtjust i kokos.. Men det kanske är en vanesak? Vart står det i affären, vid de vanliga mejeriprodukterna eller måste man leta i någon specialhylla kanske..?
Såg att vi fått ris-hirspasta utskrivet till lilleman, blev genast mycket lättare att ge honom samma mat som oss - vi kan ju faktiskt äta vanlig pasta och hans sin (jag och sambon är riktiga pastaälskare nämligen).
Ska kolla i utanalltbloggen efter lite recept, så får väl jag och sambon lära oss att äta hans mat helt enkelt... Letar dock fortfarande ett alternativ till grädde, tråkigt att behöva reda allt med risdryck och rismjöl jämt... Tips?