Inlägg från: ViFrånLandet |Visa alla inlägg
  • ViFrånLandet

    Allergitråden

    Tibell skrev 2010-12-08 19:44:18 följande:
    ViFrånLandet: Åhhhh jag vill ha recept!! Hönans bröd smular alltid sönder :(

    Är ett modifierat recept, jag kallar det teff&bovetelimpa Glad

    5 dl Teffmjöl (Jytte)
    1 dl Bovetemjöl
    1 tsk salt
    3 msk matolja
    ca 5 dl vatten
    50 g jäst
    Brödkryddor (anis, fänkol, kummin)


    Blanda de torra ingredienserna i en bunke
    Blanda ut jästen i det fingervarma vattnet
    Blanda degen ordentligt 3-4 minuter, gärna i maskin
    Degen bli lös och kan inte knådas.
    Låt degen jäsa ca 1 timme
    Häll degen i en smord brödform (jag klädde den med bakplåtspapper istället)
    Grädda i 200 grader ca 40 minuter
    Om den blir mörk - täck över med folie


    Skär ganska tjocka skivor.
    Förvaras med fördel i frysen, tinas i micron (då blir det lite "gummikonsistens" så den håller ihop ännu bättre)

    Lycka till!
  • ViFrånLandet
    Erre skrev 2010-12-08 20:00:12 följande:
    Hej!

    Jag har en son som är allergisk mot bla mjölk, vete, havre, häst, ägg (luftburet). Jag håller nu på utreda en reaktion han haft vid några tillfällen. Har tex ärtor i åtanke, men vette fasen om det är det.
    Det jag nu undrar är mest riktat till er som har CITRUSALLERGI. Kan man vara så allergisk så man reagerar om någon/några skalar en mandarin i samma rum? Eller om man håller på och leker med mandariner?

    Förresten, har inte läst igenom tråden, men om det nu inte varit på tapeten vill jag bara meddela att den nya havreghurten innehåller spår av mjölkprotein och har stoppats till återförsäljare.

    Tacksam för svar!
    Jag har en vän som inte kan vistas i samma lokaler (inte ens i vårat hus på 130kvm!) som det finns apelsiner, antar att det kan vara lika med mandariner? Så här hemma får vi slänga ut frukten på verandan innan hon kommer hit Obestämd
  • ViFrånLandet
    tes 75 skrev 2010-12-08 20:32:10 följande:
    ViFrånLandet skrev 2010-12-08 20:06:23 följande:

    Är ett modifierat recept, jag kallar det teff&bovetelimpa Glad

    5 dl Teffmjöl (Jytte)
    1 dl Bovetemjöl
    1 tsk salt
    3 msk matolja
    ca 5 dl vatten
    50 g jäst
    Brödkryddor (anis, fänkol, kummin)


    Blanda de torra ingredienserna i en bunke
    Blanda ut jästen i det fingervarma vattnet
    Blanda degen ordentligt 3-4 minuter, gärna i maskin
    Degen bli lös och kan inte knådas.
    Låt degen jäsa ca 1 timme
    Häll degen i en smord brödform (jag klädde den med bakplåtspapper istället)
    Grädda i 200 grader ca 40 minuter
    Om den blir mörk - täck över med folie


    Skär ganska tjocka skivor.
    Förvaras med fördel i frysen, tinas i micron (då blir det lite "gummikonsistens" så den håller ihop ännu bättre)

    Lycka till!
    åh, tack! ska försöka hinna prova snart. en fråga; smakar det mycket av bovete? vanligt bovetebröd spottar sonen bara ut..
    Har faktiskt inte smakat brödet själv då jag tycker teff-smaken är rent vidrig... Men om du vill vara på den säkra sidan kanske det går att byta ut bovetet mot potatismjöl? Enligt receptet jag moddat ska den delen vara jytte orginal (http://www.allergimat.com/produkt.asp?id=93) men det innehåller massa konstigheter så därför tog jag bovete istället...
  • ViFrånLandet

    Är inne och läser så gott som dagligen men har liksom aldrig tid att skriva trots att jag gärna kommit med kommentarer, tips och idéer till era inlägg... Och eftersom jag har minne som en guldfisk och inte orkar gå tillbaka och läsa om allting får det utebli även denna gång...

    Fick kallelse till specialistmottagningens barn och ungdomsmedicin i den större staden idag, den 5/1 har vi fått tid till både specialistläkaren (henne vi träffade sist) och dietist! Blev så glad att äntligen få lite konkreta kostråd snart att jag totalt förträngde julstressen Tungan ute

    Förresten, det där brödet jag tipsade om förut (teff&bovete-limpa, finns recept längre bak i tråden) har jag gjort igen men då med hälften potatismjöl och hälften bovete. Brödet höll ihop ännu bättre och jag tror bestämt att lilleman tyckte bättre om det också, även om han åt det "gamla" utan problem. Ett litet tips bara!

    Nej, nu måste jag gå och lägga mig innan jag somnar här framför datorn... GOD JUL på er om jag inte hinner in och skriva mer innan!

  • ViFrånLandet
    Tibell skrev 2011-01-02 18:40:55 följande:
    Kan barnet matvägra i samband med att de fått i sig något de inte tål?

    Hönan fick ju tugga lite på en sockerärta igår middag och på eftermiddagen fick hon diarré. Idag har hon fortsatt ha diarré och hon äter inget :( bara en flaska välling och kanske en korv...

    Hur länge kan det hålla i??
    Absolut, Gabriel matvägrar/äter otroligt lite när han fått i sig något han inte tål... Antar att det är pga smärta och obalans i magen som gör det, G brukar iaf få tillbaka aptitet ordentligt när magen blivit okej igen. Hur länge det håller i är svårt att säga, i Gs fall beror det på vad och hur mycket han fått i sig...

    Hoppas lilltjejen blir bra snart!
  • ViFrånLandet

    Idag har det varit synd om lilleman, han gallskrek i 25 minuter och behövde hjälp av tempen för att kunna bajsa, och ut kom en stenhård jättestor klump Rynkar på näsan Han har varit riktigt hård i magen några dagar nu men vi har inte tyckt att det besvärat honom så mycket, han har visserligen fått kämpa lite för att få ut det men inte haft ont (inte som vi märkt iaf) förrän idag. Vi har gått igenom matdagboken flera gånger nu och jag kan inte se något som helst samband med maten, han har inte fått något nytt... Dock så har de ändrat lite i Oldas risgröt/rismjöl - innehållet är det samma men numer är det finmalet istället för små flingor, kan det ha någon betydelse?

  • ViFrånLandet
    t0va skrev 2011-01-04 22:43:39 följande:
    Läste om oldana risgröt som bara innehåller ris och vatten, är det något att testa sen för att han ska kunna äta gröt, eller finns det något annat alternativ som vi kan prova?  
    Vi använder risgröten dagligen till sonen! Gör gröt på 1 dl vatten, 3,5 skopor Nutra, 4-5 msk oldas risgröt samt en skvätt olja. Går självklart att byta ut Nutran mot någon annan ersättning Glad Dock har de gjort om pulvret lite, förut var det som små flingor och numera är det finmalet, samma innehåll dock (ris, vatten) och jag vet inte om det gör någon skillnad egentligen, men krävs lite mer pulver för att få rätt koncistens på gröten kan jag tycka...
  • ViFrånLandet

    Har nu varit och träffat läkaren och dietisten, helt underbara och förstående människor båda två Glad Är SÅ glad att vi äntligen får ordentligt med hjälp!

    Från och med imorgon ska vi ge honom duphalac samt ta bort banan från kosten. Vi ska även försöka dra ner på hans Nutra-konsumtion, då vi sett ett samband att han får hårdare avföring när han fått mycket av det (och Nutra är ju känt för förstoppningsproblematik, som alla här inne säkert redan vet). När han sedan är helt ok i magen, helt frisk etc ska vi provocera med ägg. Spännande att se vart det leder! Efter det ska vi smyga in mjölk igen, får se om det funkar nu (har ju inte fått det sedan juni), annars blir det provokation om tidigast ett halvår igen. Det var väl ungefär så långt vi planerat, har telefonmöte inbokat redan i slutet av januari, får väl se hur långt vi kommit med provokationerna osv då helt enkelt.

    Förövrigt passade lilleman på att bajsa när vi var där, både dietisten och läkaren konstaterade att han fick ta i en del för att få ut det samt att det var på tok för hårt. Läkaren kände och klämde även på magen efteråt och konstaterade att det fanns mycket kvar i tarmarna, så även om han får ur sig en del är det absolut förstoppning han har, så nu hoppas vi duphalacen hjälper!

    (Förresten kom jag på att jag inte läste på flaskan på Apoteket, läkaren skrev egentligen ut Lactulos med vi fick Duphalac istället, är det någon skillnad? Ut allergisynpunkt då tänker jag! Måste kolla upp det innan jag börjar ge honom...)

    Sorry för det långa inlägget, händelserik dag idag!

  • ViFrånLandet

    Har en liten fundering inför stundande äggprovocering... Eftersom lilleman älskar pannkaka tyckte dietisten att det var lämpligt att börja med ägg i det men jag funerar lite över hur jag ska göra rent praktiskt. Har inte mängderna i huvudet men jag gör smeten på risdryck, bovete, rismjöl och bakpulver, ska jag bara blanda i ett ägg i det eller ska jag kanske ta bort bakpulvret (som jag antar är substitutet eftersom det inte finns i "vanlig" pannkaka)? Hur hade ni andra gjort?

    En till fundering. Dag 1 ska vi ge 1x1cm och dag 2 (om det går bra vill säga) ska vi ge 3x3cm, sen ska vi succesivt öka, men med hur mycket? Tips och idéer?

    Tack på förhand!

Svar på tråden Allergitråden