Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    jag hade tidigare en snygg men opraktisk glashylla på vår gästtoa där jag samlar alla mina parfymflaskor - både dom som används och dom som bara är prydnad. En dag gick den hyllan i kras av sonen som var lite för snabb med att sträcka sig efter tandborsten...

    Bara av en händelse så samlade jag ihop alla parfymflaskor i en stor gammal syltburk med patentlock - typ från 20-30-talet nånstans.  Och attans så snyggt det blev och såååå mycket mindre plats allt tog!

    dom flaskor som inte fick plats pga sin storlek hamnade högst upp på ett litet målat träskåp vi använder som medicinskåp.

    Där hyllan en gång satt (som dolde det vidriga kaklet)  har vi nu satt upp en ny rad med fint kakel och en liten trådkorg hänger där istället som rymmer familjens tandborstar.   


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Ett tips till alla er som har många saker att slänga men inte förmår er att göra det...

    Om ni har 10 saker av något - bestäm er för att till att börja med spara 8 saker och bestäm er för att gå igenom sakerna igen om kanske 2 månader.  När 2 månader har gått så av dessa 8 saker kanske du kan spara 5. När ytterligare en kort period har gått kanske du bara sparar 2 och snart är ingenting kvar.

    Alltså - man måste inte slänga allt på en gång, ta lite i taget. Huvudsaken är ATT något blir slängt. Under tiden kan du gå igenom sakerna gång på gång och verkligen bestämma dig för vad som är viktigt att spara.       


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Har sagt det förut i tråden men jag kan köra lite repris så här i flytt-tider och i semestertider när kassan kanske är lite skral...

    Ha koll på vad du har i frysen!

    Min svärmor har just flyttat från sitt stora hus på 160 kvadrat till en lägenhet på ca 80 kvadrat.

    Frysen som var knökfull av många märkliga paket gav mig detta tips.

    Frys ALLTID ner ALLT i ordentliga fryslådor.

    5 ynkliga köttbullar i en fryspåse kommer ingen att äta och ingen kommer heller aldrig att hitta den påsen längst in längst underst i frysen. 

    burkar är också lätt att öppna och se vad som finns och dom går att fylla på.

    Skippa ALLA former av påsförvaring i frysen så långt det går.  Enda gången det är okej är vid två tillfällen 1:  om påsen än så länge inte är öppnad.  Men så fort en påse öppnas så in med det i en burk. och 2: platta paket med köttfärs, skivade limpor, kotletter osv kan med fördel samlas ihop och läggas i en stor fryspåse med zip-funktion. Då blir allt samlat och inget riskeras att glömmas bort eller försvinna.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    M och M skrev 2011-08-01 22:14:32 följande:
    Hur förvarar ni skor som inte används?

    Sängkläder till er och till barnen?

    Handdukar och badlakan?

    Ytterkläder som inte används pga säsong eller annat?

    Städgrejer såsom dammsugare, moppar, flaskor och sprayer?

    Hammare, skruvar, spikar, skruvmejslar och annat sånt småplotter?

    Lampor?
    Skor som inte används:   I källaren på ett eget skoställ, dom skor vi har flera av som vi alternerar mellan som tex nu i sommar när man har flera flip-flops, flera gympaskor osv så står ett par framme i skohyllan och resternade skor garderoben i hallen.

    Sängkläder till oss och barnen:  I varje persons respektive sovrum. och vi har inte heller så många ombyten.  Vi vuxna har 4 omyten av sängkläder (en i sängen, en i tvätten och två rena att välja på) . barnen förvarar sina lakan i sina garderober eller i byrån. Dom har två ombyten vardera.

    Handdukar och badlakan: gästhanddukar/små handdukar förvaras på lilla toan på en snygg vägghylla.  Badlakan i diverse storlekar har vi i ett inbyggt skåp i badrummet.

    ytterkläder som inte används: Hängs undan i klädsäckar nere i källaren (vi bor i hus)

    Städgrejor:  Mopp och hink står ute på altanen bakom altandörren.  Eftersom vi har småbarn förvaras alla diverse städmedel i städskåpet på hyllan högst upp. Under diskbänken har jag en hink där jag förvarar trasor, diskborstar, diskproppar, svinto, stålborste och sånt.

    Hammare och diverse småplock:  I verktygslådan. har två stycken. En för verktyg och en för småplocket. har köpt såna här lådor i plast med massa fack i som man förvarar fiskesaker i på Cleas Olsson - där stoppar vi i skruv, spik och muttrar och annat man behöver.

    Glödlampor -  i en gammal plastback från ett kylskåp och den står på en hylla på väg ner till källaren. Förvaras lampor av olika slag men även batterier och sånt som också hör ihop med el/lyse.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Alla är väl överens om att man har för lite skåp i köket och därmed alldeles för taskig förvaring av det man faktiskt måste ha och det gör att saker och ting oftast inte har en logisk placering.

    Hur gör ni i köket där det brister i skåp och lådor?

    Jag har svårt att hitta ett vettigt hem för tex små dessertskålar, äggkoppar, tillbringare, rivjärnet, elvispen och lite annat.  vart har ni såna saker?

    och hur gör ni med tex barnens plasttallrikar och plastskålar och kanske deras fina dop-porslin? och husdjurens extra matskålar`?

    och hur och vart förvarar ni sånt som bara dukas med nån gång ibland och som ändå inte riktigt är finporslin? Som tex jultallrikar, tomtemuggar, glöggservisen, påskhönan för äggen, patentburkarna för sylt och inläggningar  osv?

    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    M och M skrev 2011-08-02 21:54:32 följande:
    Skulle verkligen behöva organisera om i alla våra skåp...men det blir sånt projekt och vet inte vars jag ska börja med en 16-månaders tjej här hemma...och på kvällarna är man ju såå trött.....

    Har ett skåp i ett lekrum som just nu inte är tillåtet alls för ett litet barn. Innehåller så mkt kraffs såsom skruvar, sladdar, lite städgrejer, lite påskgrejer, prydndsgrejer, ja ni hör det är ingen ordning alls... Där skulle jag vilja ha dotterns garderob istället. Men då innan man plockat ur allt därifrån och gjort sig av med de grejerna på någon bra plats och sen måste garderoben i sig göras i ordning med fler hyllor, lådor etc, kläder flyttas upp osv...

    Hallgarderoben skulle behöva organiseras med bara sånt som används just nu men inte behöver vara famme. Är lite väl mkt grejer där nu....

    Nere i ett förråd i kälaren har vi nog för mkt plats för där finns det tre dubbelgarderober där det nu samsas sängkläder till barnen, skor, tidningar, gamla taetrester, resväskor, neccecärer, handdukar, jackor som inte används, hundgrejer som inte används, målarkläder etc. Blä ingen struktur någonstans och jag vet inte vars jag ska börja!!!
    du kan börja med ett skåp i taget och rensa ur det som faktiskt behöver kastas. När du sen kastat allt sånt så börjar du om med att sortera sakerna .  i en garderob samlar du familjens ytterkläder, i en garderob gör du plats för verktyg, sladdar, lampor osv, på ett annat ställe samlar du julsaker osv.

    Flytta sakerna mellan skåp och lådor och organisera.

    men du måste börja med att SLÄNGA! Då får du bättre översikt över vad du faktistk har sparat och hur mycket ledig yta du också har att röra dig med.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    M och M skrev 2011-08-03 21:52:09 följande:
    Ja ska nog gra så. Ska bara hitta tid och energi till att göra det. På kvällen efter dottern somnat är jag ju så trött...
    Ramborg ovan har en poäng - orkar du inte rensa en garderob så gör inte det. Men huvudsaken är att du faktiskt BÖRJAR nånstans.

    Förr eller senare måste du ju ta tag i det och det blir ju inte enklare ju längre du väntar tyvärr.

    Använd Tv:n som sällskap så går det bättre, ta med ett par pappkassar eller en kartong upp till tv:n och sitt där och rensa.  Sätt ett mål att du ska rensa en pappkasse varje kväll så är det enklare översikt över sakerna och ser inte så hopplöst ut.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Fylgja skrev 2011-08-08 16:09:19 följande:
    Förlåt om den här frågan redan varit uppe i tråden, jag hittade den ju sent: Hur gör ni för att hålla ordning i strump och underklädeslådor.  Helst skulle jag vilja slänga ut våra gamla lådor och köpa någon form av system men det kommer inte bli av den närmaste tiden..

    Strunplådan blir kaos på nolltid och nu när jag rensade hittade jag säkert 10 par svarta strumpbyxor - har tydligen köpt nya för att jag inte ser de jag redan har Skäms
    min egen erfarenhet är att ju större lådor man har ju rörigare blir det.

    Vi har en byrå i sovrummet för underkläder och den är 40x40 i storlek och 6 lådor hög. Höjden på själva lådorna är ca 25 cm.

    Jag har en låda för bh:ar, en för trosor och en för strumpor, strumpbyxor och strump-leggings. (maken har två lådor och den sista lådan delar vi på när det gäller badkläder, nattlinnen och sånt)

    Jag viker trosor snyggt och lägger i högar i lådan, får plats med 5 rejäla högar.
    Bh:ar får plats i två högar - dom viker jag på mitten vid kuporna.
    Sockor viks och krängs över skaften på ena sidan och andra sidan har jag strumpbyxor och resterande.

    Jag rör aldrig om i lådorna utan plockar det jag ska ha och när jag lägger ner tvätt så läggs det snyggt i högarna.

    Jag har bättre ordning nu i mindre lådor för att det finns inte så mycket att välja på helt enkelt.  Jag måste vika och hålla snyggt för att alltign ska få plats. Minsta lilla röra och lådorna går inte att stänga.
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Det här rekommenderar jag till all slags förvaring hemmavid. Eftersom dom är mjuka så får dom plats överallt i garderober, klädkammare, vinden, källaren osv.. Slukar enorma mängder och man får ett annat perspektiv på förvaringen eftersom det inte krävs några särskilda krokar eller häng-anordnignar.

    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70115578

    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/90154559

    Här har jag föressten hittat den ultimata prylen när man har extremt ont om plats.  Scarfes, smycken, bälten, toppar, kjolar.. you nam it - häng upp och njuut!!

    http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/70108912


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    sirisdotter skrev 2011-08-14 11:07:46 följande:
    Nu vill jag sätta igång  och "boa in mig"   inför höstens och vinterns tv/mysa-inne-kvällar.   Hade gjort en pla i mitt huvud  (röja på bord och golv så att jag kommer åt att dammsuga som ett första steg).    Granne  påstod nu  att jag ska börja med att PUTSA FÖNSTREN  och sköta om krukväxterna!    Att  DET skulle göra så stor skillnad!
    Ska jag gå omkring i röran och få inspiration av fina fönster?    Kanske?    Men jag känner mig osäker på fönsterputs,   brukar ringa någon då och då som tar alla fönster snabbt och billigt.   Som det är nu vill jag dock inte släppa in någon här....

    Någon som börjar med fönstren?
    Japp fönster is tha shit!

    putsade fönster med lite fräscha krukväxter, kanske nån fin duk och lite prydnader och  rena fräscha gardiner är oslagbart - genast får man bråttom att göra klart resten av rummet också när man inser hur eländigt resten ser ut,..
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...