Inlägg från: Nyfiken gul |Visa alla inlägg
  • Nyfiken gul

    Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...

    I veckan har jag fått sorterat gamla fotografier som legat överallt och drällt, ni vet sånt här som aldrig hamnar i album och bilder man ibland ramar in och hänger upp, bilder man får kopior på av släkt och vänner osv osv.. alltså allt sånt som skräpar i skåp och lådor och aldrig hittar hem.

    NU gör dom det!

    Jag köpte  såna här: http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/00115464/   - fyra såna  lådor som nu står i garderoben.

    På köpet fick jag rensat lite annat så jag kan tipsa om hur jag gjorde ;  1 låda rymmer bikinis och baddräkter, 1 låda rymmer bälten, hängslen och tillbehör till kjolar och sånt (accessoarer man kan ta bort)  1 låda rymmer finare underkläder som korsetter, min fina spetsbody jag hade på bröllopet, strumpebandshållare och lite sånt jag inte vill ha i min vanliga byrålåda.

    och sista lådan som rymmer då alla foton som jag sprungit runt och letat. Jag har lagt ner dom i plastfickor så dom inte skadas och sen har jag även lagt ner alla inramade småkort jag inte längre vill ha på väggen. allt fick plats snyggt och prydligt.


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    H Raheb skrev 2011-12-28 12:12:35 följande:
    Skulle behöva ett tips, håller på att separera, och flyttade tillbaka till villan jag ska ta över, men eftersom det nu tagit exet 6 mån att få tummen ur och fortfarande inte har fått ut den helt, så har jag hela hallen full med lådor som jag har fått packa åt honom, och halva vardagsrummet full med möbler som han inte hämtat, så nu vill jag ha tips på hur man gör för att få ordning på sina saker, när man samtidigt ska husera ett extra hushåll som hela tiden är i vägen. Känner att jag bara flyttar sakerna runt huset och får ingen ordning på något.

    Har hotat att lägga ut hans möbler på blocket och köra lådorna till åv c om de inte är borta snart, men trots det händer inget.

    enklast - ring Shurgard och hyr ett förråd av dom.

    Om inte det går så kanske du får offra ett rum tillsvidare så du kan stapla in grejorna där och stänga dörren.

    Sen säger du åt ditt ex att   det och det datumet får han hämta grejorna - sista budet - sen åker sakerna iväg och det är inte längre ditt ansvar för vad som händer med dom.

    Kanske kan nån polare husera sakerna, kanske blir lättare att få ändan ur vagnen om dom står ivägen hos nån trångbodd polare... heheh
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    *rodnar ödmjukt*

    Tack Skäms  


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    moln och sol skrev 2011-12-29 11:58:43 följande:
    Vad är det för saker ni kastar? Jag tycker att jag försöker rensa, men hittar ofta på anledningar till att spara det jag står i begrepp att kasta... Det går lite bättre nu än förrut, eftersom jag insett att såhär kan det inte se ut hemma.
    Jag vet inte riktig vad det är jag "borde" kasta och vad som är dumt att kasta, som jag sen kommer att ångra. Jag vill ju inte kasta saker som jag senare kommer att ha nytta av. Det känns ibland som att jag nog skulle kunna kasta en massa saker. Men hur skulle det bli sen, om jag kom på att jag slösat genom att slänga massa saker jag köpt? Eller om jag kastar saker jag har fina minnen kring. Tänk om jag ångrar mig!  
    Att ställa undan saker i ett halvår och sen kasta lådan utan att titta i den, vet jag inte om jag skulle våga. På ett sätt är det ju lättare att bestämma sig för att kasta saken och sen åka direkt till soptippen med saken, innan man får chansen att ångra sig. Jag är lite så när det gäller köp i affären också, funderar över mitt köp tills "Öppet köp tiden" gått ut och det liksom är "försent" att ändra sig.
    Jag har överlag svårt att fatta beslut. Ju mer "avgörande" desto svårare och ju mer skjuter jag upp beslutet. Jag antar att för att bryta det mönstret, måste jag våga gå emot min "rädsla" och göra på ett nytt sätt. Tex inte ge mig själv chansen att utnyttja "Öppet köp tiden". Köpt är köpt. Som jag gör nu hamnar jag ju i ett läge där beslutet hänger över mig i en längre tid, vilket blir ännu jobbigare...förstår jag ju, men hur bryter jag trenden?!
    Mitt bästa tips när det gäller att spara/slänga saker - sluta analysera - för i slutändan kommer man aldrig att kunna slänga något i så fall.

    Det spelar ingen roll om du ångrar dig om ett halvår - ett år - det är ju NU du behöver röja elelr hur? 

    alltså, det du inte är i akut behov av just precis här och nu, det kan du slänga bort eller skänka vidare.

    För när det väl kommer till kritan så ärligt talat tror jag inte att du faktiskt använder just precis DEN saken den dagen behovet kanske dyker upp, eller hur? Då köper du nog nytt.

    Så, inga ursäkter. Bara att rensa ut!             
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Vickanflickan skrev 2011-12-30 23:35:13 följande:
    jag har en fundering som jag gärna skulle vilja ha synpunkter på gällade sonens garderob. Som det ser ut nu har jag han kläder i en garderob som varit linneskåp. alltså med många hyllplan. Men jag funderar på om det inte vore enklare att ha kläderna i en garderob med klädstång. Att hänga kläderna på galgar. På så sätt behöver man ju inte vika dom när man tar dom från tvätten utan bara hänga upp dom på en galge. Och sen borde man ju lätt kunna se vad det är för tröjor. Vad tror ni. Är det bara onödigt byte? är det kanske ett sämre alternativ tom?

    Beror väl kanske på vad för typ av kläder han använder och hur mycket kläder han har också tänker jag.  Victor är snart 4 år och jag har en gigantisk byrå åt alla hans kläder, för mig är det skönt att kunna stapla kläderna på hög och jag har en låda för varje typ av kläder i princip. Och han har väldigt mycket kläder.  Jag får även plats med hans egna sänglakan i byrån och slipper meckla runt i andra överfulla skåp och lådor.

    Man får plats med mer kläder på hyllplan och så små kläder kan inte alltid hängas på galge heller. 

    I ditt läge skulle jag nog köpa trådbackar och samla strumpor, kalsonger och linnen i för att få mer plats bland byxor och tröjor och dom finkläder/favoritkläder som kanske behöver hängas kanske du kan få plats med ändå?  

    Victor har ganska mycket finkläder och favoritkläder men eftersom jag har bra organiserat i lådorna så är det lätt att överskåda och ta fram det han vill ha ändå.     
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    Samban har en poäng i det där med att spara och slänga saker.

    OM  det mot förmodan måste sparas vissa saker - oavsett orsak - se då till att ialla fall ha glädje av ni valt att spara saken/plagget genom att faktiskt använda det.

    Inte har man någon glädje av sparandet om man måste ha saken i en dammig låda i källaren? vad är då vitsen med att spara skiten?

    Sortera in det i garderober och lådor och ställ fram saken i bokhyllan eller möblera i rummet med möblen. Använd!

    Vill du inte ha det där? känns det obekvämt att ha det synligt? Då är det nog läge att göra sig av med det.           


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Ramborg skrev 2011-12-31 13:36:41 följande:
    Är det någon som har ett bra tips på hur man blir av med byggdamm? De har sågat i tegel, samt bredspacklat och slipat. Och trots att vi hade plast så har dammet letat sig ut i hela huset. Bokhyllan är jobbigast, tror jag, och soffan. Kuddöverdragen kan tas av och tvättas men inte själva sofftyget.

    torka, torka och torka....

    Möbler som stoppade stolar, fåtöljer, soffor med mera - kör skumtvätt på dom och få dom ren den vägen.

    Tvätta mattor i maskin så långt det går - övriga kan du tvätta i badkaret tex med såpa och skurborste eller ut och piska dom noga. Har du snö kan du lägga dom över en snöhög och piska - i snön rasar allt skit ut. 

    Våttorka sen alla ytor och golv. Torka rent alla böcker, prydnadssaker och glöm inte golvlister och under alla sängar, bord osv. Torka även fönstrena!  Byt gardiner!

    Det krävs ca 2-3 genomtorkningar och tvättningar innan det mesta är borta.

    Glöm alla tankar på dammsugare och  dammtorkning. Det funkar helt enkelt inte.        
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul

    har någon ett riktigt bra tips på en ÄNDAMÅLSENLIGT syskrin? Jag syr rätt mycket och  Just nu svämmar mitt över och jag får inte sakerna att hålla sig på sin plats.

    problemet som jag ser det är alla sorters såna här små skrin alldeles för plottriga. Man får inte plats. Jag vill få med riktiga sytrådsrullar, nåldynor och måttband, resårband, knappar, lag-lappar, sidenband, rester av broderigarner, stryka-på-lappar, namnlappar, fingerborgar, prylar till symaskinen osv osv... Jag vill ha allt på ETT ställe och inte i fniljoner olika små askar och boxar.

    Fiskelådor - går fetbort

    Ryktlådor till häst - går fetbort

    Verktygslådor av diverse utföranden - glöm det

    så vad finns det kvar?

    Har försökt med IKEA´s allehanda förvaringsboxar men där finns det ju inga småfack att sortera i så där funkar det inte. Jag ska inte behöva rota runt i alla grejor för att hitta en nål och tråd.

    Nu funderar jag på nån form av gammal hattask eller liknande eller varför inte en resväska...... Obestämd

    Tips någon hur jag ska tänka och vad jag ska satsa på för vettig förvaring?

    JUST NU har jag mina sysaker i en byrålåda med miljarder små askar och boxar av olika slag = fullkomligt kaos.                             


    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Fiamedbarn skrev 2011-12-31 22:34:47 följande:
    Syskrin - jag skulle föreslå verktygsaktiga lådor som är lite större och ofta i två plan vilket finns på Biltema eller Citygross. De är inte riktiga verktygslådor men inte så jättegulliga heller. Förutom den på citygross som jag tror finns i rosa.

    Sen finns det också fina skrin i Shabby-Chic-affärer och en del kan vara riktigt stora och ha flera fack! 

    mm har provat såna där verktygslådor från både biltema och claes olsson men problemet är att det inte är ordentliga fack i dom. allting får plats - ja - men det blir rörigt redan första gången man ska ner i lådan och leta något . 

    jag skulle vilja ha en sån här låda som man förvarar olika skruvar och spikar i - finns i plast med typ 12 eller 15 små fyrkantiga fack - problemet är att dom är på tok för små. Antalet fack är helt perfekt men jag skulle vilja ha dom mycket högre. 

    http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=150284277  - det här är perfekt i antal fack men alldeles för låg...
       
         
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
  • Nyfiken gul
    Millsy skrev 2011-12-31 22:57:15 följande:
    www.pandurohobby.se/Katalog/60-Spara-Forvara/...

    Det här syskrinet har jag. Superfint och funktionellt... men kanske för litet åt dig?

    ja ett sånt har min svärmor men det rymmer inte mycket. Jag skulle fått det egentligen men knappt 1/4-del av mina sysaker rymms i det...

    känner mig gnällig känner jag.. men det beror mestadels på att jag har ingen särskild syplats , jag sitter i köket och syr och behöver därmed allt på en och samma plats och som enkelt kan flyttas runt och gömmas i en garderob typ. och jag syr ganska mycket, både lagar och syr egna kläder så jag har mycket saker helt enkelt.  
    Alexander -98- Isaac -00- Victor -08-
Svar på tråden Ge mig dina bästa städtips! Total oordning här hemma...