lightfish skrev 2010-02-23 08:46:59 följande:
Eftersom jag är allergisk mot soja och man ändå inte rekommenderar att man ska byta ut mjölkproteinprodukter mot sojaprodukter när barnet är så litet (W var 5 månader) så hade W redan fått en rejäl dos havre via bröstmjölk och vi har även kontrollerat med pricktest att han inte reagerar. Han visade sin äggallergi tidigt och den kom via bröstmjölk medan mjölkproteinallergin visade sig efter 3 försök att ge bröstmjölkersättning med mjölkprotein.... Vi hann även göra pricktest och blodprov som inte visade något, gav honom bröstmjölksersättning baserad på mjölk (en gång efter pricktest och två ggr före) och vips, 4 veckor senare var mjölkproteinallergin ett faktum... Visst, har man känslighet medfött som ditt barn hade från dig så är det givet att stora mängder kan trigga det men rent medicinskt, vad jag vet, så finns det inga belägg för att någon som inte har överkänslighet/allergi i nära familj skulle få en allergi/överkänslighet av överkonsumtion....
Men sojaaallergi ökade när de införde sojaersättningar till mjöllkallergiska. När de tog bort sojan och ersatte med havre har havreallergin ökat.
Jag hör om fler och fler som reagerar på havre i trådrna och de flesta är även allergiska mot mjölk och/eller ägg, soja. De flesta kommer även på allergierna mellan 6 månader till 3 år. även om det såklart varierar.
Pricktest visade inget på min sons veteallergi trots att han reagerar på kontakt med vete och fick havre och veteallergin konstaterad på pathtest/lapptest. Sonen var 9 månader när hans vete och havreallergi konstaterades. Äggallergin konstaterades samt mjölk och soja togs bort han var 6 månader. Att det dröjde så länge var för ingen trodde på oss, att han var allergisk så vi fick ingen hjälp tyvärr.
Egentligen har inte en glutenintolerans något alls med allergier att göra heller, för det är två helt olika saker som händer i kroppen. Sen hänger det ändå ihop på något mystiskt sätt för det är många glutenintoleranta som får allergisa barn. Både allergier och glutenintolerans är ärftligt. Men man kan få det utan att veta om ärftligheten. Ingen i min närmaste släkt har glutenintolerans, men min pappas kusin har det. Min make hade äggallergi som är den enda konstaterade allergin i hela släkten och jag får två multiallergiska barn med en massa andra allergier än ägg. Så vad vi vet så har de inga anlag för något annat än just äggallergi. (Du kan kolla i min pres om du är nyfiken på vad de inte tål.)
Det är även så att har man en allergi så är det vanligare att man utvecklar ytterligare allergier än att någon utan allergi får en allergi.
Jag vill bara hjälpa till, tycker det är både onödigt och väldigt trist att få en massa allergier oavsett orsak. Det var inte alls meningen att du skulle ta illa upp på något sätt, om du gjorde det.