villemo07 skrev 2008-10-09 19:32:34 följande:
Palt Pitepalt Ett gott paltrecept med ex. mandelpotatis, kornmjöl, vetemjöl och fläsk. Koka palten och servera med lingonsylt och kallt smör (som får smälta över palten). Flatpalt heter platt palt utan fläskfyllning, dessa kokas bara 30 minuter (serveras dock med stekt fläsk och lingon). Flatpalt funkar också för vegetarianer då kan man servera lingonsylt till förstås. Nåt salt är också gott till då som ex. stekt halloumiost. Ingredienser till recept 1 kg mandelpotatis eller annan mjölig vinterpotatis (ej färsk...) 1,5 tsk salt 3 dl kornmjöl 2 dl vetemjöl 200 gram rimmat fläsk Smör och lingonsylt till servering Tillagning av recept Skala potatisen och riv dem fint (går lättast i matberedare). I en stor bunke blandar du sen paltsmeten av potatien, mjölet och saltet. Låt stå och svälla en stund så blir paltdegen fastare och bättre. Sätt på en stor kastrull med ca 3 liter vatten och 1,5 msk salt. Skär fläsket i små tärningar. (Forma degen till 12 runda bullar. Platta till dem lite och gör en fördjupning i varje. Fördela fläsket i palten. Vik upp kanterna och förslut palten till bollar.) brukar ha fläsk+lök vid sidan om... Lägg dem i kokande vatten och låt sjuda eller koka svagt i 45 minuter till en timme. Portioner : 4 portioner palt, Pitepalt gör så mkt du orkar skala(potatis alltså) å frys in.... mums!!!!
Ååååååå PALT! det ska jag göra snart. Mättar många magar för billig peng, man måste bara se till att ha en stor paltgryta.