• HimlaMilla

    Tråden för oss med IBS, del 7

    Detta är ibs:
    (enligt internationella experter (Rom ii-kriterierna))

    Återkommande buksmärtor eller obehag,
    som debuterade för mer än 6 månader sedan, har pågått under minst 3 dagar/månad under de senaste 3 månaderna och har 2 eller fler av följande kännetecken:

    1. Förbättras vid tarmtömning
    2. Förenade med en ändrad avföringsfrekvens (hur ofta man behöver gå)
    3. Förenade med en ändrad avföringsform (diarré/hård)

    IBS/kolon irritabile är en så kallad funktionell mag- och tarmstörning. Det innebär att störningen inte kan visas med prover eller undersökningar då det är tarmens funktioner som är rubbade. Funktionella sjukdomar kan ofta påverka flera delar i kroppen.

    Stödjer diagnosen:
    Känsla av ofullständig tarmtömning
    Tarmtömning, färre än 3/vecka eller fler än 3 per dag
    Krystning
    Akut tarmtömning
    Slem i avföringen
    Buksvullnad
    Lös/vattnig avföring
    Hård avföring (harlottar)

    Andra problem som förekommer oftare hos en person med ibs än hos en frisk:
    Depression, Spänningshuvudvärk, Sömnproblem, Panikångest, Sicca syndrome (torra slemhinnor), Trötthet, Nedsatt sex lust, Fibromyalgi, Astma , Bronkiell hyperaktivitet , Ångest, Ryggsmärta, Dysuri (överaktiv blåsa), Dysmenorré (smärta vid mens), Illamående.

    Kost: Kan hjälpa att undvika ? mjölkprodukter, fet mat, starka kryddor, kolsyra, socker och sötningsmedel, fiberrik kost (vid diarre), gasbildande kost, tuggummi, ?hårda? skal från frukter.
    Ät i lugn och ro, regelbundet och tugga maten ordentligt.

    Undvik att stressa. Lyssna på kroppen.

    OBS! Vi i denna tråden är inga läkare utan ger tips och råd efter egna upplevelser.

    Tidigare tråd
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m11544888.html
    Tråd nummer 2
    familjeliv.se/Forum-4-46/m17240630.html
    Tråd nummer 3
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m20323892.html
    Tråd nummer 4
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m23512055.html
    Tråd nummer 5
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m26449651.html
    Tråd nummer 6
    www.familjeliv.se/Forum-4-46/m29320251.html

  • Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7
  • Anonym

    Får ni ofta problem med att ni inte känner er helt klara eller kan torka ordenligt efter att ni varit på toa?
    Känns ofta som om jag inte är helt klar, men det kommer inget mera. Sen när jag ska torka mig så kan jag torka och torka och torka men pappret är aldrig "rent".
    Jättejobbigt!

  • Maddisen80

    Så kan jag känna ibland ,men inte hela tiden ,men de är väldigt jobbigt ,jag bruka hoppa in i duschen ibland eftersom man torka så mycket så pappret ta slut


    Anonym skrev 2008-08-03 17:16:39 följande:
    Får ni ofta problem med att ni inte känner er helt klara eller kan torka ordenligt efter att ni varit på toa?Känns ofta som om jag inte är helt klar, men det kommer inget mera. Sen när jag ska torka mig så kan jag torka och torka och torka men pappret är aldrig "rent".Jättejobbigt!
  • Monterosso
    Anonym skrev 2008-08-03 17:16:39 följande:
    Får ni ofta problem med att ni inte känner er helt klara eller kan torka ordenligt efter att ni varit på toa?Känns ofta som om jag inte är helt klar, men det kommer inget mera. Sen när jag ska torka mig så kan jag torka och torka och torka men pappret är aldrig "rent".Jättejobbigt!
    Kan också känna igen mig i det du skriver.
  • 3barnsmor35

    Jepp, så är det. Jag använder våtservetter för att få bort allt, ibland får man helt enkelt in i duschen. Superirriterande, speciellt om man är på off toa utan handfat men med mjukt toapapper som bara smular sig Hemlis *arrrghhh* Jag brukar skoja o säga "sponsrad av Lambi" så vet alla vad jag pratar om.


    Anonym skrev 2008-08-03 17:16:39 följande:
    Får ni ofta problem med att ni inte känner er helt klara eller kan torka ordenligt efter att ni varit på toa?Känns ofta som om jag inte är helt klar, men det kommer inget mera. Sen när jag ska torka mig så kan jag torka och torka och torka men pappret är aldrig "rent".Jättejobbigt!
    Världens bästa mamma till mina barn - Tösen 0403 och Lillan 0604
  • 3barnsmor35
    Vroooooom skrev 2008-08-03 12:56:17 följande:
    Jag har också svårt att ta upp B12 så jag äter Behepan. Jag vet dock inte om det hör ihop med IBSen eller min sköldkörtelsjukdom då B12-brist är rätt vanligt.
    Jag fick IBS i samband med min struma, har hypo. Du?
    Världens bästa mamma till mina barn - Tösen 0403 och Lillan 0604
  • Vroooooom
    3barnsmor35 skrev 2008-08-03 23:03:36 följande:
    Jag fick IBS i samband med min struma, har hypo. Du?
    Jag har också Hypothyreos.

    Har du läst det här:

    Hur påverkas magtarmkanalen av hypothyreos?


    Vid hypothyreos däremot fungerar magtarmkanalen långsamt, och förstoppning blir därmed vanlig, dessutom har patienterna ofta gasbesvär. I extrema fall kan man få en så kallad paralytisk ileus (tarmen slutar dra) med uppkastningar som följd. Patienterna har ofta brist på saltsyra i magsäcken, achlorhydri, vilket kan påverka matsmältningen. En provbit från magsäckens slemhinna visar gastrit, magkatarr. Också salivproduktionen är nedsatt, och patienten kan ha bekymmer med slemhinnorna i munnen. Leverenzymerna kan stiga. Gallblåsan tömmer sig långsamt, vilket kan öka risken för gallsten.


    Vilka samband finns mellan sköldkörtelsjukdomar och sjukdomar i magtarmkanalen?


    Det finns tre typer av samband:


    Sjukdomarna kan ha en gemensam orsak, etiologi. Sköldkörtelsjukdomarna är delvis så kallade autoimmuna, och många magsjukdomar är likaså autoimmuna. Som ej följd av detta har en patient med celiaki en större risk än andra att också får en sköldkörtelsjukdom. Patienter med sköldkörtelsjukdomar har oftare en autoimmun hepatit än andra.


    Det andra sambandet är, att sköldkörtelhormonet har en direkt effekt på magtarmkanalens funktion, vilken berörts ovan.


    Det tredje sambandet är, att de mediciner man använder vid behandlingen av sköldkörtelsjukdomar kan ge biverkningar från magtarmkanalen.


    En ung människa med sköldkörtelsjukdom och besvär från magtarmkanalen - vad göra?


    Det är osannolikt - om än ej helt omöjligt - att en ung människa samtidigt skulle drabbas av två sjukdomar. Om man alltså hittar en klar sköldkörtelsjukdom, och patienten samtidigt har magbesvär, är sannolikheten för ett samband stor, och då kanske det är skäl att först behandla sköldkörtelsjukdomen. Magbesvären kanske sedan försvinner av sig själv?


    Cheer up, the worst is yet to come
  • 68an
    remy skrev 2008-08-03 12:54:28 följande:
    Hej på er! Jag har funderar lite över en annan sak som jag har problem med som mina läkare kopplat ihop med IBS. Jag har svårt att ta upp järn och B12. Äter B12-tabletter och får med jämna mellanrum venofer-injektioner mot min järnbrist. Är det fler som har problem med att ta upp vissa saker? Eller är det något annat som spökar? Får känslan av att läkare skyller allt på IBS så fort de inte vet varför ett problem uppstår och jag är så trött på det!
    Kolla med crohnstjejerna i vvs tråden. Jag är där själv men har ulcerös colit men jag vill minnas att crohnspatienter lätt får B12 brist. Järnbrist kan ju båda av dessa grupper få. Iofs äter jag oxå tabletter med bla B12 men jag vill minnas att bristen är vanligare hos crohns.
  • 68an

    Såg pratet om sköldkörteln. Jag fick diagnos Hypotyreos januari -07 men pga en icke fungerande v-c fick jag levaxin först i slutet av maj i fjol.

    Om jag haft det länge vet jag inte men jag märkte att nåt var galet 1,5 år efter att jag fått barn, kring 35 års åldern. Jag öka i vikt utan anledning och 1 år senare vägde jag ca 15 kg mer än då jag var gravid.
    Jag har alltid varit smal, tom då jag var höggravid så det var en oerhörd lycka att få veta vad som var felet tillslut. Tyvärr har jag fortfarande svårt att gå ner i vikt men jag ökar iaf.

    Jag fick ju diagnos ibs, ulcerös colit och laktosintolerant som 20 år gammal, -88, men hade stora magproblem redan som nyfödd. Tror inte att jag hade problem med sköldkörteln redan då med tanke på vikten men jag vet ju inte. Jag var träningsnarkoman från ungdsomsåren och sen blev jag anorektiker så visst, jag var kanske smal därför men läkaren sa att det inte är helt ovanligt att en graviditet utlöser sköldkörtelproblem om man är en lite äldre mamma.

    Sen jag fick levaxin så har inte min mage förändrats på något sätt, varken bättre eller sämre.

    Är lite nyfiken på hur er läkare diskuterar då det gäller levaxin!
    Min knalltratt till stafettläkare på v-c lät mig inte höja dosen då jag i vintras låg precis på gränsen, tror gränsen låg på 4,2 och jag på 4 och jag kände ju att nåt hände, att jag blev speedad. Men nej, värdet häl sig inom ramarna då även om det hade förändrats stort sen kollen innan.
    Läste här på fl om dom som har läkare som ser til både värdet och symptomen men så disk. inte min läkare.

    Ang. förstoppning så led jag otroligt av det i en period på 3 år då jag var 25-30. Det gick ofta 2 v mellan toabesöken och jag kräktes ofta så då fick jag ät laxermedel dagligen under några år med stor risk att tarmens signaler förstördes för gott men jag hade otroligt tur för när jag efter 2-3 år trappa ner för att se hur det funka så har magen funkat.
    Visst är jag ofta hård och är jag inte det är det löst, aldrig normalt. Kladdet känner jag väl igen.

    Känner igen fler saker som du skriver Moirare. Levern tex och vi vet ju inte men hoppas att mina värden bråkade några ggr pga sköldkörteln och inte följdsjukdomen man kan få då man har uc.
    Hjärtat var tokigt oxå men det är det än, 2 hjärtfel fann dom då det inte gick över av levaxin.

    Nu blir det långt
    Ser en sak till rätt ofta på fl och det är mångas psykiska hälsa pga bla tarmproblem. Visst har jag under mina snart 40 år haft svackor. Jag har kunnat tyckt många ggr att jag blivit hårt drabbad av hälsoproblem jämfört med många men sen har jag tagit nya tag lika fort för jag har aldrig velat att mina sjukdommar ska styra mitt liv även om det är svårt många ggr. Tycker att det är så synd att många mår så dåligt, måste ta psykofarmaka, får panikångest osv. Finns det verkligen inte annan hjälp åt er, mental träning, coachning i sättet att tänka, bra böcker i ämnet att läsa, samtalsterapi, hypnos osv. Era sjukdommar ska inte få begränsa erat liv, bara lite. Lider med er som mår dåligt mentalt.

    Det blev riktigt långt det här. Ha det gott allihopa!
    Kram

  • HimlaMilla

    Här är en till som även har hypothyreos. Ibs:en upptäcktes först och två år efter fick jag medicin mot struman. Har inte mycket underfunktion men mådde bättre efter jag började med levaxin...speciellt de två första veckorna. Jag gick dock i hypnos för ibs i samma veva så jag vet inte vilket det är som bidragit till att jag mår bättre eller en blandning kanske.
    Jag har alltid varit smal. Har aldrig förstoppning förutom efter jag tar imodium.
    Min struma-läkare går efter symtomen oxå när han sätter dos...jag känner lätt om jag får för hög dos.

  • remy
    68an skrev 2008-08-04 11:45:03 följande:
    Kolla med crohnstjejerna i vvs tråden. Jag är där själv men har ulcerös colit men jag vill minnas att crohnspatienter lätt får B12 brist. Järnbrist kan ju båda av dessa grupper få. Iofs äter jag oxå tabletter med bla B12 men jag vill minnas att bristen är vanligare hos crohns.
    Tackar! får kolla med dem.

    Vet att mina värden har legat på gränsen för nått som har med Hypotyreos att göra. Men det har varit bra nu. Så B12-brisetn kanske beror på det. Ibland förklarar läkare så dåligt..
Svar på tråden Tråden för oss med IBS, del 7