• Anonym (Djurvän)

    Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet

    Jag tycker synd om alla de grisar som just nu i denna stund - pga svensk mattradition vid jultid- sänks ned i koldioxidschakten för att gasas med koldioxid, Jag tycker synd om de långor (långan tillhör torskfiskarna) som blir till lutfisk, och de nötkreatur o grisar som blir köttbullar och korv.  Miljarder viltfångade fiskar kvävs långsamt ihjäl enligt tidningen Djurskyddet. Över 1000 miljarder fiskar viltfångas per år (en biljon-alltså svensk biljon-1000 gånger mer än engelska ordet "billion" som betyder miljard).


    Det finns en hel del gott/spännande vegetariskt att pröva.Jag var själv "animaliefantast förr" men gick över till vegetabiliebaserat och saknar inget. Det går att göra ett helt vegetariskt julbord med många goda rätter eller åtminstone ett delvis/mera vegetariskt än många andra. Jag tycker det är positivt och mer djurvänligt med mer vegetabiliebaserade produkter än att ha mycket animalier som det ofta är på julbord.

  • Svar på tråden Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 12:38:06 följande:
    Ja din tro är stark i detta. Det är nästan lite religiöst över dina utläggningar i tråden.

    Och det är inget nedsättande i det. Var och en blir salig på sitt.

    Nej. Var o en blir inte salig på sin tro. Här gör jag en liten historisk förklaring av orden: De orden syftar på Fredrik II;s (Fredrik den Stores) av Preussens ord om sin religionsfrihetsförordning i Preussen på 1700-talet. ("I mitt rike får var o en bli salig på sin fason.") Dock var väl kung Fredrik II själv närmast ateist så han trodde väl inte på någon salighet över huvud taget.


    Men detta var en bla historisk sidokommentar som inte har med denna trådens själva ämne att göra.

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-23 12:45:48 följande:

    Det borde inte vara någon diskussion om saken men tydligen är det inte känt överallt

    Det här är en kortfattad sammanfattning från någon slags vegan-sida

    (Nej, veganskt B12 är inte likvärdigt med vanligt B12)


    Orden här är inte generaliserande. De säger inget bestämt om precis alla icke animaliska B-12-källor. Även jag vet att till exempel B12 från mikroalgen Spirulina inte anses lika effektivt vad gäller biologisk effekt som annat.
  • Anonym (Kattmamma)

    Köpte nåt konstigt på Willys! Det var liksom köttfärs??med grönsak?? Såg PRECIS ut som köttfärs och jag skulle tillaga! Fick slänga eländet i soporna! Kladdigt och äckligt!! Fattar inte om det var ?låtsaskött?!! 

  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Kattmamma) skrev 2025-01-24 12:39:45 följande:

    Köpte nåt konstigt på Willys! Det var liksom köttfärs??med grönsak?? Såg PRECIS ut som köttfärs och jag skulle tillaga! Fick slänga eländet i soporna! Kladdigt och äckligt!! Fattar inte om det var ?låtsaskött?!! 


    Menar du att det var kött blandat med någon (som du kallar det) "grönsak" eller menar du att det var helt vegetabiliebaserat?


    Vad gäller vegetabiliebaserade färser finns det många väldigt olika, och jag gillar vissa mer än andra.

  • exandthecity
    Anonym (Djurvän) skrev 2025-01-24 12:58:37 följande:

    Menar du att det var kött blandat med någon (som du kallar det) "grönsak" eller menar du att det var helt vegetabiliebaserat?


    Vad gäller vegetabiliebaserade färser finns det många väldigt olika, och jag gillar vissa mer än andra.


    Jag förmodar att det var Nöt & grönt. Färs av 50% nötkött, 25% morot och 25% blomkål. 


    Om du köper "fina märket" av fryst blomkål så är inte stammen med, så nånstans måste dom ju stoppa blomkålsstammarna utan att folk märker det. Denna produkt är alltså ett något dyrare sätt att köpa morot och (förmodligen) blomkålsstammar. Men jag antar att målgruppen är föräldrar som har svårt att få barnen att äta grönsaker och då måste smyga in det i nåt som ser ut som bara köttfärs. Jag har provat och det smakade ok. Går nog att få det godare om man jobbar lite med kryddningen.

  • Anonym (Kattmamma)
    Anonym (Djurvän) skrev 2025-01-24 12:58:37 följande:

    Menar du att det var kött blandat med någon (som du kallar det) "grönsak" eller menar du att det var helt vegetabiliebaserat?


    Vad gäller vegetabiliebaserade färser finns det många väldigt olika, och jag gillar vissa mer än andra.


    Det såg EXAKT ut som vanlig köttfärs men var väl vegetabiliebaserad då eftersom det stod nåt om grönsak som jag inte begrep😊 nåja aldrig mer😫
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (Kattmamma) skrev 2025-01-24 17:18:45 följande:
    Det såg EXAKT ut som vanlig köttfärs men var väl vegetabiliebaserad då eftersom det stod nåt om grönsak som jag inte begrep😊 nåja aldrig mer😫
    Det finns märken som är sämre o som är bättre.
  • Anonym (Aldrig vegan)
    Anonym (Kattmamma) skrev 2025-01-24 17:18:45 följande:
    Det såg EXAKT ut som vanlig köttfärs men var väl vegetabiliebaserad då eftersom det stod nåt om grönsak som jag inte begrep😊 nåja aldrig mer😫
    Det finns kött där man har börjat använda glutenfri havre i. Idiotiskt påfund! Förbaskat idiotiskt! Som allergiker måste man numera läsa på på kött efter havre också. 
  • Anonym (wienerschnitzel)
    Anonym (Djurvän) skrev 2025-01-24 11:50:24 följande:
    Orden här är inte generaliserande. De säger inget bestämt om precis alla icke animaliska B-12-källor. Även jag vet att till exempel B12 från mikroalgen Spirulina inte anses lika effektivt vad gäller biologisk effekt som annat.
    Så din jakt på ett veganskt B12 som fungerar likadant som ett animaliskt B12 fortsätter.
  • Anonym (Djurvän)
    Anonym (wienerschnitzel) skrev 2025-01-28 10:31:53 följande:
    Så din jakt på ett veganskt B12 som fungerar likadant som ett animaliskt B12 fortsätter.

    Nej, Jag jagar inte. Jag har själv ätit "Mitt val vegetarian", men det finns rel. många av både tillskott och B12-berikade produkter som jag också intar. Vitamin B12 lär syntetiseras enbart av bakterier , och Åsa Strindlund nämner i en artikel att indier som lever på en övervägande vegetarisk kost har  en större mikroflora i tunntarmen, inklusive B12-tillverkande bakterier jämfört  med allätare. Det är viktigt att B12 finns färdigt före tjocktarmen eftersom B12 tas upp genom tunntarmen.


    Vissa människor har en B12-flora i tunntarmen där absorption kan ske. Artikelförfattaren själv skrev att hon tyvärr inte hade en sådan extra fin B12-flora i tunntarmen och hade haft en aning lågt värde. Hon bytte dock dos och (tror jag) även typ av tillskott och hon skrev att hennes värde snabbt normaliserades.


    det finns också en viss förmåga till adaption som enligt artikelförfattaren innebär att B-12-brist inte är så vanlig bland veganer som en del hävdar- som mer eller mindre påstår att ALLA veganer har B-12-brist.

Svar på tråden Djurvänligt med mera vegetariskt på julbordet