• Pea593

    Vi som startar IVF 2023

    Hej! Tänkte starta en tråd här för oss som planeras börja IVF behandling detta år. 

    Själv ska jag påbörja behandlingen med sprutor imorgon (Bemfola 225).
    Efter två år med ofrivillig barnlöshet är jag mer än taggad! 
    Livrädd ja, men ändå så peppad på att något äntligen händer. 

    Vi är oförklarligt barnlösa då alla tester har visat sig vara normala. Och påbörjar nu behandling via Livio i Falun. 

    Det vore kul om fler som är i samma sits samlas här så kan vi peppa och stötta varandra. 

    🤗

  • Svar på tråden Vi som startar IVF 2023
  • GrönaLjuslyktan
    J000ssan skrev 2024-09-01 07:42:28 följande:

    Heej❤️
    jag flikar in här vad gäller prolaktin! Jag har Högre värde och blev skickad på mr röntgen för det, visade sig jag hade en super liten tumör( helt ofarlig) heter micro adenom på hypofysen som stör! Tar en medicin som heter noprolac, varanan kväll, och då har ägglossning och allt fungerar precis som de ska, så helt rätt du kollar upp detta! 


    inget farligt alls men kan störa massor i ens fertilitet!!


    Tack för att du delar med dig, väldigt hjälpsamt att veta faktiskt, för fick tid hos specialistläkare förra veckan och har sen dess tagit Pravidel, som verkar vara likande Norprolac, men inte exakt samma typ av medicin när jag läser lite snabbt nu. Ska få tid till mr röntgen för att kolla upp precis det du skriver om, men i och med att detta inte anses prioriterat, så får jag inte tid förrän November, så kommer inte kunna göra nytt äggplock förrän tidigast Januari 2025 antagligen. Från att ha varit gravid i våras, så känns det som att jag backat 10 steg tillbaka. 
  • GrönaLjuslyktan
    Quincey skrev 2024-09-02 12:58:44 följande:
    Det ska jag! Borde göra testet om ungefär en månad.

    Vad bra att kliniken ville kolla upp prolaktin ordentligt, då kanske de är öppna för att göra hydrosonografi också om du känner att du vill göra det. Hur påverkar förhöjt prolaktin fertiliteten? Är det att äl blir oregelbunden? Jag hade förhöjt under utredningen och fick ta om det, då var det inom referensvärdet men ändå rätt högt. Frågade kliniken om detta men det var inget de tyckte jag behövde kolla närmare på då jag har regelbunden äl.

    Hej! Har du gjort en hydrosonografi? I så fall, hur har det gått? ❤️

    Jag var hos en specialistläkare inom endokrin förra veckan gällande förhöjda prolaktinvärden och frågade precis det (hur påverkar förhöjt prolaktin fertiliteten?) och läkaren kunde inte riktigt svara på det?! De nämnde att ÄL kan bli oregelbunden, men kunde inte säga mer än så. Även om de ska vara experter inom endokrina sjukdomar, så blev jag förvånad över hur lite de kunde om fertilitet, visste knappt vad lutealfas var. Har själv försökt läsa på lite om det, men blir inte så klok på vad exakt förhöjda värden gör som ställer till det, speciellt om man ändå har regelbunden ÄL som jag. Jag fick likande svar som du fick från gynekolog / IVF läkare först, dvs att de endast testar om man har symtom som att det läcker mjölk från brösten eller oregelbunden cykel och att så länge man är inom referens (även om det är åt det högre hållet) så tittar de inte vidare på det. Enda anledningen till att IVF läkaren nu reagerade och skickade remiss till specialistläkare var ju för att mina värden var utanför referens. Även om jag är tacksam på ett sätt och hoppas nu att det är detta som är anledningen till att jag inte kunnat bli gravid / behålla en graviditet, så är en del av mig också ledsen och orolig att det skjuter upp nästa försök med 6+ månader. Sen läser jag om alla våra resor i detta forum och inser att vi har varandra och är sånna kämpar ❤️

  • LMSM
    Björkenli skrev 2024-09-28 09:48:01 följande:
    Tack för infon!
    Ändå positivt att de gör iui men 3 äggblåsor, och inte hade ändå hårdare krav. 

    Att det skulle vara olagligt att försöka själv med först än 3 verkar osannolikt...! Vem skulle man begå ett brott mot, en själv?

    De kommer de fråga vilka behandlingar jag redan gjort och vad tidigare utredning visade. 
    Om jag säger att jag gjort behandling i Danmark måste jag då trots allt ändå ljuga om jag inte vill säga att jag gjort utredningen i Sverige...
    Det känns bara så jobbigt...
    Alternativ en annan slags lögn och jag påbud utredningen i Sverige men om de frågar om tidigare psykosocial utredning, att nämna att jag aldrig gjorde den eftersom jag visste att jag ändå ville ha behandlingen i Danmark. 

    Men jag avskyr verkligen att behöva tänka på hur jag ska säga allting så att det då inte blir uppenbart att jag inte berättar allt. 

    Hade varit så mycket skönare att kunna säga som det är
    Nu är det ändå 1.5 år sedan jag gjorde den utredningen, så det är ju inte konstigt att ens förutsättningar kan ändras?

    Sa de något annat relevant ni till dig på cvl? Som du hade nytta av?

    Jag förstår att de hellre vill göra ivf..
    Sellmer har ju sagt samma till mig..
    Men när jag sa då att om jag gör ivf en gång , är chanserna verkligen högre än iui x flera,  och då blev de tysta..  de hade ändå sagt 20% chans för mig bud IUI med 3 äggblåsor, och jag kan göra minst 2 IUI för samma pris som en ivf... på 2 IUI med 3 äggblåsor kommer chansen up till 40%. Medan chanserna för ivf är betydligt mindre!
    Så för mig känns det som du väldigt lätt beslut. 

    Önskar i efterhand, nu med mer kunskap,  att jag lagt pengarna på bara IUI istället.  Totala chansen hade blivit högre!
    Ja alltså det är nog snarare så att det för dom är felaktigt att behandla mig med letrozol och låta mig försöka hemma utan att de kontrollerar att det Max blir tre blåsor..
    dvs att de skriver ut medicinen. Skulle jag sjölv plötsligt ägglossa fyra ägg på en gång och försöka hemma så är Det såkalrt inte samma sak hehe.

     Jag förstår du har säkert rätt när det gäller att man ändå får ut Max 3 ägg så kan det säker vara. fenerellt har man väl ofta inte ens plock på bara tre ägg?

    Jag tror det är bäst om du har din konsultation med dom och berättar fin historia för det är såklart väldigt olika för oss, till mig sa de bara att de i princip alltid råder till ivf för det är stört chans. 

    angående att du berättar sin historia när det kommer till behandlingar du gjort anser jag inte att det är samma sak som att du gjort utredning i Sverige med.
    dvs att du säger att du gjort ivf och iui i Danmark kräver inte att du förklarar Vrf du inte gjort o sveirge. När det kommer till donation har väl Danmark länge varit vanligare iom att man får reda på mer om donatorerna osv?
    göe det som känns bäst för dig men att inte säga att du blev nekad i Sverige är absolut inget fel Enligt mig. 
  • Anonym (Blomman)
    Hej, Jag och min sambo har försökt i naturligt i ca 1, 1/2 år. Ska börja ivf mitten på oktober om det finns plats när mensen kommer.
    Men har några ffrågor. 

    Kan man ha sex under tiden man gör ivf?
    Kan man göra återföring på helgen? 
    Kan man göra 2 st insättningar på rad?  
    Vad händer om man blir sjuk efter att man börjar med sprutorna? 
    Hur tidigt kan man testa efter ivf? 
    Ska på halloween fest i slutet av okt. Kan man dricka ett glas vin efter att man börjat med ivf? 
    Hoppas någon har några svar på mina frågor 🌸

  • Macbookpro
    Anonym (Blomman) skrev 2024-09-28 15:03:06 följande:
    Hej, Jag och min sambo har försökt i naturligt i ca 1, 1/2 år. Ska börja ivf mitten på oktober om det finns plats när mensen kommer.
    Men har några ffrågor. 
    Kan man ha sex under tiden man gör ivf?
    Kan man göra återföring på helgen? 
    Kan man göra 2 st insättningar på rad?  
    Vad händer om man blir sjuk efter att man börjar med sprutorna? 
    Hur tidigt kan man testa efter ivf? 
    Ska på halloween fest i slutet av okt. Kan man dricka ett glas vin efter att man börjat med ivf? 
    Hoppas någon har några svar på mina frågor 🌸

    Ja, man kan ha sex. Precis när man plockat ägg ska man avvakta ett par dagar pga infektionsyrisk. Men du är nog ändå inte så sugen precis då
    ja man kan göra återföring på helgen. datumet beror på din ägglossning.
    vad menar du med 2 insättningar På rad? 
    efter insättning ska Du inte dricka alls utan räkna med att du är gravid.

  • Björkenli

    LMSM

    En läkare på Sellmer menade att ivf var bättre än IUI även om jag bara får en enda äggblåsa. 
    Medan en annan sa, första gången när jag bara fick 3 äggblåsor, att IUI gav samma chans men att han inte tyckte det var rätt att göra det när jag aldrig glasdörr försökt bli gravid förut och jag då inte har fyllt 40, dvs för risk för trillingar..

    Så jag frågade den andra om det men han sa att ivf "absolut" gav större chanser än IUI även med bara 1-3 äggblåsor. 
    Verkar så konstigt, när man vet att de trivs bättre i sin egen miljö.  Han sa "men vi kan se precis vad som händer". Men det är en annan sak.  Jag förstår också att det kan ge värdefull info om alla äggen befruktas, hur de utvecklas osv..

    Men min magkänsla säger att ju mer naturligt desto bättre, om bara så få äggblåsor. 

    Jo men precis det vore ju inte mediciskt korrekt av läkaren att förskriva medicin för att göra fler blåsor och sen inte kolla hur många. 

    Tack för att du berättar vad du tycker- känns skönt att höra att du inte tycker jag har någon skyldighet att berätta om tidigare psykosocial utredning. 
    Men jag är sååååå nojig.  Tänk bara om psykologen börjar med att fråga "har du gjort det här tidigare?". Är så nervös för precis allt...
    Att jag ska bli underkänd för att hon fattar att jag ljuger ang att inte ha gjort du innan, och att det då blir en större grej än annars... om jag bara sagt på en gång att ha,  då hade jag inte kontakt med mina föräldrar men nu känner jag ett stort stöd..

    Jag får fundera....!!

  • Björkenli

    Är det någon som har tips på en bra klinik i Danmark (dvs förutom Sellmer), eller i andra länder för den delen?

    Nu hittade jag en i Danmark som heter ivf syd, som ligger 2 h från Köpenhamn. Men priserna är väldigt mycket lägre. En IUI med anonym donator där är mindre än halva priset från IUI med valbar donator på Sellmer,  tex.

  • BaeA
    GrönaLjuslyktan skrev 2024-09-28 11:24:02 följande:

    Hej bästa BaeA, så otroligt ledsen att läsa att du fick missfall 💔 väldigt förståligt att du sörjt, men måste skriva också att faktum att du ändå kan känna tacksamhet inspirerar mig att göra desamma, då jag hittills mest varit bitter. 

    Håller alla tummar och hoppas allt jag har att det går bra på tisdag ❤️


    Man är såklart bitter och avundsjuk på andras barns och graviditeter emellanåt, men försöker ha mindset att det inte spelar någon roll för detta är det enda jag inte kan kontrollera utfall på. Jag gör enligt konstens alla regler och läser på kring, kost, hälsa vitaminer, autoimmunitet etc för att känna att jag delvis har kontroll och kunna ifrågasätta eller ställa frågor till läkarna som jag har, läst om/läst på. Och helt ärligt så har jag kommit längre på resan pga min egna kunskap och inte litat blint på vad de sagt, vilket gett oss mer hopp och styrka. Vet att många av oss i gruppen är sådana. men försöker använda det som som bränsle. Så därför är jag tacksam! 

    läste att du tagit en paus härifrån, är du ok och vart på resan befinner du dig just nu? Tack för hejaropen ❤️ 


     

  • BaeA
    J000ssan skrev 2024-09-28 08:03:32 följande:

    Åh håller alla tummar att detta är guldägget!!!🙏
    vad skönt ni fick börja på cykeln efter!! 


    själva ska vi göra vår 7:e insättning i oktober! Inv mens nu om 1,5 vecka och ska då börja med progynon, aldrig testat innan! 


    haft mellanblödningar i veckan men börjar avta? andra gången nu efter ägglossning som jag får det! Såå drygt för man blir stressad. Men läkaren sa det inte var ovanligt! Känner bara att kroppen inte är i balans efter dessa år med ivf, och hoppas det inte påverkar vårt resultat! 


    vi har 2 kvar i frysen men hinner ju bara med ett försök innan jul eftersom vi måste vänta en cykel mellan varje gång, så ledsamt ❤️❤️


    Tack snälla du ❤️ ja, det känns så skönt ett vi får köra på direkt. Känner att jag inte vill vänta och förlora massa mer tid, folk blir ju gravida direkt missfall så känns ju inte fel att man då försöker med en återföring. men kropp känns också som den återhämtat sig bra rent fysiskt. 

    minns inte om det var till dig eller någon annan som jag som jag skrev till gällande mins egna mellanblödningar som jag också fick efter ÄL och innan jag ens försökt bli gravid och läkarna också sa att det var normalt. men efter egen research förstod att det var progesteron brist. så med vitaminer så boostade jag kroppen så att de försvann, för det är inte normalt.  Spännande att du kör med något nytt denna cykel, körde också med det men i början, men mina myom växte av östrogenet så kört naturlig cykel sen. 


    hur olika det är på kliniker, att du måste vänta en cykel trots utfall! har bara behövt vänta efter ÄP, så blir det inget för mig nu och nytt plock så är det ju först i dec/jan för mig med. Men håller tummarna för dig nu! ❤️

Svar på tråden Vi som startar IVF 2023