• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Padirac skrev 2020-12-19 21:21:23 följande:
    Jag tror att det ska till mycket omfattande mutationer för att virusets ytterhölje ska förändras, jag vet inte om du kommer ihåg diskussionen om vad som kännetecknade virus som klassades som luftburna? De luftburna har inte ett hölje som SARSCOV2-virusets lipidhölje. 

    Jag vet inte om det finns coronavirus som inte har lipidhöljet, Viruset som ger oss vinterkräkksjuka har inte detta lipidhölje.

    Så den smittsamma UK strainen har höljet kvar?
    Är det rätt uppfattat, eller vet man inte än?


    Vad krävs för att COVID-19 ska bli en kontaktsmitta?

  • klyban
    Padirac skrev 2020-12-19 23:05:40 följande:
    Har berättas det på wikipedia om lipidhöljen

    sv.wikipedia.org/wiki/Lipidh%C3%B6lje

    Det besvarar den frågan fullständigt, så frågan kvarstår varför den har blivit mer smittsam i UK.
    Intressant att både Belgien och Holland ska stänga ned flyget ifrån UK och pga denna strain.


    Anonym (ABC) skrev 2020-12-20 00:45:59 följande:
    Hade inte du läst smittskyddslagen? Där står det så här:

    "Karantän är en form av isolering av personer som misstänks bära på en samhällsfarlig sjukdom, men som inte är sjuka. Om man misstänker att någon har en samhällsfarlig sjukdom (som covid-19) kan smittskyddsläkaren i regionen besluta att sätta den personen i karantän, i hemmet, en avgränsad del av en byggnad eller ett område. Karantän innebär att man inte får lämna bostaden eller ta emot besök. Besök av till exempel vårdpersonal och socialtjänst är dock tillåtet.För personer som är sjuka kan istället isolering bli aktuellt. Beslut om karantän är alltid individuella och kan överklagas till domstol.

    Är den här texten i strid med grundlagen?

    Om du har haft vänner på besök dagen innan du insjuknar i covid-19, är risken stor att åtminstone någon av dem kommer att bli smittad av dig. Några dagar senare insjuknar den här personen, och har då i sin tur smittat sina kolleger innan det.

    Är det en bra eller dålig idé att försätta dina vänner i karantän för att förhindra att de smittar andra? Man kan inte veta vem/vilka som kommer att insjukna, man vet bara att risken för att någon av dem ska göra det är väldigt stor. Ur dina vänners synvinkel är det en dålig ide med karantän, för då får de inte gå på restaurang och gym. Ur kollegernas synvinkel är det en bra idé, för de slipper bli smittade. Skulle samhället vinna eller förlora på att dina vänner försätts i karantän så att de inte för smittan vidare?

    Det är en pandemi nu, och isolera med den smittspridningen vi fick till Sverige är inte möjligt utan stoppa folk att gå ut, och det har du fått förklarat för dig många gånger inte är möjligt.


    FDFMGA skrev 2020-12-20 08:52:20 följande:
    I somras när smittspridningen var låg, när det inte rådde någon brist på testmaterial, när regering och FHM hade gott om tid att förbereda sig inför andra fasen i nordemin, då försatt man alla möjligheter - till skillnad från grannländerna Norge och Finland.

    Klackens ramsor har alla samma budskap i publiksporten NM i coronabekämpning. Det är fullt möjligt att ingen annan hejarklack är lika blind för spelets förutsättningar som denna klack. 

    Det handlar inte om en nordemi, utan om en pandemi - lyfter man blicken bortom Norden och ser till EU så har länderna där haft låg smittspridning, hög testkapacitet, möjligheter till hårda restriktioner - inte desto mindre har EU drabbats lika hårt som Sverige.

    Jag bor så att det ganska ofta har hänt att jag stött ihop med delar av Stockholms fotbollsklackar - jämförelsevis har ju dessa verkligen blick för spelets förutsättningar. 

    Nationalismen tycks innebära att det inte är möjligt - eller förenligt med den nationalistiska agendan - att se pandemin som annat än en nordemi.

    Det är flera här som inte förstår att nivån av smittan initialt och innan vi(och andra länder) förstå viruset var här.
    Och att det ligger och gror i samhället mellan säsongerna och att bara startas upp igen när förhållandena är de rätta igen.

    Det är udda och rikta blicken till ett land som klarade sig ifrån denna omfattande initiala smittan.
    Och de länder som hade en liknande start ska man inte ens fundera över i en jämförelse.


    Det var inte speciellt många som hade munskydd på sig igår när jag begav mig ut på kvällen, nånstans mellan 5-10% bara, vi har inte heller så många så kanske därför få hade munskydd.


    Anonym (ABC) skrev 2020-12-20 13:16:53 följande:
    Det är faktiskt märkligt hur alla(?) svenskar som bär munskydd trängs, medan finländare som bär munskydd håller avstånd. Kan det ha att göra med vad som egentligen har blivit sagt om munskydd i respektive land, och hur man har sagt det?

    Jag läste en artikel om konspirationsteorier idag. Där konstaterade en psykolog att även om felaktiga fakta bör motarbetas, så har det sina risker att upprepa det felaktiga påståendet i samband med att man korrigerar det. Folk tenderar nämligen att vagt komma ihåg att det visst fanns ett samband mellan X och Y, men de kommer inte ihåg detaljerna.

    I Sverige har man i flera månader om och om igen sagt att MUNSKYDD inte kan användas som en ursäkt för att öka TRÄNGSELN. Så om man applicerar teorin ovan på det här, så kommer folk ihåg att munskydd och trängsel hör ihop på något sätt, men de minns inte hur. Det logiska är ju att munskydd kan kompensera för att trängsel...?

    Ja, en del inbillar sig att munskydd är en sköld mot allt dåligt och agerar därefter.
    Det är ett udda beteende faktiskt, och berättar att vi har en hel del som inte förstår vad munskydd är.


    Padirac skrev 2020-12-20 13:27:43 följande:
    Hatet är gränslöst 

    jo, och frågan vart det klommer ifrån, för det har inte mycket med en pandemi och göra har vi märkt, utan om billiga poänger som inte går göra utan att glömma massor av saker.

  • klyban
    Padirac skrev 2020-12-20 14:31:00 följande:
    Det är evolution, om en mutation ger en strain som blir mer virulent så smittar den fler och så smittar den fler, om en annan mutation gör den mindre virulent så smittar den färre och dör möjligtvis ut. 

    Man säger att spanska sjukans 3e våg var både mer virulet och mer dödlig, den brände ut sig själv då dess värdar inte kunde bära smittan vidare till andra värdar, sen försvann den. 

     

    Pandemin har ju förövrigt följt tidigare pandemier i stort, så kanske detta är nått som är att förvänta även för oss.
    Då är väl folk så trötta på COVID-19 att det löjligt, men vi får se vad vaccinet ger för effekt.
    Frågan är om det kommer ge en tillräcklig effekt för göra en stor skillnad, och vi vet ju de stora problem vi har med att skydda de äldre med vaccin och tidigare virus.
    Polaren vittnar om flera anställda inom vården ska vägra ta vaccin, och de har dessa konspirationsargumentationen en del av dom.
    Så kommer bli intressant och följa och vad de hittar på där och med de som inte vill ta vaccin inom vården.

  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-12-20 16:47:22 följande:
    Jag var ironisk och det var jag för att du påstår att exempelvis jag misskrediterar en enskild person. Du pratar också om "Tegnell-hat" vilket du bör avhålla dig från. 

    "Oj oj oj, misskreditering av enskild person. Gro då!" Dina ord och enda ord i det inlägget.
    Och felaktigt återgivet, ingen tror på ironi där ens.

  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-12-20 17:09:05 följande:
    Skriver jag att Anders Tegnell rycker på axlarna åt ventilationen eventuella fördelar vad gäller påverkan på smittan så betyder det förstås att FHM rycker på axlarna åt ventilationens eventuella fördelar vad gäller påverkan på smittan. Tegnell pratar för FHM och så länge de inte dementerar eller ber honom dementera något han säger (vilket han ju gjorde när det gällde den olyckliga formuleringen att det var invandrare som driver smittan) så utgår jag från att det är myndighetens offentliga ställningstagande i diverse spörsmål. Med det sagt så är det givetvis tillåtet att tycka att Tegnell är si och så bra eller si och så dålig i si och så sammanhang.

    AndreaBD tycker att Johan Carlson uttrycker sig dåligt - är det din åsikt att hon misskrediterar honom som enskild person när hon avger sitt omdöme om honom och hans insats på exempelvis en presskonferens? 

    Jag vet inte vad du uttrycker och underblåser - men det verkar som om den mer förlåtande vindriktningen är av ganska ensidigt slag. 

    Ingen tror på ironi? De som fattar ironi förstår och det är vi ju tack och lov många som gör. 

    Sällan man ser en så malplacerad en, och man blir frågande när du inget mer skriver.
    Jag ser det som en efterkonstruktion av dig och efter du fick kritik.

    Och ja, du tar var chans att hacka på AT, nu skyllde du på att det var ironi, men följer man mönstret så är det väldigt mycket ironi mot Tegnell som ser ut som allt annat än ironi.
    Så frågan är varför inte prata klarspråk, och varför är det ironi varje gång, är det så svårt och vara saklig om Anders Tegnell & co?

  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-12-20 17:11:51 följande:
    klyban säger att du inte fattade det. 

    Ja, jag har läst att du påstår det. Jag håller inte med dig. Jag hatar inte Tegnell och jag känner heller inte dem som gör det och som du tydligen omger dig med. Du får väl ta det med dem som hatar honom om de tycker att de fick vind i hatseglet av mitt inlägg. 

    Det är du som säger detta, varken jag eller padirac.


    Med all den ironin mot Tegnell, så är det omöjligt och tro nått annat.
    Som sagt vad, vi har ett långt mönster av attacker emot FHM och Tegnell, och kallar du det för ironi när du blir ifrågasatt.
    Sånt är udda verkligen.

  • klyban
    Padirac skrev 2020-12-20 17:01:22 följande:
    nähä,, det kunde verkligen ingen har begripit - ironi kan vara ett oslipat verktyg smile5.gif

    Ändå vidhåller jag min uppfattning:

    Eftersom Gro säger en sak ('häpnadsväckande') om regeringen och som jag uppfattar det menar du en annan sak: att Gro misskrediterar den enskilda personen AT. Med det påstår jag att du uttrycker och underblåser hat mot Tegnell.  Att du citerar valda delar som inte ger hela bilden utan vinklas av dig till att Gro misskrediterar AT är ohederlig argumentation.

    Nu påstår en användare att jag säger att du inte fattar ironi, så lusigt det blir när de lägger orden i mun på en.


    Annars är detta vanligt, man klipper ut saker i sitt sammanhang och sen hoppas de att man inte tittar på vad sammanhanget är.
    Och när du gjorde, så blev det sen till "ironi" istället, som om vi glömt alla attacker mot Tegnell tidigare.(Såklart vi inte har.)

  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-12-20 17:17:57 följande:
    Till dig skriver jag förstås så sällan jag kan eftersom jag helt enkelt inte har något utbyte av dig. Du sitter där och är perplexcierad över saker du totalt har missuppfattat - vad ska jag göra med det liksom? Rent slöseri med tid, och det ger ingenting. Verkligen ingenting. Till och med Padiracs märkliga och i alla fall vad gäller mig inbillade hatstormar är av större intresse än något du någonsin försökt dig på att plita ner. 

    Varför du inte har ett utbyte, det är för du aldrig svarar på frågor, utan var fråga svaras med en nu fråga.


    Dock kvarstår det att du attackerar Anderts Tegnell ofta, och ironi funkar liksom inte längre då.


     


    Varför det blir slöseri med tid, det är för att du kompartmentaliserar och sen när vi påpekar detta så drar du bara.
    Ta länkar du ger, och så ofta ingen har en susning vad vill ha sagt med dessa, och du försöker inte heller berätta när man efterfrågar.
    Och vi vet varför, då det innebär att det du vill lyfta blir ifrågasatt, för det är ovanligt att du kommer med så mycket som inte stämmer.


     


    Dock kvarstår det att detta är inte första gången du attackerar Anders Tegnell och sen gömmer dig bakom ironi.


    Pope Joan II skrev 2020-12-20 17:19:35 följande:
    Nu påstår du ju igen att Padirac inte förstod ironin. Så lusigt det blir hörru!

    Nope, där berättar jag vad som händer när du blir kritiserad och när du tagit saker ur sitt sammahang, då tror du ironi funkar.


     


    Vet inte varför du känner det nödvändigt med att lägga orden i mun på mig, säger jag inte det du önskar dig och du tror det ändrar sig om du fyller i?


    Du vet att Padirac kritisera dig va och sen kom "ironi" av dig i hopp om att vi skulle gå på det?

  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-12-20 17:37:16 följande:
    Nej, det är inte därför som jag inte har något utbyte av dig. Och det är inte "så ofta ingen har en susning om vad vill ha sagt med dessa" - jag är helt övertygad om att det är du och möjligen någon till som inte har en susning. 

    Ja, det är ovanligt att jag kommer med så mycket som inte stämmer. Det är ovanligt att jag kommer med något alls som inte stämmer. 

    Tack för "berättelsen" hör du. Den var ett lika gediget exempel som samtliga dina andra inlägg på varför jag tycker att det är fullständigt meningslöst att ha en "dialog" med dig. 

    Ja, du utelämnar ofta saker och/eller tar det ur sitt sammanhang och när du ska misskreditera Tegnell & co.
    Det är inte första gången du sen hävdar ironi där, så ofta att vi inte tror på det längre.


    Om du inte hade svarat frågor med frågor, så hade du haft mer utbyte.(Och underförutsättningen det inte ska hävdas ironi varje gång vi ser det är tagit ur sitt sammahang och inte alls har den betydelse du vill ge.)


     


    Vad är det som är så svårt med att svara på frågor?
    Undrar då jag är inte den enda du kör den på, är frågorna för svåra?

  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-12-20 17:43:57 följande:
    Jag kallar Tegnell för Tegnell och FHM för FHM. Tegnell arbetar på och företräder myndigheten varför jag utgår från att han representerar myndigheten i sina uttalande. 

    Bra. (Det fetstilade.)

    Jag tycker inte att Tegnell uttrycker sig dåligt och jag tycker inte att han är svår att förstå. Jag tycker att han i egenskap av företrädare för myndigheten under den här pandemin har uttryckt sig och därmed för myndighetens räkning tvärsäkert när han/de inte borde ha gjort det och jag tycker att de varit självgoda och... - jag ids verkligen inte upprepa mig. Jag är inte så road av repetetiva meddelanden. Du får gå tillbaka och läsa vad jag skrev om saken förra gången den var på tapeten. 
    För var användare som säger att vi har en Flockimminitetsstrategi i Sverige, så är inte Tegnell lättförstådd och med tanke på att Tegnell & co upprepat hundratals gånger att det inte är en flockimmunitetsstrategi i Sverige.
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin