• klyban

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-09 00:24:05 följande:
    I Sverige dör i storleksordning lika många per vecka som dött totalt i Norge. Eller har jag missförstått det också?

    Så här skriver SVT:

    133 nya dödsfall rapporterades in i Sverige på tisdagen den 8 december. Totalt har 7 200 personer nu dött efter att ha smittats av covid-19 i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.


    297 732 personer har bekräftats smittade av covid-19. Det är 18 820 nya inrapporterade fall sedan i fredags.

    18820 fall på några dagar. Är du nöjd med det? Mörkertalet torde vara eormt.


    Där berättar du precis att du kom med felaktig information före.
    Som du förstår vi är inte så lättledda med alternativ fakta, vi tittar på fakta.


    Och det intressanta där att vi inte ens har så många smittade dagligen.
    Punkt slut på den, IGEN, då detta är inte första gången du försöker denna.


    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-09 00:25:38 följande:
    Det verkade vara 18800 på några dagar. Men det var väl ganska självklart. Rapporteringen har hela tiden varit ryckig. Detta var nog nytt rekord. 

    Verkar, vi visste redan att det inte var så, även du!

  • klyban
    Anonym (man) skrev 2020-12-09 13:03:17 följande:
    På vilket sätt är arrogans, faktaresistens och hyckleri detsamma som "ovanligt kompetent" ?

    Tegnell hanterar inte enskilda forskningsrapporters slutsatser, utan FHM hanterar alla samtidigt.


    Men om du ska föra en argumentation  om att FHM och Tegnell är arroganta, faktaresistenta och hycklare, så finns det ENDAST ETT SÄTT att påvisa detta.
    Och det är med sakliga exempel och inte glömma av saker som tex munskyddsforskningens områden har forskning som pekar på annat än du vill lyfta.


    Utan denna argumentation och inte vara selektiv, så är det tyvärr bara 3 ord på en rad utan betydelse och en åsikt av dig som du inte förklarade.


    Padirac skrev 2020-12-09 13:04:45 följande:
    Det kan ju bero på vem man jämför med - eller så kan det vara ett objektivt mått som inte tar hänsyn till populisternas hatstorm

    Vi har märkt att objektivitet är ett invektiv för dessa, och att selektiviteten är viktig för resonemanget och åsikten.
    Dock utan objektivitet så har ens åsikt mycket bäring.

    Vi ser ju hur vissa saker är helt omöjliga för vissa att ta in, som vi inte  flockimmunitet och att vi skulle ha ministerstyre osv...


    Anonym (man) skrev 2020-12-09 13:17:49 följande:
    Jag tolkar det mer som en beskrivning av den uppenbara cynismen du ägnar dig åt där du drar på dig kapten-antimobbar dräkten och rasar över påstådda påhopp som dina klubbmedlemmar utsatts för samtidigt som du blundar helheten (av vilken anledning det blev så) och hur personerna själva uttryck sig mot andra..

    Kort sagt, du silar mygg och sväljer blåvalar, men anser dig vara opartiskt och objektiv.

    Man bevisar sin objektivitet att erkänna det finns forskning åt båda hållen, och att det inte finns ett entydigt svar i hur munskydd fungerar med säkerhet.


    Och lyfter vi sen blicken ifrån forskningen, så finns det länder som bevisar tesen om att det inte fungerar och kanske tom ökar smittspridningen.
    Som till exempel Peru.

    Objektivitet betyder att du inte kan vara selektiv, men jag förstår idag varför populismen är så irriterade på forskning och det är för populismens verktyg inte fungerar på den.
    Då forskningen hela tiden faller tillbaka på vad kan bevisas bortom tvivel.


    Anonym (man) skrev 2020-12-09 13:18:26 följande:
    Japp, men har du koll på varför det tog ett år att öht lägga ett sånt förslag?

    Skriva lagar sker inte genom knäppa med fingret, och så måste lagen skrivas så att den inte går appliceras på andra områden.
    För vi vet sedan tidigt att om inte lagar skrivs på rätt sätt, så utnyttjas det av politiken för tvivelaktiga handlingar.


    Och man får ställa sig frågande till vad man gjort i andra partier för skapa en sådan lag.
    Och vi vet redan nu att vissa partier kommer osett säga lagen är kass och röstas ned.
    Och det är då vi har svaret hur mycket man faktiskt ville ha en sådan lag, vi kan synas i Mars eller när det nu var den skulle var klar.


    Anonym (man) skrev 2020-12-09 13:29:31 följande:
    Nja, jag tror inte kritiken som den svenska strategin utsatts för av andra experter globalt och inhemskt kan kallas för "hatstorm". Dock kan Tegnells konsekventa avfärdande av kritik med vaga argument, envist bita sig fast vid en misslyckad strategi absolut kallas för arrogans och faktaresistens.

    Att kritisera ansvariga när de misslyckas är inte populism eller hat. Det är en grundläggande demokratisk princip. Att avfärda all slags kritik och ifrågasättande mot ansvariga som populism och har är synnerligen odemokratiskt och faktiskt ganska idiotiskt eftersom själva definitionen av idioti är ju att göra samma sak på samma misslyckade sätt och förvänta sig ett annat resultat... och det är ju precis det vi tyvärr håller på med i Sverige....

    Populism är inte intresserad av hela frågan, utan bara detaljer och glömma av saker som säger påståendet är helt eller delvis fel pga man glömt av viktiga saker.


    Och här har vi ett bra exempel i flockimmunitet, vi har ett bra exempel i vår hand vi fick tilldelas oss mot våra grannar osv..., för finns det många osv i populism och hur man ska fokusera på en detalj, som sen vägrar erkänna andra detaljers påverkan på det större frågan.


    Padirac skrev 2020-12-09 13:49:29 följande:
    Så det är alltså ett försvar - 'de andra XX, så jag YY' som du tolkar det?

    Så mina påpekanden om att inte mobba Tegnell och andra skribenter med personliga påhopp är cynism?

    Cynicism = holding or expressing of opinions that reveal disbelief and sometimes disdain for commonly held human values and virtues

    På vilket sätt skulle kapten-antimobbing vara uppenbar cynism? Vad menar du är  'commonly held human values and virtues' i att ägna sig åt personliga påhopp eller osaklig kritik mot en tjänsteman på en myndighet? När blev detta beteende 'commonly held human values and virtues'?

    Ja, det är här en populist väljer att sluta svara och börja prata om annat.
    Forskningen är populismens värsta fiende, då forskningen är skapad på ett visst sätt och det går inte vara selektiv.


    Man säger man förstår Tegnell, men efter blivit halvmobbad innan pga min ärlighet att det krävs ibland en hel del att förstå varför Tegnell & co säger vad de gör, så inser jag att det många som brottas ENORMT med vad Tegnell & co säger om COVID-19 och inte är det allra minsta lättförstådd.


     


    Jag lärt mig att en del bryr sig inte ens om vad Tegnell & co säger, de säger bara ändå tvärtom om COVID-19.
    Och här kan vi radda upp långa rader av exempel, en del upptagna i texten i inlägget.


    Anonym (ABC) skrev 2020-12-09 14:10:47 följande:
    Hur många länders interna diskussioner följer du med? Jag upplever inte man i Finland är osäker och testar sig fram. Man inför strängare åtgärder i takt med att smittspridningen ökar, och lättar på dem när smittan går ner. Mycket logiskt, och inte det minsta osäkert.

    På den här punkten agerade ju Sverige precis tvärtom. Man följde med ett tag, när det sedan visade sig att smittan faktiskt var på uppgång, då släppte man på restriktionerna. Antingen har man en helt annan logik i Sverige än i Finland, eller så misslyckades man fullständigt i sina bedömningar. Följande text tycker jag verkligen genomsyras av osäkerhet:

    www.foretagarna.se/nyheter/riks/2020/septembe.../

    Under pressträffen på torsdagen ville inte socialminister Lena Hallengren svara rakt ut på om lättnaderna inte blir av den 1 oktober.

    ? Vi tycker att vi är i ett läge där vi inte vet vart det här tar vägen därför har vi i dag inte fattat ett beslut, sade hon och lade betoningen på i dag.

    Regeringen anger två skäl till torsdagens besked. Dels ser den tendenser till att människor börjar slappna av och inte ta rekommendationerna på lika stort allvar längre. Dels noterar Folkhälsomyndigheten en något högre smittspridning både i Stockholm och i form av några lokala utbrott. Den kraftiga ökningen av smitta i flera av grannländer påverkas så klart också regeringens inställning.

    Smittan visade sig inte vara på uppgång, utan för omfattande redan i det läget att smittspåra fanns det inga möjligheter till.
    Det är inte svårt och smittspåra så fall Finland hade eller Norge.
    Lite frågande till varför man hela tiden glömmer av den omfattningen viruset kom i Sverige och innan vi ens visste det var så utbrett i Europa.

  • klyban
    Anonym (realist) skrev 2020-12-09 15:51:24 följande:
    Ojojoj. 7067 nya fall idag, 96 nya döda! Det exploderar uppåt. Vården kollapsar, IVA i Stockholm är nu fullsatt. Folk som behöver intesivvård får det inte mera då de inte finns platserKräks

    Flockimmunitetsstrategin var ett totalt misslyckande. Hur kunde man tro att det skulle gå bättre den här gången. Tegnell måste avskedas!

    www.aftonbladet.se/nyheter/a/R91Kg8/fa-iva-pl...

    Vi har ingen flockimmunitets strategi och har aldrig haft.
    Vad vi däremot haft är en smittspråningsstrategi, men denna byttes sen ut till den som vi haft sedan dess och den är inte flockimmunitet och har aldrig varit.

    Då ställer vi oss frågande till varför de folkvalda M och KD i kommun, landsting och region inte ökat IVA-platserna, eller frågat Riksdagen/Regeringen om hjälp.


    Är det prestige av dessa partier i kommunen, landsting och region inte frågar?

  • klyban
    Padirac skrev 2020-12-09 16:46:11 följande:
    Ändå sa Mika Salminen i tv-programmet du länkade till att Finland testade lite saker som det ännu inte fanns helt säkra vetenskapliga belägg för, i motsats till hur Sverige gjorde. 

    Mika Salminen säger också i tv-programet du länkade till att det var och är samma typ av åtgärder de alla arbetar med och att likheterna är större än skillnaderna. 

    Mika Salminen säger dessutom i tv-programet du länkade till att Sverige genomför den gängse strategin för en pandemi med ett okänt virus med allmän smittspridning som inte går att hejda.

    Kritisera gärna resultatet av strategin, men far inte med osanningar om orsak och verkan
    Bra du lägger tid på de länkar som ges, och intressant att de inte säger det som påstås och utlämnar saker som är vital information.
  • klyban
    Anonym (man) skrev 2020-12-09 17:11:54 följande:

    Gör ett experiment klyban... spola tillbaka till vad du och övriga frälsta sade om flockimmunitet och Sveriges strategi i början av tråden och jämför med vad du säger nu....ser du någon skillnad?

    Det är ditt argument, och det är du som får påvisa dina påståenden, inte jag.

    Är det nu vi ska prata om den förutsättningslösa diskussionen om flockimmunitet eller resultatet av pandemier ifrån förr, eller alla spekulationer vi hade i starten av ett totalt okänt virus?


     


    Vi har sedan länge passerat dessa.

  • klyban
    Padirac skrev 2020-12-09 17:18:37 följande:
    Det är mänskligt att vilja undvika kognitiv dissonans, därför förvanskas eller utelämnas valda delar som inte passar narrativet - trots att de själva gett ut länkarna och refererat till innehållet. Det behövs ingen agenda då det är en djupt mänsklig reaktion. Jag kan tro att det säkert finns någon som har en agenda och agerar provokatör med flamebaits i vilken tråd som helst, så varför inte denna -men annars får det kanske skrivas på dissonanskontot för en del.

    Jämför med rönnbären och räven, fast det är ju druvor det handlar om i urpsrungliga storyn..

    eller detta ..

    www.ahum.se/bloggen/nar-social-gemenskap-inne.../#:~:text=Kognitiv%20dissonans%20intr%C3%A4ffar%20 n%C3%A4r%20vi,k%C3%A4nsla%20av%20att%20n%C3%A5got% 20skaver.

    Det är faktiskt otroligt konstigt och utelämna saker, för att skapa en poäng.
    Som i en del fall inte ens finnes om COVID-19.


    Och det står ju där svart på vitt och i klippet återberättas det som jag förstod det.


    Anonym (ABC) skrev 2020-12-09 17:45:53 följande:
    1 oktober, 7 dagars medelvärde 47 per miljon
    15 oktober, 7 dagars medelvärde 69 per miljon

    Det är en uppgång.

    Du fått kritiken av padriac, och det är den som vi undrar om.


    Finns det någon som motsatt sig att pandemin är på uppgång, i så fall vem?

  • klyban
    FuckGoggleAskMe skrev 2020-12-09 22:36:56 följande:
    Ja nu är vården på bristningsgränsen i Stockholm och Skåne. Redan, undrar hur det blir senare i Dec. Usch, ser mörkt ut. Förvånansvärt att Sverige nu, i nödläge, inte prövar allt de kan, så som munskydd i vissa tillfällen, och stark begränsning där det går.

    Sen citerade jag ju innan någon som sade att det tar ett par veckor med en ny lag. Tycker det är ansvarslöst så som regeringen håller på, få regler och allt tar en oändlig tid. 
    Lagar beslutas av Riksdagen, en intressant detalj i frågan, då Sverige har inget ministerstyre.
  • klyban
    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-09 23:52:33 följande:
    FHM är Tegnell-drivet. Tegnell driver en röd tråd mot internationell forskning. Nu verkar det dock som regeringen tröttnat på Tegnells okunskap och översitteri. Regeringen talar nu om att driva igenom en lagändring som ökar deras möjligheter att agera. Alla som pratat om ministerstyre har alltså fel. Regeringen har stora möjligheter att agera, men man har väntat till det är fullt på IVA. En 100% misslyckad strategi och usel politik i största allmänhet. Avgå!

    Man kan nog säga att regeringen inte har någon strategi överhuvudtaget.

    Ledsen inkorrekt återgivet av dig.


    Och om du ska påvisa detta, så måste du bli saklig, och det ser inte ut som i dina texter det någonsin ska ske.


    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-09 23:54:34 följande:
    Fakta är att 18000 smittade rapporterades. Fakta är att antalet antalet smittade per dygn fortsätter att öka. Regering och FHM har tappat kontrollen totalt. Det här kan komma att bli riktigt hemskt. Frågor på det?

    Tegnell och regering borde skämmas.

    Du får gärna återkomma när du bestämt dig vad ska hålla fast vid.
    För en dag så insåg vi det blev fel för dig, och sen har du hoppat runt med siffror.
    Så kan du igen och korrekt återge smittotalen?


    För nu vet vi inte, då du verkar inte veta eller kunna korrekt återge dessa.


    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-10 00:06:48 följande:
    De kan absolut ha smittats under samma dygn. Ingen vet ju exakt när alla smittades.

    Nope!
    Och inte ens så det fungerar Solig


    Och om det gjrode, så går ju viruset ned varje helg och sen hoppar över ett par vardagar Skrattande


    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-10 00:10:18 följande:
    Jag skulle ju kunna skriva vad du inte förstår och till skillnad från dig skulle jag ha rätt.

    Dock så ser det inte att du du förstår hur samhället fungerar och med tanke på vi inget minister styre har eller flockimmunitet.
    Och de folk valda och som har ansvar är i kommun, landsting och region, och där står Stockholm för ~40% av alla döda och de folkvalda är M och KD.


    Anonym (Proctor) skrev 2020-12-10 00:19:32 följande:
    Och vet du vad? Regeringsunderlaget har riksdagsmajoritet. Hur vore det om de kunde snabba på lite?

    Padriac förklarade för dig en gång till, man kunde tycka det inte skulle behövas av en som förstår samhället så bra.


    Anonym (realist) skrev 2020-12-10 06:08:49 följande:
    Nu är smittspridningen i Sverige högst i hela västeuropa. Det händer igen! Sverige blir coronaepidemins centrum i Europa! Flockimmunitetsstrategin var ett stort,stort misstag. Avsätt Tegnell och FolkhälsomyndighetenSkrikandes

    www.nytimes.com/interactive/2020/world/corona...

    Sverige har aldrig haft en flockimmunitet, bara en sådan sak.

  • klyban
    Anonym (realist) skrev 2020-12-10 06:47:46 följande:
    Nej, ingen flockimmunitet trots att den blivit utlovad av Anders Tegnell vid många, många tillfällen. Tegnell har gjort bort sig, vi behöver sparka honom och sätta in kunnigt folk som förstår att ta till riktiga åtgärder.

    Strategin har havererat, IVA i stockholm är fullt. Vissa människor prioriteras bort och får ingen vård längre. Var det inte det som inte skulle hända?

    Ansvariga är regeringen och FHM.

    Ja, någon typ av flockimmunitet inställer sig alltid efter en pandemi.

    Ansvariga är de folkvalda i kommun, landsting och region på sjukvården och dessa folkvalda är M och KD.
    Och nej, IVA-platserna är inte ens nära att vara slut än, dock kan man snart påstå att man måste transportera patienter ifrån Stockholm.
    Och Regering kan inte göra mycket utan att dom ber om hjälp, då vi inget ministerstyre har i Sverige.


    Stockholm står för ~40% av alla döda.


     


    Men först måste IVA-platserna ta slut i Stockholm.
    Och man måste ställa sig frågan varför M och KD inte gjort mer för bygga ut IVA-platserna om nu det var så självklart enligt dig.

  • klyban
    Pope Joan II skrev 2020-12-10 09:38:04 följande:
    Personalen är sjuka i covid-19. Det visat sig vara lite bekymmersamt att hålla nere kurvan så att "sjukvården hinner med", i synnerhet när personalen insjuknar. 
    Det finns dom berömda uppsägningarna av personal också, och bara antar FDF tänkte på dessa i sitt svar.
    AndreaBD skrev 2020-12-10 11:17:48 följande:
    Enskilda orter här, men jag har lagt märke till något märkligt här: Varför är så att en liten ort var hårt drabbad i våras (här Tibro), och är minst lika hårt drabbad igen nu? I en överskådlig liten ort, där det inte är tättbefolkad - borde inte smittan ha försvunnit där under sommaren? 

    Varför kom den då tillbaka lika extremt nu på hösten? Folk därifrån åker väl inte till storstäderna och smittas där, i alla fall inte i större antal? Kan det ha funnits virus i någon slags dvala kvar där sedan i våras?  

    När en gång ett virus har etablerat sig i ett område, så ligger det och pyr och tills det blir rätt förutsättningar igen.
    Detta är gammal kunskap, sen kommer populisterna och påstår annat.

Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin