• Padirac

    Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin

    Anonym (ABC) skrev 2021-01-28 21:29:50 följande:
    Det är fascinerande det här med att lätta på restriktioner, det finns inte ett enda land som jag känner till där man funderande på hur man skulle avskaffa restriktionerna när man införde dem. Alla länderna tittar sig nu förvirrat omkring, utom Sverige förstås, säger han till radion.

    www.expressen.se/nyheter/coronaviruset/giesec.../

    sverigesradio.se/artikel/7464847
    Har du läst smittskyddslagen?  Visst har du gjort det? Du har citerat från den tidigare..

    Det fanns inte lagstöd att ha omfattande allmänna restriktioner utan gränser - hur många gånger har detta vevats runt i tråden nu då? 10 - 20 eller ännu fler gånger? 

    Ytterligare ad-hoc argument alltså...

    Igen, Sverige är inte Finland och Finland är inte Sverige - olika land, olika lagar, olika regeringar och olika riksdagar...
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-28 21:44:16 följande:
    Oj, det var stor skillnad.
    Men i tex Irland skulle jag bli mycket förvånad om skillnaden var så stor. Dessutom ligger priserna högre i Norge i Sverige tror jag mig ha förstått, det kanske dom inte räknat in.
    När jag var liten och vi var nära norska gränsen, åkte vi ibland till Norge för att handla billigt mjöl, ost och liknande, medan norrmännen åkte till Sverige för att titta på porrfilmer på bio. Andra tider. 
    Det var länge sedan du var liten då, redan i slutet av 80-talet kostade en pizza i Trysil (90 svenska kronor utan dryck och ev tillbehör) mer än en pizza kostar idag i Sverige i vilken stad som helst.

    Okänt datum på artikeln, men lika sann idag som då den skrevs..

    200 svenska psetas för en pizza som i norge med norska löner är ett bra pris

    www.osloguiden.se/lev-som-en-oslobo/

    "Det behöver inte vara så dyrt att leva i Oslo som många tror – Osloborna får generellt sett ut 20% mer av sina löner i Norge än vad svenskarna får av sina löner i Sverige. Lönen i Norge är nämligen bättre i jämförelse med svenskarnas löner till priserna i landet och därför är det inte så dyrt att leva i Oslo om man slutar jämföra det norska priset med vad det hade blivit i svenska kronor.

    Många bedömer Norges priser enligt vad exempelvis en pizza kostar. I Sverige kan du få en pizza för 60 kronor medan samma pizza kan kosta 200 kronor i Norge. Priset på en pizza är faktiskt ett bra pris om man inte är turist och om man har en norsk lön som i de flesta fall är oerhört bra."


     Svenska gränsstäder lever på handeln med norrmän  - www.expressen.se/dinapengar/konsument/norska-handlare-rasar-mot-den-svenska-granshandeln/

    De mer okända platserna kanske jämfört med Strömstad

    sv.wikipedia.org/wiki/Charlottenberg

    sv.wikipedia.org/wiki/T%C3%B6cksfors

    via.tt.se/pressmeddelande/granshandeln-ar-redo-att-aterigen-valkomna-norska-kunder&releaseId=3280197
  • Padirac
    Anonym (ABC) skrev 2021-01-28 22:13:04 följande:
    Du kan sluta veva med smittskyddslagen. Det här var ett citat av Giesecke. Är han okunnig eller oärlig när han påstår att inga länder har några planer för hur man ska agera efter lockdown?

    Ser sig förvirrat omkring? Alla utom Sverige?
    Menar du att JG säger att inga andra länder än Sverige funderade på hur man skulle gå ur lockdown?  Det är kanske sant, jag vet inte vad JG har för källor för det, men jag vet att det i Sverige i våras från myndigheterna pratades om just detta och att det kunde vara ett problem att öppna efter en stängning om det gjordes på ett galet sätt.

    Just stänga/öppna strategin verkar inte kunna begränsa smittspridningen i det långa loppet

    www.svt.se/nyheter/utrikes/tjecker-gick-pa-avskedsfest-for-viruset

    "Men i Tjeckien samlades tusentals personer under tisdagen för att på en fest ta ett ”symboliskt farväl” av viruset.

    Tusentals gäster satt vid ett 500 meter långt bord på Karlsbron i Prag under tisdagen och delade med sig av mat och dryck som de tagit med hemifrån.


    – Vi vill fira coronakrisens slut genom att låta människor träffas och visa att de inte längre är rädda för att göra det. Att de inte är rädda för att ta en tugga av någons smörgås, säger kaféägaren och festfixaren Ondrej Kobza."


  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-01-29 10:58:50 följande:
    Undrar om statsministern tar ansvar för att hans agerande allvarligt fått förtroendet för hans regering och för honom själv att dala?

    "Till bilden hör att Stefan Löfven, trots regeringens uppmaningar om att undvika trängsel i julhandeln, besökte affärer i Stockholms city flera gånger under december, något som fick stor uppmärksamhet i medierna. 

    Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.

    Stefan Löfven är den främsta företrädaren för regeringens hantering av coronakrisen och vi vet att förtroendet brukar påverkas negativt när politiker inte lever som de lär, säger han." DN. 

    Snällt av dem att inte påpeka att statsministern inte nöjde sig med att tala om för medborgarna att de skulle undvika trängsel utan att de helt skulle avstå från att besöka butiker utom de allra mest nödvändiga som apotek och matbutiker. 
    Förtroendets upp- och nedgångar verkar ligga över hela politiska spektrat - väljarna(som grupp)  har lite förtoende för politikerna (som grupp) i detta skeende.  Själv tror jag ju inte att pandemins härjningar är ett politiskt problem utan en strukturell kris för sjukvård och det moderna samhället.

    Från texten du refererade men inte länkade till

    www.dn.se/sverige/dn-ipsos-fortroendet-rasar-for-lofven-och-tegnell/

    "Till bilden hör att Stefan Löfven, trots regeringens uppmaningar om att undvika trängsel i julhandeln, besökte affärer i Stockholms city flera gånger under december, något som fick stor uppmärksamhet i medierna.

    Nicklas Källebring är opinionsanalytiker på Ipsos.


    – Stefan Löfven är den främsta företrädaren för regeringens hantering av coronakrisen och vi vet att förtroendet brukar påverkas negativt när politiker inte lever som de lär, säger han.


    Ett likartat förtroendetapp syns när DN/Ipsos frågar om socialminister Lena Hallengren (S) liksom regeringen som helhet.


    Det här skulle kunna spela oppositionen i händerna. Partierna har också höjt tonläget mot regeringen, efter en tid av borgfred i våras. Men väljarna är inte imponerade.


    Andelen som ger omdömet ”dåligt” om oppositionens agerande har ökat med 5 procentenheter sedan i december, till 25 procent. Den andelen är därmed mer än dubbelt så stor som den som ger oppositionen i huvudsak gott betyg.


    – Oppositionens kritik får inte riktigt fäste, de framstår inte som bättre. Därför skadas inte Socialdemokraternas väljarstöd, snarare ökar det något i vår senaste mätning, säger Nicklas Källebring.


    – Vi kan se att många av oppositionspartiernas egna väljare är missnöjda med dem och det är ett ovanligt mönster."


    Hur tycker du att följande har hanterat Corona-utbrottet?
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-29 18:41:39 följande:
    En hel vecka med passiv aggressivitet och trängsel, så nu får man äntligen vara lite aktiv! #TGIF #no filter
    I skolan? På ditt arbete? Mot elever eller kollegor?
  • Padirac
    Pope Joan II skrev 2021-01-29 21:05:52 följande:
    Och så korthuggen som han var också. Burr.
    Pyssel har berättat att hen inte vill ha mina vänliga kommentarer, om du tycker jag var korthuggen så kan jag brodera ut texten lite

    Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum

     
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-29 20:58:10 följande:
    God kväll, bokstavstolkaren! Det är klart att du också får vara med och klura på vad saker betyder, men aldrig hade jag trott att det var du som skulle uppfylla "no filter" så snabbt. Har du också fått säga till "fint" lite för ofta i veckan när folk går för nära? Du verkar vara väldigt på hugget nu smile1.gif Om du varit uppmärksam så är det framförallt affären som är mitt inferno, men visst har det varit någon återhållen suck i veckan mot kolleger som ska gå och stå på en, fast de vet om min situation. Jag har inte i hela mitt yrkesliv varit passivt aggressiv mot elever, men jag ser ju att det förekommer både här och där.. Tillrättavisa utsättare är nog det närmaste jag kommit den aktiva sidan av det.
    Jag var förbi  ett av kontoren då alla lämnat för att göra saker som bara kan göras där, på hemvägen svängde jag förbi en av affärerna på vägen hem -jag är ju inte luftarian så jag måste handla mat då trädgårdslanden tyvärr är frysta så inget växer där just nu  -  och mycket riktigt var det lite trängsel vid grönsakerna, jag stod en bit bort och de som trängdes där stirrade på galningen som väntade på att kunna komma fram, de fattade sen att de kanske skulle hålla lite avstånd..   samma människor som trängdes vid grönsakerna trägde sedan vidare på de andra avdelningarna såg jag..  en var ganska kort, den andra var normallängd, en var barn och en var vuxen.

    Det som väckte min undran var 'en hel vecka'  och att du skrev 'nu får man äntligen vara lite aktiv' - tänkte att det du troligen gjort var att ha jobbat en hel vecka och satte det passiva i sammanhang med att du nu skulle vara lite aktiv istället för passiv ... men vad vet jag.. 
    pyssel skrev 2021-01-29 18:41:39 följande:
    En hel vecka med passiv aggressivitet och trängsel, så nu får man äntligen vara lite aktiv! #TGIF #no filter
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-29 21:23:12 följande:
    @padirac
    quidquid id est, timeo danaos et dona ferentes
    Viktigt att hålla avstånd och sprita alla paket som greken på ett av kontoren kommer med -  detta kommer jag ihåg sedan tidigare.
  • Padirac
    FuckGoggleAskMe skrev 2021-01-29 21:35:22 följande:
    Eller in vino veritas som vi brukar säga på vinbaren.
    Ja, alla har olika typer av konversation Skål 
  • Padirac
    pyssel skrev 2021-01-29 21:48:54 följande:
    Gott att höra att du är rädd om dig smile1.gif
    Tack, och andra  - inte att förglömma
Svar på tråden Vi som är kritiska till Sveriges handhavande av pandemin