Ni som rökt under graviditeten..
Har era barn fötts friska? Vilken vecka födde ni i? Fick ni komplikationer?
Har era barn fötts friska? Vilken vecka födde ni i? Fick ni komplikationer?
Men snälla bara sluta rök. Ungen föds säkert frisk, men OM inte hade man någonsin kunnat förlåta sig själv? Har hört om bebisar som dör i psd, dör i magen, föds för tidigt och med låg födselvikt. Sjukt egoistiskt och nej enligt mig är man inte redo att bli mamma om man inte ens kan ge upp ciggen. Vad är 9 månader av ens liv, börja rök när ungen är ute igen.
Någon nämnde missbildningar: Rökning ökar risken för missbildningar på barn.
www.tobaksfakta.se/gravid-som-roker-okar-risken-for-missbildningar-med-upp-till-50-procent/
"Forskarna gick igenom 172 studier som publicerats de senaste 50 åren. I studierna ingick sammanlagt 174 000 barn med missbildningar och 11,7 miljoner friska kontrollbarn. Sammanvägningen av all den forskning som gjorts visar att om mamman röker när hon väntar barn så ökar risken för klumpfot med 28 procent. Risken för att en arm eller ett ben ska saknas ökar med 26 procent, risken för mag-tarmfel ökar med 27 procent, risken för missbildningar av skallen med 33 procent, risken för ögondefekter med 25 procent och risken för läpp-gomspalt med 28 procent. Den allra största riskökningen ? 50 procent ? sågs när det gäller en missbildning som gör att delar av magen eller tarmarna sticker ut utanför huden."
-
www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx
"Det visade sig att läpp- och gomspalt var mer än dubbelt så vanligt bland barn till kvinnor som själva rökt under graviditeten. Även vid passiv rökning noterades en ökad risk för läpp- och gomspalt, som dock inte var lika uttalad som vid rökning.
Författarna uppmanar alla gravida kvinnor som röker att omedelbart sluta. Rökande kvinnor som planerar bli gravida bör anstränga sig att bryta sitt missbruk för att minska risken för medfödda missbildningar."
Rökare dör i genomsnitt tio år tidigare än icke rökare. Det är slutsatsen av ett unikt forskningsarbete av den nu 91-årige epidemiologen Richard Doll, som sedan 1951 följt liv och död i en befolkningsgrupp bestående av 34 439 brittiska läkare. Men han visar också att rökstopp ger en klar hälsovinst. Rapporten publicerades på internet av British Medical Journal den 22 juni och i den tryckta tidningen den 25 juni 2004.
Doll är själv ett övertygande bevis för att det lönar sig att sluta röka. När han vid 37 års ålder år 1951 blivit klar med den första studien om sambandet mellan rökning och lungcancer slutade han röka.
Det var 1948 han började undersöka varför lungcancern hade ökat så kraftigt i Storbritannien de senaste 30 åren. Han misstänkte ett samband med den kraftiga utbyggnaden av vägnätet i landet eftersom man visste att det fanns cancerframkallande ämnen i tjära, men Doll kunde efter drygt två år visa att det var den allt vanligare cigarettrökningen som förklarade ökningen av antalet lungcancerfall. 80 procent av de brittiska männen och 40 procent av kvinnorna rökte på 1940-talet.
Sedan utvidgades forskningen att omfatta de närmare 35 000 läkarna. Vid sin sida har Doll länge haft den framstående tobaksepidemiologen Richard Peto. De utarbetade tillsammans banbrytande metoder för epidemiologisk forskning, som sysslar med sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp. De klarlade inte bara sambandet mellan rökning och lungcancer utan också samband med andra cancerformer och med hjärt-kärlsjukdomar.
Det som nu publicerats i BMJ är slutrapporten från deras långvariga gemensamma forskningsarbete. Att projektet pågått i 50 år ger möjlighet till en ojämförlig precision i bedömningarna av hur olika tobaksrelaterade sjukdomar utvecklas under lång tid.
När de började forska i den stora gruppen läkare, där alla var 21 år och äldre, rökte åtta av tio deltagare. Av 14 529 personer som 1951 klassades som storrökare var 134 kvar i livet år 2001.
Forskarna har funnit att upp till två tredjedelar av alla som börjar röka som unga och fortsätter med det dör i förtid. En av fyra dör i medelåldern. Risken att dö i medelåldern är dubbelt så stor för rökare som för icke rökare."
Min mamma rökte under båda sina graviditeter, men lite mindre med mig och mer med min syster av nån anledning.
Barn 1: (jag) född för tidigt, eller liten för tiden, man räknade inte lika noga på 70-talet, men jag vägde bara 2,3 kg. Svår astma som barn och vuxen, fast kanske mest för att mamma rökte hemma med sina småbarn, inte nödvändigtvis bara under graviditeten. Jag har alltid hatat rökning och inte ens provat själv att röka.
Barn 2: född för tidigt eller liten för tiden, 2,1 kg. Ingen astma men provade att röka i 13-års åldern och fastnade direkt! Hon har berättat att första blosset kändes som att komma hem, hon hade alla rökreceptorer på plats bara väntandes. Hon har kämpat hela livet för att sluta röka och till slut lyckat. Hon har även kraftig övervikt och en hel del andra missbruksbeteenden som kan härröras till att hon tillvants till nikotin.
Så bara för att barnen föds till synes friska behöver det inte betyda att allt är lugnt. Jag tycker att vår mamma gjort oss en rejäl otjänst genom att röka när hon väntade oss och under vår uppväxt. Fruktansvärt oansvarigt och egoistiskt.
Fem graviditeter, fem fullt friska barn som dessutom sällan blir sjuka, födda mellan veckorna 37-39.
Alla har varit normalstora utom tredje som var för stor för veckan han föddes i, inget utav barnen har visat tecken på nån abstinens eller dylikt.
Har rökt mer eller mindre alla graviditeter men max 3-5 cigg per dygn.
Jag blir nästan kräkfärdig när jag läser om alla som rökt under sina graviditeter. Hur kan ni med?
Här är klippt från vårdguiden/1177:
Fostret får i sig kolmonoxiod
I cigarettröken finns den giftiga gasen kolmonoxid. Den gör så att du inte tar upp syre i blodet lika bra. Både du och fostret får kolmonoxid i blodet om du är gravid och röker. Fostrets blod tar upp dubbelt så mycket kolmonoxid som du själv. Giftet stannar dessutom kvar längre hos fostret.
Nikotinet påverkar fostrets storlek
Nikotin finns i all tobak. Nikotinet gör att blodet flödar sämre i livmodern och moderkakan. Fostret får då mindre syre och näring. Fostret växer sämre och väger mindre än det borde göra vid födseln. Det kallas för att barnet blir tillväxthämmat.
När du snusar utsätts du för lika mycket nikotin som när du röker, eller mer.
Och här är klippt från Netdoktor:
Till följd av de gifter som kommer in i fostret på grund av moderns rökning ökar risken för att det ska få missbildningar. Det blir också mindre och lättare (ca 150 gram) dvs. något ofullgånget och omfattas av förlossningskomplikationer. Efter födseln är också risken förhöjd för att drabbas av plötslig spädbarnsdöd.
Under fosterstadiet utsätts fostrets växande hjärna för nikotin. På samma sätt som hos mamman stimulerar nikotinet också till aktivitet i fostrets nervceller. På grund av denna, på onaturlig väg ökade aktivitet, stänger hjärnan av sin utveckling av mängden nervceller för tidigt. Hjärnan tror att det finns tillräckligt med nervceller eftersom aktiviteten är normal. Alltså föds många barn förmodligen med en mindre hjärna än vad som eljest skulle behöva vara fallet.
Detta leder sedan till risker för en sämre mental och intellektuell utveckling, t.ex. sämre språk och läsfärdigheter. Studier som följt barn upp i 30 - 40 årsåldern har tyvärr visat att de presterar sämre med bl.a. lägre betyg under hela studietiden. Den del av hjärnan som nikotinet påverkar anläggs efter ca 3 månader. Det är därför viktigt att mamman slutar röka och även helst är helt nikotinfri efter denna tid.
Att hjärnan blir tillvand till nikotin under fosterstadiet gör också att den hos många barn fungerar suboptimalt utan nikotin. Detta tar sig bland annat uttryck i att barn som varit utsatta för tobaksrök under fosterstadiet oftare blir rökare än andra barn. Denna "nikotinsökande" effekt visar sig så tidigt som redan i 10 års åldern.
En färsk studie har påvisat att de är klart mer intresserade av cigaretter för att kanske normalisera den hjärnfunktion som påverkats negativt av den "passiva rökningen" i fosterstadiet. Man har också i djurförsök visat att råttfoster som utsatts för nikotin under fosterstadiet oftare än andra råttor väljer att tillföra sig själva nikotin senare i livet om de har möjlighet till det.
Innan denna felfunktion rättas till med tonåringens rökdebut så har barnet utsatts för en rad negativa effekter. Efter födelsesen kan spädbarnet få abstinensbesvär så som orolig sömn, sämre ätbeteende och mera skrik.
Forskning har också visat att gravida kvinnors rökning ökar risken för att deras barn skall bli mer impulsiva, ouppmärksamma och stimulanssökande. Hyperaktivitet och så kallade ADHD besvär är vanligare hos barn som utsatts för cigarettrök under fosterstadiet. Förutom de skolproblem som detta kan medföra så kan det också ta sig uttryck i avvikande beteenden som leder till kriminalitet.
Kanske är ändå det värsta med rökning under graviditeten att modern underlättar för tobaksberoendet att överföras till nästa generation ungdomar. Väl där får den rökande ungdomen med 50 procent sannolikhet sitt liv förkortat av cigarettrökningen om den blir livsvarig men hinner under resans gång, om hon är kvinna, kanske bidra till att föra tobaksberoendet över till nästa släkte osv.
Men ni kanske tycker att det känns okej att barnet får regelbunden syrebrist under sin fosterutveckling? Att det inte gör så mycket om hjärnan utvecklas lite sämre, att de har grunden för beroende och eget tobaksbruk redan färdig från start. Eller att de redan som bebisar visar abstinens och löper ökad risk för plötslig spädbarnsdöd?
Du skrev övervikt i ditt inlägg, inte fetma. Det är en ohederlig debatteknik att ändra målet när man får svar på det man faktiskt har skrivit och visar att du inte är värd att diskutera med, förutom att det är väldigt otrevligt att skriva att någon annan "skiter i sig själv" när man inte vet halv sju om den personen.
Jag är inte överviktig eftersom mina lätt rabiata åsikter om rökning följs av lika rabiata åsikter om fetma, illegala droger och andra idiotbeteenden som folk ägnar sig åt.
Men rent medicinskt är framförallt de långsiktiga riskerna allvarligare med rökning och även alkohol, än övervikt. Om du påstår något annat så fram med vetenskapliga källor på det då, här debatterar vi utifrån fakta.
Någon nämnde missbildningar: Rökning ökar risken för missbildningar på barn.
www.tobaksfakta.se/gravid-som-roker-okar-risken-for-missbildningar-med-upp-till-50-procent/
"Forskarna gick igenom 172 studier som publicerats de senaste 50 åren. I studierna ingick sammanlagt 174 000 barn med missbildningar och 11,7 miljoner friska kontrollbarn. Sammanvägningen av all den forskning som gjorts visar att om mamman röker när hon väntar barn så ökar risken för klumpfot med 28 procent. Risken för att en arm eller ett ben ska saknas ökar med 26 procent, risken för mag-tarmfel ökar med 27 procent, risken för missbildningar av skallen med 33 procent, risken för ögondefekter med 25 procent och risken för läpp-gomspalt med 28 procent. Den allra största riskökningen ? 50 procent ? sågs när det gäller en missbildning som gör att delar av magen eller tarmarna sticker ut utanför huden."
-
www.lakartidningen.se/Functions/OldArticleView.aspx
"Det visade sig att läpp- och gomspalt var mer än dubbelt så vanligt bland barn till kvinnor som själva rökt under graviditeten. Även vid passiv rökning noterades en ökad risk för läpp- och gomspalt, som dock inte var lika uttalad som vid rökning.
Författarna uppmanar alla gravida kvinnor som röker att omedelbart sluta. Rökande kvinnor som planerar bli gravida bör anstränga sig att bryta sitt missbruk för att minska risken för medfödda missbildningar."
-
Och ja, risken för dessa missbildningar är liten, men riskökningen är knappast liten. Snälla sluta röka och gå över till bara nikotin eller sluta helt, för allas skull.
För barnen, för er egen hälsa, för era husdjur (jo, de kan också få allergiska besvär och astma av rök!), för miljön (fimpar och snus överallt med gift i- inte bra), för de fattiga barnen som blir förgiftade av att skörda er tobak...
www.riskbruk.se/default.aspx
"Rökare som börjar tidigt förkortar sitt liv med tio år i snitt.
Rökare dör i genomsnitt tio år tidigare än icke rökare. Det är slutsatsen av ett unikt forskningsarbete av den nu 91-årige epidemiologen Richard Doll, som sedan 1951 följt liv och död i en befolkningsgrupp bestående av 34 439 brittiska läkare. Men han visar också att rökstopp ger en klar hälsovinst. Rapporten publicerades på internet av British Medical Journal den 22 juni och i den tryckta tidningen den 25 juni 2004.
Doll är själv ett övertygande bevis för att det lönar sig att sluta röka. När han vid 37 års ålder år 1951 blivit klar med den första studien om sambandet mellan rökning och lungcancer slutade han röka.
Det var 1948 han började undersöka varför lungcancern hade ökat så kraftigt i Storbritannien de senaste 30 åren. Han misstänkte ett samband med den kraftiga utbyggnaden av vägnätet i landet eftersom man visste att det fanns cancerframkallande ämnen i tjära, men Doll kunde efter drygt två år visa att det var den allt vanligare cigarettrökningen som förklarade ökningen av antalet lungcancerfall. 80 procent av de brittiska männen och 40 procent av kvinnorna rökte på 1940-talet.
Sedan utvidgades forskningen att omfatta de närmare 35 000 läkarna. Vid sin sida har Doll länge haft den framstående tobaksepidemiologen Richard Peto. De utarbetade tillsammans banbrytande metoder för epidemiologisk forskning, som sysslar med sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp. De klarlade inte bara sambandet mellan rökning och lungcancer utan också samband med andra cancerformer och med hjärt-kärlsjukdomar.
Det som nu publicerats i BMJ är slutrapporten från deras långvariga gemensamma forskningsarbete. Att projektet pågått i 50 år ger möjlighet till en ojämförlig precision i bedömningarna av hur olika tobaksrelaterade sjukdomar utvecklas under lång tid.
När de började forska i den stora gruppen läkare, där alla var 21 år och äldre, rökte åtta av tio deltagare. Av 14 529 personer som 1951 klassades som storrökare var 134 kvar i livet år 2001.
Forskarna har funnit att upp till två tredjedelar av alla som börjar röka som unga och fortsätter med det dör i förtid. En av fyra dör i medelåldern. Risken att dö i medelåldern är dubbelt så stor för rökare som för icke rökare."
Varför vill man dö i förtid?
Likväl rökning så ökar risken med missbildningar om man har fetma. Finns fakta om detta om man googlar.
Synd om barnen som får detta pga mammor som inte tagit tag i att minska risken.
Ja risken ökar vid fetma. Men den ökar mycket mer vid rökning. Rökning är flera gånger farligare för fostret/barnet än fetma.
Vad vill du egentligen med dina inlägg? Är du upprörd över att ingen skriver om fetma i en tråd om rökning? Varför inte gå på om droger, dåliga gener osv?
Ja det är synd om barn som får missbildningar oavsett anledning.
Hur vet du att vården/folk inte går på kvinnor som har fetma när dom är gravida?
Skillnaden är återigen att en rökare som är gravid kan minska riskerna omedelbart, eller välja att skada/döda sitt foster/barn. En person med fetma kan inte ta bort riskerna omedelbart.
Visste ni att då en rökare röker en cigarett så får rökaren i sig endast 1/4 av röken. Resten av röken går ut i omgivningen och den s.k. "sidoröken" innehåller mest skadliga och giftiga ämnen än röken som rökaren får i sig.