Inlägg från: KillBill |Visa alla inlägg
  • KillBill

    Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten

    RMC skrev 2017-06-17 16:39:58 följande:
    Det var bara ett halvt erkännande du kom med.

    Statistik gällande förhållandet mellan bostadsbrist och bostadsbyggande har jag inte stenkoll på, inte du heller, försök inte påstå nåt annat, det är nämligen  ganska komplicerat.
     Historisk tid, kan jag upplysa dig, är en ganska lång tid, det handlar inte om nåra kvartalsrapporter,  så du har inte en chans att kunan föra nån övertygande argumentation där.

    Jag vet inte hur du ska få ihop det hur dagens bostadsbyggande kan undanröja bostadsbristen med tanke på den enorma befolkningsökning vi fått de sistsa åren utifrån, framtiden ger svaret du lär ha fel.
    Vi ser ju idag att bostadspriserna är rekordhöga och fortsätter öka, det talar starkt emot att bostadsbristen minskar.

    Både Boverket och Sveriges Byggindustrier (BI) prognosticerade år 2009 rekordlågt bostadsbyggande och varnade för att det skulle leda till akut bostadsbrist.

    EKOT gick år 2009 ut med nyheten att Sverige hade ett rekordlågt bostadsbyggande


    www.byggvarlden.se/risk-for-akut-bostadsbrist-58301/nyhet.html
    sverigesradio.se/sida/artikel.aspx&artikel=3167449

    Det byggs idag kring 70 000 nya bostäder per år och om man räknar med att det bor i genomsnitt 3 personer per bostad så ger detta tak över huvudet för 210 000 människor. SCB räknar med att Sveriges befolkning ska öka med ca 107 000 personer  fram till 2025 för att sedan avta. Med enkel matematik så inser du att bostadsbristen kommer att minska. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    RMC skrev 2017-06-17 17:00:11 följande:
    Du argumenterar nu med halmdockor, vänsterns paradgren, jag gav mig inte in i denna diskussion för att påstå att det inte byggs bostäder idag, du vet det mycket väl. Det var ditt påstående om statistik.

    Men,,, om du tvunget vill få på tasken där också så, i min kommun exemeplvis, förmodligen lika i många  kommuner, byggs det nu en hel del, men det grundar sig i beslut som är tagna för 4-8 år sen, bostadsbyggande är ofta långsiktigt serru.
    Det innebär alltså att du med din dagisargumentation egentligen hyllaa alliansen för dagens bostadsbyggande. HÄPP.

    Haha, inbilla mig inte att det är 8 års planeringsfas för bostäder


    Beslut om bostadsbyggandet under 2015 och till viss del under 2016 var tagna innan alliansen förlorade makten men bostadsbyggandet från en bit in i 2016 och framåt, när byggandet verkligen har stigit kraftig är inget som har påverkats av alliansens bostadspolitik.  Om vi applicerar samma princip på alliansen regeringstid så måste vi räkna bort bostadsbyggandet år 2007 och till viss del 2008 (som var påverkat av socialdemokratisk bostadspolitik) och det gör bara att bostadsbyggandet, drivet av alliansens bostadspolitik blir ännu lägre! Nej det är bara att konstatera att bostadspolitik inte är en borgerlig paradgren. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-06-17 17:39:00 följande:
    Om du verkligen vill veta: åtta år år ingen märkvärdig tid för planering av byggprojekt från start till första spadtag.

    Bostadsbyggande är en illa vald del av politiken att försöka ta åt sig äran av, eller skämma motståndarna för.

    Som exempel har planeringen av Hagastaden/Norra Stationsområdet pågått sedan ungefär sekelskiftet och nu under 2017 är de första bostadshusen i området klara och projetket år inte klart förrän 2025.

    Så vem ska ta åt sig äran av det?

    För Norra Djurgårdsstaden gäller samma tidshorisont.

    Anledningen till att bostadsbyggandet sjönk som en sten 2009 berodde på att byggbolagen inte kunde finansiera sina byggprojekt (och att regeringen inte ställde upp med riskkapital eller statdsbidrag)


    Anledningen till att det byggs så mycket just nu stavas flyktingkatastrofen 2015, anvisningslagen som trädde i kraft i fjol och som tvingar alla Sveriges kommuner att ta emot flyktingar (enligt kommunallagen ?är också kommunerna skyldiga att sörja för bostäder till kommuninnevånarna) och att regeringen har infört ett statsbidrag till kommuner för ökat bostadsbyggande.


    Att påstå att Socialdemokraterna skulle ha del av det minskade bostadsbyggandet 2009 och att alliansen skulle ha del av det ökade bostadsbyggandet 2017 är bara löjligt.


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    Flash Gordon skrev 2017-06-18 07:54:59 följande:
    Bara en ny detaljplan tar upp emot ett par år att få genom om det går någorlunda smidigt.

    Ska du ha ny översiktsplan innan dess tar det ytterligare tid.

    Sedan skall det projekteras också.

    Regeringen satsar under perioden 2016 ? 2019 11,9 miljarder i investeringsstöd för bostadsbyggande och självklart är det en bidragande orsak till dagens stora bostadsbyggande.


    Jag vet inte om du har missat det men centern hade i sin höstbudget räknat med att genast slopa investeringsstödet för bostadsbyggande men Dagens Industri upplyste då centerpartiet om att investeringsstödet redan var inräknat i en mängd olika byggprojekt (och att centerpartiet inte hade laglig möjlighet att dra tillbaka investeringsstöd som redan var intecknat). Därför är centerpartiets budget underfinansierad med 4 miljarder kronor (för 2018).


    www.di.se/nyheter/alliansens-raknefel-4-miljarder-saknas/


    Självklart är 12 miljarder en positiv faktor för att få byggbolagen att bygga student och hyreslägenheter. Tänk om Alliansen hade gjort motsvarande satsningar under finanskrisen? Då kanske inte bostadskrisen skulle varit så stor idag som den nu är och färre byggarbetare hade behövt gå arbetslösa. 


    En annan bidragande orsak till att många kommuner nu har kommit igång med bostadsbyggandet är anvisningslagen som tvingar kommuner att ta emot flyktingar. Jag kan säga så mycket som att i den  Stockholmskommun som jag bor i så var det först efter  anvisningslagen klubbades av den rödgröna regeringen som byggandet av bostadslägenheter kom igång. 


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    man och nöjd skrev 2017-06-18 00:42:53 följande:
    Frågan kvarstår: Vad kostar den?

    11 miljoner i insats och 11000 i månaden?

    Det är marknaden som driverbostadsbyggandet. Inte nån gammal svetsare.

    Med det Investeringsbidrag som den rödgröna regeringen tillför bostadsmarknaden under åren 2016-2019 och som gäller hyreslägenheter så finns det ett krav på att hyran inte får överstiga 1450 kr i Storstockholmsregionen, 1350 kr i  kommuner med hög och varaktig befolkningsökning samt 1300 kr i övriga landet det motsvarar en hyra på  ungefär 4 412 kr per månad för 30 m2, lite högre i Stockholm, Göteborg och Malmö (och detta utan insats).


    Det är väldigt många byggbolag som har nappat på detta och som bygger bostäder under dessa premisser. Visst är det bra!


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    man och nöjd skrev 2017-06-18 19:02:42 följande:
    Hyresrättera borde naturligtvis betalas av de som bor där. Om nu denna boendeform är så ekonomiskt effektv som det alltid yras om.

    Det verkar minst sagt korkat att betala mångmiljardbelopp i bidrag till hyresgäster som några år senare cashar in miljonbelopp när lägenheterna ombildas till bostadsrätter. Ännu ett rödgrönt brakfiasko.

    Det där med att ombilda hyresrätter så att hyresgäster kan casha in miljonbelopp på bekostnad av gemensamma resurser är en borgerlig paradgren. Kolla bara på vad alliansen i Stockholm pysslade med under åren 2006 till 2014..


    Först och främst så är det stor brist på hyreslägenheter i Sverige och byggbolagen har de senaste åren bara fokuserat på att bygga bostadsrätter. Det finns ett stort antal ungdomar och studerande som beroende på att de saknar fasta anställningar är förhindrade att låna pengar till en bostad.


    Jag tycker att det är mycket bra att regeringen satsar på att avhjälpa bristen på hyreslägenheter och problemet med att ungdomar och studenter har så svårt att få en bostad.  Jag hoppas också att det blir en valfråga då jag är övertygad om att en majoritet av befolkningen är positiv till satsningar för att avhjälpa bristen på hyreslägenheter,


    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    man och nöjd skrev 2017-06-18 20:01:42 följande:
    Det spelar väl ingen roll om  det är en socialistisk eller borgerlig paradgren. Den ene betalar ut en massa bidrag och den andre säljer tillgångar till underpris. Tillsammans blir detta katastrof för Sverige. Försök se helheten istället för att försvara de rödgröna in absudrdum.

    Det finns ett superenelt sätt att skapa balans på hyresmarknaden: Marknadshyror. Det skule skapa balans på en vecka. Man skulle även kunna hävda att det råder brist på billig Diesel i Sverige (säg 5 kr litern), alltså ska staten sponsra privatbilisterna med Diesel för 11 Miljarder.

    Jag har förstått att du tycker det är jättebra att "någon annan" betalar hyran. Det brukar kallas Toblerone-politik.
    Så marknadshyror ska lösa problemet med att ungdomar utan fast inkomst och studenter inte kommer in på bostadsmarknaden? Tror du ens på det där själv?
    Tino Sanandaji: SD är ett gäng skånsk trash med låg IQ!
  • KillBill
    man och nöjd skrev 2017-06-18 21:03:31 följande:
    Man kan absolut tänka sig någon form av subventionerat boende för studenter.

    Men när det gäller subventionerade hyresrätter (som vänstern avgudar) så är det väl knappast ungdomar som står först i kön när dessa är färdigbyggda. I min bok är det sådana som jag själv som efter typ 30 år i bostadskö och en önskan att casha in vinsten från min bostadskarriär naturligtvis är sugen på en subventionerad hyresrätt så att jag kan investera i en lägenet på Mallis vid sidan av. F-n den där svetsaren är kanske inte så dum ändå he-he.
    Det borde vara uppenbart för de flesta att införandet av marknadshyror i Sverige i en period med enorm bostadsbrist och bostadsbubbla skulle vara som hälla bensin på elden..
  • KillBill
    man och nöjd skrev 2017-06-18 21:20:34 följande:
    Trams. Det går att bygga bostäder till oerhört låg kostnad, men vår rödgröna regering har förbjudit detta med smått vansinniga byggregler.
    Om det gick, varför gjorde då inte alliansen något åt problemet under de åtta år de regerade?
Svar på tråden Moderaternas moraliska haveri och vägen mot botten