Inlägg från: Tom Araya |Visa alla inlägg
  • Tom Araya

    Har du förtroende för regeringen?

    Sändes lördag 7 januari kl 13.00
    Håller det svenska försvaret måttet?

    Flera oppositionspartier vill ge försvaret mer pengar. Men vad vill regeringen? Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han inte är beredd att förhandla i den offentliga debatten om större anslag till försvaret.

    sverigesradio.se/sida/avsnitt/826829


  • Tom Araya
    Världsmedborgare skrev 2017-01-08 19:47:28 följande:
    Jag hoppas verkligen att P H håller sitt löfte och inte ens svara annat än att det redan finns ett ingått avtal. 
    För vad Alliansen nu gör, är att använda det enda alternativ som återstår för att få till en oppositionsfråga, när allt annat i Sverige nu går så bra.

    Och då dyker givetvis den gamla slagdängan "Mer pengar till försvaret" upp igen från Alliansens håll, det är så väntat att det blir rent skrattframkallande.
    Och ännu mer patetiskt blir det, när det endast gått några dar in på 2017, och den nuvarnade uppgörelsen om anslag till försvaret ska gälla under 2016-2020.
    Då kommer Alliansen med nya krav om mer pengar till försvaret, och det givetvis tillsammans med den välkända svenska skräcken för ryssen som argument.

    Och som grädde på moset följer SD slickandes M i röven, nåt som SD kommer att göra hela vägen fram till nästa val.

    Så jag uppmanar härmed Alliansen till omedelbar skärpning, börja genast att agera som den opposition ni ska utgöra, och var inte så förbannat handlingsförlamade att ni bara gräver upp gamla förlegade och uttjänta politiska förslag, som inte driver på de frågor som berör oss långt mer än försvaret.

    Ni politiker säger ju att ni måste lyssna mer på folket, och inte var det fösvaret som låg bland i topp bland de frågor som ansågs som viktigast att ni skulle ta tag i.
    Jag tror inte ens mer pengar till försvaret fanns med ö.h.t, ändå så är det nu det ni tar upp.
    Så gör nu istället som ni säger, lyssna mer på folket, och gör rätt i ert jobb ni är tillsatta för att göra.
    Att gömma sig bakom avtal för att slippa ta ställning i frågan är fegt och på tok för svagt i det läge som är.

    Det var s och mp som förhandlade ner nivån av satsning på försvaret.

    Att försvaret inte är en prioriterad fråga för väljarna stämmer inte särskilt väl längre, den har fått allt mer uppmärksamhet från media och väljare under de senaste åren, även om de tre senaste regeringarna har gjort allt för att få bort fokus på frågan under sin mandatperiod.

    www.aftonbladet.se/aftonbladetinizio/article19482538.ab

    www.helahalsingland.se/opinion/ledare/forsvaret-maste-prioriteras-1
  • Tom Araya
    Rataxes skrev 2017-01-09 19:33:27 följande:
    När statliga Lernia utbildar är det OK med övervinster, när statliga apoteksbolaget säljer livsviktiga mediciner är det också OK. Dubbla måttstockar är OK när såssar får bestämma.
    Självklart, eftersom det är olika kassakistor som fylls med de vinsterna.

    Skulle du själv sätta samma gränser för att fylla din egen låda med dina pengar eller fylla någon annans låda med din pengar?
  • Tom Araya
    KillBill skrev 2017-01-09 23:44:20 följande:

    Kors i taket, Expressens Britta Svensson skriver en krönika som trots att krönikan inkluderar flera meningar om rikspolischefen Dan Eliasson är ganska positiv!

    www.expressen.se/kronikorer/britta-svensson/det-finns-tecken-pa-ljusning-for-polisen/


    Ofötjänt positiv för Eliassons del. Birgitta verkar helt glömma bort Eliassons fadäser under sin tid som chef för de två föregående myndigheterna.
  • Tom Araya
    Kung Markatta skrev 2017-01-10 00:29:43 följande:
    Staten lägger pengar på en massa annat som inte sorterar in under välfärd.
    I förlängningen har i stort sett allt med välfärden att göra.
  • Tom Araya
    FDFMGA skrev 2017-01-10 06:44:56 följande:
    Hon vill förmodligen distansera sig från en del av den kritik mot polisorganisationen som duckar för samband som kräver aktivitet av fler än två hjärnceller och därför mässar det är Eliassons fel.
    Om man inte förstår Eliassons del i hur polisen fungerar så kanske man fokuserar för mycket på just den omorganistation som inte är Eliassons verk.

    Om omorganisationen helt i sig själv är orsaken till bristerna i hur polisen fungerar så borde ju någon ha tagit tag i det, vilket borde vara antingen Eliasson eller inrikesminister Ygeman...
  • Tom Araya
    Moderno skrev 2017-01-10 10:50:28 följande:

    Den som läser di.se kan ta del av ett intressant inlägg idag (2017-01-10) i debatten rörande vinster i välfärden från finansmannen Olof Stenhammar, som naturligtvis har egna intressen men som ändå pekar på några viktiga punkter i denna fråga. 

    Framförallt betonar han kopplingen mellan tillräckliga vinster och viljan att investera i innovation samt betydelsen av konkurrens för att förbättra kvaliteten på välfärdstjänsterna.

    Själv har jag hela tiden undrat, och inte funnit något egentligt svar, varför just vinster sticker så i ögonen på vissa - bl.a. regeringens utredare Reepalu? Är det inte istället eventuellt skenande kostnader inom välfärden och minskande kvalitet (läser t.ex. om kommunala skolor i Malmö som verkar kännetecknas av rasism, våld och homofobi) som borde vara regeringens bekymmer?  

    För egen del anser jag att det var ett misstag att privatisera välfärden från början - alltså tvärtemot vad Stenhammar verkar tycka - men när privatisering har valts är det enda viktiga för mig att kvaliteten är bra och ökar och att kostnaderna är rimliga. Vinster är vanligtvis ett kvitto på detta. Däremot vore det intressant att veta om det skulle kunna gå att få de stora välfärdsföretagen att skatta mer i Sverige (om de inte gör det idag). 


    I stort håller jag med dig, men du drar några felaktiga slutsatser.
    Kvalitet är inte det som skapar vinst i välfärden, eftersom det inte är en faktor som skapar variabler för den ersättning ett bolag får för sina tjänster. Tvärtom kan istället besparingar och kvalitetssänkning skapa vinstmarginal.
    Ett bolag kan såklart förlora ett uppdrag på upphandling p.g.a. för låg kvalitet i levererad tjänst, men vägen dit är lång eftersom det inte är eleven, patienten e.t.c. som upphandlar tjänsten utan den upplevda kvaliteten ska passera en massa instanser däremellan.

    Ett stort problem mellan verksamhet som är den offentliga sektorns ansvar i samhället men som sköts av antingen den offentliga sektorn eller privata bolag är att det inte är en välfungerande konkurrens. Privata bolag är ju inte tvugna att bedriva någon verksamhet alls, utan kan välja och vraka bland de uppdrag som finns och välja bort de som ger låg eller ingen vinstmarginal, det valet kan inte stat, kommun eller landsting göra.
  • Tom Araya
    Moderno skrev 2017-01-11 09:20:28 följande:
    Jag antar att den slutsats du syftar på är att vinst är ett kvitto på en välskött och effektiv organisation med en efterfrågad produkt. Det går naturligtvis att diskutera detta ur olika perspektiv, men att påstå att detta utan vidare är en felaktig slutsats tror jag i sig är en felaktig slutsats.
    Nej, du skrev kvalitet, inget annat och det är vad mitt svar gäller.
  • Tom Araya
    Moderno skrev 2017-01-11 09:20:28 följande:
    Det kan ju vara rationellt att investera i kvalitetsökning för att locka fler (rätt) kunder, när kundernas val inte påverkas av priset. Det kan i så fall även vara rationellt att skära bort kostnader som inte bidrar till upplevd kvalitet (dvs det som lockar dessa kunder). 
    Detta förutsätter att kunden (d.v.s. den som nyttjar tjänsten) själv kan välja, vilket inte alltid är fallet.
Svar på tråden Har du förtroende för regeringen?